• BIST 100

    10922,86%-0,52
  • DOLAR

    42,43% 0,16
  • EURO

    48,91% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5537,05% -0,30
  • Ç. ALTIN

    9229,23% -0,08

Depremden sonra yüksek katlı binalara rağbet düştü

17 Mart 2023, Cuma 10:35
17 Mart 2023, Cuma 10:35
Depremden sonra yüksek katlı binalara rağbet düştü
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Depremden sonra yüksek katlı binalara rağbet düştü

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Diyarbakır’da da ev fiyatları yükselirken, vatandaşların yüksek katlı ve lüks daireler yerine daha mütevazı ve depreme dayanıklı az katlı binalara yöneldiği görüldü.
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen yıkıcı depremlerden sonra yüksek katlı konut satışında pek fazla artış yaşanmazken, kiralarda ciddi oranda yükselme görüldü. Bu durumda yeni arsaların tahsis edilmesi gerektiğine dikkat çeken Diyarbakır Sanayici ve İş Dünyası Derneği (DİSİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Şeyhmus Akbaş, böylelikle ev fiyatlarında düşüşün olacağını söyledi.
Ülkemizde gayrimenkulün yatırım aracı olmaktan çıkması gerektiğini vurgulayan Akbaş, 'Ülke olarak büyük bir facia atlattık. 6 Şubat öncesi ve 6 Şubat sonrası diye ikiye ayırmak lazım. 6 Şubat’tan önce daha konforlu ve görünümü daha güzel olan evlere rağbet çok fazlaydı. 6 Şubat sonrasında daha mütevazı ve depreme dayanıklı sağlam binalara yönelme görüyoruz. Bu zor süreçte maalesef bazı durumlarda da özellikle arsa ve daire fiyatları manipüle edildi. Bu durum büyük bir fırsatçılığa da yol açmış oldu. Esas olan en önemli şey, artık ülkemizde gayrimenkul yatırım aracından çıkmalıdır. Yoksa betonlaşma ve arsaya ciddi talep oluyor. Bununla ilgili de yasal mevzuatın olması lazım. Kira fiyatlarındaki artışlara baktığımız zaman ciddi anlamda ürkütücüdür. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus fiyat artışından çok, yeni arsa tahsis edilmesi gerekmektedir. Bu rezervi insanlara açarsak fiyatlar da düşer' dedi.

'Yeni konutlar yapıldıktan sonra daire fiyatları daha makul olacak'
Depremden sonra çoğu kişinin sağlıksız bir şekilde villa yaptığına ve bu durumun sürdürülebilir bir yanının olmadığına değinen Akbaş, 'Depremden sonra yüksek katlı binalara rağbet pek fazla görülmüyor. Böylelikle daire satışlarında da fiyat artışı yok denecek kadar az. Çünkü insanlar artık yüksek binalara girmek istemiyor. Bu da biraz zaman alacak. Yeni konut projeleri açılınca daire fiyatlarının daha makul olacağını düşünüyorum. Barınmak ve güvenli yerde yaşamak herkesin hakkıdır. Ama paralarımızı çok da betonlara gömmeyelim. Çünkü bu depremler gelip geçicidir. Dolayısıyla bütün paramızı betonlara verirsek bu da yarın yatırımımız önünde büyük engel olacaktır. Şu anda sağlıksız bir şekilde çoğu insan bahçeli villalara yöneliyor. Bu çok sürdürülebilir bir şey değil' ifadelerine yer verdi.

'TOKİ’yi örnek almalıyız'
Müteahhitlere yapacakları konutlar için çağrıda bulunan Akbaş, 'Müteahhitlere de çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen kendimizi gözden geçirelim. Deprem aslında bize fırsat oluşturdu. İnanıyorum ki müteahhitler inşaat yapımına daha dikkat edecek. Diyarbakır’da yeni yapılan binalarda depremde çok şükür bir sıkıntımız yok. Bu da müteahhitlerimizin bu konuda dikkatli davrandıklarını gösteriyor. Ama daha fazla dikkat etmeliyiz. Bizler de artık binalarımızı yaparken TOKİ’yi örnek almalıyız' diye konuştu.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Kışa tam donanımlı şekilde hazırız

Diyarbakır'da silahlı saldırı: 1 yaralı

Pakistan'da polis karakoluna saldırı: 3 ölü, 12 yaralı

Türkiye’nin nüfusu 85,98 milyon olarak açıklandı

Diyarbakır'da karşı şeride geçen otomobil kazaya yol açtı: 3 yaralı

Kasımda güven endeksi arttı

Kayapınar Belediye Başkanı Özhan, Ankara'daki yerel yönetim programına katıldı

Nijerya’da kaçırılan 303 öğrenciden 50’si kaçıp evine döndü

Rusya’nın Harkov saldırısında en az 4 kişi öldü

Endonezya'nın Semeru Dağı yine patladı

Motorine 2,44 lira indirim bekleniyor

Yarım asırlık ustadan kritik uyarı: Araçların kışlık bakımı ihmal edilirse can kaybına kadar gider!

15 bin sözleşmeli öğretmen ataması bugün yapılıyor

Kasımda kapasite kullanım oranı yüzde 74,4 oldu

Eğitim-Bir-Sen İl Başkanı Önlü'den "Öğretmenlik Mesleği Kanunu" vurgusu

Milli Eğitim Bakanı Tekin'den 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı

Nijerya Devlet Başkanı, kaçırılan 89 kişinin kurtarıldığını açıkladı

Fahiş fiyat ve stokçuluğuna 10 ayda 936 milyon TL ceza kesildi

Bugün 32 kentte sağanak yağış bekleniyor

Kırmızı bültenle aranan 9 kişi Türkiye’ye getirildi

Şanlıurfa’da 3 asırlık Ali Baba Hayratı geleneği bu yıl da sürdü

Altın fiyatları haftaya düşüş eğilimiyle başladı

Brent petrol 62,15 dolardan işlem görüyor

Umut Kervanı İskenderun’da ihtiyaç sahibi ailelere gıda ve et ulaştırdı

İzmir'de iki işçi servisi çarpıştı: 13 yaralı

Göktaş: Gazze direnişi dünya genelinde uyanışa vesile oldu

Zelenskiy'den ABD'nin önerdiği Ukrayna barış planına ilişkin açıklama

Sinop’ta berber dükkanına silahlı saldırı düzenleyen 2 şüpheli yakalandı

ABD’nin Ukrayna’da barış planına karşı AB ülkeleri teklif sundu

Gürcistan'da yol inşaatında toprak kayması: 4 işçi öldü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Kışa tam donanımlı şekilde hazırız

Diyarbakır'da silahlı saldırı: 1 yaralı

Pakistan'da polis karakoluna saldırı: 3 ölü, 12 yaralı

Türkiye’nin nüfusu 85,98 milyon olarak açıklandı

Diyarbakır'da karşı şeride geçen otomobil kazaya yol açtı: 3 yaralı

Kasımda güven endeksi arttı

Kayapınar Belediye Başkanı Özhan, Ankara'daki yerel yönetim programına katıldı