• BIST 100

    14864,84%0,67
  • DOLAR

    43,15% 0,25
  • EURO

    50,27% 0,03
  • GRAM ALTIN

    6194,18% 0,00
  • Ç. ALTIN

    10114,17% 0,41

Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ''işsizliğe kalkan'' oldu

10 Temmuz 2020, Cuma 20:37
10 Temmuz 2020, Cuma 20:37
Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ''işsizliğe kalkan'' oldu

Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını, ülke ekonomilerini olumsuz etkilerken milyonlarca kişinin de işsiz kalmasına neden oldu. Gelişmiş ülkeler dahil birçok ülkede işsizlik oranı son yılların en yüksek seviyelerine yükselirken bu durum hükümetleri önlem almaya yönelti.

Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü mart ayında hükümet tarafından hayata geçirilen önlem ve destek mekanizmaları, ekonomik verilerde kendini gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre nisanda işsizlik oranı 0,2 puanlık azalışla yüzde 12,8 seviyesinde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mart'ta Kovid-19'un etkilerini azaltmak için 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' paketi açıklandı. İlk etapta 100 milyar lira olarak açıklanan paketle birçok sektörün KDV tevkifatı ile SGK primleri 6 ay ertelendi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için kaynak ayrıldı, kamu ve özel sektörde esnek ve uzaktan çalışma modelleri daha etkin hale getirildi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİYLE DESTEK

Salgının iş gücü üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla işten çıkartma yasaklanırken, sürece kısa çalışma ödeneğiyle destek verildi. Kısa çalışma ödeneğinden nisan itibarıyla 2,6 milyon kişi yararlandı. Salgın kaynaklı gerekçelerle 27 Nisan itibarıyla kısa çalışma ödeneği için 3 milyonu aşan başvuru yapılırken, bu başvurulardan 2 milyon 591 bini kabul edildi. Bu dönemde kısa çalışma ödeneği kapsamındaki İşsizlik Sigortası Fonu'nun giderleri 723 milyon lira düzeyinde gerçekleşti.

KOBİ'lere destek olmak amacıyla 'TOBB Nefes Kredisi' devreye alındı. Nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelendi. Kamu bankaları başta olmak üzere bankalar da bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan eden esnaf ve sanatkarlar ile bireysel müşterilerine yönelik destek paketleri açıklayarak katkı verdi. Pandeminin ekonomiye olumsuz etkilerini gidermek için hayata geçirilen önlem ve destekler 'işsizliğe de kalkan' oldu.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. İsmet Demirkol, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, nisanda işsizlik oranın yüzde 12,8'e gerilediğini anımsattı.

İşsizlik oranındaki gerilemede öncelikle sağlık, bilişim, temizlik, hijyen, savunma sanayi ve teknoloji sektörlerinde iş gücünün artmasının etkili olduğunu ifade eden Demirkol, 'Diğer yandan, hükümetin salgın sürecinde işten çıkartmayı 3-6 ay süreyle yasaklaması işsizlikte gerilemeyi sağladı. Önümüzdeki yıllarda gerçek anlamda iş gücünde iyileşmenin olması için imalat, tarım ve teknoloji yatırımlarına ağırlık verilmesi lazım.' dedi.

Malatya-Adıyaman yolu kar nedeniyle kapandı

Soğuk ve fırtına Gazze'de felaketi derinleştiriyor

Maduro'yu kaçıran ABD, Venezuela petrolünü masada paylaştı

BUDO seferlerine fırtına engeli

Erzurum’da 71 öğrenciye hafızlık belgesi takdim edildi

Uluslararası seviyede aranan şahıs sınır kapısında yakalandı

Batman’da pikap ile kamyonetin çarpıştığı kazada 1 yaralı

Kocaeli’de hırsızlık suçundan 19 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Adana'da kontrolden çıkan otomobil kaza yaptı: 3 yaralı

AB: Rusya’nın Oreşnik saldırısı AB ve ABD’ye uyarı niteliğinde

Trump gözünü Meksika’ya dikti: Kartellere karşı kara operasyonlarına başlayacağız

Gıda denetimlerinde 121 üründe sağlık riski, 1208 üründe tağşiş tespit edildi

Filipinler’de çöp yığını temizlik işçilerinin üzerine çöktü: 1 ölü, 38 kayıp

Güney Afrika Cumhuriyeti, Çin, Rusya, İran’dan ortak deniz tatbikatı

Kapıkule Sınır Kapısı’nın Bulgaristan tarafında 739 kilo esrar yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan 12. Necip Fazıl Ödülleri Töreni’nde konuştu

Besilik hayvan ithalatına ilişkin başvurular ileri bir tarihe ertelendi

Avustralya'da orman yangınları kontrol altına alınamıyor

Adana'da çok sayıda yol trafiğe kapatılacak

Gazze'de can kaybı 71 bin 409'a yükseldi

400 bin TL değerindeki beyaz eşya hırsızlığının şüphelileri yakalandı

Meteorolojiden 48 il için sarı kodlu uyarı: Çığ, fırtına, sağanak ve kar yağışı

Şirvan’da çığ alarmı: Köy yolu gece saatlerinde yeniden ulaşıma açıldı

ABD, Karayipler'de bir petrol tankerine daha el koydu

Kuzey Ege'de feribot seferlerine fırtına engeli

Erzurum’da 3 bin 623 araca mevzuata aykırı taşımacılıktan ceza uygulandı

ABD ve işgal rejiminin kışkırttığı İran'daki protestolarda camiler kundaklandı

AB'den Trump'ın uluslararası anlaşmalardan çekilme kararına kınama

Vali Vasip Şahin’den 10 Ocak İdareciler Günü mesajı

Ankara Valisi Şahin: Doğru ve güvenilir habercilik vazgeçilmezdir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya-Adıyaman yolu kar nedeniyle kapandı

Soğuk ve fırtına Gazze'de felaketi derinleştiriyor

Maduro'yu kaçıran ABD, Venezuela petrolünü masada paylaştı

BUDO seferlerine fırtına engeli

Erzurum’da 71 öğrenciye hafızlık belgesi takdim edildi

Uluslararası seviyede aranan şahıs sınır kapısında yakalandı

Batman’da pikap ile kamyonetin çarpıştığı kazada 1 yaralı