• BIST 100

    16653,27%1,88
  • DOLAR

    43,59% -0,02
  • EURO

    51,77% 0,36
  • GRAM ALTIN

    7023,61% 1,17
  • Ç. ALTIN

    11689,79% -0,61

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren 'torba kanun teklifi' komisyonda kabul edildi

04 Mart 2021, Perşembe 09:16
04 Mart 2021, Perşembe 09:16
Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren 'torba kanun teklifi' komisyonda kabul edildi

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda, mobil telefon kapsama alanının ve internet hizmeti altyapılarının yaygınlaştırılmasının teşvik edilmesi, nakil sırasında yakalanan küpesiz buzağı, kuzu ve oğlaklar ile gebe hayvanların kesime sevk edilmesi uygulamasına son verilmesi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı'nda alan kılavuzlarının görev yapmaya devam edebilmeleri, TCDD ve TCDD Taşımacılık AŞ'nin bütçelerinin Hazine tarafından desteklenmesine devam edilmesi ile ilgili düzenlemeleri de içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç ve AK Partili milletvekili arkadaşlarının imzasını taşıyan teklife göre, Seyhan Nehri'nde 1949 ile 1951 yıllarında yaşanan taşkınlar nedeniyle mevcut binalarını boşaltmak durumunda kalanlara, üzerinde bina yapmak üzere DSİ tarafından tahsis edilen arazilerin mülkiyetinin rayiç bedeli üzerinden doğrudan satışını yapmaya arazi maliki idare yetkili olacak.

Doğrudan satış talep eden kişiler, düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından 6 ay içinde ilgili valiliğe müracaat edecek. Müracaat süresinin sonunda tüm başvuranların hak sahipliği, ilgili valilik bünyesinde oluşturulacak komisyon tarafından değerlendirilecek ve hak sahiplik durumları tespit edilecek. Tespit sonuçları başvuranlara tebliğ edilecek.

15 Mart 2020'den sonra ihalesi yapılmış ancak uygulama sözleşmesi imzalanmamış yap-işlet-devret projelerine ilişkin özel bütçeli kuruluşun yanında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da borç üstlenim anlaşmasında taraf olabilecek.

Akşehir Gölü'nün, Konya Akşehir ve Tuzlukçu ilçelerinde yer alan kıyı kesiminde, 1970'li yıllardan itibaren yapılan kadastro çalışmaları ile şahıslara ait mülkiyetler ile kadastro harici bırakılmasına karar verilen yerlere ilişkin düzenleme yapılacak. Bu kapsamda 4 Ocak 2019 tarihli kıyı kenar çizgisi dikkate alınarak söz konusu taşınmaz maliklerinin mülkiyet sorunları çözümlenecek.

Mobil telefon kapsama alanının ve internet hizmeti altyapılarının yaygınlaştırılmasını teşvik edecek düzenlemeler yapılacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının bütçesinde yer alan ilgili ödeneklerin, evrensel hizmet ödemelerinin yapılabilmesini teminen yıl içinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bütçesine aktarılabilmesine imkan sağlanacak.

Bu kapsamda uluslararası örneklere uygun şekilde, evrensel hizmet yükümlüsünün belirlenmesine yönelik yöntemlerin çeşitlendirilmesi, evrensel hizmet yükümlüsünün birden fazla işletmeci arasından belirlendiği hallerde net maliyet hesabına esas teşkil edecek yöntemin tanımlanması, evrensel hizmet yükümlülerine evrensel hizmet işine ilişkin bedelin yüzde 30'una kadar avans ödenebilmesi ve ortalama 18 ayı bulan ödeme periyotlarının kısaltabilmesine imkan tanınması amaçlanıyor.

Ayrıca evrensel hizmet kapsamında yürütülecek projelerde, zorunlu hallerde altyapı kurulumu gerektiren işlerde evrensel hizmet yükümlüsü olma şartı aranmayabileceği düzenleniyor.

Nakil sırasında yakalanan küpesiz buzağı, kuzu ve oğlaklar ile gebe hayvanların kesime sevk edilmesi uygulamasına son verilecek ve bu hayvanlar karantina altına alınacak.

Bu kapsamda tanımlattırılmamış sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçilerin nakil sırasında yakalanması halinde; gebe hayvanlar, 6 aylıktan küçük koyun ve keçiler ile bir yaşından küçük sığır cinsi hayvanlar hariç olmak üzere tüm masrafları sahibi tarafından karşılanarak en yakın kesimhanede kestirilecek ve sahibine teslim edilecek.

Tanımlattırılmamış gebe hayvanlar, 6 aylıktan küçük koyun ve keçiler ile bir yaşından küçük sığır cinsi hayvanlar nakil esnasında yakalanması durumunda kestirilmeyecek, sahibinin bilgisi dahilinde karantina altına alınacak. Karantinayla ilgili konular, Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenecek.

