• BIST 100

    10935,30%-0,09
  • DOLAR

    42,50% 0,17
  • EURO

    49,27% -0,08
  • GRAM ALTIN

    5720,38% 0,80
  • Ç. ALTIN

    9240,28% 0,00

e-Ticarette rekor beklentisi! Yüzde 38'e yükselecek

29 Ekim 2020, Perşembe 18:48
29 Ekim 2020, Perşembe 18:48
e-Ticarette rekor beklentisi! Yüzde 38
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

e-Ticarette rekor beklentisi! Yüzde 38'e yükselecek

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tüketici davranışlarını dönüştürürken, bu dönemde firmalar tüketici güvenini sağlayabilmek amacıyla hijyenik teslimata ve müşteri desteğine ağırlık verdi, e-ticaretin öneminin anlaşılmasıyla dijitalleşmeye yönelik yatırımlarını artırdı.

Mağazalar ve AVM'ler gibi fiziksel satış kanallarında alışveriş trafiği giderek azalırken, e-ticaretin toplam perakende satışlar içindeki payı yükseldi.

2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan yapılan derlemeye göre, Türkiye'nin kalite odaklı, yenilikçi yaklaşım ve uygulamalarla ticaretin kolay ve güvenli yapıldığı, tüketici haklarının gözetildiği önemli ticaret merkezlerinden biri haline getirilmesi hedefleniyor.

Tarım ve imalat sanayi sektörlerindeki gelişmeler ile tüketicilerin faydası gözetilerek toptan ve perakende ticaret sektöründe piyasa işleyişinde karşılaşılabilecek aksaklıklar giderilecek.

Bu kapsamda, Perakende Bilgi Sistemi'nin (PERBİS) yazılım işlemleri tamamlanacak ve PERBİS Yönetmeliği hazırlanarak uygulamaya konulacak. 

Toptan ticareti geliştirmeyi teminen toptancı hallerinin ve benzeri yapıların modernizasyonunu sağlamak üzere mevzuat çalışmaları tamamlanacak. Toptancı hallerine ilişkin ikincil mevzuat düzenlemeleri yapılacak.

Sınır ötesi e-ticarette iade süreci kolaylaştırılacak

e-Ticarette güvenin sağlanması konusundaki çalışmalar tamamlanacak. Özellikle coğrafi ve kültürel yakınlık nedeniyle Türkiye'nin rekabet avantajı olan bölgelerde pazar payları artırılacak.

e-Ticaret kanalıyla ihracatın artırılmasını teminen yerli firmaların elektronik pazar yerlerinde bulunmaları desteklenecek ve şirketlerin Ticaret Bakanlığınca onaylanan e-ticaret sitelerine yönelik üyelik giderlerinin desteklenmesine devam edilecek.

Sınır ötesi e-ticarette ürünlerin iade alınması süreci kolaylaştırılacak. Gümrük Beyannamesi ya da Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ile yurt dışına çıkan malların geri gelmesi durumunda, vergi muafiyetiyle yurt içine girebilmesi için gümrük müdürlükleri ile vergi daireleri arasındaki yazışmaların elektronik ortamda yapılması sağlanacak.

e-Ticarete konu ürünlerin güvenilirlik denetimlerini de içeren 'Ürünlerin Uygunluğu ile Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik Taslağı' tamamlanarak yürürlüğe konulacak.

Tüketicilere yönelik hizmet memnuniyet endeksi oluşturulacak

Tüketicinin korunması amacıyla mevzuat güncel gelişmelere uygun olarak gözden geçirilerek, piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin etkinlikleri artırılacak. Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği başta olmak üzere mevzuat değişiklikleri gerçekleştirilecek.

Bilinçli tüketimi yaygınlaştırıcı tanıtım ve farkındalık faaliyetleri yürütülecek. Bu kapsamda afiş, broşür, kamu spotu, internet sitesi gibi eğitici materyaller ve araştırma raporları hazırlanacak, tüketici örgütleri ve diğer paydaşlar ile tüketici eğitimleri gerçekleştirilecek. 

Tüketicilere yönelik hizmet memnuniyet endeksi oluşturularak, belirlenecek üniversite ve araştırma kuruluşu eliyle Türkiye genelinde her yıl yapılacak araştırmayla endeks hazırlanacak.

e-Ticaret işlem hacmi hedefi 240 milyar dolar

Bu çalışmalar çerçevesinde lisanslı depo sayısının bu yıl 120'ye, 2021'de de 130'a yükseltilmesi hedefleniyor.

