• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Dolunun vurduğu fıstık bahçelerinde hasat başladı

15 Eylül 2023, Cuma 16:50
15 Eylül 2023, Cuma 16:50
Dolunun vurduğu fıstık bahçelerinde hasat başladı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Dolunun vurduğu fıstık bahçelerinde hasat başladı

Türkiye’de, Antep Fıstığı yetiştirildiğinde 4’üncü sırada yer alan Adıyaman’da hasat başladı.
Geçtiğimiz kış mevsiminde yağan dolu ile büyük hasar alan Antep Fıstığı bahçelerinde ürün toplama telaşı yaşanıyor. Adıyaman’ın Besni ilçesi Yoldüzü köyünde Vali Osman Varol’un da katılımı ile hasat töreni düzenlendi. Besni’de üretilen Antep Fıstığı, rengi ve özel aroması nedeniyle Fıstıklı Bakvalası ile ünlü Gaziantep’te özel tercih ediliyor.
Şanlıurfa, Gaziantep ve Siirt’ten sonra Adıyaman’da 25 milyon ağaç ile 240 bin dekar alanda yetiştirilen Antep Fıstığı bahçelerinde kış aylarında etkili olan dolu yağışı nedeniyle, rekoltenin yarı yarıya düşmesi bekleniyor. Bir yıl meyve veren bir yıl vermeyen Antep Fıstığı bahçelerinde bu yıl ‘yok senesi’ olduğu ifade edildi. Her yıl 27 bin ton ürün elde edilen Adıyaman’da bu yıl 10-12 bin ton arasında verim bekleniyor.
Adıyaman Valisi Osman Varol, Besni Kaymakamı Çağlar Partal, Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas, Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer, çiftçiler ile birlikte bahçede hasat yaptı.
Vali Osman Varol, çiftçilerin projeler ile desteklendiğine ve tarımın önemine dikkat çekerek, “Bizim özellikle belirli ürünlerde, ekili, dikili alalarımızı, bahçelerimizin alanını genişletmek, nicelik olarak büyütmek hem de mevcut bahçelerimizde verimi ve kaliteyi arttırmaya yönelik çok yönlü çalışmalarımız var. Tarım hep desteklenmesi gereken bir sektördür. Dünyada söz sahibi bir konumumuz var. Bu konumumuzu da korumak için her zaman sizlerin yanınızda olmaya sizleri desteklemeye devam edeceğiz. Ben bu hasat döneminin de bereketli olmasını diliyorum. Bol kazançlı olmasını diliyorum. Mevla’m bizlere yardım etsin. Çünkü tarımda biz ne kadar her şeyi mükemmelleştirirsek mükemmelleştirelim bir yönümüzle Mevla’mın verdiğine, doğaya bağımlıyız. İnşallah her şey dilediğimiz gibi olur. Yağışlar istediğimiz zamanda olur, hava sıcaklıkları istediğimiz gibi gelişir hep böyle bereketli güzel hasatlar gerçekleştiririz” dedi.
Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas ise “Adıyaman, Türkiye’de önemli fıstık yetiştiriciliği yapılan illerden biri, 240 bin dekar alanla Türkiye’de 4’üncü sırada yer almaktadır. Şanlıurfa, Gaziantep ve Siirt’ten sonra 4’üncü sırada yer almaktayız. Fıstık yetiştiriciliği, ilimizde daha çok Besni ilçemizde yaygın olmakla beraber Tut, Gölbaşı, merkez ve diğer ilçelerimizde de bir miktarda olsa yetiştirilmektedir. Geçen yıl 27 bin ton olan rekoltemiz bu yıl fıstıktan çiftçi tabiriyle, var yılı, yok yılından dolayı bu yıl, yok yılı diye tabir edilen yıl olduğundan dolayı yaklaşık olarak bu yarı yarıya düşmektedir. Yani 10-12 bin ton arası bir fıstık verimi beklemekteyiz” şeklinde konuştu.
Tarla sahibi Vakkas Çoban ise dolunun vurmadığı yerlerde verimin iyi olduğunu, fiyatın ise 250-270 TL arasında değiştiğini söyledi.
Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer ise dolu yağışının fıstık veriminin çok ciddi manada düşürdüğünü belirterek, “Bölgemizin özellikle 3 tane köyümüzde, 3 tane beldemizde dolu afetinden dolayı ciddi bir kaybımız oldu. Tabi ürünün kalitesiyle beraber özellikle Gaziantep piyasasında Besni fıstığının önemi ön plana çıkıyor. Özellikle tatlı sektöründe Besni fıstığının tercih edilmesi bölge çitçimiz için de bir avantaj arz ediyor. Rengi, aroması, doğal ortamda yetişmesi, özellikle kimyasal kullanılmaması iklimsel ve toprak yapısından dolayı özel tercih ediliyor” diye konuştu.

