-
BIST 100
15656,43%-2,87
-
DOLAR
44,33% 0,07
-
EURO
50,98% -0,62
-
GRAM ALTIN
6084,25% -5,02
-
Ç. ALTIN
10407,00% -6,77
EFT yaparken dikkat! Borçlarla ilgili Yargıtay'dan önemli karar
-
A+Buyut
-
A-Kucult
EFT yaparken dikkat! Borçlarla ilgili Yargıtay'dan önemli karar
Yargıtay’dan ‘söz uçar yazı kalır’ misali bir karar çıktı. Emekli olabilmesi için SGK’ya ödemesi amacıyla babasına 16 bin Euro borç veren evlat, babası ölünce annesinden parayı geri istedi. Parayı alamayınca da mahkemenin yolunu tuttu.
Davanın temyiz müracaatını değerlendiren Yargıtay; borç vermek maksadıyla yapılan banka havalesinde açıklama kısmına paranın gönderiliş nedeni yazılması gerektiğine hükmetti. Açıklama kısmına yazılmayan detayın 'var olan bir borcun ödenmek' maksadıyla kabul edileceği karara bağlandı.
FİLMLERE KONU OLACAK DAVA SÜRECİ
Yıllardır emeklilik hayali kuran babanın, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ödeyeceği sigorta pirim borcunu ödemek için yurt dışında yaşayan oğlundan borç para istemesiyle başladı.
Gurbetçi evlat, babasının talep ettiği 16 bin Euro’yu banka havalesiyle babasına gönderdi. Parayı SGK’ya ödeyen baba emekli olduktan bir süre sonra vefat etti. Anne ise eşinden kalan emeklilik maaşını almaya başladı. Annesine, ‘Anne, babama verdiğim borç parayı ödemeyi düşünüyor musun?’ diyen evlat, aldığı şok cevapla sarsıldı.
Annesi parayı ödeyemeyeceğini söyleyince Asliye Hukuk Mahkemesi’nin yolunu tutan evlat, paranın banka havalesiyle gönderildiğine dikkat çekti.
Davalı anne ise kendisine husumet düşmeyeceğini, havalenin davacının babasının SGK borcunun ödemesi için gönderildiğini, bu durumda dava dışı mirasçıların aleyhine dava açılması gerektiğini dile getirdi.
Dekontta havale ile ilgili açıklama olmadığı, bu nedenle de davacı tarafından davaya konu edilen paranın borç olarak gönderildiği iddiasının ispatlanması gerekeceğini savunarak davanın reddini istedi.
Mahkeme; davalının 1/4 miras payı oranında davanın kısmen kabulüne hükmetti. Her iki taraf avukatı da mahkeme kararını temyiz edince devreye Yargıtay 13. Hukuk Dairesi girdi.

HAVALEYE BORÇ İBARESİ YAZILMALIYDI
Havalenin bir ödeme vasıtası olduğuna dikkat çekilen Yargıtay kararında; “Her ne kadar mahkemece, HMK 203/1-a uyarınca davacının tanık dinletme talebi kabul edilerek dinlenen tanık anlatımından; davaya konu edilen paranın muris babanın emekli olması için borç olarak banka aracılığı ile davalı annesi adına gönderildiği ve davalının miras payı oranında borçtan sorumluluğunun söz konusu olacağı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Havale bir ödeme vasıtası olup, var olan bir borcun ödendiğini gösterir. Bu karinenin aksini havaleyi gönderen şahsın ispat etmesi gerekir.
Davacının delil olarak dayandığı banka havalesinde paranın gönderiliş nedenine ilişkin herhangi bir şerh bulunmamaktadır. Yine, beyanı hükme gerekçe yapılan tanık ise, çekilen paranın davacıya verildiğine dair görgüye dayalı bir beyanda bulunmadığı gibi, davacı bu iddiasını başkaca bir delille de kanıtlayamamıştır.
Hal böyle olunca, Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 6. maddesi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) ilgili hükümleri gereğince, paranın ödünç olarak verildiğini ispat yükü davacıya ait olup, davacı ödünç ilişkisini başka bir delille de kanıtlayamadığından mahkemece davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde kısmen kabul kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.” ifadeleri yer aldı.
adobe lisansİstanbul Havalimanı, Avrupa’da haftanın en yoğun havalimanı oldu
Muğla’da aranan şüphelilere operasyon: 38 tutuklama
Gaziantep'te 119 aranan şahıs yakalandı
Dünya Meteoroloji Örgütü: Dünya iklimi giderek daha dengesiz bir hal alıyor
Hong Kong polisi artık cihaz şifresi talep edebilecek : Şifre vermeyenlere hapis cezası
Rekabet Kurulu, Haribo hakkında soruşturma başlattı
Rusya, ABD ve siyonist rejimin nükleer tesislere saldırısı tehlikeli olduğuna dair uyarıda bulundu
Konya’da silahlı kavga: Bir yaralı
İran, füzeye İspanya Başbakanı'nın resmini yapıştırdı
İstanbul'da baraj doluluk oranı yüzde 50'yi aştı
Küba ve Amerika arasında savaş iddiası
İran, Hürmüz Boğazı'yla ilgili ilkesini açıkladı
Küba'da elektrik krizi: İkinci çöküşün ardından kısmi toparlanma
Heyelan nedeniyle kapanan yol açıldı
Adıyaman İl Özel İdaresi 20 kamyon şoförü alacak
Şırnak'ta karla kapanan köy yolları temizleniyor
Sosyal medyada çakarlı araç paylaşımı yapan kişiye cezai işlem
İşgalci siyonistler, Güney Lübnan'da bir köprüyü daha yıktı
Yapay zekâ ile müzik dolandırıcılığı: Milyonlarca dolarlık vurgun
Martta kar sürprizi: 3 ilde 103 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor
Londra'da Yahudi kuruluşuna ait 4 ambulans yakıldı
Lityum pil teknolojisinde önemli atılım: Menzili iki katına çıkarabilir
Washington Post: israil, İran'a saldırılarını savaş sona erse de sürdürecek
Şubat ayında uyuşturucu ve bahis operasyonlarında 6 bin 121 şüpheliye işlem
Ankara’da uyuşturucu operasyonu: 28 tutuklama
Sınır hattındaki demiryolu yeniden açılıyor
Moskova'da yangın: 3 ölü 4 yaralı
Batı Şeria’da 18 binden fazla saldırı: 34 şehit, 616 yaralı
İngiltere'de siyonist rejime silah desteğine karşı protestolar
Devrim Muhafızları: Her tehdide caydırıcılık seviyesinde karşılık vereceğiz
Yükleniyor