Bu önlemler, insan, bitki ve hayvan sağlığı ile çevre için doğrudan ya da dolaylı herhangi bir olumsuz etkiye sebep olmayacak şekilde uygulanacak. Bu iş ve işlemler için yapılacak tüm masraflar sahibi tarafından karşılanacak. İmha ve itlaf halinde Tarım ve Orman Bakanlığınca herhangi bir tazminat ödenmeyecek.

TCDD'nin bazı yatırımlarının finansmanının, işletme bütçesinde yer alan finansman açıklarının ve TCDD Taşımacılık AŞ'ye yapılan sermaye transferi nedeniyle doğan açıklarının sermayesine mahsuben Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından desteklenmesi süresi 2023 yılı sonuna kadar uzatılacak. Bu süreyi 10 yıla kadar uzatmaya Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı'nda alan kılavuzlarının görev yapmaya devam edebilmelerine yönelik düzenleme yapılacak. Bu kapsamda kanuna 'alan kılavuzu' tanımı eklenecek.

Alan kılavuzu, Tarihi Alan Başkanlığınca belirlenen usul ve esaslara göre, başkanlıkça düzenlenen kurs ve sınav sonucunda başarılı olan ve yetkilendirilen, ziyaretçilere Tarihi Alan ve Çanakkale Savaşları ile ilgili bilgi veren kişiyi ifade edecek.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Muğla açıklarında 60 düzensiz göçmen ve göçmen kaçakçısı yakalandı

Van’da engelli gencin Siyer Yarışması’na katılması takdir topladı

Ticaret Bakanlığı Teminat Bilgi Sistemi’ni kullanıma açtı

Fidan, Gazze Barış Kurulu Yüksek Temsilcisi Mladenov'u kabul etti

Ekonomik tecrit büyüyor: İşgal destekçisi ürünlere yönelik boykot kampanyaları küresel boyutta

TBMM Engelli Komisyonu Diyarbakır'da: Bu mesele 86 milyonun vicdan konusudur

İdil'de okul yolları çamur deryasına döndü, öğrenciler okula ulaşmakta zorlanıyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Er'den "Çocuk Köyü" müjdesi

Yeşilyurt Belediye Meclisi'nden gençlere girişimcilik desteği

Gazze'de can kaybı 72 bin 32'ye yükseldi

Mısır'da minibüs ile kamyon çarpıştı: 7 ölü

Nijerya'da feci kaza: 30 ölü, çok sayıda yaralı

Adıyamanlılar inşa çalışmaları sonrası memleketine dönmeye başladı

DMM’den “Epstein” iddialarına yalanlama

Gaziantep’te 121 kilogram skunk ele geçirildi: 1 şüpheli tutuklandı

Tayland'da inşaat halindeki bina çöktü: 4 yaralı

Portekiz'de yeni cumhurbaşkanı Seguro oldu

Rusya: ABD işbirliği iddiasında bulunuyor ancak yaptırımlarını sürdürüyor

Batman'da parmağı akıllı tahtaya sıkışan öğrenci itfaiye ekiplerince kurtarıldı

Lübnan'da çöken binada can kaybı 14'e yükseldi

Yabancı müdahale gerekçesiyle üniversitelere MI5 istihbarat hattı

Batman ve çevresi için kuvvetli yağış ve kar uyarısı

Meteorolojiden denizler için fırtına uyarısı

İran: Tüm yaptırımların kaldırılması karşılığında yüzde 60 oranında uranyumu seyreltebiliriz

Bursa’nın nüfusu 3 milyonu aştı

Doç. Dr. Uysal: Epstein belgeleri Batı'nın insan hakları maskesini düşürdü

Dr. Öğr. Üyesi Korkmaz: Dünyada yılda 8 milyondan fazla kişi tütüne bağlı hastalıklardan ölüyor!

Türkiye ve 7 Müslüman ülkeden işgalin Batı Şeria kararlarına tepki

Batman'da Türkiye'nin en büyük kent parkı hayata geçiriliyor

Sigara bırakma süreci düzenli takiple destekleniyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Muğla açıklarında 60 düzensiz göçmen ve göçmen kaçakçısı yakalandı

Van’da engelli gencin Siyer Yarışması’na katılması takdir topladı

Ticaret Bakanlığı Teminat Bilgi Sistemi’ni kullanıma açtı

Fidan, Gazze Barış Kurulu Yüksek Temsilcisi Mladenov'u kabul etti

Ekonomik tecrit büyüyor: İşgal destekçisi ürünlere yönelik boykot kampanyaları küresel boyutta

TBMM Engelli Komisyonu Diyarbakır'da: Bu mesele 86 milyonun vicdan konusudur

İdil'de okul yolları çamur deryasına döndü, öğrenciler okula ulaşmakta zorlanıyor