Doha Forum 2025 başladı

UAEA'dan Çernobil Nükleer Santrali uyarısı: Radyoaktif sızıntıyı önleyen çelik yapı hasar gördü

Uzmanından tavsiye: Tatlı krizine girmemek için önce şeker bağımlılığından kurtulmalıyız

İstanbul Valiliği’nden sağanak uyarısı

Şanlıurfa’da balık tezgâhları denetlendi

Bine yakın hukuk öğrencisi "Hukuk Okulu" programında buluştu

Bursa'da yüksek riskli ürünlere denetim

İDEV Başkan Yardımcısı Taş: Akademik başarı yükseliyor ama erdem ve ahlakta geriye gidiyoruz

Batman'da iki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 3 yaralı

Habizbinililer Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kuruldu

Mersin'de marketlerde fiyat ve ürün denetimleri sürüyor

Şanlıurfa’da silahlı saldırı: 1 kişi yaralandı

Acil Sağlık Haftasında kritik çağrı: Siren duyunca kenara açılın

Gazze'de şehit sayısı 70 bin 354'e yükseldi

Gazze'de Yetimler Vakfı'nın sıcak yemek dağıtımları devam ediyor

Çernobil’de koruma kalkanı zarar gördü: IAEA uzun vadeli nükleer güvenlikten endişeli

Konya’da 17'nci Altın Dokunuşlar Festivali başlıyor

Adana'da 4 ton etil alkol, çok sayıda çek ve altın ele geçirildi

Konya Doğanhisar’da çocuklara sabah namazı ve kahvaltı etkinliği

İşgalciler Beytullahim'de yüzlerce zeytin ağacını sökmek için tebligat yayımladı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz, Teknokent Bilişim Zirvesine katıldı

HÜDA PAR Genç İlçe Teşkilatından esnaf ziyareti

Doç. Dr. Kozan: Çocuklarda aşırı ekran kullanımı gelişimi tehdit ediyor

Halid Meşal: Kudüs'ü özgürleştirecek küresel ittifak kurmalıyız

Bingöl’de 30 haneli mahalle her kış göç etmek zorunda kalıyor

Gazze'de ateşkes bir kez daha delindi: Siyonist rejimden yoğun hava saldırıları

Bingöl’de jandarmadan aranan şahıslara yönelik operasyon: 2 kişi tutuklandı

Yetimler Vakfından Bilge Gençlik Kulübüne teşekkür

Kudüs'te demografik savaş: Siyonist rejim şehri Filistinlilerden arındırmak istiyor

Özdemir’den Recebanlılar Derneği’ne Destek Ziyareti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Doha Forum 2025 başladı

UAEA'dan Çernobil Nükleer Santrali uyarısı: Radyoaktif sızıntıyı önleyen çelik yapı hasar gördü

Uzmanından tavsiye: Tatlı krizine girmemek için önce şeker bağımlılığından kurtulmalıyız

İstanbul Valiliği’nden sağanak uyarısı

Şanlıurfa’da balık tezgâhları denetlendi

Bine yakın hukuk öğrencisi "Hukuk Okulu" programında buluştu

Bursa'da yüksek riskli ürünlere denetim