• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Dijital çağ: Sekiz binden fazla oyun Türklerin!

29 Mart 2021, Pazartesi 08:42
29 Mart 2021, Pazartesi 08:42
Dijital çağ: Sekiz binden fazla oyun Türklerin!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Dijital çağ: Sekiz binden fazla oyun Türklerin!

Bus Simulator, Zula, Basketball Arena, Traffic Racer. İsimleri İngilizce olsa da hepsi Türk yapım dijital oyun. Cepte, tablette, bilgisayarda sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada da milyonlarca kişi tarafından beğeniyle oynanıyorlar. Bu tablo dünya dijital oyun skorlarına da yansımış durumda. Gaming in Turkey’in “Türkiye Oyun Sektörü 2020 Raporu”ndan derlenen bilgilere göre, uygulama mağazası Google Play’de 171 bin 986 oyun yayıncısı arasında 2 bin 689’dan fazla Türk yayıncı bulunuyor. Platformdaki 439 bin 890 oyun arasında Türk yayıncıların sunduğu 8 bin 55’ten fazla mobil oyun yer alıyor.
 

Yerli yazılımcılardan minimalist bulmaca oyunu


TÜM DÜNYADA POPÜLER

Türk yayıncıların Google Play’deki oyunları, oyunseverlerden 5 üzerinden ortalama 3,94 not aldı. Platformdaki tüm mobil oyunların genel ortalama puanı ise 3,76 oldu. Böylece yerli oyunlar dünya ortalamasının üzerinde beğeni kazandı. Türk oyun yayıncılarının geliştirdiği en popüler oyunlar arasında 101 Okey Plus, Basketball Arena, Başkanlar, Batak, Bus Simulator, Fun Okey 101, Kafa Topu 2, Recontact Istanbul, Recontact London ve Zula Mobil bulunuyor. Gaming in Turkey Oyun ve Espor Ajansı Kurucusu Ozan Aydemir, Türk oyun yayıncılarının, mobil oyunların genel ortalamasından daha iyi sonuçlar almasında 2 ana etken olduğunu söyledi.

KALİTELİ İŞ ÇIKIYOR

Bu etkenlerden ilkinin, kaliteli işler çıkması ve bunun somut örneklerinin hem yatırımlar hem de oyunların listedeki yerleri ile tescillenmesi olduğunu belirten Aydemir, şunları kaydetti: “Yerli oyun geliştirici firmalarımız, birçok işte olduğu gibi daha fazla detaycı bir şekilde çalışıyor. İkinci etken ise Türk yayıncılar, oyuncuların talep ve beklentilerini çok iyi analiz ediyor ve oyunlarını geliştirirken bu sonuçlara göre geliştirmeler yapıyor. Bu da oyunların oyuncular tarafından daha fazla beğenilmesini sağlıyor. Son olarak, birçok coğrafyaya köprü konumunda yer almamız, birçok kültürle harmanlanmamıza ve bu açıdan da farklı kültürlere hitap eden oyunlar üretmemize katkı sağlıyor.”

Geçen yılın 9 aylık döneminde oyun sektöründe gerçekleşen hisse satışı işlemlerinin yaklaşık 2 milyar dolarlık hacim oluşturduğuna işaret eden Aydemir, “Tüm bu gelişmeler, oyun sektörünü en fazla yatırım alan sektör konumuna taşıdı. Agresif büyüyen bir pazar. Bu yatırımların her geçen gün artarak büyüyeceğine inanıyoruz.”

YETİŞKİNLERİN YÜZDE 79’U MOBİL OYUNCU

Türkiye’deki yetişkinlerin yüzde 79’unun mobil oyun oyuncusu olduğuna işaret eden Ozan Aydemir, “Bu da doğrudan oyuncu sayısına ve hasılat rakamlarına yansıdı. Büyümedeki bir diğer sebep de oyunlara olan farkındalığın daha fazla artması oldu. Akıllı mobil cihazların gelişmesi ve kolay ulaşılabilirliği de aynı şekilde oyunlara kolay bir ulaşım sağladı. Günün her anında yanımızda olan mobil cihazlarımızla istediğimiz her an istediğimiz her oyunu oynayabiliyoruz. Bu durum da oyuncu sayılarının ve hasılatlarının hızla büyümesini sağlıyor” dedi.

