• BIST 100

    11110,25%1,94
  • DOLAR

    42,44% -0,13
  • EURO

    49,42% 0,20
  • GRAM ALTIN

    5794,55% 0,55
  • Ç. ALTIN

    9327,10% 0,02

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren 'torba kanun teklifi' komisyonda kabul edildi

04 Mart 2021, Perşembe 09:16
04 Mart 2021, Perşembe 09:16
Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren 'torba kanun teklifi' komisyonda kabul edildi

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda, mobil telefon kapsama alanının ve internet hizmeti altyapılarının yaygınlaştırılmasının teşvik edilmesi, nakil sırasında yakalanan küpesiz buzağı, kuzu ve oğlaklar ile gebe hayvanların kesime sevk edilmesi uygulamasına son verilmesi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı'nda alan kılavuzlarının görev yapmaya devam edebilmeleri, TCDD ve TCDD Taşımacılık AŞ'nin bütçelerinin Hazine tarafından desteklenmesine devam edilmesi ile ilgili düzenlemeleri de içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç ve AK Partili milletvekili arkadaşlarının imzasını taşıyan teklife göre, Seyhan Nehri'nde 1949 ile 1951 yıllarında yaşanan taşkınlar nedeniyle mevcut binalarını boşaltmak durumunda kalanlara, üzerinde bina yapmak üzere DSİ tarafından tahsis edilen arazilerin mülkiyetinin rayiç bedeli üzerinden doğrudan satışını yapmaya arazi maliki idare yetkili olacak.

Doğrudan satış talep eden kişiler, düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından 6 ay içinde ilgili valiliğe müracaat edecek. Müracaat süresinin sonunda tüm başvuranların hak sahipliği, ilgili valilik bünyesinde oluşturulacak komisyon tarafından değerlendirilecek ve hak sahiplik durumları tespit edilecek. Tespit sonuçları başvuranlara tebliğ edilecek.

15 Mart 2020'den sonra ihalesi yapılmış ancak uygulama sözleşmesi imzalanmamış yap-işlet-devret projelerine ilişkin özel bütçeli kuruluşun yanında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da borç üstlenim anlaşmasında taraf olabilecek.

Akşehir Gölü'nün, Konya Akşehir ve Tuzlukçu ilçelerinde yer alan kıyı kesiminde, 1970'li yıllardan itibaren yapılan kadastro çalışmaları ile şahıslara ait mülkiyetler ile kadastro harici bırakılmasına karar verilen yerlere ilişkin düzenleme yapılacak. Bu kapsamda 4 Ocak 2019 tarihli kıyı kenar çizgisi dikkate alınarak söz konusu taşınmaz maliklerinin mülkiyet sorunları çözümlenecek.

Mobil telefon kapsama alanının ve internet hizmeti altyapılarının yaygınlaştırılmasını teşvik edecek düzenlemeler yapılacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının bütçesinde yer alan ilgili ödeneklerin, evrensel hizmet ödemelerinin yapılabilmesini teminen yıl içinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bütçesine aktarılabilmesine imkan sağlanacak.

Bu kapsamda uluslararası örneklere uygun şekilde, evrensel hizmet yükümlüsünün belirlenmesine yönelik yöntemlerin çeşitlendirilmesi, evrensel hizmet yükümlüsünün birden fazla işletmeci arasından belirlendiği hallerde net maliyet hesabına esas teşkil edecek yöntemin tanımlanması, evrensel hizmet yükümlülerine evrensel hizmet işine ilişkin bedelin yüzde 30'una kadar avans ödenebilmesi ve ortalama 18 ayı bulan ödeme periyotlarının kısaltabilmesine imkan tanınması amaçlanıyor.

Ayrıca evrensel hizmet kapsamında yürütülecek projelerde, zorunlu hallerde altyapı kurulumu gerektiren işlerde evrensel hizmet yükümlüsü olma şartı aranmayabileceği düzenleniyor.

Nakil sırasında yakalanan küpesiz buzağı, kuzu ve oğlaklar ile gebe hayvanların kesime sevk edilmesi uygulamasına son verilecek ve bu hayvanlar karantina altına alınacak.

Bu kapsamda tanımlattırılmamış sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçilerin nakil sırasında yakalanması halinde; gebe hayvanlar, 6 aylıktan küçük koyun ve keçiler ile bir yaşından küçük sığır cinsi hayvanlar hariç olmak üzere tüm masrafları sahibi tarafından karşılanarak en yakın kesimhanede kestirilecek ve sahibine teslim edilecek.

Tanımlattırılmamış gebe hayvanlar, 6 aylıktan küçük koyun ve keçiler ile bir yaşından küçük sığır cinsi hayvanlar nakil esnasında yakalanması durumunda kestirilmeyecek, sahibinin bilgisi dahilinde karantina altına alınacak. Karantinayla ilgili konular, Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenecek.

