• BIST 100

    14138,95%-0,20
  • DOLAR

    42,82% 0,03
  • EURO

    50,60% 0,49
  • GRAM ALTIN

    6169,96% 1,00
  • Ç. ALTIN

    9752,45% 0,00

Dünya Bankası Türkiye'nin büyüme beklentilerini revize etti

06 Ocak 2021, Çarşamba 09:19
06 Ocak 2021, Çarşamba 09:19
Dünya Bankası Türkiye
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Dünya Bankası Türkiye'nin büyüme beklentilerini revize etti

Dünya Bankası, Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu'nun Ocak 2021 sayısını yayımladı.

Raporda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle küresel ekonominin 2020'de yüzde 4,3 küçülmesinin, 2021'de yüzde 4 ve 2022'de yüzde 3,8 büyümesinin beklendiği kaydedildi. 

Dünya Bankası, Haziran 2020'de yayımladığı raporda küresel ekonominin 2020'de yüzde 5,2 daralacağı, 2021'de ise 4,2 büyüyeceği tahmininde bulunmuştu. 

- Küresel büyüme salgın öncesi tahminlerin altında 

Geçen yıl Kovid-19 salgınının neden olduğu çöküşün ardından bu yıl beklenen küresel ekonomik büyümenin salgın öncesi tahminlerin yüzde 5 altında seyrettiğine işaret edilen raporda, salgının yatırım ve insan sermayesi üzerindeki etkisinin özellikle yükselen piyasalar ile gelişmekte olan ekonomilerdeki büyüme beklentilerini aşındırmasının beklendiği kaydedildi. 

Raporda, küresel toparlanmanın devam eden aşılamayla desteklenen güven, tüketim ve ticaretin kademeli olarak iyileşmesiyle güçlenmesinin beklendiği aktarıldı. 

Kovid-19 salgınındaki artış olasılığı, aşı tedariki ve dağıtımındaki gecikmeler, salgınının ekonomideki daha şiddetli ve uzun süreli etkileriyle yüksek borç seviyelerinin tetiklediği finansal stresin aşağı yönlü riskler olarak öne çıktığına dikkat çekilen raporda, salgının olumsuz sonuçlarının üstesinden gelmek için sağlık ve eğitimin emniyete alınması, dijital teknolojilere ve yeşil altyapıya yapılan yatırımlara öncelik verilmesi, yönetişimin iyileştirilmesi, borç şeffaflığının artırılmasının kritik önem taşıdığı, zorlukların ele alınmasında küresel iş birliğinin anahtar nitelikte olduğu ifade edildi. 

Raporda, kısa vadeli görünümün belirsizliğini koruduğu vurgulandı. 

 Türkiye'nin büyüme beklentileri revize edildi

Dünya Bankası, raporunda hemen hemen her ülkenin ekonomisine yönelik büyüme beklentilerinde revizyona gitti. 

Birçok ülke ekonomisinin 2020'de küçülmesinin öngörüldüğü raporda, Çin, Türkiye, Mısır ve Bangladeş 2020'de büyüme performansı göstermesi beklenen ülkeler olarak dikkati çekti. 

Raporda, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme beklentileri 2020 yılı için yüzde 0,5, 2021 için yüzde 4,5 ve 2022 için yüzde 5 olarak belirlendi. 

Dünya Bankası, Haziran 2020'de yayımlanan bir önceki Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu'nda ise Türkiye ekonomisinin 2020'de yüzde 3,8 daralacağını, 2021'de yüzde 5 büyüyeceğini tahmin etmişti. 

Gelişmiş ekonomilerde 2020'de daralma beklentisi 

Gelişmiş ekonomilerde daha önce öngörülen daralmanın beklenenden daha hafif olacağına işaret edilen raporda, gelişmiş ülkelerin ekonomilerinin 2020'de ortalama yüzde 5,4 daralmasının, 2021'de yüzde 3,3 ve 2022'de yüzde 3,5 büyümesinin beklendiği kaydedildi.

Daha önceki tahminlerde gelişmiş ülke ekonomilerinin 2020'de ortalama yüzde 7 küçülmesinin, 2021'de ise yüzde 3,9 büyümesinin beklendiği bildirilmişti. 

Raporda, gelişmiş ülkeler grubunda yer alan ABD ekonomisinin 2020'de yüzde 3,6 daralacağı, 2021'de yüzde 3,5 ve 2022'de yüzde 3,3 büyüyeceği tahmin edildi.

ABD ekonomisinin daha önce açıklanan tahminlerde 2020'de yüzde 6,1 küçüleceği, 2021'de ise yüzde 4 büyüyeceği öngörülmüştü. 

