• BIST 100

    15543,87%0,63
  • DOLAR

    43,25% -0,04
  • EURO

    50,40% 0,42
  • GRAM ALTIN

    6495,67% 1,90
  • Ç. ALTIN

    10520,81% 1,03

Doğu Akdeniz'de patlak veren krizin sebebi ortaya çıktı! Erdoğan duyar duymaz talimatı vermiş

12 Ağustos 2020, Çarşamba 09:03
12 Ağustos 2020, Çarşamba 09:03
Doğu Akdeniz
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Doğu Akdeniz'de patlak veren krizin sebebi ortaya çıktı! Erdoğan duyar duymaz talimatı vermiş

Almanya'nın arabuluculuğunda Türkiye ve Yunanistan'ın Doğu Akdeniz2de anlaşma için yürüttüğü ancak Yunanistan'ın Mısır ile anlaşmasıyla durdurulan görüşmelerde hareketli dakikalar yaşanıyor. Son gelişmelerin ardından Almanya Başbakanı Merkel'in önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüşme talebinde bulunduğu öğrenildi.

Almanya'nın arabuluculuğunda yürütülen, ancak Türkiye'nin son anda durdurma kararı aldığı Yunanistan görüşmelerinde yaşananların detaylarına Milliyet gazetesi ulaştı.

BERLİN'DE BULUŞMA

İki ülke yaklaşık 2.5 ay önce Almanya'nın da girişimleri ile masaya oturmaya karar verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu görev için Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ı görevlendirirken, Dışişleri Bakanlığı ve askeri yetkililer de muhataplarıyla görüşmelere başladı.

Heyetler önce Atina'da ardından da İstanbul'da bir araya gelme konusunda anlaşırken, Ayasofya'nın ibadete açılması tartışmaları nedeniyle Yunan tarafı, 'Bu tartışma varken Atina'da görüşmek doğru olmaz' dedi. Heyet İstanbul'a davet edilirken 'Orada görüşmek ise imkansız' karşılığı verildi. Daha sonra heyetler 'tarafsız bölge' olarak Berlin'de bir araya gelmeye karar verdi.

Görüşmeler sonucu geçen hafta heyetler üç temel başlıkta anlaştı. Türkiye ve Yunanistan, Doğu Akdeniz krizinin sonuçlanması için 'karşılıklı istikşafi görüşmelere başlanması', 'siyasi görüşmelere başlanıp, hız verilmesi' ve 'askerler arasında güven beyanını artıran toplantılara yeniden başlanılması' konularında 7 Ağustos’ta ortak niyet beyanı açıklamasına hazırlanılırken, Yunanistan bu açıklamaya saatler kala 6 Ağustos'ta Mısır ile deniz yetki anlaşması imzaladı.

2.5 aylık görüşmeler boyunca Yunan tarafından, 'Biz Mısır ile görüşüyoruz' gibi bir ifade kullanılmamışken ortaya çıkan durum üzerine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın başta olmak üzere Türk tarafı muhataplarına ulaşarak, 'Bu girişimi kabul etmiyoruz, bir daha olmayacağına dair söz istiyoruz' mesajını iletti.

'KABUL ETMİYORUZ'

Kalın muhatabına 'Türkiye Cumhuriyeti adına müzakere yapan kişi olarak Türkiye'yi dışarıda bırakan, Doğu Akdeniz'de ikili, üçlü ya da çoklu her türlü girişimi kabul etmediğimizi iletiyorum. Bunu kayda geçiriyorum. Biz bir taahhüdün altına giriyoruz ve aynı tavrı da sizden bekliyoruz' dedi.

Yunan tarafı ise 'Bu bizim Türkiye görüşmelerimiz ile ilgili bir konu değil. Mısır ile çalışıyorduk, denk geldi' karşılığını verdi. Yunanistan'ın tavrı nedeniyle konu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a aktarıldı. Erdoğan da 'görüşmeleri durdurun' talimatı verince açıklamadan vazgeçildi.

