• BIST 100

    16834,12%0,95
  • DOLAR

    43,82% 0,16
  • EURO

    51,69% 0,16
  • GRAM ALTIN

    7182,08% 2,07
  • Ç. ALTIN

    11729,31% 0,51

Danıştay'dan çiftçileri sevindirecek karar!

30 Temmuz 2021, Cuma 08:56
30 Temmuz 2021, Cuma 08:56
Danıştay
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Danıştay'dan çiftçileri sevindirecek karar!

Çiftçiler Avukat Feridun Kurt aracılığıyla, 2019 yılı için mazot ve gübre desteği kapsamında yapılan ödemeler üzerinden yüzde 4 oranında alınan gelir (stopaj) vergisinin kaldırılması ve yapılan kesintinin iadesine hükmedilmesini istedi.

Avukat Feridun Kut'un çiftçiler adına açtığı davalar sonrası Danıştay, devletin verdiği gelir desteğinden yüzde 4 oranında kesilen vergiyi iptal ederek davaları kabul etti. Karara göre her yıl kanuni zorunluluk olarak çiftçiye verilmesi gereken 56 milyar liralık destekten alınan yaklaşık 2 milyar lira çiftçinin cebinde kalabilir.

Danıştay Üçüncü Dairesi tarafından yapılan incelemede, 'Çiftçilere tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak, alan bazlı olarak yapılan mazot ve gübre desteği ödemesinin doğrudan gelir desteği mahiyetinde olduğu sonucuna varılmıştır. 

Bu durumda, çiftçilere yapılan doğrudan gelir desteği ödemeleri üzerinden tahakkuk eden ve ödenen gelir (stopaj) vergisinde hukuka uyarlık yoktur. Bu nedenle vergi mahkemesi kararının bozulması gerekmiştir' değerlendirmesi yapıldı.

'OYBİRLİĞİYLE KARAR VERİLDİ'

Kararda, 'Kanun yararına temyiz isteminin kabulüne, Şanlıurfa Vergi Mahkemesi’nin kararının hükmün sonuçlarına etkili olmamak üzere KANUN YARARINA BOZULMASINA OYBİRLİĞİYLE karar verildi.' ifadelerine yer verildi.

KARARI ÇIKARTAN AVUKATTAN AÇIKLAMA

Çiftçiler adına davayı takip eden ve tüm Türkiye'de çiftçilerden haksız bir şekilde yapılan kesintinin iadesi için hukuki süreç işleten Avukat Feridun Kurt desteklerden yapılan kesinti hakkında şunları söyledi:

'Ülkemizin üretim damarlarında en önemli kesim olan çiftçilerimiz üretim yaparken bir yandan ödüllendirilirler bir yandan da cezalandırılmaktadır . Çiftçilerin üretimiyle birlikte ülkemizde ithalat engellendiği için hem büyük bir cari açık kapanmakta hem de üretim nedeniyle devlete milyarlarca lira vergi geliri  oluşturmaktadır.

Çiftçilerin üretime yaptığı katkı nedeniyle de tüm dünyada olduğu gibi çiftçilerin piyasa rekabetinde zarar etmemesi için devletler tarafından sübvanse edilmektedir.

Ülkemizde de çiftçilerin üretim yapması için tarım kanuna göre yıllık 22 milyar tarımsal destek ödemeleri yapılmaktadır. Ancak ne yazık ki Maliye Bakanlığı destek ödemelerinden yıllık yaklaşık 1 milyar lira vergi kesintisi yapmaktadır.

İlk derece mahkemelerinde bu konuda binlerce dava var çiftçilerin lehine sonuçlanan… Aleyhe sonuçlanan bir kaç dava için Danıştay’a yaptığımız başvuru neticesinde çiftçilerden kanuna aykırı haksız kesinti yapıldığı da tekrarlanmıştır.'

'TÜM ÇİFTÇİLERİMİZİ SEVİNDİRECEK BİR KARAR'

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru: 

Çiftçilere verilen desteklerden alınan vergilerin tamamının kaldırılması için uzun süredir uğraşıyorduk. Danıştay çok doğru bir karar verdi.

Aslında bu başvuruyu biz de Tarım Bakanlığı'na yapmıştık. Çünkü bu devletin çifçiye verdiği bir hibe desteği… Özellikle alan bazlı desteklerden bu gelir vergisi kesintisinin kaldırılmasını istemiştik.

