• BIST 100

    17249,60%-0,47
  • DOLAR

    43,72% 0,05
  • EURO

    51,77% -0,13
  • GRAM ALTIN

    6857,63% -2,24
  • Ç. ALTIN

    11540,30% -0,93

Diyarbakır Ticaret İl Müdürü’nden tüketiciye çağrı

09 Haziran 2024, Pazar 15:59
09 Haziran 2024, Pazar 15:59
Diyarbakır Ticaret İl Müdürü’nden tüketiciye çağrı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Diyarbakır Ticaret İl Müdürü’nden tüketiciye çağrı

Diyarbakır Tüketici Hakem Heyeti Başkanı ve Ticaret İl Müdürü Zafer Atik, 'İşletmeler tarafından kasa ve etiket fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyatın uygulanmaması halinde tüketicinin ürüne ait etiket görseli ile kasa fişini de saklayarak şikayetlerinin ekinde sunmaları ve aykırı uygulamaların tespit edilmesi halinde, Ticaret İl Müdürlüklerince idari para cezası uygulanmakta ve ayrıca tüketici aleyhine oluşan fiyat farkı için Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru hakkı doğmaktadır' dedi.
Diyarbakır Tüketici Hakem Heyeti Başkanı ve Ticaret İl Müdürü Zafer Atik, marketlerde, mağazalarda insanların alışveriş yaptıkları yerlerde, tüketicilerin yaşadıkları en büyük sorunlardan birinin aldıkları ürünlerin kasa fiyatının etiket fiyatından farklı olması olduğunu söyledi.
Tüketicilerin genelde benzer durumla karşılaştıklarında, haklarını bilmemeleri nedeniyle fiyat farkını ödemekte ya da ürünü iade etmekte olduğunu belirten Atik, “Tüketicilere tanınan temel haklar, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’da düzenlenmiştir. Söz konusu düzenlemeye göre ‘Etiket, tarife ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır.’ Bu düzenlemeyle birlikte, bu durumla karşılaştıklarında tüketiciler kendi lehlerine olan fiyatın uygulanmasını talep etme yetkisine sahip olmuşlardır. Etiket fiyatı ile ilgili temel düzenleme bu olmakla birlikte bu konuyu daha detaylı bir şekilde düzenleyen Fiyat Etiketi Yönetmeliği de vardır. Bu yönetmeliğe göre istisnalar dışında, perakende olarak satışa sunulan malların üzerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde etiket asılması zorunludur” dedi.
“Ayrıca bu etiketlerin yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler içermemesi ve hangi mala ait olduğu açıkça belli olacak şekilde konulması zorunludur” diyen Atik, “Bu yönetmelikte de etiket fiyatı ile kasadaki fiyatın farklı olması halinde, tüketicinin lehine olan fiyatın uygulanacağı düzenlenmiştir. Satışa konu edilen mal indirimli ise malın indirimli fiyatı ile birlikte indirimden önceki fiyatının da etikette gösterilmesi zorunludur. İşletmeler tarafından kasa ve etiket fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyatın uygulanmaması halinde tüketicinin ürüne ait etiket görseli ile kasa fişini de saklayarak şikayetlerinin ekinde sunmaları ve aykırı uygulamaların tespit edilmesi halinde, Ticaret İl Müdürlüklerince idari para cezası uygulanmakta ve ayrıca tüketici aleyhine oluşan fiyat farkı için Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru hakkı doğmaktadır. Tüketicilerin oluşacak her türlü tüketici uyuşmazlığı karşısında Tüketici Hakem Heyetleri ile Ticaret İl Müdürlüklerine başvuruda bulunabileceklerini ve haklarının bu kurumlarca korunacağının bilincinde olması gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Rize’de feci kaza: 1 ölü, 1 ağır yaralı

Peru'da Devlet Başkanı Jeri görevden alındı

BM üyesi 80'den fazla ülke, işgal rejiminin Batı Şeria'yı ilhak kararını kınadı

Adıyaman'da trafik kazası: 3 yaralı

DMM, “CİMER’de 90 bin kişinin görev yaptığı” iddialarını yalanladı

Senegal Sahra Tozu'nun etkisi altında

Diyanet İşleri Başkanlığından Ramazan ayının başlangıcına ilişkin açıklama

Isparta’da uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli tutuklandı

BUDO seferlerine fırtına engeli

AB'den savunmaya 800 milyar avro kaynak

Umut Kervanı’ndan Karakoçan’da Ramazan öncesi ihtiyaç sahiplerine yardım

Rusya’da askeri tesiste patlama: 2 ölü

Bakan Bayraktar: Etiyopya ile enerji alanında iş birliği mutabakatı imzalandı

Bursa'da bir özel hastanede “hasta limit” iddiasına soruşturma

Siyer Yarışması'nda bazı sorulara yapılan itirazlar komisyon tarafından değerlendirilip sonuçlandırıldı

Siyonist rejim Batı Şeria'da işgal ve yıkıma devam ediyor

Rusya, ABD ve Ukrayna görüşmelerinde üçüncü tur sona erdi

Bosna Hersek'te 4,4 büyüklüğünde deprem

Uşak’ta yasa dışı avcılığa termal drone ile müdahale

Muş'ta tarihi eser operasyonu: 1 gözaltı

Rusya'dan donanmayı sahaya sürme sinyali

TMO 1,2 milyon ton buğdayı TÜRİB üzerinden satışa sunuyor

Nijerya'da tekne battı: 14 ölü, onlarca kayıp

ABD, Doğu Pasifik ve Karayipler'de 3 tekneyi vurdu: 11 ölü

Mardin’de camii olmayan bölgede ezan için merkezi hoparlör çözümü

Türkiye ile Etiyopya arasında çeşitli alanlarda anlaşmalar imzalandı

Sivas'ta 2 otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Siirt’te umreye gidenler gözyaşlarıyla uğurlandı

Arakçi: ABD ile temel ilkelerde anlaşmaya vardık

Meteorolojiden denizler çin kuvvetli fırtına uyarısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rize’de feci kaza: 1 ölü, 1 ağır yaralı

Peru'da Devlet Başkanı Jeri görevden alındı

BM üyesi 80'den fazla ülke, işgal rejiminin Batı Şeria'yı ilhak kararını kınadı

Adıyaman'da trafik kazası: 3 yaralı

DMM, “CİMER’de 90 bin kişinin görev yaptığı” iddialarını yalanladı

Senegal Sahra Tozu'nun etkisi altında

Diyanet İşleri Başkanlığından Ramazan ayının başlangıcına ilişkin açıklama