• BIST 100

    17026,44%1,14
  • DOLAR

    43,83% 0,01
  • EURO

    51,72% 0,07
  • GRAM ALTIN

    7264,84% 1,15
  • Ç. ALTIN

    11874,26% 0,29

Dolunun vurduğu fıstık bahçelerinde hasat başladı

15 Eylül 2023, Cuma 16:50
15 Eylül 2023, Cuma 16:50
Dolunun vurduğu fıstık bahçelerinde hasat başladı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Dolunun vurduğu fıstık bahçelerinde hasat başladı

Türkiye’de, Antep Fıstığı yetiştirildiğinde 4’üncü sırada yer alan Adıyaman’da hasat başladı.
Geçtiğimiz kış mevsiminde yağan dolu ile büyük hasar alan Antep Fıstığı bahçelerinde ürün toplama telaşı yaşanıyor. Adıyaman’ın Besni ilçesi Yoldüzü köyünde Vali Osman Varol’un da katılımı ile hasat töreni düzenlendi. Besni’de üretilen Antep Fıstığı, rengi ve özel aroması nedeniyle Fıstıklı Bakvalası ile ünlü Gaziantep’te özel tercih ediliyor.
Şanlıurfa, Gaziantep ve Siirt’ten sonra Adıyaman’da 25 milyon ağaç ile 240 bin dekar alanda yetiştirilen Antep Fıstığı bahçelerinde kış aylarında etkili olan dolu yağışı nedeniyle, rekoltenin yarı yarıya düşmesi bekleniyor. Bir yıl meyve veren bir yıl vermeyen Antep Fıstığı bahçelerinde bu yıl ‘yok senesi’ olduğu ifade edildi. Her yıl 27 bin ton ürün elde edilen Adıyaman’da bu yıl 10-12 bin ton arasında verim bekleniyor.
Adıyaman Valisi Osman Varol, Besni Kaymakamı Çağlar Partal, Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas, Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer, çiftçiler ile birlikte bahçede hasat yaptı.
Vali Osman Varol, çiftçilerin projeler ile desteklendiğine ve tarımın önemine dikkat çekerek, “Bizim özellikle belirli ürünlerde, ekili, dikili alalarımızı, bahçelerimizin alanını genişletmek, nicelik olarak büyütmek hem de mevcut bahçelerimizde verimi ve kaliteyi arttırmaya yönelik çok yönlü çalışmalarımız var. Tarım hep desteklenmesi gereken bir sektördür. Dünyada söz sahibi bir konumumuz var. Bu konumumuzu da korumak için her zaman sizlerin yanınızda olmaya sizleri desteklemeye devam edeceğiz. Ben bu hasat döneminin de bereketli olmasını diliyorum. Bol kazançlı olmasını diliyorum. Mevla’m bizlere yardım etsin. Çünkü tarımda biz ne kadar her şeyi mükemmelleştirirsek mükemmelleştirelim bir yönümüzle Mevla’mın verdiğine, doğaya bağımlıyız. İnşallah her şey dilediğimiz gibi olur. Yağışlar istediğimiz zamanda olur, hava sıcaklıkları istediğimiz gibi gelişir hep böyle bereketli güzel hasatlar gerçekleştiririz” dedi.
Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas ise “Adıyaman, Türkiye’de önemli fıstık yetiştiriciliği yapılan illerden biri, 240 bin dekar alanla Türkiye’de 4’üncü sırada yer almaktadır. Şanlıurfa, Gaziantep ve Siirt’ten sonra 4’üncü sırada yer almaktayız. Fıstık yetiştiriciliği, ilimizde daha çok Besni ilçemizde yaygın olmakla beraber Tut, Gölbaşı, merkez ve diğer ilçelerimizde de bir miktarda olsa yetiştirilmektedir. Geçen yıl 27 bin ton olan rekoltemiz bu yıl fıstıktan çiftçi tabiriyle, var yılı, yok yılından dolayı bu yıl, yok yılı diye tabir edilen yıl olduğundan dolayı yaklaşık olarak bu yarı yarıya düşmektedir. Yani 10-12 bin ton arası bir fıstık verimi beklemekteyiz” şeklinde konuştu.
Tarla sahibi Vakkas Çoban ise dolunun vurmadığı yerlerde verimin iyi olduğunu, fiyatın ise 250-270 TL arasında değiştiğini söyledi.
Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer ise dolu yağışının fıstık veriminin çok ciddi manada düşürdüğünü belirterek, “Bölgemizin özellikle 3 tane köyümüzde, 3 tane beldemizde dolu afetinden dolayı ciddi bir kaybımız oldu. Tabi ürünün kalitesiyle beraber özellikle Gaziantep piyasasında Besni fıstığının önemi ön plana çıkıyor. Özellikle tatlı sektöründe Besni fıstığının tercih edilmesi bölge çitçimiz için de bir avantaj arz ediyor. Rengi, aroması, doğal ortamda yetişmesi, özellikle kimyasal kullanılmaması iklimsel ve toprak yapısından dolayı özel tercih ediliyor” diye konuştu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

