• BIST 100

    14183,40%-0,38
  • DOLAR

    42,91% 0,17
  • EURO

    50,50% -0,24
  • GRAM ALTIN

    6269,36% 1,61
  • Ç. ALTIN

    10086,69% 1,00

EFT yaparken dikkat! Borçlarla ilgili Yargıtay'dan önemli karar

19 Aralık 2020, Cumartesi 15:24
19 Aralık 2020, Cumartesi 15:24
EFT yaparken dikkat! Borçlarla ilgili Yargıtay
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

EFT yaparken dikkat! Borçlarla ilgili Yargıtay'dan önemli karar

Yargıtay’dan ‘söz uçar yazı kalır’ misali bir karar çıktı. Emekli olabilmesi için SGK’ya ödemesi amacıyla babasına 16 bin Euro borç veren evlat, babası ölünce annesinden parayı geri istedi. Parayı alamayınca da mahkemenin yolunu tuttu.  

Davanın temyiz müracaatını değerlendiren Yargıtay; borç vermek maksadıyla yapılan banka havalesinde açıklama kısmına paranın gönderiliş nedeni yazılması gerektiğine hükmetti. Açıklama kısmına yazılmayan detayın 'var olan bir borcun ödenmek' maksadıyla kabul edileceği karara bağlandı.

FİLMLERE KONU OLACAK DAVA SÜRECİ

Yıllardır emeklilik hayali kuran babanın, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ödeyeceği sigorta pirim borcunu ödemek için yurt dışında yaşayan oğlundan borç para istemesiyle başladı.

Gurbetçi evlat, babasının talep ettiği 16 bin Euro’yu banka havalesiyle babasına gönderdi. Parayı SGK’ya ödeyen baba emekli olduktan bir süre sonra vefat etti. Anne ise eşinden kalan emeklilik maaşını almaya başladı. Annesine, ‘Anne, babama verdiğim borç parayı ödemeyi düşünüyor musun?’ diyen evlat, aldığı şok cevapla sarsıldı.

Annesi parayı ödeyemeyeceğini söyleyince Asliye Hukuk Mahkemesi’nin yolunu tutan evlat, paranın banka havalesiyle gönderildiğine dikkat çekti.

Davalı anne ise kendisine husumet düşmeyeceğini, havalenin davacının babasının SGK borcunun ödemesi için gönderildiğini, bu durumda dava dışı mirasçıların aleyhine dava açılması gerektiğini dile getirdi.

Dekontta havale ile ilgili açıklama olmadığı, bu nedenle de davacı tarafından davaya konu edilen paranın borç olarak gönderildiği iddiasının ispatlanması gerekeceğini savunarak davanın reddini istedi.

Mahkeme; davalının 1/4 miras payı oranında davanın kısmen kabulüne hükmetti. Her iki taraf avukatı da mahkeme kararını temyiz edince devreye Yargıtay 13. Hukuk Dairesi girdi.

HAVALEYE BORÇ İBARESİ YAZILMALIYDI

Havalenin bir ödeme vasıtası olduğuna dikkat çekilen Yargıtay kararında; “Her ne kadar mahkemece, HMK 203/1-a uyarınca davacının tanık dinletme talebi kabul edilerek dinlenen tanık anlatımından; davaya konu edilen paranın muris babanın emekli olması için borç olarak banka aracılığı ile davalı annesi adına gönderildiği ve davalının miras payı oranında borçtan sorumluluğunun söz konusu olacağı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Havale bir ödeme vasıtası olup, var olan bir borcun ödendiğini gösterir. Bu karinenin aksini havaleyi gönderen şahsın ispat etmesi gerekir.

Davacının delil olarak dayandığı banka havalesinde paranın gönderiliş nedenine ilişkin herhangi bir şerh bulunmamaktadır. Yine, beyanı hükme gerekçe yapılan tanık ise, çekilen paranın davacıya verildiğine dair görgüye dayalı bir beyanda bulunmadığı gibi, davacı bu iddiasını başkaca bir delille de kanıtlayamamıştır.

Hal böyle olunca, Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 6. maddesi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) ilgili hükümleri gereğince, paranın ödünç olarak verildiğini ispat yükü davacıya ait olup, davacı ödünç ilişkisini başka bir delille de kanıtlayamadığından mahkemece davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde kısmen kabul kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.” ifadeleri yer aldı.

adobe lisans

Gazze'de şehit sayısı 70 bin 945'e yükseldi

DMM, “MHRS randevu iptaliyle para cezası uygulandığı” iddiaları asılsız

Diyarbakır'da işçi servisi devrildi: 16 yaralı

Mardin’de evlerinde ölü bulunan aile soruşturmasında tutuklu sayısı 4'e yükseldi

Meteorolojiden bazı bölgeler için fırtına uyarısı

İletişim Başkanı Duran’dan Humus’taki cami saldırısına kınama

Kâinatın ayetleri sanatla yorumlandı

Ukrayna'da telesiyejde mahsur kalan 78 kişi kurtarıldı

Japonya'da bir fabrikada bıçaklı saldırı: 14 yaralı

HÜDA PAR Milletvekili Demir’den "köye dönüş" projesi çağrısı!

Mısır'da 5 katlı bina çöktü: 8 ölü

Dışişleri Bakanlığından Suriye'deki cami saldırısına kınama

Konya’da kuvvetli kar yağışı uyarısı

Enkazın ortasında mezuniyet: El-Şifa’da doktorlara diploma töreni

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Gelir dağılımındaki iyileşme sürüyor

Yeşilyurt'ta ilk taziye evi hizmete girdi

Suriye'de bir camide meydana gelen patlamada 6 kişi hayatını kaybetti, 21 kişi yaralandı

Belediye Başkanı Taşkın vatandaşlarla buluştu

Mardin’de uyuşturucu operasyonu: 5 tutuklama

TÜİK, Türkiye’nin gelir haritasını paylaştı

Konya’da tarihi camide restorasyon başlıyor

Öğretmenlik mesleği kariyer basamakları kılavuzu yayımlandı

Müftü Yardımcısı Aktan: Yılbaşı Müslümanlar için bir kutlama değil, muhasebe ve tefekkür zamanı olmalı

Asgari ücret artışı gıda fiyatlarına zam olarak yansıdı mı?

Üç aylar, manevi arınmanın yanı sıra sorumluluğu da hatırlatıyor

El-Avde Hastanesi’nin elektriği yakıt tükendiği için kesildi

Salgın bitti sanıyoruz ama risk bitmedi

Mardin'de Gazze için basın açıklaması düzenlendi

Battalgazi Belediyesi karla mücadele için teyakkuza geçti

Müftü Pinal: Yılbaşı haramlara vesile kılınmamalı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze'de şehit sayısı 70 bin 945'e yükseldi

DMM, “MHRS randevu iptaliyle para cezası uygulandığı” iddiaları asılsız

Diyarbakır'da işçi servisi devrildi: 16 yaralı

Mardin’de evlerinde ölü bulunan aile soruşturmasında tutuklu sayısı 4'e yükseldi

Meteorolojiden bazı bölgeler için fırtına uyarısı

İletişim Başkanı Duran’dan Humus’taki cami saldırısına kınama

Kâinatın ayetleri sanatla yorumlandı