• BIST 100

    13984,11%-0,37
  • DOLAR

    42,61% 0,04
  • EURO

    49,95% 0,25
  • GRAM ALTIN

    5791,92% -0,01
  • Ç. ALTIN

    9292,05% 0,00

Dijital çağ: Sekiz binden fazla oyun Türklerin!

29 Mart 2021, Pazartesi 08:42
29 Mart 2021, Pazartesi 08:42
Dijital çağ: Sekiz binden fazla oyun Türklerin!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Dijital çağ: Sekiz binden fazla oyun Türklerin!

Bus Simulator, Zula, Basketball Arena, Traffic Racer. İsimleri İngilizce olsa da hepsi Türk yapım dijital oyun. Cepte, tablette, bilgisayarda sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada da milyonlarca kişi tarafından beğeniyle oynanıyorlar. Bu tablo dünya dijital oyun skorlarına da yansımış durumda. Gaming in Turkey’in “Türkiye Oyun Sektörü 2020 Raporu”ndan derlenen bilgilere göre, uygulama mağazası Google Play’de 171 bin 986 oyun yayıncısı arasında 2 bin 689’dan fazla Türk yayıncı bulunuyor. Platformdaki 439 bin 890 oyun arasında Türk yayıncıların sunduğu 8 bin 55’ten fazla mobil oyun yer alıyor.
 

Yerli yazılımcılardan minimalist bulmaca oyunu


TÜM DÜNYADA POPÜLER

Türk yayıncıların Google Play’deki oyunları, oyunseverlerden 5 üzerinden ortalama 3,94 not aldı. Platformdaki tüm mobil oyunların genel ortalama puanı ise 3,76 oldu. Böylece yerli oyunlar dünya ortalamasının üzerinde beğeni kazandı. Türk oyun yayıncılarının geliştirdiği en popüler oyunlar arasında 101 Okey Plus, Basketball Arena, Başkanlar, Batak, Bus Simulator, Fun Okey 101, Kafa Topu 2, Recontact Istanbul, Recontact London ve Zula Mobil bulunuyor. Gaming in Turkey Oyun ve Espor Ajansı Kurucusu Ozan Aydemir, Türk oyun yayıncılarının, mobil oyunların genel ortalamasından daha iyi sonuçlar almasında 2 ana etken olduğunu söyledi.

KALİTELİ İŞ ÇIKIYOR

Bu etkenlerden ilkinin, kaliteli işler çıkması ve bunun somut örneklerinin hem yatırımlar hem de oyunların listedeki yerleri ile tescillenmesi olduğunu belirten Aydemir, şunları kaydetti: “Yerli oyun geliştirici firmalarımız, birçok işte olduğu gibi daha fazla detaycı bir şekilde çalışıyor. İkinci etken ise Türk yayıncılar, oyuncuların talep ve beklentilerini çok iyi analiz ediyor ve oyunlarını geliştirirken bu sonuçlara göre geliştirmeler yapıyor. Bu da oyunların oyuncular tarafından daha fazla beğenilmesini sağlıyor. Son olarak, birçok coğrafyaya köprü konumunda yer almamız, birçok kültürle harmanlanmamıza ve bu açıdan da farklı kültürlere hitap eden oyunlar üretmemize katkı sağlıyor.”

Geçen yılın 9 aylık döneminde oyun sektöründe gerçekleşen hisse satışı işlemlerinin yaklaşık 2 milyar dolarlık hacim oluşturduğuna işaret eden Aydemir, “Tüm bu gelişmeler, oyun sektörünü en fazla yatırım alan sektör konumuna taşıdı. Agresif büyüyen bir pazar. Bu yatırımların her geçen gün artarak büyüyeceğine inanıyoruz.”

YETİŞKİNLERİN YÜZDE 79’U MOBİL OYUNCU

Türkiye’deki yetişkinlerin yüzde 79’unun mobil oyun oyuncusu olduğuna işaret eden Ozan Aydemir, “Bu da doğrudan oyuncu sayısına ve hasılat rakamlarına yansıdı. Büyümedeki bir diğer sebep de oyunlara olan farkındalığın daha fazla artması oldu. Akıllı mobil cihazların gelişmesi ve kolay ulaşılabilirliği de aynı şekilde oyunlara kolay bir ulaşım sağladı. Günün her anında yanımızda olan mobil cihazlarımızla istediğimiz her an istediğimiz her oyunu oynayabiliyoruz. Bu durum da oyuncu sayılarının ve hasılatlarının hızla büyümesini sağlıyor” dedi.