Tabi Tarım Bakanlığı da bunu Maliye Bakanlığı'na sormuştu. Maliye Bakanlığı itiraz etti. Devletin verdiği her türlü gelirden stopaj kesintisi alınır, dedi.

Ayrıca bu konuda şöyle bir adaletsizlik de yaşanıyor. Deftere tabi olan çiftçiler vergi kesintisini gider olarak gösteriyor ve ödeyeceği vergiden düşüyor. Büyük çiftçiler bunu yaparken küçük çiftçiler vergiyi gider olarak düşemediği için mağdur oluyor. Danıştay'ın aldığı karar bu adaletsizliği, eşitsizliği önlemiş olacaktır.

Bu karardan sonra bir kolaylık da sağlanmalıdır. Türkiye'de çalışanların yüzde 17'si çiftçi… Çok büyük bir kitle…  Zaten Danıştay'ın kararı emsal karar olacaktır. Mahkemeler bu yönde karar verecektir. Herkesin gidip tek tek başvurması büyük zorluk olur. Bunun yerine “çiftçilerimiz verilen desteklerde gelir vergisinden muaftır” şeklinde bir düzenleme çıkarılırsa bütün çiftçilerimiz rahatlayacak, sevinecektir.

Bu kararı verenlere teşekkür ediyoruz çiftçilerimiz adına, doğru bir karardır. 

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

5 ilde narkotik operasyonu: 346 gözaltı

Kızılay Ramazan kampanyasını Selami amcanın hikâyesiyle duyurdu

Gazze'de eşi benzeri görülmemiş yetim krizi: 40 bin çocuk ailesiz bırakıldı

Bakan Bolat, Rusya Başbakan Yardımcısı Novak ile görüştü

HAMAS’tan işgal rejiminin Lübnan saldırısına kınama

Epstein dosyası: Zengin elit sapkınlığı ve siyonist rejim bağlantısı

Bitlis’te tefecilik şebekesi operasyonunda 7 kişi tutuklandı

Lula da Silva: Nicolas Maduro Venezuela'da yargılanmalı

Adana’da otomobil ile traktör çarpıştı: Biri ağır 6 yaralı

Trump’tan yüksek mahkemeye tepki: Bizi durduramayacaksınız

Meteoroloji'den 5 il için "sarı" kodlu fırtına uyarısı

Hazım Kasım: Barış Konseyi işgalciler üzerindeki baskıyı artırmalı

ABD, Katar'daki El-Udeyd Üssü'nden yüzlerce askerini çekti

Malatya'da 4,5 büyüklüğünde deprem

Donald Trump İran'a saldırı sinyali verdi: Tahran'a karşı askeri planlar ileri aşamada

Aksa'da Ramazan direnişi: 100 bin Müslüman işgalcilerin engeline rağmen saf tuttu

Siyonist rejim Ramazanda da saldırdı: Lübnan'da 10 şehit, onlarca yaralı

Sigara bırakma polikliniklerine başvurular yüzde 60 arttı

Karasal ve sucul istilacı türlere ilişkin yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı

Erzurum’da 363 işletme denetlendi

Yalova'da dolandırıcılık operasyonunda 2 tutuklama

Yapılan denetimlerde yaklaşık 44 ton su ürünü ele geçirildi

Muğla’da 44 düzensiz göçmen kurtarıldı

Almanya ve İsveç vatandaşlarını İran'ı terk etmeye çağırdı

Yolcu otobüsünde 6 bin 692 adet sentetik ecza hap ele geçirildi

Almanya'dan vatandaşlarına İran'ı acilen terk etme çağrısı

Malatya'da mobilya ve kereste sektörü tek çatı altında toplanıyor

BM Batı Şeria'ya dikkati çekti: israil güçleri ve israilli yerleşimcilerin şiddeti artıyor

Malatya Bilim Merkezi projesi için imzalar atıldı 

Güney Kore'den tartışmalı adacıklarda hak iddia eden Japonya'ya protesto

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


5 ilde narkotik operasyonu: 346 gözaltı

Kızılay Ramazan kampanyasını Selami amcanın hikâyesiyle duyurdu

Gazze'de eşi benzeri görülmemiş yetim krizi: 40 bin çocuk ailesiz bırakıldı

Bakan Bolat, Rusya Başbakan Yardımcısı Novak ile görüştü

HAMAS’tan işgal rejiminin Lübnan saldırısına kınama

Epstein dosyası: Zengin elit sapkınlığı ve siyonist rejim bağlantısı

Bitlis’te tefecilik şebekesi operasyonunda 7 kişi tutuklandı