• BIST 100

    16193,56%0,17
  • DOLAR

    44,09% 0,05
  • EURO

    50,91% 0,05
  • GRAM ALTIN

    7306,18% -0,40
  • Ç. ALTIN

    11826,62% 0,00

Dünya Bankası'ndan Türkiye övgüsü

12 Ağustos 2020, Çarşamba 05:24
12 Ağustos 2020, Çarşamba 05:24
Dünya Bankası
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Dünya Bankası'ndan Türkiye övgüsü

Dünya Bankası, Türkiye Ekonomik İzleme Raporu'nun Ağustos 2020 sayısını 'Yelkenleri Ayarlamak' başlığıyla yayımladı. 

Güncel ekonomik gelişmelerin değerlendirildiği ve Türkiye'deki ekonomik beklentilere ilişkin analizlerinin sunulduğu raporda, 'Kovid-19 vakalarında başlangıçta yaşanan ani yükselişe rağmen Türkiye'nin, ülkeler arasındaki karşılaştırmalar ışığında, virüsün yayılmasını ve olumsuz sağlık etkilerini nispeten daha hızlı kontrol altına aldığı görülmektedir.' değerlendirmesinde bulunuldu. 

Raporda, virüsü kontrol altına almaya yönelik önlemlerin sürdürülmesinin, kırılgan durumdaki hane halklarının desteklenmesinin ve etkin bir ekonomik politika bileşiminin sürdürülebilir toparlanmanın sağlanmasında kilit önem taşıdığı vurgulanarak, 'Diğer ülkelerde de olduğu gibi, mevcut kırılgan trendin sürdürülebilirliği için ihtiyatın elden bırakılmaması gerekmektedir.' ifadesi kullanıldı. 

 'Kovid-19, ekonomi iyileşme sürecini raydan çıkardı'

Kovid-19 krizinin ekonomik etkilerinin oldukça ciddi boyutlara ulaştığına işaret edilen raporda, Türkiye'nin 2018-2019 döneminde yaşadığı ekonomik yavaşlama sonrasındaki kademeli toparlanmayı rayından çıkardığı aktarıldı. 

Raporda, küresel büyümedeki yavaşlama sonucunda Türkiye'nin ihracat mallarına ve hizmetlerine olan dış talebin azalmasıyla birlikte cari hesaplardaki dengesizliklerin yeniden ortaya çıktığı belirtilerek, finansal sermayenin küresel düzeyde güvenli limanlara akması ve Merkez Bankası rezervlerinde yaşanan düşüşün dış finansman ve piyasa baskılarını artırdığı ifade edildi.

Dış baskılar ve yurt içinde Kovid-19 salgınını kontrol altına almaya yönelik önlemlerin nisan ve mayıs aylarında yurt içi üretimin ani bir şekilde durmasına yol açtığı anımsatılan raporda, bu ekonomik etkilerin iş gücü piyasası zorluklarını daha da ağırlaştırdığı kaydedildi. 

Raporda, 'Kovid-19 salgınının yol açtığı şokun etkisi 3,3 milyon kişiyi yoksulluğa sürükleyebilir. Ancak, bu insanların dörtte üçü, Türk yetkililerin pandeminin ilk andaki etkilerine karşı uygulamaya konulan hedefli sosyal destek programlarının genişletilmesi yoluyla yoksulluğa düşmekten kurtarılabilir.' değerlendirmesinde bulunuldu. 

- 'Hızlı ve kapsamlı politika müdahalesi salgının en kötü etkilerinin hafifletilmesine yardımcı oldu'

Türkiye'nin küresel ekonomilerin çoğu gibi 2020 yılında zorlu bir süreçten geçtiğine dikkat çekilen raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,8 oranında daralacağının öngörüldüğü, 2021 yılında ise nasıl bir toparlanma yaşanacağının belirsizliğini koruduğu ifade edildi. 

Raporda, Kovid-19 salgınını kontrol altında tutma ve ihtiyatlı tutumu sürdürme ihtiyacının tüketimi dizginlerken, şirketlerin borç yükü yatırımlarını baskılaması öngörülürken, zayıf dış talebin ihracatı yavaşlatmasının beklendiği aktarıldı. 

