• BIST 100

    15760,67%0,07
  • DOLAR

    43,98% 0,07
  • EURO

    51,17% 0,10
  • GRAM ALTIN

    7315,03% 1,55
  • Ç. ALTIN

    11848,56% 0,00

Dünya büyük tehlikeye sürükleniyor! Herkesi etkileyecek: Küresel borç krizi kapıda

05 Şubat 2021, Cuma 08:52
05 Şubat 2021, Cuma 08:52
Dünya büyük tehlikeye sürükleniyor! Herkesi etkileyecek: Küresel borç krizi kapıda
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Dünya büyük tehlikeye sürükleniyor! Herkesi etkileyecek: Küresel borç krizi kapıda

Küresel borç seviyesinin 2007-2009 finansal krizinin etkilerinin azaldığı düşünülen 2012 yılından günümüze kadar 52 trilyon dolar ile yaklaşık yüzde 23 artış göstermesi, mevcut borçların ödenebilirliğine ilişkin endişelerin artmasına yol açıyor. Son olarak pandemi sonrasında mecburen atılan ekonomik ve finansal adımların yarattığı büyük yük, kötümser ihtimalleri güçlendiriyor.

Dünya Bankası Başkanı Malpass, Kovid salgınından önce rekor seviyelerde olan, hem iç hem de dış borç yüklerinin gelişmekte olan ekonomilerdeki yıkıcı daralma nedeniyle çok daha ağır hale geldiğini ifade etmişti. Malpass, Dünya Bankası’nın “dördüncü borç dalgası” olarak adlandırdığı durumun üstesinden gelmek için kapsamlı bir dizi politika müdahalesine ihtiyaç olduğunu dile getiriyor. Yakın geçmişteki benzer borç dalgaları, 1980’lerdeki Latin Amerika borç krizi ve 1990’lardaki Asya mali krizi ve 2007-2009 yıllarındaki Avrupa borç krizleriyle sonuçlanmıştı.

PANDEMİ SONRASI GELİŞMELER

Salgının başlangıcından bu yana, hükümetler, geniş tabanlı kapanmalar ve sosyal mesafe önlemleriyle ilişkili ekonomik faaliyetteki keskin düşüşleri telafi etmek için genişletici para ve maliye politikalarına ağırlık verdiler. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi çok işlevli uluslararası finansal kurumlar tarafından verilen kredilerdeki artış, gelişmekte olan ekonomilerin acil sağlık durumlarına yönelik müdahaleleri finanse etmeye yardımcı olmasına rağmen, daha zengin ülkeler krize cevap verme becerilerinde belirgin bir avantaja sahip oldu.

IMF’nin 2020 Aralık ayında yayınlanan politika notlarında da dikkat çekildiği üzere, 2007-2009 krizinden farklı olarak, dünyanın birçok ekonomisinde bankalar makroekonomik teşvikleri çeşitli geçici kredi operasyonlarıyla desteklediler. Bu önlemler, istihdam kaybı ve gelirde düşüş yaşayan hane halklarının yanı sıra, kitlesel kapanma ve normal faaliyetteki genel aksaklıklardan kaynaklı etkileri azaltmaya çalışan işletmeler için bir miktar nefes alma fırsatı sağladı. Ancak önümüzdeki dönemde pandeminin yarattığı etkiler hızlı şekilde ortadan kalksa dahi hem özel sektör finansal kuruluşlarını hem de hükümetleri bekleyen yüksek borç stoklarının mevcut kaynaklarla ne oranda karşılanabileceği belirsizliğini koruyor.

SORUNLU KREDİLER TIRMANIŞTA

Dünyanın dört bir yanındaki finans kurumlarının, önümüzdeki süreçte sorunlu kredilerde belirgin bir artışla karşılaşmaya devam edeceğine ilişkin görüşler ağırlık kazanıyor. Salgının ekonomik olarak ilk etapta zayıflattığı kitleler arasında, düşük gelirli hane halkları ve kendilerini iflasa karşı koruyabilecek daha az varlığa ve yedek akçeye sahip küçük firmaların yer aldığı görülmektedir. Birçok gelişmekte olan ülkede KOBİ işletmelerinin ekonomi içindeki payının ortalama yüzde 80’ler seviyesinde olduğu ve bu işletmelerin yüksek borçluluk oranları dikkate alındığında, ekonomilerin karşılaşabileceği muhtemel bir borç krizinin küresel ölçekte ne derece ciddi etkiler doğurabileceği daha iyi anlaşılabilir.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Kırklareli merkezli 4 ilde dolandırıcılık operasyonu: 5 gözaltı

GAİB Başkanı Kadooğlu: Ortadoğu'ya ihracatta navlun ücretleri 4-5 kat arttı

Ateşkese rağmen Gazze'ye saldırılar sürüyor

35 ilde DAİŞ’e yönelik operasyonda 184 şüpheli yakalandı

İzmir’de binlerce uyuşturucu hap ele geçirildi: 4 kişi tutuklandı

Brent petrol 82,61 dolardan işlem görüyor

Van OSB’den HAKSİAD’a ziyaret

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan imalat sektörüne 50 milyar liralık destek

İstanbul’da sis nedeniyle bazı vapur seferleri iptal edildi

Siyonist rejim kayıplarını gizliyor, sansür uyguluyor

TİGEM’den 5 ton fıstık çamı kozalağı için ihale duyurusu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar PDAC 2026’da Türkiye’nin enerji vizyonunu anlattı

FETÖ’nün “Kamu mahrem” yapılanmasına soruşturma

ABD, Körfez ülkelerine seyahat uyarısı seviyesini yükseltti

CENTCOM Komutanı Brad Cooper: Saldırılara 50 binden fazla ABD askeri katılıyor

Erzincan İl Emniyet Müdürlüğü 43 aranan şahsı yakaladı

Döviz kurlarında son durum

İşgal rejimin Lübnan’a hava saldırısında şehid sayısı 10’a yükseldi

Altın neden düştü, fiyatlar yeniden yükselecek mi?

OCHA: Sınır kapılarının kapatılması Gazze’de krizi derinleştiriyor

Meteorolojiden 5 kente sarı kodlu "kar" uyarısı

Meteoroloji’den 5 ile “Sarı kodlu” kar uyarısı

Gana’da otobüs ile ambulans çarpıştı: 16 kişi öldü

İran, Körfez ülkelerindeki ABD üslerini vuruyor

Suriye sınır hattına yığınak yaptı: Siyonist rejim rahatsızlık duyduğunu bildirdi

Şubatta 1965 saldırı: Siyonist rejim ve Yahudi çetelerden Batı Şeria'da sistematik terör

ABD'de silah alarmı: Stoklar tükeniyor, 50 milyar dolarlık ek bütçe gündemde

Güney Lübnan'da 4 şehit: 16 köy ve kasaba boşaltılıyor

ABD'ye ağır fatura: 680'den fazla asker öldü ve yaralandı

Kastamonu’da aranan 33 şahıs yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kırklareli merkezli 4 ilde dolandırıcılık operasyonu: 5 gözaltı

GAİB Başkanı Kadooğlu: Ortadoğu'ya ihracatta navlun ücretleri 4-5 kat arttı

Ateşkese rağmen Gazze'ye saldırılar sürüyor

35 ilde DAİŞ’e yönelik operasyonda 184 şüpheli yakalandı

İzmir’de binlerce uyuşturucu hap ele geçirildi: 4 kişi tutuklandı

Brent petrol 82,61 dolardan işlem görüyor

Van OSB’den HAKSİAD’a ziyaret