• BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,37% 0,19
  • EURO

    51,18% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6417,41% 2,74
  • Ç. ALTIN

    10535,37% -0,74

Ekonomileri 20 sektör ayakta tutacak

22 Ekim 2020, Perşembe 08:51
22 Ekim 2020, Perşembe 08:51
Ekonomileri 20 sektör ayakta tutacak
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ekonomileri 20 sektör ayakta tutacak

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) yeni raporu, elektrikli araçlar, dijital finansal hizmetler, yapay zeka, veri, uydu hizmetleri, uzay uçuşları, geniş spektrumlu antiviraller, gen ve DNA dizileri gibi teknolojik ve kurumsal inovasyonu sağlayacak 20 yeni pazarın ekonomileri dönüştürme potansiyeline sahip olduğunu ortaya koydu.

YENİ PAZARLARA DEVLET DESTEĞİ

Teknolojik ve kurumsal inovasyonları beraberinde getirecek 20 yeni pazar ekonomileri dönüştürme potansiyeli taşıyor. Söz konusu ekonomik dönüşümü sağlayacak yeni pazarlar, “gezegeni koruma”, “insanları güçlendirme ve koruma” ile “bilgiyi geliştirmeyi” hedefleyen 3 başlık altında toplanıyor. Elektrikli araçlar, sera gazı izinleri, hidrojen, plastik geri dönüşümü, ağaçlandırma hizmetleri, su hakları ve kalitesi, geniş spektrumlu antiviraller, bakım, veri, dijital finansal hizmetler, eğitim teknolojisi ve beceri kazandırma hizmetleri, hız yuvarı (hyperloop) tabanlı taşıma hizmetleri, yeni antibiyotikler, hassas tıp, beceri sermayesi, işsizlik sigortası, yapay zeka, genler ve DNA dizileri, uydu hizmetleri ve uzay uçuşları söz konusu yeni pazarlar arasında yer alıyor. Ekonomiyi dönüştürecek pazarların devlet teşvikleri, özel yatırımlar ve kamu-özel iş birliğiyle desteklenebileceği belirtiliyor.

HASSAS TIP VE İLAÇ LİSTEDE

İnsanları güçlendirmeye ve korumaya yönelik yeni pazarlar da geniş spektrumlu antiviraller, bakım, veri, dijital finansal hizmetler, eğitim teknolojisi ve beceri kazandırma hizmetleri, hız yuvarı (hyperloop) tabanlı taşıma hizmetleri, yeni antibiyotikler, hassas tıp, beceri sermayesi, işsizlik sigortası olarak sıralanıyor. Bu pazarlar arasında sağlıkla ilgili olan geniş spektrumlu antiviraller, yeni antibiyotikler ve hassas tıp gibi alanlar öne çıkıyor. Dünyada 300 milyon insanın nadir hastalıklardan etkilendiği tahmin edilirken, insan sağlığını korumaya yönelik yapılacak ilaç çalışmalarının yeni bir pazar potansiyeli sunduğu vurgulanıyor. İnsanları güçlendirmeye yönelik pazarlardan biri olan dijital finansal hizmetlerin ise yaygın bir şekilde kullanılmasının ekonomik büyümeye katkı sunacağı kaydediliyor. Dijital hizmetler pazarının, 2025 yılına kadar gelişmekte olan ekonomilerin GSYH’sini 3,7 trilyon dolar artırabileceği belirtiliyor.

Elektrikli otomobil öncü sırada

Gezegeni korumaya yönelik pazarlar arasında elektrikli araçlar, sera gazı izni, hidrojen, plastik geri dönüşümü, ağaçlandırma hizmetleri ile su hakları ve kalitesi alanları bulunuyor. İklim değişikliği konusunda artan farkındalık hükümetleri ve tüketicileri elektrikli araçlara yöneltirken, bu araçların kullanımı için gerekli tamamlayıcı altyapının eksikliği kilit yatırım alanlarından biri olmaya devam ediyor. Sera gazı izinlerinden oluşan ödenekler küresel ekonomide hala yerini bulamazken, hidrojenin, özellikle ulaştırma, ısıtma ve enerji üretiminde yaygın bir şekilde kullanılması da sağlanamıyor. Plastik geri dönüşümünde ise plastik üretiminin başladığı 20. yüzyıldan bu yana 6,3 milyar metrik ton plastiğin sadece yüzde 9’unun geri dönüşüme kazandırıldığı tahmin ediliyor. Plastik geri dönüşüm pazarına ve standartlara ihtiyaç olduğu vurgulanıyor.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu

Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor

Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı

Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi

Gaziantep’te çocuklar camide buluştu

Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı

Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı

Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı

Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır

Malatya'da "Bölgemizde işgalci israil ve ABD askerlerini İstemiyoruz" yürüyüşü

İran’dan ABD’ye uyarı: "Abraham Lincoln" menzile girerse füzelerle karşılık verilecek

Çin'de yüksek katlı binada yangın: 3 ölü, 23 yaralı

İran, Beerşeba kentindeki fabrikayı vurdu: İşgal rejiminde kimyasal sızıntı tehlikesi

İşgal rejimi ve ABD saldırılarına karşı İstanbul'da yürüyüş

Gazze'de sağlık krizi derinleşiyor: Yakıt, ilaç ve tıbbi malzeme yetersizliği nedeniyle hizmetler durma noktasına geldi

İSKİ Pendik’teki olayla ilgili iddiaları yalanladı

Dışişleri Bakanı Fidan mevkidaşlarıyla bir araya geldi

Ceza infaz kurumlarında manevi rehberlik çalışmalarına destek mesajı

Dünya genelinde gıda israfı artıyor: Üretilen gıdanın üçte biri çöpe gidiyor

BTB Başkanı Matlı: Orta Doğu'daki gelişmeler sadece enerji piyasalarını değil tarım ve gıda zincirinin tamamını etkiliyor

İstanbul’da hava trafiğine yağış engeli

Koşuyolu Hastanesinin satılacağı iddiası yalanlandı

İran Meclis Başkanı Kalibaf: Düşman kara saldırısı planlıyor

Batman'da FETÖ hükümlüsü firari yakalandı

Ceza infaz kurumlarında hafız sayısı 170’e yükseldi

Ceza infaz kurumlarında 976 diyanet görevlisi görev yapıyor

Elazığ’da trafik denetimlerinde çok sayıda ceza uygulandı

İran, ABD’nin “Uçan radar” casus uçağını imha etti

Avrupa ülkelerinde yaz saati uygulaması başladı

İşgal rejimi Lübnan’a saldırı düzenledi: 9 kişi şehit oldu

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu

Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor

Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı

Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi

Gaziantep’te çocuklar camide buluştu

Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı

Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı