DOLAR 32,3256 % 0.22
EURO 35,1131 % -0.07
STERLIN 41,0088 % -0.03
FRANG 35,8339 % 0.34
ALTIN 2.300,19 % 0,99
BITCOIN 2.305.512 1.775

VAKTİNE KALAN SÜRE

:
için vakti

DUYGUSAL ZEKA NEDİR? NASIL GELİŞTİRİLİR? ( I )

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
DUYGUSAL ZEKA NEDİR? NASIL GELİŞTİRİLİR? ( I )

Basit bir şekilde ifade edilecek olursa, duygusal zeka duyguların nasıl algılandığı ve işlendiği üzerine tanımlanan, başkalarıyla iletişimimizin çekirdeğini oluşturan zeka türüdür. Hissettiğiniz duyguların, düşünce ve davranışlarınızı nasıl şekillendirdiğini keşfederek hayatınız üzerinde daha büyük bir kontrol sahibi olabilir, kendinize daha hakim olarak istenmeyen durumlardan kaçınabilirsiniz. Duygusal olarak nerede olduğunuzun farkında olmak kim olduğunuz hakkında daha derin bir perspektif kazanmanızı sağlarken aynı zamanda çevrenizdeki insanlarla da daha derin iletişim kurarak daha güçlü ilişkiler inşa edebilirsiniz.

İlk olarak size duygusal zekanızın temellerini keşfetmenize yardımcı olarak sekiz adımdan bahsederek yazımıza başlayacağız.

 

1- Nasıl hissettiğinizi gözlemleyin

Çoğunlukla günlük hayatımız kaosu andırır. Hayatın temposuna yetişmeye çalışırken duygularımızla teması kaybetmek işten bile değildir, derinlerde nasıl hissettiğimize dikkat etmeyi sıklıkla unuturuz. O bağlantıyı yeniden kurabilmek için, günün belirli aşamalarına alarm kurarak alarmınız çaldığında bir an durmayı deneyin. Birkaç defa derin nefes alın, o sırada nasıl hissettiğinizi düşünün. Hissettiğiniz şeylerin vücudunuzda nasıl bir tepkiye yol açtığını, kendini fiziksel olarak nasıl dışarı vurduğuna bakın.  Hisleri nasıl hissettiğinize odaklanın. Bu egzersizi yaptıkça bir süre sonra bu süreç sizin için doğallaşarak bir içgüdü haline gelecektir.

 

2- Nasıl davrandığınıza dikkat edin

Duygularınızın farkında olmaya çalışırken bir yandan da çevrenizdekilere nasıl davrandığınızı gözlemleyin. Belirli duyguları hissederken davranışlarınızın nasıl değiştiğini görün, bunun gündelik hayatınızı nasıl etkilediğini düşünün. Duygularınızı kontrol altında tutmak, o duygulara nasıl tepki verdiğinizi Bildiğinizde çok daha kolay olacaktır.

 

3- Düşüncelerinizi Sorgulayın

Her şeyin birbirine bağlı olduğu bu günlerde bir düşünceye kendini kaptırmak eskisinden çok daha kolay. Bu tarz anlarda genellikle düşünceleriniz sizinle benzer düşünen başka insanlar tarafından onaylanarak daha da köklü bir yapı kazanacaktır. Kendinizi bir konuda taraflı düşünürken bulduğunuzda birkaç saniyeliğine durun ve hikayenin diğer taraftan nasıl gözüktüğünü düşünmeye çalışın. Sizce onlar ne düşünüyorlar? Kendinizi haklı görüyor olsanız da (özellikle de kendinizi haklı gördüğünüzde) sizin düşüncelerinizin karşı taraftan nasıl duyulduğunu anlamaya çalışın. Bu sayede diğer insanları anlamanız kolaylaşacağı gibi yeni fikirlere karşı daha açık fikirli de olacaksınız.

 

4- Duygularınızın sorumluluğunu kabul edin

Duygularınız ve davranışlarınız tamimiyle sizden gelen, sizinle alakalı şeylerdir. Bu yüzden onlar için başkalarını suçlamayı bırakın ve nasıl hissettiğinizin, nasıl davrandığınızın sizinle ilgili olduğunu kabul ederek sorumluluk almaya alışın. Hissettikleriniz ve yaptıklarınızın sorumluluğunu üzerinize aldığınızda bunun hayatınıza nasıl bir pozitif etki yaptığını fark edecek, çok şaşıracaksınız.

 

5- Pozitif şeyleri kutlamak için zaman ayırın

Duygusal zekanın en önemli parçalarından birisi de pozitif anları hayata yansıtabilme yeteneğinizdir. Pozitif duygular içerisinde olan insanlar genellikle daha dayanıklıdır, doyurucu ilişkiler yaşama ihtimalleri daha fazla olduğu gibi geçmişte yaşadıkları problemlerin de daha kolay üstesinden gelirler.

YORUM YAP