Bu önlemler, insan, bitki ve hayvan sağlığı ile çevre için doğrudan ya da dolaylı herhangi bir olumsuz etkiye sebep olmayacak şekilde uygulanacak. Bu iş ve işlemler için yapılacak tüm masraflar sahibi tarafından karşılanacak. İmha ve itlaf halinde Tarım ve Orman Bakanlığınca herhangi bir tazminat ödenmeyecek.

TCDD'nin bazı yatırımlarının finansmanının, işletme bütçesinde yer alan finansman açıklarının ve TCDD Taşımacılık AŞ'ye yapılan sermaye transferi nedeniyle doğan açıklarının sermayesine mahsuben Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından desteklenmesi süresi 2023 yılı sonuna kadar uzatılacak. Bu süreyi 10 yıla kadar uzatmaya Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı'nda alan kılavuzlarının görev yapmaya devam edebilmelerine yönelik düzenleme yapılacak. Bu kapsamda kanuna 'alan kılavuzu' tanımı eklenecek.

Alan kılavuzu, Tarihi Alan Başkanlığınca belirlenen usul ve esaslara göre, başkanlıkça düzenlenen kurs ve sınav sonucunda başarılı olan ve yetkilendirilen, ziyaretçilere Tarihi Alan ve Çanakkale Savaşları ile ilgili bilgi veren kişiyi ifade edecek.

UNRWA: İşgalcilerin elinde Gazze'ye 3 aylık gıda yardımı yapabilecek 6 bin tır bulunuyor

Ankara’daki pitbull saldırısında köpeğin sahibi tutuklandı

Yapay zekâ hain bir arkadaştan daha da tehlikeli olabilir!

ADGİAD'tan HÜDA PAR Antalya İl Başkanlığı'na ziyaret 

Ağrı merkeze bağlı köylerde ve yüksek kesimlerde kar yağışı başladı

Bakan Tunç, hakim ve savcı adaylarına cübbelerini teslim etti

Adana’da bir haftada 459 aranan şahıs yakalandı

Siirt’te böbrek taşı alarmı: Uzmanlardan hayati uyarı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

Bakan Yumaklı: Tarım sektörü dönemsel kayıpları hızla telafi edebilecek güçtedir

Malatya'da esnaf arasında silahlı kavga: 3 yaralı

Adıyaman'da bin adet tabanca ele geçirildi

Diyarbakır'da Hazreti Nesibe Hatun'un örnek hayatı anlatıldı

Nijer uluslararası piyasada uranyum satmaya başladı

Şanlıurfa’da kaçak elektrik denetimleri sıklaştırıldı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Uyuşturucuyla etkin, kararlı ve sürdürülebilir mücadele şart

Adana'da trafik denetimi: 10 bin 746 sürücüye işlem uygulandı

Bursa’da kaybolan alzheimer hastası için arama çalışmaları sürüyor

Gaziantep'te kasım ayında 796 aranan şahıs yakalandı

Ağrı'nın unutulan şeker pancarı tarifleri yeniden yorumlandı

Malatya’da öğrenciler satranç turnuvasında kıyasıya yarıştı

HAKSİAD, Marmara bölgesi toplantısını Bursa'da yaptı

Coupang’dan 34 milyona yakın müşteriyi etkileyen veri sızıntısı

Diyarbakır'da sonbahar renkleri şehri süsledi

Migrenin kökeni aydınlanıyor: NÖROM’dan bağırsak–beyin eksenini gösteren çarpıcı bulgular

Ankara'da 2 kardeşe saldıran pitbull sahibi gözaltına alındı

Gaziantep OSB'de 50 yataklı hastane hizmete başladı

Vali Kızılkaya, Kasım ayı asayiş ve güvenlik verilerini açıkladı

Hasta yakını olarak zorluk yaşadı, hastalar için sandalye bağışladı

Hafif ticari araç kanala düştü: Sürücü yaralı kurtarıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


UNRWA: İşgalcilerin elinde Gazze'ye 3 aylık gıda yardımı yapabilecek 6 bin tır bulunuyor

Ankara’daki pitbull saldırısında köpeğin sahibi tutuklandı

Yapay zekâ hain bir arkadaştan daha da tehlikeli olabilir!

ADGİAD'tan HÜDA PAR Antalya İl Başkanlığı'na ziyaret 

Ağrı merkeze bağlı köylerde ve yüksek kesimlerde kar yağışı başladı

Bakan Tunç, hakim ve savcı adaylarına cübbelerini teslim etti

Adana’da bir haftada 459 aranan şahıs yakalandı