İSKANDİNAV ÜLKELERİNDE İLK SIRADA

Türk oyun sektörü küresel pazarda rekabet gücünü arttırıyor. Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) ve Gaziantep Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (GAOSB) iş birliği ile hayata geçirilen Gaziantep OSB Teknokent’te faaliyet gösteren Tenet Games’in geliştirdiği Get Rich! 3D oyunu sanal marketlerde 5 milyon kez indirildi. Tenet Games Kurucusu Murat Kul, katıldığı Supersonic Superstars yarışmasında büyük ödüle layık görülen üç oyundan ilki olarak 75 bin dolarlık büyük ödülü kazandı. Oyun şu anda Norveç, Danimarka ve Finlandiya gibi İskandinav ülkelerinde en çok oynananlar arasında birinci sırada yer alıyor.

Yenişafak

Francesca Albanese: Gazze'de gerçek bir ateşkes yok, israil etnik temizlik peşinde

Uzmanlardan kritik uyarı: Erkek kısırlığı çevresel etkenlerle artıyor

Myanmar'da hastane bombalandı: 31 ölü

İngiltere’nin vatandaşlık iptali  krizi: Siyahi ve Asyalı Britanyalılar 12 kat daha fazla hedefte

Edirne’de sis nedeniyle 10 araçlı zincirleme kaza: 7 yaralı

Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Tekdemir: Ücretli öğretmenlik son bulmalı, atamalar artırılmalı

İstanbul'da uyuşturucu soruşturmasında 4 şüpheli tutuklandı

Ukrayna'nın geniş çaplı İHA saldırısı Moskova'daki tüm havaalanlarında uçuşları durdurdu

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çocuklarda 'Konuşma gecikmesi'ne dikkat çekildi

İstanbul Valiliği’nden 3 çocuğun hayatını kaybettiği yangına ilişkin açıklama

Mardin’de silah kaçakçılığı operasyonunda çok sayıda silah ele geçirildi

BESO Başkanı Çiftçi'den esnafa büyük destek: Uygun fiyatlı araç siparişleri teslim edildi

Van’da zincirleme trafik kazası: 3 kişi yaralandı

Gazze'de dondurucu soğuk: 8 aylık bebek soğuktan şehit oldu

Bakan Bolat: Dünya ticareti uzun süredir bir politika belirsizliğine sürükleniyor

Şanlıurfa’da kaçak elektrik kullanan gizli kripto üretim tesisi tespit edildi

Kasım ayının en yüksek sıcaklığı Cizre’de kaydedildi

Öğrenciler Kur'an'ı Kerim öğreniyor

Gazze'de çadır kampları sular altında kaldı

Balıkesir'de 4,9 büyüklüğünde deprem

Motosiklet ekipmanı zorunluluğu satışları artırdı: Satıcılar stok yetiştirmekte zorlanıyor

HÜDA PAR'dan Antalya İl Müftüsüne 'Hayırlı Olsun' ziyareti

Şırnak Üniversitesi Rektörü Alkış, STK temsilcileriyle buluştu

Asgari ücret görüşmeleri yarın başlıyor

Trump göçmenleri sınır dışı ederken zenginlere hızlı vize ayarladı: 1 milyon doları olan gelsin

Umut Kervanı Şanlıurfa'da ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürdü

İşgalciler Gazzeli 5 esiri serbest bıraktı: Hepsi ağır sağlık sorunlarıyla hastaneye kaldırıldı

Yılın son faiz kararı bugün açıklanacak

Dicle'de çıkan yangında bir işyeri küle döndü

Ankara İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu Toplantısı yapıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Francesca Albanese: Gazze'de gerçek bir ateşkes yok, israil etnik temizlik peşinde

Uzmanlardan kritik uyarı: Erkek kısırlığı çevresel etkenlerle artıyor

Myanmar'da hastane bombalandı: 31 ölü

İngiltere’nin vatandaşlık iptali  krizi: Siyahi ve Asyalı Britanyalılar 12 kat daha fazla hedefte

Edirne’de sis nedeniyle 10 araçlı zincirleme kaza: 7 yaralı

Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Tekdemir: Ücretli öğretmenlik son bulmalı, atamalar artırılmalı

İstanbul'da uyuşturucu soruşturmasında 4 şüpheli tutuklandı