• BIST 100

    15571,06%0,33
  • DOLAR

    43,30% 0,03
  • EURO

    50,69% 0,16
  • GRAM ALTIN

    6727,69% 0,14
  • Ç. ALTIN

    11020,92% 0,00

Dünya Bankası'ndan Türkiye övgüsü

12 Ağustos 2020, Çarşamba 05:24
12 Ağustos 2020, Çarşamba 05:24
Dünya Bankası
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Dünya Bankası'ndan Türkiye övgüsü

Dünya Bankası, Türkiye Ekonomik İzleme Raporu'nun Ağustos 2020 sayısını 'Yelkenleri Ayarlamak' başlığıyla yayımladı. 

Güncel ekonomik gelişmelerin değerlendirildiği ve Türkiye'deki ekonomik beklentilere ilişkin analizlerinin sunulduğu raporda, 'Kovid-19 vakalarında başlangıçta yaşanan ani yükselişe rağmen Türkiye'nin, ülkeler arasındaki karşılaştırmalar ışığında, virüsün yayılmasını ve olumsuz sağlık etkilerini nispeten daha hızlı kontrol altına aldığı görülmektedir.' değerlendirmesinde bulunuldu. 

Raporda, virüsü kontrol altına almaya yönelik önlemlerin sürdürülmesinin, kırılgan durumdaki hane halklarının desteklenmesinin ve etkin bir ekonomik politika bileşiminin sürdürülebilir toparlanmanın sağlanmasında kilit önem taşıdığı vurgulanarak, 'Diğer ülkelerde de olduğu gibi, mevcut kırılgan trendin sürdürülebilirliği için ihtiyatın elden bırakılmaması gerekmektedir.' ifadesi kullanıldı. 

 'Kovid-19, ekonomi iyileşme sürecini raydan çıkardı'

Kovid-19 krizinin ekonomik etkilerinin oldukça ciddi boyutlara ulaştığına işaret edilen raporda, Türkiye'nin 2018-2019 döneminde yaşadığı ekonomik yavaşlama sonrasındaki kademeli toparlanmayı rayından çıkardığı aktarıldı. 

Raporda, küresel büyümedeki yavaşlama sonucunda Türkiye'nin ihracat mallarına ve hizmetlerine olan dış talebin azalmasıyla birlikte cari hesaplardaki dengesizliklerin yeniden ortaya çıktığı belirtilerek, finansal sermayenin küresel düzeyde güvenli limanlara akması ve Merkez Bankası rezervlerinde yaşanan düşüşün dış finansman ve piyasa baskılarını artırdığı ifade edildi.

Dış baskılar ve yurt içinde Kovid-19 salgınını kontrol altına almaya yönelik önlemlerin nisan ve mayıs aylarında yurt içi üretimin ani bir şekilde durmasına yol açtığı anımsatılan raporda, bu ekonomik etkilerin iş gücü piyasası zorluklarını daha da ağırlaştırdığı kaydedildi. 

Raporda, 'Kovid-19 salgınının yol açtığı şokun etkisi 3,3 milyon kişiyi yoksulluğa sürükleyebilir. Ancak, bu insanların dörtte üçü, Türk yetkililerin pandeminin ilk andaki etkilerine karşı uygulamaya konulan hedefli sosyal destek programlarının genişletilmesi yoluyla yoksulluğa düşmekten kurtarılabilir.' değerlendirmesinde bulunuldu. 

- 'Hızlı ve kapsamlı politika müdahalesi salgının en kötü etkilerinin hafifletilmesine yardımcı oldu'

Türkiye'nin küresel ekonomilerin çoğu gibi 2020 yılında zorlu bir süreçten geçtiğine dikkat çekilen raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,8 oranında daralacağının öngörüldüğü, 2021 yılında ise nasıl bir toparlanma yaşanacağının belirsizliğini koruduğu ifade edildi. 

Raporda, Kovid-19 salgınını kontrol altında tutma ve ihtiyatlı tutumu sürdürme ihtiyacının tüketimi dizginlerken, şirketlerin borç yükü yatırımlarını baskılaması öngörülürken, zayıf dış talebin ihracatı yavaşlatmasının beklendiği aktarıldı. 

