• BIST 100

    15870,43%-0,89
  • DOLAR

    44,07% 0,18
  • EURO

    51,07% -0,21
  • GRAM ALTIN

    7206,46% 0,36
  • Ç. ALTIN

    11734,45% -1,11

Doğu Akdeniz'de patlak veren krizin sebebi ortaya çıktı! Erdoğan duyar duymaz talimatı vermiş

12 Ağustos 2020, Çarşamba 09:03
12 Ağustos 2020, Çarşamba 09:03
Doğu Akdeniz
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Doğu Akdeniz'de patlak veren krizin sebebi ortaya çıktı! Erdoğan duyar duymaz talimatı vermiş

Almanya'nın arabuluculuğunda Türkiye ve Yunanistan'ın Doğu Akdeniz2de anlaşma için yürüttüğü ancak Yunanistan'ın Mısır ile anlaşmasıyla durdurulan görüşmelerde hareketli dakikalar yaşanıyor. Son gelişmelerin ardından Almanya Başbakanı Merkel'in önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüşme talebinde bulunduğu öğrenildi.

Almanya'nın arabuluculuğunda yürütülen, ancak Türkiye'nin son anda durdurma kararı aldığı Yunanistan görüşmelerinde yaşananların detaylarına Milliyet gazetesi ulaştı.

BERLİN'DE BULUŞMA

İki ülke yaklaşık 2.5 ay önce Almanya'nın da girişimleri ile masaya oturmaya karar verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu görev için Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ı görevlendirirken, Dışişleri Bakanlığı ve askeri yetkililer de muhataplarıyla görüşmelere başladı.

Heyetler önce Atina'da ardından da İstanbul'da bir araya gelme konusunda anlaşırken, Ayasofya'nın ibadete açılması tartışmaları nedeniyle Yunan tarafı, 'Bu tartışma varken Atina'da görüşmek doğru olmaz' dedi. Heyet İstanbul'a davet edilirken 'Orada görüşmek ise imkansız' karşılığı verildi. Daha sonra heyetler 'tarafsız bölge' olarak Berlin'de bir araya gelmeye karar verdi.

Görüşmeler sonucu geçen hafta heyetler üç temel başlıkta anlaştı. Türkiye ve Yunanistan, Doğu Akdeniz krizinin sonuçlanması için 'karşılıklı istikşafi görüşmelere başlanması', 'siyasi görüşmelere başlanıp, hız verilmesi' ve 'askerler arasında güven beyanını artıran toplantılara yeniden başlanılması' konularında 7 Ağustos’ta ortak niyet beyanı açıklamasına hazırlanılırken, Yunanistan bu açıklamaya saatler kala 6 Ağustos'ta Mısır ile deniz yetki anlaşması imzaladı.

2.5 aylık görüşmeler boyunca Yunan tarafından, 'Biz Mısır ile görüşüyoruz' gibi bir ifade kullanılmamışken ortaya çıkan durum üzerine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın başta olmak üzere Türk tarafı muhataplarına ulaşarak, 'Bu girişimi kabul etmiyoruz, bir daha olmayacağına dair söz istiyoruz' mesajını iletti.

'KABUL ETMİYORUZ'

Kalın muhatabına 'Türkiye Cumhuriyeti adına müzakere yapan kişi olarak Türkiye'yi dışarıda bırakan, Doğu Akdeniz'de ikili, üçlü ya da çoklu her türlü girişimi kabul etmediğimizi iletiyorum. Bunu kayda geçiriyorum. Biz bir taahhüdün altına giriyoruz ve aynı tavrı da sizden bekliyoruz' dedi.

Yunan tarafı ise 'Bu bizim Türkiye görüşmelerimiz ile ilgili bir konu değil. Mısır ile çalışıyorduk, denk geldi' karşılığını verdi. Yunanistan'ın tavrı nedeniyle konu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a aktarıldı. Erdoğan da 'görüşmeleri durdurun' talimatı verince açıklamadan vazgeçildi.

