• BIST 100

    10892,64%1,53
  • DOLAR

    42,35% 0,05
  • EURO

    49,07% 0,03
  • GRAM ALTIN

    5561,56% 0,42
  • Ç. ALTIN

    9215,88% 0,00

e-Ticarette rekor beklentisi! Yüzde 38'e yükselecek

29 Ekim 2020, Perşembe 18:48
29 Ekim 2020, Perşembe 18:48
e-Ticarette rekor beklentisi! Yüzde 38
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

e-Ticarette rekor beklentisi! Yüzde 38'e yükselecek

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tüketici davranışlarını dönüştürürken, bu dönemde firmalar tüketici güvenini sağlayabilmek amacıyla hijyenik teslimata ve müşteri desteğine ağırlık verdi, e-ticaretin öneminin anlaşılmasıyla dijitalleşmeye yönelik yatırımlarını artırdı.

Mağazalar ve AVM'ler gibi fiziksel satış kanallarında alışveriş trafiği giderek azalırken, e-ticaretin toplam perakende satışlar içindeki payı yükseldi.

2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan yapılan derlemeye göre, Türkiye'nin kalite odaklı, yenilikçi yaklaşım ve uygulamalarla ticaretin kolay ve güvenli yapıldığı, tüketici haklarının gözetildiği önemli ticaret merkezlerinden biri haline getirilmesi hedefleniyor.

Tarım ve imalat sanayi sektörlerindeki gelişmeler ile tüketicilerin faydası gözetilerek toptan ve perakende ticaret sektöründe piyasa işleyişinde karşılaşılabilecek aksaklıklar giderilecek.

Bu kapsamda, Perakende Bilgi Sistemi'nin (PERBİS) yazılım işlemleri tamamlanacak ve PERBİS Yönetmeliği hazırlanarak uygulamaya konulacak. 

Toptan ticareti geliştirmeyi teminen toptancı hallerinin ve benzeri yapıların modernizasyonunu sağlamak üzere mevzuat çalışmaları tamamlanacak. Toptancı hallerine ilişkin ikincil mevzuat düzenlemeleri yapılacak.

Sınır ötesi e-ticarette iade süreci kolaylaştırılacak

e-Ticarette güvenin sağlanması konusundaki çalışmalar tamamlanacak. Özellikle coğrafi ve kültürel yakınlık nedeniyle Türkiye'nin rekabet avantajı olan bölgelerde pazar payları artırılacak.

e-Ticaret kanalıyla ihracatın artırılmasını teminen yerli firmaların elektronik pazar yerlerinde bulunmaları desteklenecek ve şirketlerin Ticaret Bakanlığınca onaylanan e-ticaret sitelerine yönelik üyelik giderlerinin desteklenmesine devam edilecek.

Sınır ötesi e-ticarette ürünlerin iade alınması süreci kolaylaştırılacak. Gümrük Beyannamesi ya da Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ile yurt dışına çıkan malların geri gelmesi durumunda, vergi muafiyetiyle yurt içine girebilmesi için gümrük müdürlükleri ile vergi daireleri arasındaki yazışmaların elektronik ortamda yapılması sağlanacak.

e-Ticarete konu ürünlerin güvenilirlik denetimlerini de içeren 'Ürünlerin Uygunluğu ile Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik Taslağı' tamamlanarak yürürlüğe konulacak.

Tüketicilere yönelik hizmet memnuniyet endeksi oluşturulacak

Tüketicinin korunması amacıyla mevzuat güncel gelişmelere uygun olarak gözden geçirilerek, piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin etkinlikleri artırılacak. Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği başta olmak üzere mevzuat değişiklikleri gerçekleştirilecek.

Bilinçli tüketimi yaygınlaştırıcı tanıtım ve farkındalık faaliyetleri yürütülecek. Bu kapsamda afiş, broşür, kamu spotu, internet sitesi gibi eğitici materyaller ve araştırma raporları hazırlanacak, tüketici örgütleri ve diğer paydaşlar ile tüketici eğitimleri gerçekleştirilecek. 