Gelecek yıl perakende pazarında e-ticaretin oranının yüzde 7'den yüzde 8'e, güven damgası alan e-ticaret sitesi sayısının 25'ten 100'e çıkarılması öngörülüyor.

Geçen yıl 190 milyar dolar düzeyinde bulunan e-ticaret hacminin bu yıl rekorla 213 milyar dolara, gelecek yıl da 240 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.

Bu yıl yüzde 36,5 seviyesinde bulunan internet üzerinden alışveriş yapanların oranının da 2021'de yüzde 38'e çıkacağı tahmin ediliyor.

Söz konusu hedefler, Türkiye'nin e-ticarette erişeceği en yüksek rakamlar olarak kayıtlara geçecek. 

ChatGPT intihar davalarında mercek altında: Raine ailesi jüride ve 7 yeni dava daha

Malatya, Dünya Helal Zirvesi’nde tek konuk il olarak büyük ilgi topladı

Yerli ve yabancı 111 akademisyenin katıldığı "IV. Uluslararası Melayê Cizîrî Sempozyumu" başladı

BM: Batı Şeria'da israil kuvvetleri ve yerleşimciler tarafından 2 yılda 1000'den fazla Filistinli öldürüldü

Batman'da sağlık altyapısında son üç yılda önemli gelişmeler

KKM bakiyesi 3,5 milyar dolara düştü

Batman'da özel gereksinimli öğrencilere ücretsiz diş sağlığı taraması

Yeşilyurt Belediyesi’nde sosyal denge sözleşmesi yenilendi

Almanya'da 2. Dünya Savaşı'ndan kalma bomba nedeniyle binlerce kişi tahliye edildi

Bursa’da gıda denetimleri sıkılaştırıldı

Trump’tan tartışmalı Venezuela çıkışı: Kara operasyonları başlayabilir

Batman–Bismil yolunda pikap köprü bariyerlerine çarptı: Sürücü ağır yaralı

Siirt Fıstığında yanlış budama hem verimi bitiriyor hem zararlıları davet ediyor

HÜDA PAR Bursa'da Aile Konferansı düzenleyecek

Kırıkkale’de fabrika kazası: İki işçi sac levhanın altında kalarak hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, işsizlik rakamlarını değerlendirdi

Sri L’yı vuran sel ve toprak kaymaları: 56 ölü ve onlarca kayıp

Meteoroloji uyardı: 13 ilde kar yağışı bekleniyor

STK'lardan Gazze çağrısı: Her türlü insani yardım ile birlikte çadıra ciddi ihtiyaç var

Dört kuşak bir arada yaşayan aileye ziyaret

İstanbul’da uyuşturucu operasyonu: 178 kilogram metamfetamin ele geçirildi

Zelenskiy’nin ofis şefine yolsuzluk soruşturması: NABU’dan arama operasyonu

Gürcistan'da yakalanan 8 suçlu Türkiye'ye getirildi

Gaziantep'te 25 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Rotavirüsten korunmanın yolları

Otomobil ile motosiklet çarpıştı: Bir ağır yaralı

Bakan Uraloğlu: Şanlıurfa-Mardin Hızlı Demiryolu Projesi ile Mardin Lojistik Merkezi'nin yapımına başlamayı planlıyoruz

Batman'da kum ocağı yakınındaki trafo alev aldı

Batman şehir girişinde düzenleme çalışmaları başladı

Şanlıurfa’da "Kasım Ayı Sahabe Ayı" programı düzenlendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


ChatGPT intihar davalarında mercek altında: Raine ailesi jüride ve 7 yeni dava daha

Malatya, Dünya Helal Zirvesi’nde tek konuk il olarak büyük ilgi topladı

Yerli ve yabancı 111 akademisyenin katıldığı "IV. Uluslararası Melayê Cizîrî Sempozyumu" başladı

BM: Batı Şeria'da israil kuvvetleri ve yerleşimciler tarafından 2 yılda 1000'den fazla Filistinli öldürüldü

Batman'da sağlık altyapısında son üç yılda önemli gelişmeler

KKM bakiyesi 3,5 milyar dolara düştü

Batman'da özel gereksinimli öğrencilere ücretsiz diş sağlığı taraması