• BIST 100

    16255,22%1,84
  • DOLAR

    43,41% 0,03
  • EURO

    52,05% -0,37
  • GRAM ALTIN

    7347,62% 1,72
  • Ç. ALTIN

    12147,44% 3,94

EFT yaparken dikkat! Borçlarla ilgili Yargıtay'dan önemli karar

19 Aralık 2020, Cumartesi 15:24
19 Aralık 2020, Cumartesi 15:24
EFT yaparken dikkat! Borçlarla ilgili Yargıtay
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

EFT yaparken dikkat! Borçlarla ilgili Yargıtay'dan önemli karar

Yargıtay’dan ‘söz uçar yazı kalır’ misali bir karar çıktı. Emekli olabilmesi için SGK’ya ödemesi amacıyla babasına 16 bin Euro borç veren evlat, babası ölünce annesinden parayı geri istedi. Parayı alamayınca da mahkemenin yolunu tuttu.  

Davanın temyiz müracaatını değerlendiren Yargıtay; borç vermek maksadıyla yapılan banka havalesinde açıklama kısmına paranın gönderiliş nedeni yazılması gerektiğine hükmetti. Açıklama kısmına yazılmayan detayın 'var olan bir borcun ödenmek' maksadıyla kabul edileceği karara bağlandı.

FİLMLERE KONU OLACAK DAVA SÜRECİ

Yıllardır emeklilik hayali kuran babanın, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ödeyeceği sigorta pirim borcunu ödemek için yurt dışında yaşayan oğlundan borç para istemesiyle başladı.

Gurbetçi evlat, babasının talep ettiği 16 bin Euro’yu banka havalesiyle babasına gönderdi. Parayı SGK’ya ödeyen baba emekli olduktan bir süre sonra vefat etti. Anne ise eşinden kalan emeklilik maaşını almaya başladı. Annesine, ‘Anne, babama verdiğim borç parayı ödemeyi düşünüyor musun?’ diyen evlat, aldığı şok cevapla sarsıldı.

Annesi parayı ödeyemeyeceğini söyleyince Asliye Hukuk Mahkemesi’nin yolunu tutan evlat, paranın banka havalesiyle gönderildiğine dikkat çekti.

Davalı anne ise kendisine husumet düşmeyeceğini, havalenin davacının babasının SGK borcunun ödemesi için gönderildiğini, bu durumda dava dışı mirasçıların aleyhine dava açılması gerektiğini dile getirdi.

Dekontta havale ile ilgili açıklama olmadığı, bu nedenle de davacı tarafından davaya konu edilen paranın borç olarak gönderildiği iddiasının ispatlanması gerekeceğini savunarak davanın reddini istedi.

Mahkeme; davalının 1/4 miras payı oranında davanın kısmen kabulüne hükmetti. Her iki taraf avukatı da mahkeme kararını temyiz edince devreye Yargıtay 13. Hukuk Dairesi girdi.

HAVALEYE BORÇ İBARESİ YAZILMALIYDI

Havalenin bir ödeme vasıtası olduğuna dikkat çekilen Yargıtay kararında; “Her ne kadar mahkemece, HMK 203/1-a uyarınca davacının tanık dinletme talebi kabul edilerek dinlenen tanık anlatımından; davaya konu edilen paranın muris babanın emekli olması için borç olarak banka aracılığı ile davalı annesi adına gönderildiği ve davalının miras payı oranında borçtan sorumluluğunun söz konusu olacağı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Havale bir ödeme vasıtası olup, var olan bir borcun ödendiğini gösterir. Bu karinenin aksini havaleyi gönderen şahsın ispat etmesi gerekir.

Davacının delil olarak dayandığı banka havalesinde paranın gönderiliş nedenine ilişkin herhangi bir şerh bulunmamaktadır. Yine, beyanı hükme gerekçe yapılan tanık ise, çekilen paranın davacıya verildiğine dair görgüye dayalı bir beyanda bulunmadığı gibi, davacı bu iddiasını başkaca bir delille de kanıtlayamamıştır.

Hal böyle olunca, Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 6. maddesi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) ilgili hükümleri gereğince, paranın ödünç olarak verildiğini ispat yükü davacıya ait olup, davacı ödünç ilişkisini başka bir delille de kanıtlayamadığından mahkemece davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde kısmen kabul kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.” ifadeleri yer aldı.

adobe lisans

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Suiçer: Elazığ’ın yatırım alanı ilan edilmesi önemli bir aşama

Bakan Fidan İran Dışişleri Bakanı Arakçi ile görüştü

Konya Meram’da yeni aile sağlığı merkezi hizmete girdi

Konya’nın güney ilçeleri için kuvvetli rüzgâr ve fırtına uyarısı

Bursa Balık Hali'nde su ürünleri denetimi

Fırtına nedeniyle Gökçeada ve Bozcaada feribot seferleri iptal edildi

İstanbul’daki narkotik operasyonlarında 37 kişi tutuklandı

Bakan Fidan, Suudi Arabistanlı mevkidaşıyla görüştü

Eğitimci Haras: Yapay zekâ kullanılmalı ama verileri mutlak doğru kabul edilmemeli

İçişleri Bakanlığı’ndan "sarı" kodlu hava uyarısı

Malatya semt pazarlarında ölçü ve tartı denetimi

Malatya Valiliğinden Yeşilyurt Sanayi Sitesi uyarısı: Kurallara aykırı kiralamaya iptal

Gaziantep'te marketlere yönelik gıda denetimi yapıldı

Malatya Doğanşehir'de kar yağışı, konteyner kentte yaşamı zorlaştırdı

Pedodonti Uzmanı Dr. Coşkun: Tatil, çocuklarda diş fırçalama alışkanlığını kazandırmak için fırsattır

Batman'da "Beslenme Çantam" projesi hayata geçiyor

Malatya'da 86 sikke ile tarihi eserler ele geçirildi

Batman Havalimanı 60 sağlık uçuşuna ev sahipliği yaptı

Altın fiyatlarındaki yükseliş evlenmek isteyen gençleri zorluyor!

Hindistan’da küçük uçak düştü: 5 ölü

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Amacımız, çocukların ana dillerini öğrenmelerine katkı sağlamaktır

Şanlıurfa’ya yağmur ve kar geliyor

Malatya'da TOKİ çalışanı darp edildiği iddiasıyla çatıya çıkarak yardım istedi

Diyarbakır'da kaybolan kadını arama çalışmaları 7'nci gününde de devam ediyor

Gaziantep'te giydiği kıyafetle kendini jandarma olarak tanıtan şahıs yakalandı

Op. Dr. Yıldırım: 9 yaşından sonra hiçbir tedavi çocuğun görmesini geri getiremez

Diyarbakır ve Manisa’da uyuşturucu operasyonu: 445 şüpheli yakalandı

2026-TUS ve STS başvuruları başladı

Mardin Yeşilay Şube Başkanı Akdağ: Bütün konularda aile çok kritik bir rol oynamaktadır

Batman'da kuyumcu dolandırıcılığı: 1,2 milyon TL'lik altın ele geçirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Suiçer: Elazığ’ın yatırım alanı ilan edilmesi önemli bir aşama

Bakan Fidan İran Dışişleri Bakanı Arakçi ile görüştü

Konya Meram’da yeni aile sağlığı merkezi hizmete girdi

Konya’nın güney ilçeleri için kuvvetli rüzgâr ve fırtına uyarısı

Bursa Balık Hali'nde su ürünleri denetimi

Fırtına nedeniyle Gökçeada ve Bozcaada feribot seferleri iptal edildi

İstanbul’daki narkotik operasyonlarında 37 kişi tutuklandı