Konunun iletildiği Alman makamları ile süreçten haberdar olan NATO yetkilileri, Mısır ile yapılan anlaşmadan önceden haberleri olmadığını iddia ederek Türkiye'nin masadan kalkmamasını istedi. Ankara'nın yanıtı da 'Artık bunu bizimle değil, Yunanistan ile konuşun' oldu. Türkiye'nin Merkel'in ricası ile Oruç Reis'i bölgeye göndermeyerek 'jest' yapıldığı da buna karşın Yunanistan'ın tavrının kabul edilemeyeceği de taraflara iletildi.

MERKEL, ERDOĞAN'DAN GÖRÜŞME TALEBİNDE BULUNDU

Bu gelişmeler üzerine Türkiye, Oruç Reis'i NAVTEX ilan ettiği bölgeye gönderdi. Türkiye, NATO, AB ve Alman makamlarla diplomatik temaslarını sürdürürken, Yunanistan'ın tavrı da eleştirildi. Almanya Başbakanı Merkel'in ise önceki gün Erdoğan ile telefonda görüşme talebinde bulunduğu, bugün veya yarın ikili arasında bir görüşme gerçekleşebileceği kaydedildi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İşgalciler Gazze'de ateşkesi yine ihlal etti: 3 şehit

İran'dan Körfez'deki ABD üslerine füze ve İHA operasyonları

Kayseri'de hapis cezası bulunan 2 firari yakalandı

AFAD ile YÖK arasında iş birliği protokolü imzalandı

Burdur'da aranan 15 şahıs yakalandı

Gübre hammaddesi üre ithalatında gümrük vergisi yeniden düzenlendi

Yalova’da sokak satıcılarına operasyon: 3 tutuklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile görüştü

Asansör boşluğuna düşen şahıs yaralandı

Büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de yayımlandı

Bakan Gürlek'ten dijital mecralardaki dezenformasyon faaliyetlerine ilişkin açıklama

Pezeşkiyan ile Putin bölgedesi son durumu görüştü.

İran'a yönelik saldırılar İstanbul'un 6 ilçesinde eş zamanlı protesto edildi

Siyonist-ABD'nin yeni kâbusu: Hürremşehr 4 füzeleri

Avrupa'nın FCAS çıkmazı sürüyor: Ortak savaş uçağı kararı bir kez daha ertelendi

Uzaktan hasta değerlendirme sistemi ile sağlık hizmetine kolay erişim

Beyaz Saray, İran'a saldırıları 4-6 hafta sürebileceğini savundu

Malatya'da uyuşturucu ve ruhsatsız silah ele geçirildi

Batman'da binlerce kişi İran'a yönelik saldırıları protesto etti

Benin'de askeri bir noktaya silahlı saldırı: 15 asker öldü, 5 asker yaralandı

Ağrı’dan İran'a yönelik saldırılara tepki

Novak: Rus gazını Avrupa yerine Asya pazarına göndereceğiz

Solomon Adaları'nda 6,7 büyüklüğünde deprem

Dışişleri Bakanı Fidan, Ermeni mevkidaşı Mirzoyan ile görüştü

İran Hatam'ül-Enbiya Karargahı: ülkeye karşı harekette bulunan her üs hedef alınacak

Katar: Körfezdeki enerji krizi dünya ekonomilerini çökertebilir

Rusya: AB enerji sorunlarına çaresizce çözüm arıyor

Kayseri'de sahte dolar operasyonu: 1 gözaltı

İran'a yönelik siyonist-ABD saldırıları İzmir'de telin edildi

Lübnan'daki işgal saldırılarında şehit sayısı 217'ye yükseldi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgalciler Gazze'de ateşkesi yine ihlal etti: 3 şehit

İran'dan Körfez'deki ABD üslerine füze ve İHA operasyonları

Kayseri'de hapis cezası bulunan 2 firari yakalandı

AFAD ile YÖK arasında iş birliği protokolü imzalandı

Burdur'da aranan 15 şahıs yakalandı

Gübre hammaddesi üre ithalatında gümrük vergisi yeniden düzenlendi

Yalova’da sokak satıcılarına operasyon: 3 tutuklama