MASKİ'den Pütürge'ye 37 milyon TL'lik yatırım

Ramazan’ın Kalbi PetrolCity AVM’de Atacak

"Amacımız şehadet bilincini gelecek nesillere aktarmak"

Batman'da 4 kilo metamfetamin ele geçirildi

Kayalıklarda mahsur kalan keçiler halatla kurtarıldı

Yetimler Vakfı Gazze'de sıcak yemek seferberliğine devam ediyor

Öğrenciler, madde bağımlılığına karşı bilinçlendirildi

Ramazanda zorlu mesai: Batmanlı inşaat işçileri oruçlu şekilde çalışıyor

Bingöl Umut Kervanı, Ramazan yardımlarına başladı

Diyarbakır'da plastik fabrikasında yangın

Batman'da yarım milyona yakın atık geri kazandırıldı

Ramazanda camiler kadınların Kur'an halkalarıyla doldu

Karacadağ Bölgesindeki mahalle yolları kullanılamaz durumda

88 yaşındaki kalaycı ustası tüm sebatıyla orucunu tutmaya devam ediyor

Batman'da sağlıklı menopoz okulu

Malatya'da 5 bin 465 kişiye trafik cezası

Yeşilay Şırnak’ta annelere bağımlılığı anlattı

Ramazan sofralarının gözdesi: Batman'da ev yapımı şalgama yoğun ilgi

Şırnak asayiş ve kaçakçılık operasyonları: 27 tutuklama

Şehit Mustafa Çoban şehadetinin yıl dönümünde kabri başında yad edildi

HÜDA PAR İl Başkanı Durmaz’dan Antalya’daki Belediyelere Ramazan etkinlikleri çağrısı

Psikolog Atalay: Ramazanda maneviyat için bilinçli teknoloji kullanımı şart

Ağrı'da uyuşturucu operasyonu: 7'si yabancı uyruklu 8 tutuklama

Psikolojik Danışman Kaya: Oruç beyni yeniliyor, zihni güçlendiriyor

Dr. Horasan: İftar ile sahur arasında yeterli su tüketin

Van ve Hakkari’de uyuşturucu operasyonu: 406 kilogram madde ele geçirildi

Minik yürekler kumbaralarını Gazze için açtı

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu: 3 şüpheli hakkında işlem

Gaziantep'te araması bulunan şahıs yakalandı

Van’da camiler mukabele halkalarıyla doldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


MASKİ'den Pütürge'ye 37 milyon TL'lik yatırım

Ramazan’ın Kalbi PetrolCity AVM’de Atacak

"Amacımız şehadet bilincini gelecek nesillere aktarmak"

Batman'da 4 kilo metamfetamin ele geçirildi

Kayalıklarda mahsur kalan keçiler halatla kurtarıldı

Yetimler Vakfı Gazze'de sıcak yemek seferberliğine devam ediyor

Öğrenciler, madde bağımlılığına karşı bilinçlendirildi