• BIST 100

    16166,38%3,62
  • DOLAR

    44,08% 0,07
  • EURO

    51,25% 0,12
  • GRAM ALTIN

    7392,92% 0,52
  • Ç. ALTIN

    11864,39% 0,00

Doğudaki en büyük yatırım! Daha yükseği yok

03 Aralık 2020, Perşembe 09:11
03 Aralık 2020, Perşembe 09:11
Doğudaki en büyük yatırım! Daha yükseği yok
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Doğudaki en büyük yatırım! Daha yükseği yok

​Güneş enerjisinden elektrik üretilebilecek bölgeler arasındaki 28 il arasında en yüksek ikinci sırada yer alan Van, aynı zamanda Türkiye'de rüzgâr enerjisinden elektriğin üretilebileceği en verimli şehirler arasında da gösteriliyor. Van'ın bu potansiyelinin ekonomiye kazandırılması için 3 yıllık çalışma sonrası 55 milyon dolarlık yatırımla 14 rüzgâr türbininin yer aldığı RES kuruldu. Van'ın Gevaş ilçesindeki Balaban mevkiisinde kurulan ve 53,2 megavat kapasiteye sahip santral, 50 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak. 

TÜRKİYE'NİN EN YÜKSEK RAKIMDAKİ RES'İ VAN'DA

FİBA Grubu'nun Van'da kurduğu RES, Türkiye'nin en yüksek rakımlı ve en doğusundaki rüzgâr enerjisi santrali konumunda yer alıyor. FİBA Grubu, yeni yatırımlarıyla birlikte yıllık 563 bin hektar ormana eşdeğer karbon azalımı yapacak. Türkiye'nin rüzgâr haritasını çok iyi analiz ettiklerini ve Van'daki santralle Doğu Anadolu'nun rüzgar enerjisi potansiyeline bugüne kadar ki en büyük yatırımı yaptıklarını belirten FİBA Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin, Van, Balıkesir, Yalova ve İstanbul Çatalca'da kurulan 4 yeni rüzgar enerjisi santrali yatırımının üretime başladığını belirtti. Özyeğin, 'Ülkemizin enerji arz güvenliğine katkı sağlayan bu 4 projeyi, son dönemde enerjide dışa bağımlılığımızı azaltan olumlu gelişmelerin bir parçası olarak görüyoruz' diye konuştu.



'DOĞU'DA EN BÜYÜK YATIRIMI YAPTIK'

Özyeğin, 'RES yatırımlarımızı enerji sektöründeki grup şirketimiz FİNA Enerji yürütüyor. Önceliğimiz, yenilenebilir enerji projelerine ağırlık vermek ve bu alanda sektöre öncülük etmek. Yenilenebilir enerjinin en büyük avantajlarından biri, ülkemizin geniş rüzgâr ve güneş potansiyelinden yararlanma imkânı sağlaması. Türkiye'nin başka illerinde de toplam 220 milyon dolar yatırımla kurduğumuz RES'ler mevcut. Türkiye'nin en büyük rüzgâr enerjisi üreticilerinden biri olma hedefiyle, ülkemizin enerjisini yenilenebilir kaynaklardan üretmeyi sürdüreceğiz” dedi.



Van'daki bağlama RES'in, 2021 yıl ortasına kadar tam kapasiteyle faaliyete geçirilmesi planlanıyor. FİNA Enerji Genel Müdürü Koray Kıymaz, bağlama RES projesine başlarken çok cesur bir yatırım kararı verdiklerini belirterek, 'Türkiye'nin en doğusundaki, en yüksekteki RES'ini Van'a kurduk. Bağlama RES; 53,2 MW kurulu gücü ile Doğu Anadolu'daki en yüksek kapasiteli rüzgâr enerjisi projesi olacak. Tüm projelerimizi özverili bir çalışma ile hedef tarihimizden bir gün bile şaşmadan devreye almış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz' diye konuştu.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Döviz kurlarında son durum

İran’ın 2 ton ağırlığında balistik başlıklı füzelerle vurduğu yerler alev topuna döndü

Altın fiyatları yeniden yükseldi

Denizli'de 4 büyüklüğünde deprem

Meteoroloji: Ülke genelinde yağış beklenmiyor

İran: 104 israil ve ABD İHA'sı düşürüldü

HAMAS: Mescid-i Aksa'nın kapatılması 1967'den bu yana görülmemiş tehlikeli bir adım

ABD'li yetkili itiraf etti: israil "tek bombalık ülke"

Siyonist rejim Beyrut'a saldırdı, Hizbullah'tan misilleme geldi

İran'dan siyonist rejime ağır darbe: Tel Aviv ve Hayfa'daki askeri merkezler vuruldu

Tekirdağ'da polis kılığına giren dolandırıcı altın dolu çantayla kaçarken yakalandı

Hakkari'de 64 kilo skunk ele geçirildi: 8 gözaltı

Kayseri'de mobilya atölyesinde çıkan yangın kontrol altına alındı

Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi programı yayımlandı

Kastamonu'da aranan 21 kişi yakalandı

Ardahan Vali Yardımcısı Kasımoğlu görevden uzaklaştırıldı

İzmir’de yangın bölgesinde doğal gençleştirme tamamlandı

Standart dışı plakalara kesilen cezalar iptal edildi

Burdur’da helikopter destekli trafik denetiminde 38 sürücüye ceza

Eskişehir’de oto hırsızlığı operasyonu: 11 gözaltı

Dışişleri Bakanı Fidan, İtalyan mevkidaşı ile Tajani görüştü

ÖNDER Ankara iftarı 'Yıllardır Önder' temasıyla düzenlendi

İstanbul’da su ürünleri denetiminde 169 kalkan balığına el konuldu

Endonezya, Hindistan'dan BrahMos füze sistemini tedarik edecek

Hürmüz Boğazı'nda enerji krizi: Tarihin en büyük petrol krizi kapıda

Putin ile Pezeşkiyan "ABD ve israilin İran'a karşı sebepsiz saldırganlığını" görüştü

Mardin’de sopalı kavga kamerada: 1 yaralı

Gazze'de insani kriz derinleşiyor

GÜney Kore'den ham petrol kararı

İtalya'da çiftçiler maliyetlerdeki artışları protesto etti

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Döviz kurlarında son durum

İran’ın 2 ton ağırlığında balistik başlıklı füzelerle vurduğu yerler alev topuna döndü

Altın fiyatları yeniden yükseldi

Denizli'de 4 büyüklüğünde deprem

Meteoroloji: Ülke genelinde yağış beklenmiyor

İran: 104 israil ve ABD İHA'sı düşürüldü

HAMAS: Mescid-i Aksa'nın kapatılması 1967'den bu yana görülmemiş tehlikeli bir adım