• BIST 100

    16252,82%1,87
  • DOLAR

    44,20% 0,07
  • EURO

    50,98% 0,23
  • GRAM ALTIN

    7102,84% -0,08
  • Ç. ALTIN

    11584,42% 0,43

e-Ticarette rekor beklentisi! Yüzde 38'e yükselecek

29 Ekim 2020, Perşembe 18:48
29 Ekim 2020, Perşembe 18:48
e-Ticarette rekor beklentisi! Yüzde 38
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

e-Ticarette rekor beklentisi! Yüzde 38'e yükselecek

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tüketici davranışlarını dönüştürürken, bu dönemde firmalar tüketici güvenini sağlayabilmek amacıyla hijyenik teslimata ve müşteri desteğine ağırlık verdi, e-ticaretin öneminin anlaşılmasıyla dijitalleşmeye yönelik yatırımlarını artırdı.

Mağazalar ve AVM'ler gibi fiziksel satış kanallarında alışveriş trafiği giderek azalırken, e-ticaretin toplam perakende satışlar içindeki payı yükseldi.

2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan yapılan derlemeye göre, Türkiye'nin kalite odaklı, yenilikçi yaklaşım ve uygulamalarla ticaretin kolay ve güvenli yapıldığı, tüketici haklarının gözetildiği önemli ticaret merkezlerinden biri haline getirilmesi hedefleniyor.

Tarım ve imalat sanayi sektörlerindeki gelişmeler ile tüketicilerin faydası gözetilerek toptan ve perakende ticaret sektöründe piyasa işleyişinde karşılaşılabilecek aksaklıklar giderilecek.

Bu kapsamda, Perakende Bilgi Sistemi'nin (PERBİS) yazılım işlemleri tamamlanacak ve PERBİS Yönetmeliği hazırlanarak uygulamaya konulacak. 

Toptan ticareti geliştirmeyi teminen toptancı hallerinin ve benzeri yapıların modernizasyonunu sağlamak üzere mevzuat çalışmaları tamamlanacak. Toptancı hallerine ilişkin ikincil mevzuat düzenlemeleri yapılacak.

Sınır ötesi e-ticarette iade süreci kolaylaştırılacak

e-Ticarette güvenin sağlanması konusundaki çalışmalar tamamlanacak. Özellikle coğrafi ve kültürel yakınlık nedeniyle Türkiye'nin rekabet avantajı olan bölgelerde pazar payları artırılacak.

e-Ticaret kanalıyla ihracatın artırılmasını teminen yerli firmaların elektronik pazar yerlerinde bulunmaları desteklenecek ve şirketlerin Ticaret Bakanlığınca onaylanan e-ticaret sitelerine yönelik üyelik giderlerinin desteklenmesine devam edilecek.

Sınır ötesi e-ticarette ürünlerin iade alınması süreci kolaylaştırılacak. Gümrük Beyannamesi ya da Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ile yurt dışına çıkan malların geri gelmesi durumunda, vergi muafiyetiyle yurt içine girebilmesi için gümrük müdürlükleri ile vergi daireleri arasındaki yazışmaların elektronik ortamda yapılması sağlanacak.

e-Ticarete konu ürünlerin güvenilirlik denetimlerini de içeren 'Ürünlerin Uygunluğu ile Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik Taslağı' tamamlanarak yürürlüğe konulacak.

Tüketicilere yönelik hizmet memnuniyet endeksi oluşturulacak

Tüketicinin korunması amacıyla mevzuat güncel gelişmelere uygun olarak gözden geçirilerek, piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin etkinlikleri artırılacak. Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği başta olmak üzere mevzuat değişiklikleri gerçekleştirilecek.

Bilinçli tüketimi yaygınlaştırıcı tanıtım ve farkındalık faaliyetleri yürütülecek. Bu kapsamda afiş, broşür, kamu spotu, internet sitesi gibi eğitici materyaller ve araştırma raporları hazırlanacak, tüketici örgütleri ve diğer paydaşlar ile tüketici eğitimleri gerçekleştirilecek. 

