-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
'Dört üniversite öğrencisinden birinde kariyer sorunu var'
-
A+Buyut
-
A-Kucult
'Dört üniversite öğrencisinden birinde kariyer sorunu var'
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Öğrenci Dekanlığının, üniversitenin farklı fakültelerinde okuyan bin 739 öğrenciyle yaptığı araştırmayla, İstanbul'da eğitim gören öğrencilerin sorunları tespit edildi.
Buna göre, öğrencilerin sorunları 'sağlık', 'kişisel ve sosyal' ile 'üniversite ortamı' olmak üzere üç başlıkta toplandı. Sağlık sorunları; fiziksel ve psikolojik, kişisel ve sosyal sorunlar; maddi, kariyer, aile ve akademik, üniversite ortamı sorunları; temizlik, kütüphane, öğretim üyeleri ve sosyal faaliyetler olarak belirlendi.
Araştırmada, her dört üniversite öğrencisinden birinin kariyeriyle ilgili problemler yaşadığı belirlenirken, bu problemler arasında 'bölümünden memnun olmama', 'iş bulamama kaygısı' ve 'kariyerine yön verme konusunda kararsızlık' dikkati çekti.
Üniversite öğrencilerinin yaklaşık yüzde 5'inde ruhsal sağlık problemlerinin tespit edildiği araştırmaya göre, psikolojik sorunlar arasında en yaygın olarak 'sigara', 'internet' ve 'bilgisayar bağımlılığı' yer aldı.
Öğrencilerin, baş dönmesi, mide bulantısı, kalp çarpıntısı ve uyku sorunları gibi fiziksel yakınmaları da araştırma sonuçlarına yansıdı.
Yüzde 12-15 arası maddi sorunlar yaşıyor
Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin yüzde 30'u öğrenme ve akademik konularla ilgili sorunlar yaşadığını ifade etti. Öğrenciler, kütüphanede bireysel ve grup çalışma alanlarını da yeterli görmedi.
Öğrencilerin ekonomik durumlarını belirlemek amacıyla yöneltilen sorulara ise yaklaşık yüzde 12-15'i maddi sorunlarının olduğunu belirtti. Öğrencilerin yüzde 5'i de aile problemleri yaşadığını ifade etti.
Yüzde 57'sinin üniversite içinde sosyalleşebilecekleri alanların yetersiz olduğunu belirttiği öğrencilerin yüzde 65'i de üniversitenin kariyerlerini geliştirme konusundaki faaliyetlerini yetersiz buldu.
Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 44,7'si ders çalışmak istemezken, yüzde 43,7'si ders çalışırken odaklanma sorunu yaşadığını belirtti. Ortalama olarak öğrencilerin yaklaşık yüzde 30'unun da akademik/öğrenmeyle ilgili problemler yaşadığı belirlendi.
'Öğrencilerimizin mesleki yönelim konusunda sıkıntıları var'
YTÜ Öğrenci Dekanı Prof. Dr. Engin Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite öğrencilerinin karşılaştıkları problemleri belirlemenin onlara yönelik program ve hizmetlerin geliştirilmesinde önemli olduğunu söyledi.
Bu amaçla gerçekleştirdikleri çalışmayla öğrencilerin sorunlarının belirleyip çözüme kavuşmasını sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Deniz, şöyle devam etti:
'Üniversite öğrencilerinin kendi algıları üzerinden yaşadıkları problemleri belirlemeye yönelik yapılan bu araştırmayla öğrenci sorunlarının belirlenmesi ve incelenmesi amaçlandı. Araştırmaya göre, öğrencilerin üçte biri benlik ve kişiliklerine uyumlu meslek seçmiyorlar, bazı araştırmalar bu oranın yüzde 50 oranında olduğunu söylüyor. Demek ki öğrencilerimizin mesleki yönelim konusunda sıkıntıları var. Yine öğrenme ve akademik konularda sorunlar yaşadıkları gözlendi. Dolayısıyla eğitsel ve mesleki rehberlik konularının ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmış oldu.'
Okulların psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerini aktif hale getirmesi gerektiğini vurgulayan Deniz, 'Ayrıca öğrencilerin yüzde 95'i aileleriyle sorun yaşamadıklarını ifade etti. Bu, başarıda aile desteğinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bunların yanında üniversitelerimizin öğrencilerin sosyal kültürel etkinliklerine de öğrenim hayatı boyunca yer vermelerinin onların psikolojik sağlığı açısından önemli olduğunu söyleyebiliriz.' dedi.
(AA)
Lübnan'da can kaybı artıyor: Siyonist işgalcilerin saldırılarında şehit sayısı 826'ya yükseldi
Malatya'da 2 otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Mardin’de sağanak yağış etkili oldu: Yollar göle döndü
AB, Rusya’ya yönelik yaptırımları 6 ay daha uzattı
Arakçi: Hürmüz Boğazı sadece ABD, israil ve müttefiklerine kapalı
Bener: Ramazanın özellikle son 10 günü itikâf ve ibadetle geçirilmeli
Siyonist rejimin Gazze'ye saldırılarında şehit sayısı artıyor: 72 bin 234 şehit
Küba ABD ile son dönem görüşmelerini ilk kez doğruladı
Brezilya ile ABD arasında vize gerginliği
Kenya’da sel felaketi: Ölü sayısı 62’ye yükseldi
Fransa’da yerel seçimler için halk sandık başına gidiyor
Bakan Fidan: Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılması tehlikeli bir adım
Bakan Işıkhan: Batman, Türkiye Yüzyılı'nın lokomotif şehirlerinden biri oldu
Hark Adası neden önemli?
Hatay’da Umut Kervanı’ndan iftar sofrası
Kazakistan'da anayasa referandumu
Dışişleri Bakanı Fidan, Bangladeşli mevkidaşı Rahman ile görüştü
Polonya'da sıcak balon kazası: 1 ölü, 2 yaralı
Umut Kervanı Tarsus'ta yetimlerin yüzünü güldürdü
Kudüs Kardeşlik Platformu: Kudüs, Mescid-i Aksa ve Gazze'de yaşanan soykırım durdurulmalı
Duayen hekimlerden 14 Mart Tıp Bayramı mesajı: Genç doktorlar ülkelerine hizmet etmeli
Konya Umut Kervanı Ramazanda yetim ve ihtiyaç sahiplerine yardımda bulundu
Van-Bitlis kara yolunda feci kaza: 2 ölü, 5 yaralı
Konya’da siyer sergisi yoğun ilgi gördü
Adıyaman'da iş yerinden bakır ve hurda hırsızlığı yapan 4 kişi tutuklandı
Gaziantep Umut Kervanı sosyal marketi dualarla hizmete açıldı
ABD Büyükelçiliği önünde Filistin’e destek: Mescid-i Aksa’nın kapatılması kabul edilemez
Umut Kervan'ından bayram öncesi ihtiyaç sahiplerine gıda ve kıyafet yardımı
Konya'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
Batman'da bayram öncesi otobüslerde emniyet kemeri denetimi
Yükleniyor