Avro Bölgesi ekonomisinin ise 2020'de yüzde 7,4 daralması beklenen raporda, 2021'de yüzde 3,6 ve 2022'de yüzde 4'lük büyüme performansı göstereceği değerlendirildi. Bankanın Haziran 2020 açıklanan beklentilerinde, Avro Bölgesi ekonomisinin 2020'de yüzde 9,1 daralacağı ve 2021'de yüzde 4,5 büyüyeceği tahminine yer verildi.

Japonya ekonomisinin de 2020'de yüzde 5,3 küçülürken, 2021'de yüzde 2,5 ve 2022'de yüzde 2,3 büyüyeceği öngörüldü.  

Çin ekonomisi için 2020'de yüzde 2'lik büyüme tahmini 

Raporda, gelişmekte olan ülke ekonomilerinin 2020'de ortalama yüzde 2,6 daralacağı, 2021'de yüzde 5 ve 2022'de yüzde 4,2 büyüyeceği tahmin edildi. 

Gelişmekte olan ekonomilerin bir önceki tahminlerde, 2020'de ortalama yüzde 2,5 küçüleceği, 2021'de ise yüzde 4,6 büyüyeceği öngörülmüştü. 

Bu grupta yer alan ülkelerden Çin'in 2020 yılına ilişkin ekonomik büyüme tahmini yüzde 1'den yüzde 2'ye yükseltildi. Çin ekonomisinin 2021'de yüzde 7,9 ve 2022'de ise yüzde 5,2 büyüyeceği öngörüldü.

İngiltere'de Gazze için açlık grevine destek büyüyor

Siirt’te öğrencilere diyabet ve hijyen farkındalığı eğitimi

Gazze'de ateşkes ihlalleri derinleşiyor

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tahir Gündüz: Recep, Şaban aylarında Ramazan’a hazırlanması gerekiyor

Gaziantep'te yüklü miktarda gümrük kaçağı ürün ele geçirildi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Azerbaycan’da

Trafik Güvenliği Danışmanı Şener: Direksiyon başında tüm dikkatinizi yola verin

Siirt’te kaçak avcılık ve biyokaçakçılığa karşı ortak mücadele sürüyor

Bingöl Üniversitesi'nde bağımlılıkla mücadele konferansı düzenlendi

Dislekside beyni yeniden eğiten çalışma umut verdi

Bingöl’de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 kişi yakalndı

Siirt’te uyuşturucu tahlil skandalı: 8’i sağlık çalışanı 26 kişi gözaltında

İnşaat sektöründe kasım ayı durgun geçti

TEBD Batman İl Başkanı Değirmenci: 2025 emlak sektörü için kayıp yıl oldu

Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu yarın toplanacak

Yapay zekâ, üretim süreçlerinde dönüşümün anahtarı

SpaceX: Starlink uydularından biri yörüngede patladı

İstanbul’a ait tüm veriler artık “VERİ İSTANBUL”da

Köprü ve otoyol ücretlerine yapılacak zam belli oldu

HÜDA PAR’dan Sinek Çayı için arıtma tesisi çağrısı

BESO Başkanı Çiftçi: Danışmanlık kültürünü Batman'a kazandırdık

Batman'da zor omurilik tümörüne yenilikçi cerrahi müdahale

Havayolu gümrük beyan sistemi dijitalleşiyor

Bitlis’te 6 kilo uyuşturucu ele geçirildi, 4 kişi tutuklandı

Venezuela: Trump yönetimi Karayipler’de korsanlık yapıyor

Adana'da jandarmadan silah operasyonu: 2 tutuklama

Konya'da eş zamanlı uyuşturucu operasyonu

Peygamber Sevdalıları Vakfı: Üç aylar arınmanın, tövbenin ve rahmetin mevsimidir

AB’den Trump’a Grönland uyarısı: “Danimarka’nın egemenliği tartışma konusu olamaz”

Batı Şeria’da işgal rejimi saldırılarında 6 Filistinli yaralandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İngiltere'de Gazze için açlık grevine destek büyüyor

Siirt’te öğrencilere diyabet ve hijyen farkındalığı eğitimi

Gazze'de ateşkes ihlalleri derinleşiyor

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tahir Gündüz: Recep, Şaban aylarında Ramazan’a hazırlanması gerekiyor

Gaziantep'te yüklü miktarda gümrük kaçağı ürün ele geçirildi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Azerbaycan’da

Trafik Güvenliği Danışmanı Şener: Direksiyon başında tüm dikkatinizi yola verin