• BIST 100

    14029,89%0,01
  • DOLAR

    42,95% 0,08
  • EURO

    50,53% 0,03
  • GRAM ALTIN

    5965,27% 0,22
  • Ç. ALTIN

    9931,63% 0,00

Dünya Bankası'ndan Türkiye övgüsü

12 Ağustos 2020, Çarşamba 05:24
12 Ağustos 2020, Çarşamba 05:24
Dünya Bankası
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Dünya Bankası'ndan Türkiye övgüsü

Dünya Bankası, Türkiye Ekonomik İzleme Raporu'nun Ağustos 2020 sayısını 'Yelkenleri Ayarlamak' başlığıyla yayımladı. 

Güncel ekonomik gelişmelerin değerlendirildiği ve Türkiye'deki ekonomik beklentilere ilişkin analizlerinin sunulduğu raporda, 'Kovid-19 vakalarında başlangıçta yaşanan ani yükselişe rağmen Türkiye'nin, ülkeler arasındaki karşılaştırmalar ışığında, virüsün yayılmasını ve olumsuz sağlık etkilerini nispeten daha hızlı kontrol altına aldığı görülmektedir.' değerlendirmesinde bulunuldu. 

Raporda, virüsü kontrol altına almaya yönelik önlemlerin sürdürülmesinin, kırılgan durumdaki hane halklarının desteklenmesinin ve etkin bir ekonomik politika bileşiminin sürdürülebilir toparlanmanın sağlanmasında kilit önem taşıdığı vurgulanarak, 'Diğer ülkelerde de olduğu gibi, mevcut kırılgan trendin sürdürülebilirliği için ihtiyatın elden bırakılmaması gerekmektedir.' ifadesi kullanıldı. 

 'Kovid-19, ekonomi iyileşme sürecini raydan çıkardı'

Kovid-19 krizinin ekonomik etkilerinin oldukça ciddi boyutlara ulaştığına işaret edilen raporda, Türkiye'nin 2018-2019 döneminde yaşadığı ekonomik yavaşlama sonrasındaki kademeli toparlanmayı rayından çıkardığı aktarıldı. 

Raporda, küresel büyümedeki yavaşlama sonucunda Türkiye'nin ihracat mallarına ve hizmetlerine olan dış talebin azalmasıyla birlikte cari hesaplardaki dengesizliklerin yeniden ortaya çıktığı belirtilerek, finansal sermayenin küresel düzeyde güvenli limanlara akması ve Merkez Bankası rezervlerinde yaşanan düşüşün dış finansman ve piyasa baskılarını artırdığı ifade edildi.

Dış baskılar ve yurt içinde Kovid-19 salgınını kontrol altına almaya yönelik önlemlerin nisan ve mayıs aylarında yurt içi üretimin ani bir şekilde durmasına yol açtığı anımsatılan raporda, bu ekonomik etkilerin iş gücü piyasası zorluklarını daha da ağırlaştırdığı kaydedildi. 

Raporda, 'Kovid-19 salgınının yol açtığı şokun etkisi 3,3 milyon kişiyi yoksulluğa sürükleyebilir. Ancak, bu insanların dörtte üçü, Türk yetkililerin pandeminin ilk andaki etkilerine karşı uygulamaya konulan hedefli sosyal destek programlarının genişletilmesi yoluyla yoksulluğa düşmekten kurtarılabilir.' değerlendirmesinde bulunuldu. 

- 'Hızlı ve kapsamlı politika müdahalesi salgının en kötü etkilerinin hafifletilmesine yardımcı oldu'

Türkiye'nin küresel ekonomilerin çoğu gibi 2020 yılında zorlu bir süreçten geçtiğine dikkat çekilen raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,8 oranında daralacağının öngörüldüğü, 2021 yılında ise nasıl bir toparlanma yaşanacağının belirsizliğini koruduğu ifade edildi. 

Raporda, Kovid-19 salgınını kontrol altında tutma ve ihtiyatlı tutumu sürdürme ihtiyacının tüketimi dizginlerken, şirketlerin borç yükü yatırımlarını baskılaması öngörülürken, zayıf dış talebin ihracatı yavaşlatmasının beklendiği aktarıldı. 