İSKANDİNAV ÜLKELERİNDE İLK SIRADA

Türk oyun sektörü küresel pazarda rekabet gücünü arttırıyor. Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) ve Gaziantep Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (GAOSB) iş birliği ile hayata geçirilen Gaziantep OSB Teknokent’te faaliyet gösteren Tenet Games’in geliştirdiği Get Rich! 3D oyunu sanal marketlerde 5 milyon kez indirildi. Tenet Games Kurucusu Murat Kul, katıldığı Supersonic Superstars yarışmasında büyük ödüle layık görülen üç oyundan ilki olarak 75 bin dolarlık büyük ödülü kazandı. Oyun şu anda Norveç, Danimarka ve Finlandiya gibi İskandinav ülkelerinde en çok oynananlar arasında birinci sırada yer alıyor.

Yenişafak

Mardin’de mısır kurutma tesisinde yangın çıktı

Nijerya, Benin'e yönelik darbe girişimine karşı asker konuşlandırdı

Ekvador’da mahkumlar arasında çatışma: 9 ölü

Çamlıca Kolejinde "Aile ve Çocuk İletişimi" semineri

Malatya'da kapalı psikiyatri servisi hizmete açıldı

Bütçe görüşmeleri iki hafta aralıksız devam edecek

Adana'da bir evde el bombası ele geçirildi

Louvre’da su sızıntısı: Mısır eserleri bölümünde yüzlerce çalışma zarar gördü

Zelenskiy, ABD ile barış görüşmelerinin "kolay" olmadığını söyledi

Şanlıurfa’da nitelikli dolandırıcılık operasyonu: 3 kişi tutuklandı

18 ilde dolandırıcılık operasyonu: 84 kişi tutuklandı

Şanlıurfa’da 5 binden fazla sentetik hap ele geçirildi

Diyarbakır’da yoğun sis etkili oldu

Uluslararası Göç Örgütü: Hızlı Destek güçlerinin ihlalleri nedeniyle Kordofan'dan göç artıyor

Adana'da park halindeki araçlara çarpan otomobil ters döndü

Şanlıurfa’da elektrik kesintileri mağdur ediyor: Kısas Mahallesi'nde protesto

Osmaniye’de STK’lardan Gazze için dayanışma kermesi

Guterres: Esed rejiminin düşmesi Suriye'de onlarca yıllık baskıyı bitirdi

Brent petrol 63,72 dolardan işlem görüyor

72 ilde uyuşturucu operasyonu: 970 şüpheli gözaltında

Tapunuzu 31 Aralık'a kadar alın: Yeni yılda harçlar üç kat artacak

Güney Afrika, Gazzelilerin zorla göç ettirilmesini engellemek için vize muafiyetini askıya aldı

Adana'da 41 yıl hapis cezası bulunan firari hükümlü yakalandı

Trump: Zelenskiy barış planını okumadığı için hayal kırıklığına uğradım

Altın fiyatlarında son durum

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Meteorolojiden 8 kente kuvvetli kar uyarısı

İşbirlikçi çetelerde kırılma anı: Onlarca silahlı milis HAMAS'a teslim oluyor

İşgal zindanlarında esirlerin sağlık durumu ağırlaşıyor: Tıbbi ihmal tehlikeli boyutta

İstanbul'da yayımlanan "Kudüs Ahdi": Siyonist rejimin soykırımına ve normalleşmeye karşı ortak duruş

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mardin’de mısır kurutma tesisinde yangın çıktı

Nijerya, Benin'e yönelik darbe girişimine karşı asker konuşlandırdı

Ekvador’da mahkumlar arasında çatışma: 9 ölü

Çamlıca Kolejinde "Aile ve Çocuk İletişimi" semineri

Malatya'da kapalı psikiyatri servisi hizmete açıldı

Bütçe görüşmeleri iki hafta aralıksız devam edecek

Adana'da bir evde el bombası ele geçirildi