• BIST 100

    16834,12%0,95
  • DOLAR

    43,82% 0,16
  • EURO

    51,69% 0,16
  • GRAM ALTIN

    7182,08% 2,07
  • Ç. ALTIN

    11729,31% 0,51

Dolunun vurduğu fıstık bahçelerinde hasat başladı

15 Eylül 2023, Cuma 16:50
15 Eylül 2023, Cuma 16:50
Dolunun vurduğu fıstık bahçelerinde hasat başladı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Dolunun vurduğu fıstık bahçelerinde hasat başladı

Türkiye’de, Antep Fıstığı yetiştirildiğinde 4’üncü sırada yer alan Adıyaman’da hasat başladı.
Geçtiğimiz kış mevsiminde yağan dolu ile büyük hasar alan Antep Fıstığı bahçelerinde ürün toplama telaşı yaşanıyor. Adıyaman’ın Besni ilçesi Yoldüzü köyünde Vali Osman Varol’un da katılımı ile hasat töreni düzenlendi. Besni’de üretilen Antep Fıstığı, rengi ve özel aroması nedeniyle Fıstıklı Bakvalası ile ünlü Gaziantep’te özel tercih ediliyor.
Şanlıurfa, Gaziantep ve Siirt’ten sonra Adıyaman’da 25 milyon ağaç ile 240 bin dekar alanda yetiştirilen Antep Fıstığı bahçelerinde kış aylarında etkili olan dolu yağışı nedeniyle, rekoltenin yarı yarıya düşmesi bekleniyor. Bir yıl meyve veren bir yıl vermeyen Antep Fıstığı bahçelerinde bu yıl ‘yok senesi’ olduğu ifade edildi. Her yıl 27 bin ton ürün elde edilen Adıyaman’da bu yıl 10-12 bin ton arasında verim bekleniyor.
Adıyaman Valisi Osman Varol, Besni Kaymakamı Çağlar Partal, Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas, Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer, çiftçiler ile birlikte bahçede hasat yaptı.
Vali Osman Varol, çiftçilerin projeler ile desteklendiğine ve tarımın önemine dikkat çekerek, “Bizim özellikle belirli ürünlerde, ekili, dikili alalarımızı, bahçelerimizin alanını genişletmek, nicelik olarak büyütmek hem de mevcut bahçelerimizde verimi ve kaliteyi arttırmaya yönelik çok yönlü çalışmalarımız var. Tarım hep desteklenmesi gereken bir sektördür. Dünyada söz sahibi bir konumumuz var. Bu konumumuzu da korumak için her zaman sizlerin yanınızda olmaya sizleri desteklemeye devam edeceğiz. Ben bu hasat döneminin de bereketli olmasını diliyorum. Bol kazançlı olmasını diliyorum. Mevla’m bizlere yardım etsin. Çünkü tarımda biz ne kadar her şeyi mükemmelleştirirsek mükemmelleştirelim bir yönümüzle Mevla’mın verdiğine, doğaya bağımlıyız. İnşallah her şey dilediğimiz gibi olur. Yağışlar istediğimiz zamanda olur, hava sıcaklıkları istediğimiz gibi gelişir hep böyle bereketli güzel hasatlar gerçekleştiririz” dedi.
Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas ise “Adıyaman, Türkiye’de önemli fıstık yetiştiriciliği yapılan illerden biri, 240 bin dekar alanla Türkiye’de 4’üncü sırada yer almaktadır. Şanlıurfa, Gaziantep ve Siirt’ten sonra 4’üncü sırada yer almaktayız. Fıstık yetiştiriciliği, ilimizde daha çok Besni ilçemizde yaygın olmakla beraber Tut, Gölbaşı, merkez ve diğer ilçelerimizde de bir miktarda olsa yetiştirilmektedir. Geçen yıl 27 bin ton olan rekoltemiz bu yıl fıstıktan çiftçi tabiriyle, var yılı, yok yılından dolayı bu yıl, yok yılı diye tabir edilen yıl olduğundan dolayı yaklaşık olarak bu yarı yarıya düşmektedir. Yani 10-12 bin ton arası bir fıstık verimi beklemekteyiz” şeklinde konuştu.
Tarla sahibi Vakkas Çoban ise dolunun vurmadığı yerlerde verimin iyi olduğunu, fiyatın ise 250-270 TL arasında değiştiğini söyledi.
Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer ise dolu yağışının fıstık veriminin çok ciddi manada düşürdüğünü belirterek, “Bölgemizin özellikle 3 tane köyümüzde, 3 tane beldemizde dolu afetinden dolayı ciddi bir kaybımız oldu. Tabi ürünün kalitesiyle beraber özellikle Gaziantep piyasasında Besni fıstığının önemi ön plana çıkıyor. Özellikle tatlı sektöründe Besni fıstığının tercih edilmesi bölge çitçimiz için de bir avantaj arz ediyor. Rengi, aroması, doğal ortamda yetişmesi, özellikle kimyasal kullanılmaması iklimsel ve toprak yapısından dolayı özel tercih ediliyor” diye konuştu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Almanya ve İsveç vatandaşlarını İran'ı terk etmeye çağırdı

