• BIST 100

    16720,34%2,29
  • DOLAR

    43,60% 0,05
  • EURO

    51,93% -0,04
  • GRAM ALTIN

    7052,01% -0,91
  • Ç. ALTIN

    11665,04% 0,00

Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ''işsizliğe kalkan'' oldu

10 Temmuz 2020, Cuma 20:37
10 Temmuz 2020, Cuma 20:37
Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ''işsizliğe kalkan'' oldu

Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını, ülke ekonomilerini olumsuz etkilerken milyonlarca kişinin de işsiz kalmasına neden oldu. Gelişmiş ülkeler dahil birçok ülkede işsizlik oranı son yılların en yüksek seviyelerine yükselirken bu durum hükümetleri önlem almaya yönelti.

Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü mart ayında hükümet tarafından hayata geçirilen önlem ve destek mekanizmaları, ekonomik verilerde kendini gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre nisanda işsizlik oranı 0,2 puanlık azalışla yüzde 12,8 seviyesinde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mart'ta Kovid-19'un etkilerini azaltmak için 'Ekonomik İstikrar Kalkanı' paketi açıklandı. İlk etapta 100 milyar lira olarak açıklanan paketle birçok sektörün KDV tevkifatı ile SGK primleri 6 ay ertelendi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için kaynak ayrıldı, kamu ve özel sektörde esnek ve uzaktan çalışma modelleri daha etkin hale getirildi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİYLE DESTEK

Salgının iş gücü üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla işten çıkartma yasaklanırken, sürece kısa çalışma ödeneğiyle destek verildi. Kısa çalışma ödeneğinden nisan itibarıyla 2,6 milyon kişi yararlandı. Salgın kaynaklı gerekçelerle 27 Nisan itibarıyla kısa çalışma ödeneği için 3 milyonu aşan başvuru yapılırken, bu başvurulardan 2 milyon 591 bini kabul edildi. Bu dönemde kısa çalışma ödeneği kapsamındaki İşsizlik Sigortası Fonu'nun giderleri 723 milyon lira düzeyinde gerçekleşti.

KOBİ'lere destek olmak amacıyla 'TOBB Nefes Kredisi' devreye alındı. Nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelendi. Kamu bankaları başta olmak üzere bankalar da bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan eden esnaf ve sanatkarlar ile bireysel müşterilerine yönelik destek paketleri açıklayarak katkı verdi. Pandeminin ekonomiye olumsuz etkilerini gidermek için hayata geçirilen önlem ve destekler 'işsizliğe de kalkan' oldu.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. İsmet Demirkol, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, nisanda işsizlik oranın yüzde 12,8'e gerilediğini anımsattı.

İşsizlik oranındaki gerilemede öncelikle sağlık, bilişim, temizlik, hijyen, savunma sanayi ve teknoloji sektörlerinde iş gücünün artmasının etkili olduğunu ifade eden Demirkol, 'Diğer yandan, hükümetin salgın sürecinde işten çıkartmayı 3-6 ay süreyle yasaklaması işsizlikte gerilemeyi sağladı. Önümüzdeki yıllarda gerçek anlamda iş gücünde iyileşmenin olması için imalat, tarım ve teknoloji yatırımlarına ağırlık verilmesi lazım.' dedi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Kanada, Trump'ın uluslararası köprü açılışını geciktirme tehdidini kınadı

Hatay’da 6 yıldır aranan hükümlü yakalandı

Libya’nın Kufra kentinde helikopter düştü: 3 ölü

Eskişehir’de aranan 166 kişi yakalandı

Kardelen Mahallesi’nin Su Sorunu Çözülüyor

Sivas’ta haklarında uzun süreli hapis cezası bulunan 3 kişi yakalandı

Bursa’nın gizli akrobatı sansar foto kapanlara takıldı

Bilecik’te nüfus müdürlükleri cuma günü hizmet veremeyecek

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

ABD, Doğu Pasifik’te uyuşturucu taşıdığı öne sürülen bir tekneyi daha vurdu

Üsküdar Devlet Hastanesinde rüşvet soruşturması

Altın fiyatları kritik seviyenin üstünde tutunmaya devam ediyor

Sosyal medya üzerinden uyuşturucu satışına operasyon: 305 gözaltı

Birçok il için kuvvetli yağış ve rüzgâr uyarısı

Sudan'da savaş derinleşiyor: El-Ubeyd kuşatma altında, göçerler hayata tutunamıyor

Tunus'ta diktatörlük derinleşiyor: Eleştiren hapse giriyor, ifade özgürlüğü suç sayılıyor

İşgal basını duyurdu: Gazze'de konuşlandırılacak binlerce Endonezyalı asker hazır

ABD "karşıyız" diyor, işgal sürüyor: Batı Şeria'da fiili ilhak adımları hızlandı

ABD "karşıyız" diyor, işgal sürüyor: Batı Şeria'da fiili ilhak adımları hızlandı

Gazze'de yasaklı silahlar kullanıldı: Binlerce cenaze yok oldu

Gazze'de ateşkes yalanı: İşgal saldırılarında en az 6 şehit

HAMAS Sözcüsü Kasım: İşgalciler sahte bahanelerle ateşkes ihlallerini tırmandırıyor

AFAD Başkanı Pehlivan Gazze Yüksek Temsilcisi Mladenov’u kabul etti

Kastamonu’da aranan 20 kişi yakalandı

Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde'den siyonistlerin işbirlikçisi çetelere: Akıbetleri ölüm ve yok oluştur

Hakkında 30 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Siyonist Herzog'un ziyareti sırasında Avustralya polisinden namaz kılan Müslümanlara sert müdahale

Kahramanmaraş’ta 7 bin sentetik hap ele geçirildi: 3 tutuklama

Rusya ile ABD arasında Küba krizi derinleşiyor

Malatya'da mezarlıklar ve çevresinde güvenlik denetimi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kanada, Trump'ın uluslararası köprü açılışını geciktirme tehdidini kınadı

Hatay’da 6 yıldır aranan hükümlü yakalandı

Libya’nın Kufra kentinde helikopter düştü: 3 ölü

Eskişehir’de aranan 166 kişi yakalandı

Kardelen Mahallesi’nin Su Sorunu Çözülüyor

Sivas’ta haklarında uzun süreli hapis cezası bulunan 3 kişi yakalandı

Bursa’nın gizli akrobatı sansar foto kapanlara takıldı