Bankanın raporunda, yatımlardaki ve iş gücüne katılımdaki düşüşün Türkiye ile diğer yükselen ekonomilerin verimlilikte ve potansiyel milli gelirde yaşadığı düşüşü daha da ağırlaştırmasının beklendiği kaydedildi. 

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Kouame da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

'Pandemiye karşı uygulanan hızlı ve kapsamlı politika müdahalesi salgının en kötü etkilerinin hafifletilmesine yardımcı olmuştur ve virüsün kontrol altında tutulacağı ve politika önlemlerinin pandeminin nasıl evrileceğine ve ulusal ve küresel ekonomide yaşanacak gelişmelere göre uyarlanacağı varsayımıyla daha erken bir toparlanmanın zeminini hazırlamıştır.'

Hür Gençlik Şanlıurfa’dan Gazze için anlamlı farkındalık çalışması

Ağrı'da yoğun kar yağışı nedeni ile yollar kapandı, ekipler yetersiz kaldı

Gaziantep’te 10 yıldır aranan hükümlü yakalandı

Bolu’da bazı araçlara geçiş yasağı

Siyonist Yahudiler yılın ilk gününde de Aksa'yı kirletti

Gürcistan'da Ermenistan ve Türkiye'ye giden yollar açıldı

Batman'da mahalle araları kardan geçilmiyor: Hayat durma noktasında

Elazığ’da okullar bir gün daha tatil edildi

Nablus'ta işgal saldırıları: Bir şehit bir yaralı

Doğu Anadolu’da 4 ilde 1707 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor

Şanlıurfa’da kar temizleme aracına çarpan otomobilde bir kişi ağır yaralandı

Diyarbakır-Silvan yolunda araçlar mahsur kaldı

Beşar Esed'in generallerinden Şam'a karşı silahlı kalkışma planı

Araçlar yolda kaldı, yolcular iteleyerek müdahale etti

Harem-i İbrahim Yahudileştiriliyor: Kutsal mabedin idaresi Müslümanlardan alındı

Konya’da gençler yeni yılın ilk sabah namazında buluştu

Diyarbakır'da otomobil itfaiye aracına çarptı

Şanlıurfa’da kar yağışı nedeniyle tedbirler üst seviyeye çıkarıldı

BESO'dan Alikanlılar Derneği'ne ziyaret

Pakistan'da otobüs ile minibüs çarpıştı: 14 ölü 16 yaralı

Kar Diyarbakır'ı teslim aldı: Küreme aracı bile yolda kaldı

Şanlıurfa’da otoparkta göçük meydana geldi

Batman’da Kar Yağışı Hayatı Olumsuz Etkiledi: Sanayi Sitesinde Çatılar Çöktü

Buzlu veya karlı kaygan zeminde yaralanmalara karşı yapılması gerekenler?

Jackie Chan: Gazze’nin çocukları her gün bombalanıyor

Demir yolları 2025’te Türkiye nüfusunun üç katından fazla yolcu taşıdı

Batı Şeria'da ev baskınları: İşgalciler 29 Filistinliyi esir aldı

Bulgaristan euro bölgesine katıldı

Diyarbakır kara gömüldü kent terk edilmiş şehre dönüştü

Ağrı Merkez Camiinde sabah namazı buluşması gerçekleştirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Hür Gençlik Şanlıurfa’dan Gazze için anlamlı farkındalık çalışması

Ağrı'da yoğun kar yağışı nedeni ile yollar kapandı, ekipler yetersiz kaldı

Gaziantep’te 10 yıldır aranan hükümlü yakalandı

Bolu’da bazı araçlara geçiş yasağı

Siyonist Yahudiler yılın ilk gününde de Aksa'yı kirletti

Gürcistan'da Ermenistan ve Türkiye'ye giden yollar açıldı

Batman'da mahalle araları kardan geçilmiyor: Hayat durma noktasında