• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7134,90% -0,98
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ''işsizliğe kalkan'' oldu

10 Temmuz 2020, Cuma 20:37
10 Temmuz 2020, Cuma 20:37
Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ''işsizliğe kalkan'' oldu

Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını, ülke ekonomilerini olumsuz etkilerken milyonlarca kişinin de işsiz kalmasına neden oldu. Gelişmiş ülkeler dahil birçok ülkede işsizlik oranı son yılların en yüksek seviyelerine yükselirken bu durum hükümetleri önlem almaya yönelti.

Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü mart ayında hükümet tarafından hayata geçirilen önlem ve destek mekanizmaları, ekonomik verilerde kendini gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre nisanda işsizlik oranı 0,2 puanlık azalışla yüzde 12,8 seviyesinde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mart'ta Kovid-19'un etkilerini azaltmak için 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' paketi açıklandı. İlk etapta 100 milyar lira olarak açıklanan paketle birçok sektörün KDV tevkifatı ile SGK primleri 6 ay ertelendi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için kaynak ayrıldı, kamu ve özel sektörde esnek ve uzaktan çalışma modelleri daha etkin hale getirildi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİYLE DESTEK

Salgının iş gücü üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla işten çıkartma yasaklanırken, sürece kısa çalışma ödeneğiyle destek verildi. Kısa çalışma ödeneğinden nisan itibarıyla 2,6 milyon kişi yararlandı. Salgın kaynaklı gerekçelerle 27 Nisan itibarıyla kısa çalışma ödeneği için 3 milyonu aşan başvuru yapılırken, bu başvurulardan 2 milyon 591 bini kabul edildi. Bu dönemde kısa çalışma ödeneği kapsamındaki İşsizlik Sigortası Fonu'nun giderleri 723 milyon lira düzeyinde gerçekleşti.

KOBİ'lere destek olmak amacıyla 'TOBB Nefes Kredisi' devreye alındı. Nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelendi. Kamu bankaları başta olmak üzere bankalar da bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan eden esnaf ve sanatkarlar ile bireysel müşterilerine yönelik destek paketleri açıklayarak katkı verdi. Pandeminin ekonomiye olumsuz etkilerini gidermek için hayata geçirilen önlem ve destekler 'işsizliğe de kalkan' oldu.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. İsmet Demirkol, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, nisanda işsizlik oranın yüzde 12,8'e gerilediğini anımsattı.

İşsizlik oranındaki gerilemede öncelikle sağlık, bilişim, temizlik, hijyen, savunma sanayi ve teknoloji sektörlerinde iş gücünün artmasının etkili olduğunu ifade eden Demirkol, 'Diğer yandan, hükümetin salgın sürecinde işten çıkartmayı 3-6 ay süreyle yasaklaması işsizlikte gerilemeyi sağladı. Önümüzdeki yıllarda gerçek anlamda iş gücünde iyileşmenin olması için imalat, tarım ve teknoloji yatırımlarına ağırlık verilmesi lazım.' dedi.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Şanlıurfa'da 30 milyon liralık dolandırıcılık: 2 tutuklama

Kocaeli'de dolandırıcılık operasyonu: 18 tutuklama

Ankara'da itikaf sünneti ihya ediliyor

Bursa'da Kudüs’ün özgürlüğü için birlik çağrısı

Hem siyonist hem de hırsız: Filistinlileri darbedip hayvanlarını çaldılar

Suriye'de askeri kışlada roket patladı: 29 yaralı

Manavgat Belediyesine yönelik soruşturmada 12 şüpheli tutuklandı

Ukrayna, Storm Shadow ile Rus topraklarını hedef aldı: 7 ölü, 40 yaralı

Ay: Kudüs ve Mescid-i Aksa Müslümanların ortak mirasıdır

Ağrı’dan "siyonist yayılmacılık küresel barışı tehdit ediyor" uyarısı

Malatya'da otomobil ile kamyon çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Batmanlılar Kudüs için tek ses oldu: Kudüs ve Aksa özgür olmalı

BM: Gazze'ye yönelik tüm insani yardım hareketleri engellendi

Malatya'da zincirleme kaza: 3 yaralı

Tekne orucu tutan minikler aileleri için güllaç hazırladı

Zonguldak'ta işçi taşıyan midibüsle otomobil çarpıştı: 13 yaralı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan bölgedeki gerilime ilişkin diplomasi çağrısı

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile Sisi görüştü

Tayvan açıklarında 5,7 büyüklüğünde deprem

Lübnan'a yönelik siyonistlerin saldırılarında 773 şehit, 1993 yaralı

ABD, Irak'ta düşen uçaktaki 6 askerinin öldüğünü doğruladı

Almanya'dan ABD’nin Rus petrolü kararına tepki

Yeni ses sistemi cezaları esnafı zorluyor

Tarımsal destekleme ödemeleri çiftçilerin hesaplarına aktarılıyor

HSK kararıyla Yargıtay için 8 yeni üye seçimi yapıldı

Malatya'da traktör devrildi: 2 yaralı

Dünya Kudüs Günü'nde Bitlis'ten çağrı: Mesele sadece Filistin değil, ümmetin varlık mücadelesidir

Hacı adaylarının kafile ve uçuş bilgileri belli oldu!

YKS'ye 2 milyon 425 bin aday başvurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni Cerrahpaşa, yüksek standartlı sağlık hizmeti sunacak

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa'da 30 milyon liralık dolandırıcılık: 2 tutuklama

Kocaeli'de dolandırıcılık operasyonu: 18 tutuklama

Ankara'da itikaf sünneti ihya ediliyor

Bursa'da Kudüs’ün özgürlüğü için birlik çağrısı

Hem siyonist hem de hırsız: Filistinlileri darbedip hayvanlarını çaldılar

Suriye'de askeri kışlada roket patladı: 29 yaralı

Manavgat Belediyesine yönelik soruşturmada 12 şüpheli tutuklandı