Bankanın raporunda, yatımlardaki ve iş gücüne katılımdaki düşüşün Türkiye ile diğer yükselen ekonomilerin verimlilikte ve potansiyel milli gelirde yaşadığı düşüşü daha da ağırlaştırmasının beklendiği kaydedildi. 

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Kouame da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

'Pandemiye karşı uygulanan hızlı ve kapsamlı politika müdahalesi salgının en kötü etkilerinin hafifletilmesine yardımcı olmuştur ve virüsün kontrol altında tutulacağı ve politika önlemlerinin pandeminin nasıl evrileceğine ve ulusal ve küresel ekonomide yaşanacak gelişmelere göre uyarlanacağı varsayımıyla daha erken bir toparlanmanın zeminini hazırlamıştır.'

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Rojin Kabaiş'in babasına yönelik tehdit iddialarına ilişkin soruşturma başlatıldı

Bakan Güler Suudi Arabistan Savunma Bakanı Selman ile görüştü

İstanbul'da 2 katlı iş yerinde çıkan yangın söndürüldü

İranlı Tümgeneral Rızaî: Uzun bir savaşa hazırız ancak düşman buna hazır değil

Bakan Bayraktar: Kozlu'da en kısa sürede normal üretim süreçlerine döneceğiz

Büyükşehir Belediye Meclisi mart ayı toplantısını yaptı

Manisa Akhisar'da meydana gelen bıçaklı kavgada vefat eden Ağrılılar defnedildi

Bitlis’te yolcu otobüsünde 4 kilo skunk ele geçirildi

İran'dan ABD'ye "liman" uyarısı

Batman'da toplumun farklı kesimleri iftarda buluştu

Endonezya genelinde birçok volkanın aktivitesinde artış gözlemleniyor.

Malatya Meslek Lisesinin yeniden inşası için imzalar atıldı

Ağrı'da 29 milyon TL'lik para trafiğine operasyon çok sayıda gözaltı

Etiyopya'da heyelan: 30 ölü

Şehitler Hayrına Yoldaki Vatandaşlara İftar İkramı

Yeşiltepe’deki Haliliye Camii Yardım Bekliyor

Malatya'da çatı yangını

Bingöl Valisi Çelik, UMKE’nin çalışmaları hakkında bilgi aldı

Bingöl Üniversitesinde “Yeni Nesil Üniversite Vizyonu” toplantısı gerçekleştirildi

Malatya'da Ramazan şenliğinde cami çocukların neşesiyle doldu

Malatyada Kutsal Emanetler ve Vakıf Eserleri Sergisi'ne yoğun ilgi

Gazprom: Türkiye'ye giden doğalgaz boru hattı altyapısına yönelik saldırılar püskürtüldü

Batman’da Birlik Sofrası: Şah-Mar İftarına Yoğun İlgi

İzmir'de yaban domuzları ilçe merkezine indi

İzmir'de HÜDA PAR Gençlik Kolları, trafikte iftariye dağıttı

Diyarbakır'da otomobil takla attı: Bir yaralı

İzmir’de çöpe atılan APP plakalar dikkat çekti

İngiltere, Epstein'ın arkadaşının ABD elçisi olarak atanmasına ilişkin belgeleri yayınladı

Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Siirt'te fitrelik buğday geleneği sürüyor

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rojin Kabaiş'in babasına yönelik tehdit iddialarına ilişkin soruşturma başlatıldı

Bakan Güler Suudi Arabistan Savunma Bakanı Selman ile görüştü

İstanbul'da 2 katlı iş yerinde çıkan yangın söndürüldü

İranlı Tümgeneral Rızaî: Uzun bir savaşa hazırız ancak düşman buna hazır değil

Bakan Bayraktar: Kozlu'da en kısa sürede normal üretim süreçlerine döneceğiz

Büyükşehir Belediye Meclisi mart ayı toplantısını yaptı

Manisa Akhisar'da meydana gelen bıçaklı kavgada vefat eden Ağrılılar defnedildi