• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ''işsizliğe kalkan'' oldu

10 Temmuz 2020, Cuma 20:37
10 Temmuz 2020, Cuma 20:37
Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ''işsizliğe kalkan'' oldu

Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını, ülke ekonomilerini olumsuz etkilerken milyonlarca kişinin de işsiz kalmasına neden oldu. Gelişmiş ülkeler dahil birçok ülkede işsizlik oranı son yılların en yüksek seviyelerine yükselirken bu durum hükümetleri önlem almaya yönelti.

Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü mart ayında hükümet tarafından hayata geçirilen önlem ve destek mekanizmaları, ekonomik verilerde kendini gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre nisanda işsizlik oranı 0,2 puanlık azalışla yüzde 12,8 seviyesinde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mart'ta Kovid-19'un etkilerini azaltmak için 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' paketi açıklandı. İlk etapta 100 milyar lira olarak açıklanan paketle birçok sektörün KDV tevkifatı ile SGK primleri 6 ay ertelendi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için kaynak ayrıldı, kamu ve özel sektörde esnek ve uzaktan çalışma modelleri daha etkin hale getirildi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİYLE DESTEK

Salgının iş gücü üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla işten çıkartma yasaklanırken, sürece kısa çalışma ödeneğiyle destek verildi. Kısa çalışma ödeneğinden nisan itibarıyla 2,6 milyon kişi yararlandı. Salgın kaynaklı gerekçelerle 27 Nisan itibarıyla kısa çalışma ödeneği için 3 milyonu aşan başvuru yapılırken, bu başvurulardan 2 milyon 591 bini kabul edildi. Bu dönemde kısa çalışma ödeneği kapsamındaki İşsizlik Sigortası Fonu'nun giderleri 723 milyon lira düzeyinde gerçekleşti.

KOBİ'lere destek olmak amacıyla 'TOBB Nefes Kredisi' devreye alındı. Nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelendi. Kamu bankaları başta olmak üzere bankalar da bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan eden esnaf ve sanatkarlar ile bireysel müşterilerine yönelik destek paketleri açıklayarak katkı verdi. Pandeminin ekonomiye olumsuz etkilerini gidermek için hayata geçirilen önlem ve destekler 'işsizliğe de kalkan' oldu.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. İsmet Demirkol, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, nisanda işsizlik oranın yüzde 12,8'e gerilediğini anımsattı.

İşsizlik oranındaki gerilemede öncelikle sağlık, bilişim, temizlik, hijyen, savunma sanayi ve teknoloji sektörlerinde iş gücünün artmasının etkili olduğunu ifade eden Demirkol, 'Diğer yandan, hükümetin salgın sürecinde işten çıkartmayı 3-6 ay süreyle yasaklaması işsizlikte gerilemeyi sağladı. Önümüzdeki yıllarda gerçek anlamda iş gücünde iyileşmenin olması için imalat, tarım ve teknoloji yatırımlarına ağırlık verilmesi lazım.' dedi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Şanlıurfa’da kontrolden çıkan kamyon ortalığı savaş alanına çevirdi

Ağrı’da 9 yaşındaki Hafsa’nın parmağı metale sıkıştı!

Gazze'de kimliği belirsiz şehitler defnedildi

Türkiye’nin en eski ve 52 yıllık takvim ustası Ertürker: İmsakiye ve takvim devri kapanıyor

Aladağ-İmamoğlu yolu kontrollü ulaşıma açıldı, Feke–Saimbeyli karayolu çift yönlü kapandı

Umut Kervanı, Mardin'de Ramazan öncesi yüzlerce aileye et dağıttı

Adıyaman'da tefecilik operasyonu: 3 şüpheli yakalandı

Şanlıurfa’da 70 milyon TL’lik dolandırıcılık operasyonu

Şanlıurfa Valisi Şıldak: Aile, en temel taşımız ve en güvenli yuvamızdır

Şanlıurfa’da 565 adet sentetik ecza hap ele geçirildi

Marmara’nın batısı ve Kıyı Ege’de fırtına alarmı

Siirt’te Ramazan bereketi: Tahine yoğun ilgi, esnaf fiyat düşürdü

AFAD sarı kodlu uyarı verilen illeri anlık takip ediyor

Kütahya merkezli bahis operasyonunda 6 şüpheli tutuklandı

Bursa merkezli narkotik operasyonu: 102 gözaltı, 84 tutuklama

“Amerika’nın Denizcilik Eylem Planı” açıklandı

Merz: Avrupa kendi gücünü inşa etmeli, ABD’ye bağımlılık azaltılmalı

Van’da kar yağışı etkili oldu

HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten soru önergesi: Diyarbakır neden kapsam dışı?

Sahur sofralarının vazgeçilmezi tahinin faydaları nelerdir?

Yaz: Her ayımız şubat, her günümüz şehid oldu

Almanya ve Ukrayna’dan otonom saldırı dronu ortaklığı

Gazze direnişi: Esir aileleri üzerinden bilgi toplayan israilli kadın ajan deşifre edildi

Siirt’te şiddetli yağış ve fırtına hayvancılıkla geçinen ailenin çadırlarını yıktı: 20 kişi tahliye edildi

TAG Otoyolu'nda drone destekli denetim: 3 bin 544 araca ceza

Trump: İkinci uçak gemisi yolda

Iğdır'da Anadolu Aşiretler Federasyonu'nun açılışı gerçekleştirildi

HAKSİAD heyeti Belçika’da temaslarda bulundu

Şanlıurfa’da 530 psikolojik danışmana "akran arabuluculuğu" eğitimi

Malatya'da fırtına ağaçları kökünden söktü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa’da kontrolden çıkan kamyon ortalığı savaş alanına çevirdi

Ağrı’da 9 yaşındaki Hafsa’nın parmağı metale sıkıştı!

Gazze'de kimliği belirsiz şehitler defnedildi

Türkiye’nin en eski ve 52 yıllık takvim ustası Ertürker: İmsakiye ve takvim devri kapanıyor

Aladağ-İmamoğlu yolu kontrollü ulaşıma açıldı, Feke–Saimbeyli karayolu çift yönlü kapandı

Umut Kervanı, Mardin'de Ramazan öncesi yüzlerce aileye et dağıttı

Adıyaman'da tefecilik operasyonu: 3 şüpheli yakalandı