• BIST 100

    10979,73%0,7
  • DOLAR

    42,42% 0,18
  • EURO

    49,00% 0,16
  • GRAM ALTIN

    5527,88% -0,46
  • Ç. ALTIN

    9236,33% 0,00

Depremden sonra yüksek katlı binalara rağbet düştü

17 Mart 2023, Cuma 10:35
17 Mart 2023, Cuma 10:35
Depremden sonra yüksek katlı binalara rağbet düştü
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Depremden sonra yüksek katlı binalara rağbet düştü

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Diyarbakır’da da ev fiyatları yükselirken, vatandaşların yüksek katlı ve lüks daireler yerine daha mütevazı ve depreme dayanıklı az katlı binalara yöneldiği görüldü.
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen yıkıcı depremlerden sonra yüksek katlı konut satışında pek fazla artış yaşanmazken, kiralarda ciddi oranda yükselme görüldü. Bu durumda yeni arsaların tahsis edilmesi gerektiğine dikkat çeken Diyarbakır Sanayici ve İş Dünyası Derneği (DİSİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Şeyhmus Akbaş, böylelikle ev fiyatlarında düşüşün olacağını söyledi.
Ülkemizde gayrimenkulün yatırım aracı olmaktan çıkması gerektiğini vurgulayan Akbaş, 'Ülke olarak büyük bir facia atlattık. 6 Şubat öncesi ve 6 Şubat sonrası diye ikiye ayırmak lazım. 6 Şubat’tan önce daha konforlu ve görünümü daha güzel olan evlere rağbet çok fazlaydı. 6 Şubat sonrasında daha mütevazı ve depreme dayanıklı sağlam binalara yönelme görüyoruz. Bu zor süreçte maalesef bazı durumlarda da özellikle arsa ve daire fiyatları manipüle edildi. Bu durum büyük bir fırsatçılığa da yol açmış oldu. Esas olan en önemli şey, artık ülkemizde gayrimenkul yatırım aracından çıkmalıdır. Yoksa betonlaşma ve arsaya ciddi talep oluyor. Bununla ilgili de yasal mevzuatın olması lazım. Kira fiyatlarındaki artışlara baktığımız zaman ciddi anlamda ürkütücüdür. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus fiyat artışından çok, yeni arsa tahsis edilmesi gerekmektedir. Bu rezervi insanlara açarsak fiyatlar da düşer' dedi.

'Yeni konutlar yapıldıktan sonra daire fiyatları daha makul olacak'
Depremden sonra çoğu kişinin sağlıksız bir şekilde villa yaptığına ve bu durumun sürdürülebilir bir yanının olmadığına değinen Akbaş, 'Depremden sonra yüksek katlı binalara rağbet pek fazla görülmüyor. Böylelikle daire satışlarında da fiyat artışı yok denecek kadar az. Çünkü insanlar artık yüksek binalara girmek istemiyor. Bu da biraz zaman alacak. Yeni konut projeleri açılınca daire fiyatlarının daha makul olacağını düşünüyorum. Barınmak ve güvenli yerde yaşamak herkesin hakkıdır. Ama paralarımızı çok da betonlara gömmeyelim. Çünkü bu depremler gelip geçicidir. Dolayısıyla bütün paramızı betonlara verirsek bu da yarın yatırımımız önünde büyük engel olacaktır. Şu anda sağlıksız bir şekilde çoğu insan bahçeli villalara yöneliyor. Bu çok sürdürülebilir bir şey değil' ifadelerine yer verdi.

'TOKİ’yi örnek almalıyız'
Müteahhitlere yapacakları konutlar için çağrıda bulunan Akbaş, 'Müteahhitlere de çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen kendimizi gözden geçirelim. Deprem aslında bize fırsat oluşturdu. İnanıyorum ki müteahhitler inşaat yapımına daha dikkat edecek. Diyarbakır’da yeni yapılan binalarda depremde çok şükür bir sıkıntımız yok. Bu da müteahhitlerimizin bu konuda dikkatli davrandıklarını gösteriyor. Ama daha fazla dikkat etmeliyiz. Bizler de artık binalarımızı yaparken TOKİ’yi örnek almalıyız' diye konuştu.

Malezya Başbakanı İbrahim: Filistin'in tüm haklarını içermeyen her anlaşma çökmeye mahkûm

Yahudi çeteler Filistinlilere ait fidanlığı tahrip etti

Bitlis’te yoğun sis etkili oluyor

Bangladeş'teki 5,7'lik depremde 3 kişi öldü

HÜDA PAR Dicle İlçe Başkanı Göçtürk: Durabeyli Mahallesi'nin sorunları artık dayanılmaz halde

Motorine 1 lira 85 kuruş zam: Fiyatlar 61 TL’ye dayandı

Gazze'de enkaz altındaki şehitlerin aranmasına yarın başlanacak

Sudan'da şiddet ve insan hakları ihlalleri uluslararası gündemde

Ateşkese rağmen Gazze'ye yönelik saldırılar sürüyor: Son 24 saatte 33 şehit, 88 yaralı

İşgal kuvvetleri, Batı Şeria'da baskın furyası başlattı

Batman'ın doğal balları organik üretimle öne çıkıyor

İşgalci siyonistler Huwara yakınlarında dükkan ve araçları ateşe verdi

Pakistan'da fabrikada patlama: 15 ölü

İşgalciler, Filistinlilerin arazilerine el koyuyor

Batman Üniversitesi'nde eğlence etkinliklerine tepki

HAMAS: "Sarı Hat" işgalciler tarafından ihlal ediliyor

Göktaş: Kur'an kıyamete kadar Musablar yetiştirmeye devam edecek

Altın fiyatlarında gerileme

Şeker sektöründe 2026-2027 kotaları açıklandı

Venezuela’dan ABD’ye sert çıkış: Bizi 51. eyalet yapamayacaksınız

Serbest piyasa döviz kurları ne kadar?

Bakan Yerlikaya: 1 milyon 913 bin uyuşturucu hap ele geçirildi

Cumhurbaşkanlığına Yılmaz vekalet edecek

Meteoroloji'den batı bölgelerine fırtına uyarısı

Erdoğan, G20 zirvesi için Güney Afrika'ya Gidiyor: Gazze ve küresel adalet gündemde

Trump'ın tartışmalı Ukrayna planında toprak tavizleri ve NATO'dan vazgeçme şartı

15 bin öğretmen için tercih sürecinde son gün

Kudüs'ün kuzeyinde iki şehit: Yahudi çetelerin saldırıları Batı Şeria'da tırmanıyor

Soykırımcı Netanyahu: İkinci aşamaya geçiş ancak esirlerin cansız bedenleri bulununca olur

Deprem bölgesindeki seyahat acentelerinin aidatları bu yıl alınmayacak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malezya Başbakanı İbrahim: Filistin'in tüm haklarını içermeyen her anlaşma çökmeye mahkûm

Yahudi çeteler Filistinlilere ait fidanlığı tahrip etti

Bitlis’te yoğun sis etkili oluyor

Bangladeş'teki 5,7'lik depremde 3 kişi öldü

HÜDA PAR Dicle İlçe Başkanı Göçtürk: Durabeyli Mahallesi'nin sorunları artık dayanılmaz halde

Motorine 1 lira 85 kuruş zam: Fiyatlar 61 TL’ye dayandı

Gazze'de enkaz altındaki şehitlerin aranmasına yarın başlanacak