-
BIST 100
16319,96%0,41
-
DOLAR
44,21% 0,06
-
EURO
51,14% 0,23
-
GRAM ALTIN
7110,05% -0,03
-
Ç. ALTIN
11584,42% 0,00
30'lu yaşlarda sigarayı bırakanların ömrü 10 yıl artıyor
30 Mayıs 2023, Salı 12:55
30 Mayıs 2023, Salı 12:55
-
A+Buyut
-
A-Kucult
30'lu yaşlarda sigarayı bırakanların ömrü 10 yıl artıyor
Tütün dumanından yaklaşık 700 milyon çocuk etkileniyor. Her yıl 65 bin çocuk, pasif etkilenimin yol açtığı solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle 5 yaşından önce yaşamını yitiriyor.
YILLIK KAYIP 1,4 TRİLYON DOLAR
Tütün endüstrisi, sigara, pipo, puro gibi tütün ürünlerinin yanı sıra elektronik sigara, nargile, meyve aromaları, mentol topları gibi ürünlerle çeşitlilik sağlayarak tütün bağımlılığının sürdürülmesini sağlamaya çalışıyor. DSÖ, bu ürünlerin tamamının sağlığı tehdit ettiğine dikkati çekiyor.
Tütün ürünleri sağlığın yanı sıra ekonomiye de zarar veriyor. DSÖ, tütün ürünü kullanımına bağlı ekonomik kaybın yıllık 1,4 trilyon dolar olduğunu öngörüyor.
Çevreye de zarar veren sigara izmaritleri, dünyada en yaygın atılan atıkları oluşturuyor. İzmaritlerdeki kimyasallar ve elektronik sigara atıkları, su ve toprağa sızarak doğaya zarar veriyor.
Tütün endüstrisi, sigara üretimi için yıllık yaklaşık 600 milyon ağaç kesilmesinden sorumlu tutuluyor.
İLK GÜNDEN İTİBAREN İYİLEŞİYOR
Bu bağımlılıktan kurtulmak sağlık, sosyal, ekonomik ve çevresel pek çok kazanç elde edilmesine olanak sağlıyor.
DSÖ, 30'lu yaşlarda sigarayı bırakanların yaşam süresinin, sigara içmeye devam edenlere göre yaklaşık 10 yıl arttığına dikkati çekiyor.
İlk sigara bırakma gününden itibaren yüksek kalp atış hızı, kan basıncı, karbonmonoksit seviyesi normale dönüyor ve zamanla bağışıklık sistemi güçleniyor. Yaklaşık 2-12 hafta içinde dolaşım düzeliyor, akciğer kapasitesi artıyor.
ALO 171
Sağlık Bakanlığınca tütün ürünü kullananlara, bu bağımlılıktan kurtulmaları için ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla destek veriliyor.
ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı, 7 gün 24 saat kesintisiz ve canlı destek sağlıyor. Danışma Hattını arayan bireyler, motivasyonel görüşmelerle bırakma girişiminde bulunmaları için teşvik ediliyor.
Nikotin bağımlılık düzeyini belirlemek amacıyla nikotin bağımlılık testi uygulanan kişilere, bağımlılık düzeyine göre sigara bırakma planı hazırlanıyor, sigara bırakma sürecinde rehberlik ediliyor ve nikotin yoksunluk belirtileriyle baş etmeye yönelik davranış değişiklikleri hakkında danışmanlık veriliyor.
Nikotin bağımlılık düzeyi daha yüksek olanlar, sigara bırakma hizmeti sunan sağlık birimleri hakkında bilgilendiriliyor ve sigara bırakma polikliniklerine yönlendiriliyor. Bu kişilerin randevusu Danışma Hattı tarafından alınıyor.
Sigara bırakma planı yapılanların onay vermeleri halinde Danışma Hattı tarafından yapılan geri dönüş aramalarıyla, bu kişiler bir yıl boyunca takip ediliyor.
Batman'da nesli tehlike altındaki toy kuşu kameralara yansıdı
Buşehr Nükleer Santrali'ne füze saldırısı: Uluslararası Atom Ajansı'ndan uyarı
Bağımsız Gazeteciler Derneği: Bayram, mazlum coğrafyaların acısıyla karşılanıyor
Yeşilyurt'ta bayram öncesi temizlik seferberliği
Müftü Durmuş: Ramazan bir mekteptir, asıl olan sonrasını koruyabilmektir
Batman'da otel odasına narkotik baskını
Afyonkarahisar’da aranan 20 kişi yakalandı
Gaziantep'te 40 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı
TÜİK dış ticaret endekslerini açıkladı: İhracat birim değeri arttı, miktar azaldı
Tarımsal girdi fiyat endeksi açıklandı: Yıllık artış yüzde 30,59
Şanlıurfa’da tartışma bıçaklı kavgaya dönüştü: 3 yaralı
Siyonist rejim Lübnan'ın başkentinde bir binayı yerle bir etti
DMM dolandırıcılık mesajlarına karşı uyardı
Bakan Fidan Riyad’daki toplantıya katılacak
İran'ın misillemesi siyonist rejime zor bir gece yaşattı
Fas’ta Kadir Gecesi’nde 900 bin kişi aynı safta teravih kıldı
Bayramda köprü, otoyol ve toplu taşıma ücretsiz
İşgal rejimi Kudüs çevresinde de ibadet edilmesini engelliyor
Döviz kurlarında son durum
Altın fiyatlarında kritik eşik aşağı yönlü kırıldı
İran, Mosaad ajanını idam etti
Batı ve iç bölgelerde sağanak yağış, Marmara'da kuvvetli rüzgâr, doğuda çığ tehlikesi
Petrol yükseldi, benzine zam sınırlı yansıdı
2026'da Filistinlilere yönelik işgalci saldırıları 16 bini aştı
ABD uçak gemisi Yunanistan'a çekildi: İran vurduğunu açıklamıştı
Kudüs'te basına baskı: Siyonist rejim gerçekleri susturmaya çalışıyor
Körfez'de kritik gece: İran'dan füze ve İHA operasyonları
Gazze'de sivil araca siyonist saldırı: 3 şehit, 14 yaralı
İran'ın misillemesi Tel Aviv'i vurdu: Parçacıklı füzeler büyük yıkıma yol açtı
Bağdat ve Erbil Türkiye üzerinden petrol ihracatında uzlaştı
Yükleniyor






