-
BIST 100
15865,21%-1,58
-
DOLAR
44,32% 0,07
-
EURO
51,13% -0,31
-
GRAM ALTIN
5880,96% -8,17
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
Dünya Ekonomik Forumu: En etkili risk salgın, uzun vadede ise iklim krizi
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Dünya Ekonomik Forumu: En etkili risk salgın, uzun vadede ise iklim krizi
Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) kısa ve uzun vadeli riskleri tespit etmek üzere Marsh & McLennan ve Zürih Sigorta Grubu'nun katkısıyla hazırladığı Küresel Riskler Raporu 2021 yayımlandı.
Raporda, 841 küresel uzman ve karar alıcıdan, 2021'e ilişkin endişelerini olasılık ve etki açısından sıralamaları istendi.
Katılımcılar, kısa vadeli (2 yıl) en büyük risklerin, Covid-19 gibi 'salgın hastalıklar' ve salgının ekonomik etkisiyle 'geçim krizi' olduğunu belirtti.
Rapora göre, Covid-19'un insani ve ekonomik maliyeti şiddetli. Covid-19, yoksulluğu ve eşitsizliği azaltmada yılların ilerlemesini geriye götürmekle tehdit ediyor, sosyal uyumu ve küresel işbirliğini daha da zayıflatıyor.
'Salgın hastalıklar' ve 'geçim krizinin' yanında 'beklenmedik hava olayları', 'siber güvenlik tedbirlerinin yetersiz olması', 'dijital dünyada eşitsizlik', 'ekonomide uzun süreli durgunluk', 'terörist saldırılar', 'gençlerde hayal kırıklığı', 'sosyal uyumun erozyona uğraması' ve 'insan kaynaklı çevresel zarar', gelecek 2 yılda gerçekleşmesi en yüksek 10 risk arasında yer aldı.
EN ÖNEMLİ ORTA VADELİ KÜRESEL RİSK 'VARLIK FİYATLARINDAKİ BALON'
En önemli orta vadeli küresel riskin 'varlık fiyatlarındaki balon' olduğu belirtilen rapora göre, büyük bir ekonomide konut, yatırım fonları, pay senetleri ve diğer varlıkların fiyatları reel ekonomiden giderek daha fazla uzaklaşıyor.
'Fiyat istikrarsızlığı', 'emtia şokları', 'borç krizi', 'devletlerin ilişkilerinde kırılma', 'devletler arası çatışma', 'siber güvenlikte başarısızlık' ve 'teknik yönetişim başarısızlığı', orta vadedeki (3-5 yılda) en yüksek riskler arasında yer alıyor.
Uzun dönemde etkisi yüksek temel riskler ise 'kitle imha silahları', 'devletlerin çöküşü', 'biyolojik çeşitlilik kaybı', 'doğal kaynak krizleri', 'sosyal güvenlikte çöküş', 'çok taraflılığın çöküşü', 'sanayide çöküş', 'iklim değişikliğiyle mücadelede başarısızlık' ve 'bilime karşı duruş' olarak sıralandı.
Rapora göre, gençler son 10 yılda ikinci büyük küresel ekonomik krize şahit oldu. Bu nesil; eğitimleri, ekonomik beklentileri ve ruh sağlığı açısından ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldı.
ABD "oyunun sonu"ndan söz ediyor, İran uzun savaşa hazırlanıyor
Hatem’ül‑Enbiya Karargâhı: Biz sadece kendimizi için savaşmıyoruz, ümmetin payını da savunuyoruz
Batman'da özel hastane ücretlerine tepki: Vatandaşlar mağdur ediliyor
Brent petrol 108,57 dolardan işlem görüyor
Enerji Ajansı Direktörü: Bölgedeki savaş küresel ekonomiyi büyük tehlikeye atıyor
Filistinlilerin araçları kundaklandı: Yahudi çeteler saldırılarını artırdı
Zelenskiy: Esir takası ihtimali var
Şanlıurfa'da elektrik direğini oyup kaçak hat çektiler
Tekirdağ’da uyuşturucu operasyonu: 6 gözaltı
Okullarda ikinci ara tatil sona erdi: 18 milyon öğrenci ders başı yaptı
Dolar ve Euro bugün ne kadar?
Erzurum’da kayganlaşan yolda kaza: 2 ölü, 5 yaralı
Altın sert çakıldı, 4 ayın dibini gördü
New York LaGuardia Havalimanı’nda uçak ile araba çarpıştı
Ülke genelinde yağışlı hava etkili olacak
Filistinli esirler sistematik işkence izleriyle özgürlüğe kavuştu
ABD'nin Hark Adası planına İran'dan sert uyarı: Misilleme genişler
Yahudi çeteler Batı Şeria'da Filistinlilerin köylerine saldırdı: 9 yaralı
Lübnan'da siyonist rejim saldırılarında 1029 kişi şehit oldu
Siyonist rejim Gazze'de polis aracını vurdu: 3 şehit
Trieste'de yüzlerce muhacir bir araya geldi
İran'dan misilleme: Tel Aviv çevresi vuruldu, ağır hasar oluştu
İşgal ordusu Lübnan'da fosfor bombası kullandı
MİT Başkanı Kalın, HAMAS heyetiyle görüştü
Hakkari'de eğitime bir gün ara verildi
Siirt’te bıçaklı ve sopalı kavga: 1’i ağır 2 yaralı
İran'dan savaşta yeni strateji
Şanlıurfa’da iş yerine uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama
Pakistan'dan Hindistan'a " İndus Suları Anlaşması'nı uygulayın" çağrısı
Adıyaman’da sele kapılan 4 kişi ekiplerin çalışmasıyla kurtarıldı
Yükleniyor