Tüketicilere yönelik hizmet memnuniyet endeksi oluşturularak, belirlenecek üniversite ve araştırma kuruluşu eliyle Türkiye genelinde her yıl yapılacak araştırmayla endeks hazırlanacak.

e-Ticaret işlem hacmi hedefi 240 milyar dolar

Bu çalışmalar çerçevesinde lisanslı depo sayısının bu yıl 120'ye, 2021'de de 130'a yükseltilmesi hedefleniyor.

Gelecek yıl perakende pazarında e-ticaretin oranının yüzde 7'den yüzde 8'e, güven damgası alan e-ticaret sitesi sayısının 25'ten 100'e çıkarılması öngörülüyor.

Geçen yıl 190 milyar dolar düzeyinde bulunan e-ticaret hacminin bu yıl rekorla 213 milyar dolara, gelecek yıl da 240 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.

Bu yıl yüzde 36,5 seviyesinde bulunan internet üzerinden alışveriş yapanların oranının da 2021'de yüzde 38'e çıkacağı tahmin ediliyor.

Söz konusu hedefler, Türkiye'nin e-ticarette erişeceği en yüksek rakamlar olarak kayıtlara geçecek. 

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İşgalcilerden Lübnan'ın güneyine ve Beyrut'a saldırı: 9 şehit

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç’ten yoğun ziyaret programı

Diyetisyen Tekerek: Bayramda aşırı ve ağır yemekten sakının

ABD'nin terörle mücadele direktörü istifa etti: "İran savaşı İsrail için başlatıldı"

Kenya'daki sellerde ölü sayısı 71'e yükseldi

Yetimler Vakfı Kadir Gecesi'nde de Gazze'yi unutmadı

 Van TSO Başkanı Takva: Devam eden savaş şehir ekonomisini olumsuz etkiliyor

Diyarbakır'da çarşı ve pazarlarda bayram hareketliliği

Çocuklar bayrama tıraş olarak hazırlandı

Bayburt’ta göçmen kaçakçılığı operasyonu: 5 şüpheli yakalandı

Malatya Büyükşehir Belediye meclisi mart ayı toplantıları tamamlandı

Yetimler Vakfı’ndan Kadir Gecesi’nde Yemen’e iftarlık desteği

Tedavide sosyal medya uyarısı: Modaya değil, doktora güvenin

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şehirler camiler etrafında şekillenir

Kadir Gecesi camilerde yoğun katılımla ihya edildi

Bursa'da yapılan operasyonda çak sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi

Ateşkesin ardından Gazze'de 673 kişi şehit edildi

Elazığ'da yük treninde motor yangını paniği

Bakan Gürlek’ten Özgür Özel’e tepki: İddialar algı operasyonu

Gıda piyasaları komitesi toplandı: Arz güvenliği riski yok

"İşgal rejimi Kudüs üzerindeki stratejik emellerini gerçekleştirmeyi hedeflemekte"

Mescid-i Aksa'nın kapalı olmasına tepki gösteren kadınlardan Fatih Camii'nde sembolik eylem

Manisa’da uyuşturucu operasyonu: 22 şüpheli yakalandı

Türkiye-Kanada enerji iş birliği görüşmesi

Bayram öncesi şeker ve lokuma yoğun ilgi

Şanlıurfa’da bayramda toplu ulaşım ücretsiz olacak

79 ilde yasa dışı tütün operasyonu: 337 şüpheliye işlem

Malatya'da el emeği tatlılar bayrama hazırlanıyor

Ramazan Bayramı ulaşımı için ek otobüs seferleri

Almanya'da restoranda silahlı saldırı: 2 ölü

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgalcilerden Lübnan'ın güneyine ve Beyrut'a saldırı: 9 şehit

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç’ten yoğun ziyaret programı

Diyetisyen Tekerek: Bayramda aşırı ve ağır yemekten sakının

ABD'nin terörle mücadele direktörü istifa etti: "İran savaşı İsrail için başlatıldı"

Kenya'daki sellerde ölü sayısı 71'e yükseldi

Yetimler Vakfı Kadir Gecesi'nde de Gazze'yi unutmadı

 Van TSO Başkanı Takva: Devam eden savaş şehir ekonomisini olumsuz etkiliyor