• BIST 100

    10208,76%-1,56
  • DOLAR

    41,79% 0,15
  • EURO

    48,73% -0,27
  • GRAM ALTIN

    5724,11% -1,68
  • Ç. ALTIN

    9886,33% 1,99

EFT yaparken dikkat! Borçlarla ilgili Yargıtay'dan önemli karar

19 Aralık 2020, Cumartesi 15:24
19 Aralık 2020, Cumartesi 15:24
EFT yaparken dikkat! Borçlarla ilgili Yargıtay
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

EFT yaparken dikkat! Borçlarla ilgili Yargıtay'dan önemli karar

Yargıtay’dan ‘söz uçar yazı kalır’ misali bir karar çıktı. Emekli olabilmesi için SGK’ya ödemesi amacıyla babasına 16 bin Euro borç veren evlat, babası ölünce annesinden parayı geri istedi. Parayı alamayınca da mahkemenin yolunu tuttu.  

Davanın temyiz müracaatını değerlendiren Yargıtay; borç vermek maksadıyla yapılan banka havalesinde açıklama kısmına paranın gönderiliş nedeni yazılması gerektiğine hükmetti. Açıklama kısmına yazılmayan detayın 'var olan bir borcun ödenmek' maksadıyla kabul edileceği karara bağlandı.

FİLMLERE KONU OLACAK DAVA SÜRECİ

Yıllardır emeklilik hayali kuran babanın, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ödeyeceği sigorta pirim borcunu ödemek için yurt dışında yaşayan oğlundan borç para istemesiyle başladı.

Gurbetçi evlat, babasının talep ettiği 16 bin Euro’yu banka havalesiyle babasına gönderdi. Parayı SGK’ya ödeyen baba emekli olduktan bir süre sonra vefat etti. Anne ise eşinden kalan emeklilik maaşını almaya başladı. Annesine, ‘Anne, babama verdiğim borç parayı ödemeyi düşünüyor musun?’ diyen evlat, aldığı şok cevapla sarsıldı.

Annesi parayı ödeyemeyeceğini söyleyince Asliye Hukuk Mahkemesi’nin yolunu tutan evlat, paranın banka havalesiyle gönderildiğine dikkat çekti.

Davalı anne ise kendisine husumet düşmeyeceğini, havalenin davacının babasının SGK borcunun ödemesi için gönderildiğini, bu durumda dava dışı mirasçıların aleyhine dava açılması gerektiğini dile getirdi.

Dekontta havale ile ilgili açıklama olmadığı, bu nedenle de davacı tarafından davaya konu edilen paranın borç olarak gönderildiği iddiasının ispatlanması gerekeceğini savunarak davanın reddini istedi.

Mahkeme; davalının 1/4 miras payı oranında davanın kısmen kabulüne hükmetti. Her iki taraf avukatı da mahkeme kararını temyiz edince devreye Yargıtay 13. Hukuk Dairesi girdi.

HAVALEYE BORÇ İBARESİ YAZILMALIYDI

Havalenin bir ödeme vasıtası olduğuna dikkat çekilen Yargıtay kararında; “Her ne kadar mahkemece, HMK 203/1-a uyarınca davacının tanık dinletme talebi kabul edilerek dinlenen tanık anlatımından; davaya konu edilen paranın muris babanın emekli olması için borç olarak banka aracılığı ile davalı annesi adına gönderildiği ve davalının miras payı oranında borçtan sorumluluğunun söz konusu olacağı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Havale bir ödeme vasıtası olup, var olan bir borcun ödendiğini gösterir. Bu karinenin aksini havaleyi gönderen şahsın ispat etmesi gerekir.

Davacının delil olarak dayandığı banka havalesinde paranın gönderiliş nedenine ilişkin herhangi bir şerh bulunmamaktadır. Yine, beyanı hükme gerekçe yapılan tanık ise, çekilen paranın davacıya verildiğine dair görgüye dayalı bir beyanda bulunmadığı gibi, davacı bu iddiasını başkaca bir delille de kanıtlayamamıştır.

Hal böyle olunca, Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 6. maddesi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) ilgili hükümleri gereğince, paranın ödünç olarak verildiğini ispat yükü davacıya ait olup, davacı ödünç ilişkisini başka bir delille de kanıtlayamadığından mahkemece davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde kısmen kabul kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.” ifadeleri yer aldı.

adobe lisans

Trump: Tüm silahlarımızı Ukrayna’ya veremeyiz, bizim de onlara ihtiyacımız var

Manisa’da kamyonetle otomobil çarpıştı: 1 ölü, 5 yaralı

HAMAS heyeti, ateşkes anlaşmasının uygulanma sürecini takip için Mısır'da

Pakistan ilk hiperspektral uydusunu uzaya gönderdi

Fas'ta protestolar tekrar başladı

Dışişleri Bakanlığı’ndan KKTC seçimlerine ilişkin açıklama

Minibüs ile traktör çarpıştı: 14 yaralı

Şanlıurfa’da Şehid Abdusselam İrdem dualarla anıldı

Mossad casusu İran'da idam edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Tufan Erhürman’a tebrik mesajı

KKTC’de resmi olmayan sonuçlara göre seçimi CTP Genel Başkanı kazandı

Bakan Fidan, Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha ile görüştü

HÜDA PAR “Kürt Meselesine İnsani Çözüm Çalıştayı”nın ikincisini Van’da düzenleyecek

UNICEF: Gazze'de insani durum felaket boyutta

Ergene Havzası’nda çevre kirliliği yapan tesislere 106 milyon lira ceza

Bakan Kurum, İran, Somali ve BM temsilcileri ile görüştü

Gazze'de çöp krizi büyük bir çevre ve halk sağlığı sorununa yol açıyor

Midibüs şarampole devrildi: 1 ölü, 32 yaralı

Nijerya'da silahlı saldırı: 7 asker hayatını kaybetti

İşgalin bugünkü ihlallerinde 10 Gazzeli şehit oldu

Rusya: Donbass ve Zaporojye’de iki yerleşim kontrol altına alındı

Bakan Şimşek: ABD’de son derece verimli temaslarda bulunduk

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bilge lider Aliya'yı hasretle yâd ediyorum

Ağrı’da zihinsel engelli kadının yuttuğu ceviz endoskopiyle çıkarıldı

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani: Rusya ile bütün anlaşmalar askıya alındı

Kassam: Bir cesedi daha bugün teslim edebiliriz

Sumud Filosu katılımcıları İstanbul'da buluştu

ABD'de üniversiteye silahlı saldırı: 3 yaralı

KKTC’de cumhurbaşkanlığı seçiminde oy sayımı başladı

Ambulans ile otomobil çarpıştı: 8 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Trump: Tüm silahlarımızı Ukrayna’ya veremeyiz, bizim de onlara ihtiyacımız var

Manisa’da kamyonetle otomobil çarpıştı: 1 ölü, 5 yaralı

HAMAS heyeti, ateşkes anlaşmasının uygulanma sürecini takip için Mısır'da

Pakistan ilk hiperspektral uydusunu uzaya gönderdi

Fas'ta protestolar tekrar başladı

Dışişleri Bakanlığı’ndan KKTC seçimlerine ilişkin açıklama

Minibüs ile traktör çarpıştı: 14 yaralı