• BIST 100

    15115,29%-0,17
  • DOLAR

    43,18% 0,07
  • EURO

    50,34% 0,11
  • GRAM ALTIN

    6435,79% 1,15
  • Ç. ALTIN

    10367,47% 0,55

Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ''işsizliğe kalkan'' oldu

10 Temmuz 2020, Cuma 20:37
10 Temmuz 2020, Cuma 20:37
Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ''işsizliğe kalkan'' oldu

Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını, ülke ekonomilerini olumsuz etkilerken milyonlarca kişinin de işsiz kalmasına neden oldu. Gelişmiş ülkeler dahil birçok ülkede işsizlik oranı son yılların en yüksek seviyelerine yükselirken bu durum hükümetleri önlem almaya yönelti.

Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü mart ayında hükümet tarafından hayata geçirilen önlem ve destek mekanizmaları, ekonomik verilerde kendini gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre nisanda işsizlik oranı 0,2 puanlık azalışla yüzde 12,8 seviyesinde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mart'ta Kovid-19'un etkilerini azaltmak için 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' paketi açıklandı. İlk etapta 100 milyar lira olarak açıklanan paketle birçok sektörün KDV tevkifatı ile SGK primleri 6 ay ertelendi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için kaynak ayrıldı, kamu ve özel sektörde esnek ve uzaktan çalışma modelleri daha etkin hale getirildi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİYLE DESTEK

Salgının iş gücü üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla işten çıkartma yasaklanırken, sürece kısa çalışma ödeneğiyle destek verildi. Kısa çalışma ödeneğinden nisan itibarıyla 2,6 milyon kişi yararlandı. Salgın kaynaklı gerekçelerle 27 Nisan itibarıyla kısa çalışma ödeneği için 3 milyonu aşan başvuru yapılırken, bu başvurulardan 2 milyon 591 bini kabul edildi. Bu dönemde kısa çalışma ödeneği kapsamındaki İşsizlik Sigortası Fonu'nun giderleri 723 milyon lira düzeyinde gerçekleşti.

KOBİ'lere destek olmak amacıyla 'TOBB Nefes Kredisi' devreye alındı. Nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelendi. Kamu bankaları başta olmak üzere bankalar da bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan eden esnaf ve sanatkarlar ile bireysel müşterilerine yönelik destek paketleri açıklayarak katkı verdi. Pandeminin ekonomiye olumsuz etkilerini gidermek için hayata geçirilen önlem ve destekler 'işsizliğe de kalkan' oldu.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. İsmet Demirkol, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, nisanda işsizlik oranın yüzde 12,8'e gerilediğini anımsattı.

İşsizlik oranındaki gerilemede öncelikle sağlık, bilişim, temizlik, hijyen, savunma sanayi ve teknoloji sektörlerinde iş gücünün artmasının etkili olduğunu ifade eden Demirkol, 'Diğer yandan, hükümetin salgın sürecinde işten çıkartmayı 3-6 ay süreyle yasaklaması işsizlikte gerilemeyi sağladı. Önümüzdeki yıllarda gerçek anlamda iş gücünde iyileşmenin olması için imalat, tarım ve teknoloji yatırımlarına ağırlık verilmesi lazım.' dedi.

Akdeniz Tekstil Fuarı Mersin’de ziyaretçilere açıldı

Malatya'da rahatsızlanan 1 yaşındaki bebek ambulans helikopterle hastaneye sevk edildi

Paşinyan: AB'ye koşulsuz olarak üye olmak istiyoruz

ABD, 75 ülke için göçmen vizesi işlemlerini durdurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan yasama, yürütme ve yargı organlarının temsilcileriyle bir araya geldi

Rusya, St. Petersburg'da saldırıyı engelledi

Dışişleri Bakanlığı’ndan Gazze’de teknokrat komite açıklaması

Witkoff, Trump'ın Gazze barış planının ikinci aşamasının başladığını duyurdu

Malatya’da alacak-verecek kavgasında 1’i ağır 4 kişi yaralandı

Filistinli gruplardan Gazze'yi yönetecek komiteye ilişkin açıklama

Cizre’de Suriye protestosu sonrası arbede: 2 gözaltı

Tunceli’de okullara 1 günlük ara

Rus kuvvetler, bir yerleşim yerini daha ele geçirdi

Son 24 saat içinde Gazze hastanelerine 15 şehit getirildi

Organize Sanayi Bölgesi sayısı 373’e çıktı

ABD, artan gerilimin ortasında Orta Doğu'daki üslerinden personelini çekiyor

Filipinler’de çöp sahasındaki çökmede ölü sayısı 20'ye yükseldi

Konya Büyükşehir Belediyesi’nden Yavaş’ın su iddialarına yanıt

Müstakil yapılara yeni imar düzenlemesi

Malatya'da "O'nu Oku, O'nu Yaşa" temalı siyer sınavı başvuruları cuma günü sona eriyor

Millî Savunma Bakanı Güler Almanya’da

Karabük, Bartın ve Kastamonu’nun iç kesimleri için kuvvetli kar uyarısı

Bulgaristan'da yeni seçim ihtimali daha da güçlendi: Meclisteki ikinci parti de hükümet yetkisi reddetti

Kamerun'da köye saldırı: 14 ölü 14 yaralı

Malatya Büyükşehir Belediye meclisi ocak ayı toplantısı yapıldı

Gazze’de geçici mezarlıklardan çıkarılan yaklaşık 50 şehit, resmi mezarlıklara defnediliyor

Bakanlıktan, "gece kulüplerinde kız çocukları çalıştırılıyor" haberlerine ilişkin açıklama

Psikoloğu Başakgil: Karne notu çocuğun kimliği değildir

Ara tatilde demiryolunda 24 bin kişilik ek kapasite sağlanacak

Sadakataşı, Gazzeli savaş mağdurlarına protez desteği sağladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Akdeniz Tekstil Fuarı Mersin’de ziyaretçilere açıldı

Malatya'da rahatsızlanan 1 yaşındaki bebek ambulans helikopterle hastaneye sevk edildi

Paşinyan: AB'ye koşulsuz olarak üye olmak istiyoruz

ABD, 75 ülke için göçmen vizesi işlemlerini durdurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan yasama, yürütme ve yargı organlarının temsilcileriyle bir araya geldi

Rusya, St. Petersburg'da saldırıyı engelledi

Dışişleri Bakanlığı’ndan Gazze’de teknokrat komite açıklaması