Konunun iletildiği Alman makamları ile süreçten haberdar olan NATO yetkilileri, Mısır ile yapılan anlaşmadan önceden haberleri olmadığını iddia ederek Türkiye'nin masadan kalkmamasını istedi. Ankara'nın yanıtı da 'Artık bunu bizimle değil, Yunanistan ile konuşun' oldu. Türkiye'nin Merkel'in ricası ile Oruç Reis'i bölgeye göndermeyerek 'jest' yapıldığı da buna karşın Yunanistan'ın tavrının kabul edilemeyeceği de taraflara iletildi.

MERKEL, ERDOĞAN'DAN GÖRÜŞME TALEBİNDE BULUNDU

Bu gelişmeler üzerine Türkiye, Oruç Reis'i NAVTEX ilan ettiği bölgeye gönderdi. Türkiye, NATO, AB ve Alman makamlarla diplomatik temaslarını sürdürürken, Yunanistan'ın tavrı da eleştirildi. Almanya Başbakanı Merkel'in ise önceki gün Erdoğan ile telefonda görüşme talebinde bulunduğu, bugün veya yarın ikili arasında bir görüşme gerçekleşebileceği kaydedildi.

Kocaeli ve İstanbul’da 8 ton 750 kilogram kalkan balığına el konuldu

Katar ile Somali savunma alanında işbirliği anlaşması imzaladı

HÜDA PAR Adıyaman İl Başkanı depremde hasar gören TOKİ’ler için yetkililere seslendi

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Kılınç: Kaçak yollarla Türkiye'ye sokulan kayısılar Malatya üreticisini bitiriyor

Antalya açıklarında mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı

Diyarbakır'da buzlanma zincirleme trafik kazasına yol açtı: 3 yaralı

HÜDA PAR Adıyaman İl Başkanı Yetiş’ten otobüs durağı çağrısı

Guatemala'da cezaevlerinde isyan: 7 polis hayatını kaybetti

Madagaskar'da M Çiçeği vaka sayısında artış

Bakan Fidan, bazı büyükelçilikler için yeni görevleri tebliğ etti

Elazığ'da eğitime kar engeli

Antalya'da orman yangını

Samsun’da mevzuata aykırı taşınan 2,6 ton mezgit balığına el konuldu

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev istifa etti

Dışişleri Bakanlığından Pakistan'a taziye mesajı

İngiltere Başbakanı Starmer: Tarife savaşı, kimsenin çıkarına olmaz

İzmir açıklarında 24 düzensiz göçmen kurtarıldı

Batman Medya Gazetesi 24. Yılını kutluyor

BM: Gazze'de 1,1 milyon kişi yeterli barınaktan yoksun

Çerkeş Çiçek Balı coğrafi işaret tescili aldı

Rusya: Zaporijya ve Donetsk'te 2 yerleşim birimini ele geçirdik 

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde cumhurbaşkanı seçimi sonuçlandı

Türkiye ve Özbekistan yarın Ankara’da ortak toplantılarda buluşacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bir ve beraber Suriye'nin vazgeçilmez olduğu inancındayız. Suriye Suriyelilerindir

Gazze'de virüsle bağlantılı ölümler kaydedildi

Gazze'de can kaybı 71 bin 550'ye yükseldi

Camide çocuklara değerler eğitimi

Pakistan'da 5,8 büyüklüğünde deprem: Bir ölü onlarca ev hasar gördü

Kapıkule Sınır Kapısı'nda 144 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Konya’da 4 milyon TL değerinde kaçak tekstil ürünleri ele geçirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kocaeli ve İstanbul’da 8 ton 750 kilogram kalkan balığına el konuldu

Katar ile Somali savunma alanında işbirliği anlaşması imzaladı

HÜDA PAR Adıyaman İl Başkanı depremde hasar gören TOKİ’ler için yetkililere seslendi

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Kılınç: Kaçak yollarla Türkiye'ye sokulan kayısılar Malatya üreticisini bitiriyor

Antalya açıklarında mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı

Diyarbakır'da buzlanma zincirleme trafik kazasına yol açtı: 3 yaralı

HÜDA PAR Adıyaman İl Başkanı Yetiş’ten otobüs durağı çağrısı