• BIST 100

    10565,74%-0,59
  • DOLAR

    42,17% -0,01
  • EURO

    49,02% -0,28
  • GRAM ALTIN

    5558,99% -1,71
  • Ç. ALTIN

    9196,59% -3,17

Danıştay'dan çiftçileri sevindirecek karar!

30 Temmuz 2021, Cuma 08:56
30 Temmuz 2021, Cuma 08:56
Danıştay
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Danıştay'dan çiftçileri sevindirecek karar!

Çiftçiler Avukat Feridun Kurt aracılığıyla, 2019 yılı için mazot ve gübre desteği kapsamında yapılan ödemeler üzerinden yüzde 4 oranında alınan gelir (stopaj) vergisinin kaldırılması ve yapılan kesintinin iadesine hükmedilmesini istedi.

Avukat Feridun Kut'un çiftçiler adına açtığı davalar sonrası Danıştay, devletin verdiği gelir desteğinden yüzde 4 oranında kesilen vergiyi iptal ederek davaları kabul etti. Karara göre her yıl kanuni zorunluluk olarak çiftçiye verilmesi gereken 56 milyar liralık destekten alınan yaklaşık 2 milyar lira çiftçinin cebinde kalabilir.

Danıştay Üçüncü Dairesi tarafından yapılan incelemede, 'Çiftçilere tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak, alan bazlı olarak yapılan mazot ve gübre desteği ödemesinin doğrudan gelir desteği mahiyetinde olduğu sonucuna varılmıştır. 

Bu durumda, çiftçilere yapılan doğrudan gelir desteği ödemeleri üzerinden tahakkuk eden ve ödenen gelir (stopaj) vergisinde hukuka uyarlık yoktur. Bu nedenle vergi mahkemesi kararının bozulması gerekmiştir' değerlendirmesi yapıldı.

'OYBİRLİĞİYLE KARAR VERİLDİ'

Kararda, 'Kanun yararına temyiz isteminin kabulüne, Şanlıurfa Vergi Mahkemesi’nin kararının hükmün sonuçlarına etkili olmamak üzere KANUN YARARINA BOZULMASINA OYBİRLİĞİYLE karar verildi.' ifadelerine yer verildi.

KARARI ÇIKARTAN AVUKATTAN AÇIKLAMA

Çiftçiler adına davayı takip eden ve tüm Türkiye'de çiftçilerden haksız bir şekilde yapılan kesintinin iadesi için hukuki süreç işleten Avukat Feridun Kurt desteklerden yapılan kesinti hakkında şunları söyledi:

'Ülkemizin üretim damarlarında en önemli kesim olan çiftçilerimiz üretim yaparken bir yandan ödüllendirilirler bir yandan da cezalandırılmaktadır . Çiftçilerin üretimiyle birlikte ülkemizde ithalat engellendiği için hem büyük bir cari açık kapanmakta hem de üretim nedeniyle devlete milyarlarca lira vergi geliri  oluşturmaktadır.

Çiftçilerin üretime yaptığı katkı nedeniyle de tüm dünyada olduğu gibi çiftçilerin piyasa rekabetinde zarar etmemesi için devletler tarafından sübvanse edilmektedir.

Ülkemizde de çiftçilerin üretim yapması için tarım kanuna göre yıllık 22 milyar tarımsal destek ödemeleri yapılmaktadır. Ancak ne yazık ki Maliye Bakanlığı destek ödemelerinden yıllık yaklaşık 1 milyar lira vergi kesintisi yapmaktadır.

İlk derece mahkemelerinde bu konuda binlerce dava var çiftçilerin lehine sonuçlanan… Aleyhe sonuçlanan bir kaç dava için Danıştay’a yaptığımız başvuru neticesinde çiftçilerden kanuna aykırı haksız kesinti yapıldığı da tekrarlanmıştır.'

'TÜM ÇİFTÇİLERİMİZİ SEVİNDİRECEK BİR KARAR'

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru: 

Çiftçilere verilen desteklerden alınan vergilerin tamamının kaldırılması için uzun süredir uğraşıyorduk. Danıştay çok doğru bir karar verdi.

Aslında bu başvuruyu biz de Tarım Bakanlığı'na yapmıştık. Çünkü bu devletin çifçiye verdiği bir hibe desteği… Özellikle alan bazlı desteklerden bu gelir vergisi kesintisinin kaldırılmasını istemiştik.

