-
BIST 100
16074,63%0,75
-
DOLAR
44,21% 0,09
-
EURO
50,91% 0,09
-
GRAM ALTIN
7107,73% -0,01
-
Ç. ALTIN
11509,84% -0,23
Ekonomileri 20 sektör ayakta tutacak
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Ekonomileri 20 sektör ayakta tutacak
Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) yeni raporu, elektrikli araçlar, dijital finansal hizmetler, yapay zeka, veri, uydu hizmetleri, uzay uçuşları, geniş spektrumlu antiviraller, gen ve DNA dizileri gibi teknolojik ve kurumsal inovasyonu sağlayacak 20 yeni pazarın ekonomileri dönüştürme potansiyeline sahip olduğunu ortaya koydu.
YENİ PAZARLARA DEVLET DESTEĞİ
Teknolojik ve kurumsal inovasyonları beraberinde getirecek 20 yeni pazar ekonomileri dönüştürme potansiyeli taşıyor. Söz konusu ekonomik dönüşümü sağlayacak yeni pazarlar, “gezegeni koruma”, “insanları güçlendirme ve koruma” ile “bilgiyi geliştirmeyi” hedefleyen 3 başlık altında toplanıyor. Elektrikli araçlar, sera gazı izinleri, hidrojen, plastik geri dönüşümü, ağaçlandırma hizmetleri, su hakları ve kalitesi, geniş spektrumlu antiviraller, bakım, veri, dijital finansal hizmetler, eğitim teknolojisi ve beceri kazandırma hizmetleri, hız yuvarı (hyperloop) tabanlı taşıma hizmetleri, yeni antibiyotikler, hassas tıp, beceri sermayesi, işsizlik sigortası, yapay zeka, genler ve DNA dizileri, uydu hizmetleri ve uzay uçuşları söz konusu yeni pazarlar arasında yer alıyor. Ekonomiyi dönüştürecek pazarların devlet teşvikleri, özel yatırımlar ve kamu-özel iş birliğiyle desteklenebileceği belirtiliyor.
HASSAS TIP VE İLAÇ LİSTEDE
İnsanları güçlendirmeye ve korumaya yönelik yeni pazarlar da geniş spektrumlu antiviraller, bakım, veri, dijital finansal hizmetler, eğitim teknolojisi ve beceri kazandırma hizmetleri, hız yuvarı (hyperloop) tabanlı taşıma hizmetleri, yeni antibiyotikler, hassas tıp, beceri sermayesi, işsizlik sigortası olarak sıralanıyor. Bu pazarlar arasında sağlıkla ilgili olan geniş spektrumlu antiviraller, yeni antibiyotikler ve hassas tıp gibi alanlar öne çıkıyor. Dünyada 300 milyon insanın nadir hastalıklardan etkilendiği tahmin edilirken, insan sağlığını korumaya yönelik yapılacak ilaç çalışmalarının yeni bir pazar potansiyeli sunduğu vurgulanıyor. İnsanları güçlendirmeye yönelik pazarlardan biri olan dijital finansal hizmetlerin ise yaygın bir şekilde kullanılmasının ekonomik büyümeye katkı sunacağı kaydediliyor. Dijital hizmetler pazarının, 2025 yılına kadar gelişmekte olan ekonomilerin GSYH’sini 3,7 trilyon dolar artırabileceği belirtiliyor.
Elektrikli otomobil öncü sırada
Gezegeni korumaya yönelik pazarlar arasında elektrikli araçlar, sera gazı izni, hidrojen, plastik geri dönüşümü, ağaçlandırma hizmetleri ile su hakları ve kalitesi alanları bulunuyor. İklim değişikliği konusunda artan farkındalık hükümetleri ve tüketicileri elektrikli araçlara yöneltirken, bu araçların kullanımı için gerekli tamamlayıcı altyapının eksikliği kilit yatırım alanlarından biri olmaya devam ediyor. Sera gazı izinlerinden oluşan ödenekler küresel ekonomide hala yerini bulamazken, hidrojenin, özellikle ulaştırma, ısıtma ve enerji üretiminde yaygın bir şekilde kullanılması da sağlanamıyor. Plastik geri dönüşümünde ise plastik üretiminin başladığı 20. yüzyıldan bu yana 6,3 milyar metrik ton plastiğin sadece yüzde 9’unun geri dönüşüme kazandırıldığı tahmin ediliyor. Plastik geri dönüşüm pazarına ve standartlara ihtiyaç olduğu vurgulanıyor.
İzmir’de bayram hareketliliği umutları artırıyor
Batman'da Sakal-ı Şerif ziyareti yoğun ilgi gördü
Evinde asidi su zannedip içen adam öldü
Siirt’te çıkan yangın söndürüldü
Mersin’de tartışma kanlı bitti: 2 kişi hayatını kaybetti
Hukukçu Atlı: Velayet ve eğitim hakkının kısıtlanması anayasal zedelenmeye yol açar
Eskişehir’de 90 üreticiye 38 ton nohut tohumu dağıtıldı
Batman'da eğitim ve din hizmetlerine yönelik iki önemli proje hayata geçiriliyor
Batman'da plastik poşet denetimleri sürüyor
Batman Havalimanı şubat ayında 53 binin üzerinde yolcuya hizmet verdi
Elazığ’da kuaförlük kursiyerlerinden öğrencilere bayram öncesi anlamlı etkinlik
Umut Kervanı yüzlerce aileye bayram sevinci yaşattı
MTB Başkanı Özcan: Kayısıda en kritik dönem başladı
Şahinoğlu: Müslümanların tepkisizliği Mescid-i Aksa’nın kapatılmasına zemin hazırlıyor
Adana’da bağırtlak kuşlarını yasa dışı avlayan kişiye ceza
Körfez'deki saldırılarla ilgili son gelişmeler
Sinop’ta 2025’te 19 milyon TL tutarında tüketici uyuşmazlığı karara bağlandı
Malatya'da bayram öncesi cami ve mezarlıklar temizleniyor
Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit, belediye meclis üyeleriyle iftarında buluştu
Ortadoğu’da çatışmaların son durumu
Arakçi’den beklenen açıklama: "Hürmüz Boğazını sadece düşmanlara karşı kapalı tutuyoruz"
Adana’da uyuşturucu operasyonu
Mersin’de Kadir Gecesi dualarla ihya edildi
Trump ”savaş yakında bitecek” dedi
Bugün İran’ın dünya istikbarıyla savaşının 18. Günü
Müftü Yardımcısı Aktan: Bayramı tatil değil, manevi fırsat olarak değerlendirelim
Şanlıurfa’da Kadir Gecesi dualarla ihya edildi
İşgalin gölgesinde petrol 100 doları aştı: Afrika'da kazananlar sahnede
Çocuk edebiyatı öğretmen kongresi İstanbul’da düzenlenecek
Doğu’da kış etkisini sürdürüyor: 50 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapalı
Yükleniyor