Yolcu otobüsünde 6 bin 692 adet sentetik ecza hap ele geçirildi

Almanya'dan vatandaşlarına İran'ı acilen terk etme çağrısı

Malatya'da mobilya ve kereste sektörü tek çatı altında toplanıyor

BM Batı Şeria'ya dikkati çekti: israil güçleri ve israilli yerleşimcilerin şiddeti artıyor

Malatya Bilim Merkezi projesi için imzalar atıldı 

Güney Kore'den tartışmalı adacıklarda hak iddia eden Japonya'ya protesto

Afganistan'da 5,8 büyüklüğünde deprem

Samsun'da yolcu otobüsü kaza yaptı: 7 yaralı

İran'dan uranyum zenginleştirme açıklaması

Rusya Ukrayna'da 8 yerleşim yerinde kontrolü sağladığını duyurdu

Filipinler'de şiddetli yağışlar sele yol açtı: 7 ölü

Polonya, Ottawa Sözleşmesi'nden çekildi

Rusya ve ABD savaş uçakları Alaska açıklarında karşı karşıya geldi

Gazze'de abluka devam ediyor: İnsani yardımların ulaştırılmasına yönelik kısıtlamalar sürüyor

Avrupa'nın savaş uçağı projesi fiilen sona erdi

İslam'a aşık bir genç: Şehit Muhammed Said Bozkurt

ABD ve Endonezya arasında ticaret anlaşması

Şili’de gaz yüklü tanker patladı: 4 ölü, 17 yaralı

AB: Rusya'ya yeni yaptırımlar yolda

ABD'nin "Barış Kurulu" Gazze çözümü konusunda endişelerle karşı karşıya

Arjantin'de Milei karşıtı gösteri: Binlerce kişi çalışma reformu yasa tasarısını protesto etti

Lavrov ile Arakçi'den telefonda görüşmesi

Trump, nisanın başında Çin'i ziyaret edecek

İşgal bakanı Ramazan ayının ilk Cuma günü Mescid-i Aksa avlusuna baskın düzenledi

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya güçlü bir dönüşüm süreci yaşıyor

ASKİ’ye ceza sonrası uzmanlardan kritik uyarı: Ankara’nın içme suyu risk altına girmemeli

Bakan Kurum Gaziantep’te 13 bin 890 konut için kura çekimine katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünya, çevre ve iklim meselesinde ciddi sınamaların eşiğinde bulunuyor

Adana’da baraj doluluk oranı yüzde 93,69’a ulaştı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Almanya ve İsveç vatandaşlarını İran'ı terk etmeye çağırdı

Yolcu otobüsünde 6 bin 692 adet sentetik ecza hap ele geçirildi

Almanya'dan vatandaşlarına İran'ı acilen terk etme çağrısı

Malatya'da mobilya ve kereste sektörü tek çatı altında toplanıyor

BM Batı Şeria'ya dikkati çekti: israil güçleri ve israilli yerleşimcilerin şiddeti artıyor

Malatya Bilim Merkezi projesi için imzalar atıldı 

Güney Kore'den tartışmalı adacıklarda hak iddia eden Japonya'ya protesto