Tüketicilere yönelik hizmet memnuniyet endeksi oluşturularak, belirlenecek üniversite ve araştırma kuruluşu eliyle Türkiye genelinde her yıl yapılacak araştırmayla endeks hazırlanacak.

e-Ticaret işlem hacmi hedefi 240 milyar dolar

Bu çalışmalar çerçevesinde lisanslı depo sayısının bu yıl 120'ye, 2021'de de 130'a yükseltilmesi hedefleniyor.

Gelecek yıl perakende pazarında e-ticaretin oranının yüzde 7'den yüzde 8'e, güven damgası alan e-ticaret sitesi sayısının 25'ten 100'e çıkarılması öngörülüyor.

Geçen yıl 190 milyar dolar düzeyinde bulunan e-ticaret hacminin bu yıl rekorla 213 milyar dolara, gelecek yıl da 240 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.

Bu yıl yüzde 36,5 seviyesinde bulunan internet üzerinden alışveriş yapanların oranının da 2021'de yüzde 38'e çıkacağı tahmin ediliyor.

Söz konusu hedefler, Türkiye'nin e-ticarette erişeceği en yüksek rakamlar olarak kayıtlara geçecek. 

Batmanlıların çifte kabusu: Aylardır bitmeyen çamur ve yanmayan doğal gaz tepkisi!

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: Çok miktarda esrar ele geçirildi

Batman–Beşiri karayolunda atın sürüklenmesi olayına inceleme başlatıldı

Bingöl Karlıova’da taksiciler yeniden hizmete başladı

Malatya'da uyuşturucu suçundan 1 kişi gözaltına alındı

Batman Valisi Canalp: Silah atölyelerini bitirdik, asayiş verileri en düşük seviyede

İzmir’de 23 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Adana'da "Bağımsız Aile Festivali" düzenlenecek

İşgalciler 200'ü aşkın Filistinliyi alıkoydu: Siyonist rejimden toplu sorgu ve işkence

Batman yurtlarında "Komşum Projesi" sürüyor

Üniversite öğrencileri Kur'an-ı Kerim öğreniyor

Ağrı'da gerçekleştirilen operasyonda 10 düzensiz göçmen ile 3 insan kaçakçısı yakalandı

Batman'da maddi hasarlı trafik kazası

Yahudi çeteler Batı Şeria'da Filistinli çiftçilere saldırdı

Bakan Memişoğlu: Böcek ailesinin tedavisinde herhangi bir sorun tespit edilmedi

Bakan Tekin'den öğretmen atamalarıyla ilgili açıklama

Siirt’te motosiklet belediyeye ait otobüse çarptı: 1 ölü, 1 yaralı

Birleşmiş Milletler: Gazze'de son yağmur ve fırtınadan 17 bin aile etkilendi

Psikiyatri Uzmanı Türk: Bağımlılığı yenmede en büyük güç kararlılık ve ailedir

‘Bayğaralar’ suç örgütüne operasyon : 7 şüpheli tutuklandı

Mardin’de 10 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

SPK Teşkilat Yönetmeliği yenilendi

Soykırımcı netanyahuyu tutuklamaya hazır ülkeler

İşgalciler ateşkese rağmen saldırıyor: Gazze'de bir anne ve çocuğu ağır yaralandı

Yazar Özmen’in “Bela ve Musibetler Neden Bizi Buluyor” kitabı çıktı

Siyonist rejim donanması Gazze açıklarında 3 balıkçıyı esir aldı

Zelenskiy: Rusya’nın 48 füze ve 470’ten fazla İHA saldırısında 9 kişi öldü

TCMB, eylül ayı uluslararası yatırım pozisyonu verilerini açıkladı

Trump'tan CIA'ya Venezuela içinde gizli operasyon yetkisi

Japonya 14 yıl sonra dünyanın en büyük nükleer santralini yeniden açıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batmanlıların çifte kabusu: Aylardır bitmeyen çamur ve yanmayan doğal gaz tepkisi!

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: Çok miktarda esrar ele geçirildi

Batman–Beşiri karayolunda atın sürüklenmesi olayına inceleme başlatıldı

Bingöl Karlıova’da taksiciler yeniden hizmete başladı

Malatya'da uyuşturucu suçundan 1 kişi gözaltına alındı

Batman Valisi Canalp: Silah atölyelerini bitirdik, asayiş verileri en düşük seviyede

İzmir’de 23 kilo uyuşturucu ele geçirildi