Bankanın raporunda, yatımlardaki ve iş gücüne katılımdaki düşüşün Türkiye ile diğer yükselen ekonomilerin verimlilikte ve potansiyel milli gelirde yaşadığı düşüşü daha da ağırlaştırmasının beklendiği kaydedildi. 

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Kouame da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

'Pandemiye karşı uygulanan hızlı ve kapsamlı politika müdahalesi salgının en kötü etkilerinin hafifletilmesine yardımcı olmuştur ve virüsün kontrol altında tutulacağı ve politika önlemlerinin pandeminin nasıl evrileceğine ve ulusal ve küresel ekonomide yaşanacak gelişmelere göre uyarlanacağı varsayımıyla daha erken bir toparlanmanın zeminini hazırlamıştır.'

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Konya Selçuklu Tepekent Barajı’nda su tutuldu

Chevron ile anlaşma şubatta İstanbul’da imzalanacak

Diyarbakır semt pazarlarında satışlar durma noktasında

Yabancıya konut satışında azalma kaydedildi

Anavatan Partisi Batman İl Başkanı Doğan, Doğunun Nabzı’nı kutladı

Ekrem Tüzün’den Gazetemize kuruluş yıl dönümü mesajı

Yılın üçüncü çeyreğinde seyahatlerin çoğu akraba ziyareti için yapıldı

İşgal rejimi Gazze’nin farklı noktalarına hava ve kara saldırıları düzenledi

İran: Protestolarda 3 bin 117 kişi hayatını kaybetti

Gaziantep’te toplu taşıma yarın ücretsiz olacak

Mil Diyanet Sen binlerce caminin kadrolu görevlisi olmadan Ramazana gireceğini açıkladı

Avustralya’da silahlı saldırı: 3 ölü, 1 yaralı

HAMAS'tan ABD'ye tepki: Yaptırımlar siyonist rejimin suçlarına ortaklıktır

BM: Gazze’de 4 bini çocuk yaklaşık 18 bin hasta acil tıbbi tahliye bekliyor

Gaziantep'te 25 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Yemen Başkanlık Konseyi: Aden'de bombalı saldırı kritik bir dönemde kaos girişimi

Gelecek Partisi Batman İl Başkanı Akgül’den Gazetemize anlamlı kutlama

Gaziantep'te motokuryelere trafiğe çıkma yasağı

Mardinli hayırseverden anlamlı destek: Tek alyansını Gazze’ye bağışladı

Dünyada bir ilk: Yapay zeka güvenlik yasası Güney Kore’de yürürlüğe girdi

Şanlıurfa’da genel cerrahi hizmetleri süreklilik kazandı

Tüketici güven endeksi ocakta aylık bazda artış sağladı

STEADFAST DART 2026 Tatbikatı Almanya'da yapılacak

Katlamalı elektrik faturalarına tepki gösteren vatandaşlar: Kullandığımız kadar ödemek istiyoruz

Psikolog Atalay: Ekran otizme neden olmaz, ancak riskleri göz ardı edilmemeli

Pakistan’daki AVM yangınında can kaybı artıyor: En az 60 ölü

“Korkma Gençliğin Ruhu Burada” temalı bilgi yarışması düzenleniyor

Meteoroloji çok sayıda il için kuvvetli yağış uyarısı yaptı

Motorine zam geliyor

Gaziantep'te araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Konya Selçuklu Tepekent Barajı’nda su tutuldu

Chevron ile anlaşma şubatta İstanbul’da imzalanacak

Diyarbakır semt pazarlarında satışlar durma noktasında

Yabancıya konut satışında azalma kaydedildi

Anavatan Partisi Batman İl Başkanı Doğan, Doğunun Nabzı’nı kutladı

Ekrem Tüzün’den Gazetemize kuruluş yıl dönümü mesajı

Yılın üçüncü çeyreğinde seyahatlerin çoğu akraba ziyareti için yapıldı