• BIST 100

    10924,53%-1,34
  • DOLAR

    42,20% 0,24
  • EURO

    48,86% 0,30
  • GRAM ALTIN

    5429,94% 0,77
  • Ç. ALTIN

    9007,06% 0,59

Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ''işsizliğe kalkan'' oldu

10 Temmuz 2020, Cuma 20:37
10 Temmuz 2020, Cuma 20:37
Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ''işsizliğe kalkan'' oldu

Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını, ülke ekonomilerini olumsuz etkilerken milyonlarca kişinin de işsiz kalmasına neden oldu. Gelişmiş ülkeler dahil birçok ülkede işsizlik oranı son yılların en yüksek seviyelerine yükselirken bu durum hükümetleri önlem almaya yönelti.

Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü mart ayında hükümet tarafından hayata geçirilen önlem ve destek mekanizmaları, ekonomik verilerde kendini gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre nisanda işsizlik oranı 0,2 puanlık azalışla yüzde 12,8 seviyesinde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mart'ta Kovid-19'un etkilerini azaltmak için 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' paketi açıklandı. İlk etapta 100 milyar lira olarak açıklanan paketle birçok sektörün KDV tevkifatı ile SGK primleri 6 ay ertelendi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için kaynak ayrıldı, kamu ve özel sektörde esnek ve uzaktan çalışma modelleri daha etkin hale getirildi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİYLE DESTEK

Salgının iş gücü üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla işten çıkartma yasaklanırken, sürece kısa çalışma ödeneğiyle destek verildi. Kısa çalışma ödeneğinden nisan itibarıyla 2,6 milyon kişi yararlandı. Salgın kaynaklı gerekçelerle 27 Nisan itibarıyla kısa çalışma ödeneği için 3 milyonu aşan başvuru yapılırken, bu başvurulardan 2 milyon 591 bini kabul edildi. Bu dönemde kısa çalışma ödeneği kapsamındaki İşsizlik Sigortası Fonu'nun giderleri 723 milyon lira düzeyinde gerçekleşti.

KOBİ'lere destek olmak amacıyla 'TOBB Nefes Kredisi' devreye alındı. Nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelendi. Kamu bankaları başta olmak üzere bankalar da bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan eden esnaf ve sanatkarlar ile bireysel müşterilerine yönelik destek paketleri açıklayarak katkı verdi. Pandeminin ekonomiye olumsuz etkilerini gidermek için hayata geçirilen önlem ve destekler 'işsizliğe de kalkan' oldu.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. İsmet Demirkol, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, nisanda işsizlik oranın yüzde 12,8'e gerilediğini anımsattı.

İşsizlik oranındaki gerilemede öncelikle sağlık, bilişim, temizlik, hijyen, savunma sanayi ve teknoloji sektörlerinde iş gücünün artmasının etkili olduğunu ifade eden Demirkol, 'Diğer yandan, hükümetin salgın sürecinde işten çıkartmayı 3-6 ay süreyle yasaklaması işsizlikte gerilemeyi sağladı. Önümüzdeki yıllarda gerçek anlamda iş gücünde iyileşmenin olması için imalat, tarım ve teknoloji yatırımlarına ağırlık verilmesi lazım.' dedi.

Yeni Zelanda'da UNESCO listesinde yer alan parkta yangın: 1800 hektarlık alan kül oldu

Mardin’de kavga esnasında aracın çarptığı kişi hayatını kaybetti

İstanbul’da trafikte makas atan iki sürücüye ceza kesildi

Mardin’de iki grup arasında çıkan kavgada 4 kişi yaralandı

Tenerife Adası'nda dev dalgalar 3 kişinin ölümüne, 15 kişinin yaralanmasına yol açtı

Gazze'de binlerce çocuk ampute edildi

Rize'de 84 kişi yedikleri yemekten zehirlendi

İtalya'da şiddetli yağışlar sele yol açtı

ABD, Avrupa'ya bombardıman uçakları gönderdi

“Isıtıcıları açmak için 2 bin lira istediler” iddiası sonrası Bakanlıktan açıklama

Siyonist işgalciler Gazze'yi aç bırakma politikasını sürdürüyor

Fabrika yangınında hayatını kaybeden 6 kişinin cenazeleri defnedildi

Gazze'de kış aylarının başlamasıyla insani felaket daha da derinleşiyor

Kocaeli’deki fabrika yangını soruşturmasında gözaltı sayısı 11’e yükseldi

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro: Gazze'de yaşananlar, dünya için barbarca bir güç deneyidir

Bolivya'da devlet başkanı seçilen Paz yemin ederek göreve başladı

İşgalden kalan savaş kalıntıları Han Yunus'ta bir çocuğu daha öldürdü

İran'dan ABD ile müzakere açıklaması

Lübnan'a siyonistlerden İHA saldırısı: Bir şehit

Prof. Dr. Sayar: Bir şehre varmak bir kalbe varmak demektir

Bingöl'de trafik kazası: 1 ölü, 3 yaralı

Filipinleri Kalmaegi Tayfunu vurdu: 224 ölü, 109 kayıp

Yüzlerce siyonist yerleşimci, Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

Malatya'dan ilk umre kafilesi dualarla kutsal topraklara uğurlandı

Rusya'dan ABD'ye: Alaska mutabakatına sadık kalın

HAMAS, 2014’te esir aldığı işgal askerinin cesedini Kızılhaç’a teslim etti

Rusya, Ukrayna'nın askeri amaçlı enerji ve ulaşım tesislerini vurdu

Rusya, Zaporojye bölgesinde bir yerleşimi ele geçirdi

Çin, ABD'ye yönelik kritik mineraller kısıtlamasını askıya aldı

28 Şubat davasında gerekçeli karar

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yeni Zelanda'da UNESCO listesinde yer alan parkta yangın: 1800 hektarlık alan kül oldu

Mardin’de kavga esnasında aracın çarptığı kişi hayatını kaybetti

İstanbul’da trafikte makas atan iki sürücüye ceza kesildi

Mardin’de iki grup arasında çıkan kavgada 4 kişi yaralandı

Tenerife Adası'nda dev dalgalar 3 kişinin ölümüne, 15 kişinin yaralanmasına yol açtı

Gazze'de binlerce çocuk ampute edildi

Rize'de 84 kişi yedikleri yemekten zehirlendi