Tabi Tarım Bakanlığı da bunu Maliye Bakanlığı'na sormuştu. Maliye Bakanlığı itiraz etti. Devletin verdiği her türlü gelirden stopaj kesintisi alınır, dedi.

Ayrıca bu konuda şöyle bir adaletsizlik de yaşanıyor. Deftere tabi olan çiftçiler vergi kesintisini gider olarak gösteriyor ve ödeyeceği vergiden düşüyor. Büyük çiftçiler bunu yaparken küçük çiftçiler vergiyi gider olarak düşemediği için mağdur oluyor. Danıştay'ın aldığı karar bu adaletsizliği, eşitsizliği önlemiş olacaktır.

Bu karardan sonra bir kolaylık da sağlanmalıdır. Türkiye'de çalışanların yüzde 17'si çiftçi… Çok büyük bir kitle…  Zaten Danıştay'ın kararı emsal karar olacaktır. Mahkemeler bu yönde karar verecektir. Herkesin gidip tek tek başvurması büyük zorluk olur. Bunun yerine “çiftçilerimiz verilen desteklerde gelir vergisinden muaftır” şeklinde bir düzenleme çıkarılırsa bütün çiftçilerimiz rahatlayacak, sevinecektir.

Bu kararı verenlere teşekkür ediyoruz çiftçilerimiz adına, doğru bir karardır. 

ZMO Başkanı Çakmak: Kuraklık ve azalan su kaynakları tarımı tehlikeye atıyor

Diyarbakır’da sağanak alt yapı sorunlarını yeniden gün yüzüne çıkardı

Filistinli esirin tanıklığı, siyonist hapishanelerdeki işkence düzenini bir kez daha ortaya koydu

Benzine zam geldi! Akaryakıtta tabela değişti

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz: Soykırımcıların yargılanması için çalışmalarımız sürecek

Çin, vatandaşlarını Japonya'ya seyahatten uzak durmaları için uyardı

İŞKUR Gençlik Programı’na başvuru sayısı 483 bini aştı

Evde Bakım Yardımı ödemeleri başladı

ABD’den bazı tarım ürünlerine gümrük muafiyeti kararı

5 NATO ülkesi "hibrit tehditlere" karşı işbirliğini güçlendirdi

Mardin’de sağanak yağmur etkili oldu

Malatya'da minibüs trambüs direğine çarptı: 1 ölü

Tunus'ta En-Nahda lideri Gannuşi'ye yeni hapis cezası

Kırklareli’nde FETÖ operasyonu: 5 tutuklama

Batman’da kaçak telefon operasyonu: 6,6 milyon tl’lik iphone ele geçirildi

İşgalcilerden Batı Şeria'da geniş çaplı baskınlar

DEPSAŞ Enerji’den Diyarbakır'daki Makam Dağı’na 3 bin fidan

BM: İşgal altındaki topraklarda Filistinlilerin zorla yerinden edilmesi savaş suçu

ABD’li Temsilci Luna: Sivillere para karşılığı ateş eden Amerikalılar yargılansın

Gazze'de 7 bin tonun üzerinde patlamamış mühimmat: Çocuklar tehlikede

Altında ibre tersine döndü

Doğu Akdeniz'de fırtına bekleniyor

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve kar uyarısı: Sel, su baskını ve ulaşımda aksamalara dikkat

Siyonist rejim Lübnan sınırında duvar örüyor

Gazze'de altyapı yıkımı hayatı felce uğrattı

ABD ordusu, Venezuela'ya olası bir saldırı için hazırlanıyor

Washington ve bazı Arap ülkeleri, Trump'ın Gazze planını BM'ye taşıyor

Gazze'deki Hükümet Medya Ofisi: İnsani felakete karşı sessizlik artık kabul edilemez

Balıkesir'de 4,1 büyüklüğünde deprem

İstanbul Havalimanı’nda 5 bin canlı sülük ele geçirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


ZMO Başkanı Çakmak: Kuraklık ve azalan su kaynakları tarımı tehlikeye atıyor

Diyarbakır’da sağanak alt yapı sorunlarını yeniden gün yüzüne çıkardı

Filistinli esirin tanıklığı, siyonist hapishanelerdeki işkence düzenini bir kez daha ortaya koydu

Benzine zam geldi! Akaryakıtta tabela değişti

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz: Soykırımcıların yargılanması için çalışmalarımız sürecek

Çin, vatandaşlarını Japonya'ya seyahatten uzak durmaları için uyardı

İŞKUR Gençlik Programı’na başvuru sayısı 483 bini aştı