• BIST 100

    16834,12%0,95
  • DOLAR

    43,82% 0,16
  • EURO

    51,69% 0,16
  • GRAM ALTIN

    7182,08% 2,07
  • Ç. ALTIN

    11729,31% 0,51

Emekli olmak isteyenlere müjde! Yeni hak geldi

29 Ekim 2020, Perşembe 18:49
29 Ekim 2020, Perşembe 18:49
Emekli olmak isteyenlere müjde! Yeni hak geldi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Emekli olmak isteyenlere müjde! Yeni hak geldi

Binlerce esnaf, çiftçi ve vatandaşa borç yapılandırma fırsatı tanınıyor. İstihdam paketi kapsamında esnaf, çiftçi ve vatandaş sağlık prim borçlarını yapılandıracak. Yasayla birlikte 165 milyar TL sosyal güvenlik alacağı toplanacağı belirtiliyor. Borçların yapılandırılması için vatandaşlara 2 ay süre verilecek. 

1 KASIM'DA BAŞLIYOR

İstihdam paketi kapsamında Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası prim borçları başta olmak üzere yapılandırılacak sosyal güvenlik alacakları 165 milyar TL olarak hesaplandı. Sağlık primi borcu bulunan binlerce esnaf, çiftçi ve vatandaşa yasa kapsamında yapılandırma, dondurma, ihya ve prim borçların kurtulma fırsatı tanınıyor. Emeklilik için bu imkânı bekleyenlere fırsat doğarken, faaliyetlerini sürdürüp de geçmiş borçlarını yatırmayanların Bağ-Kur kayıtları 1 Kasım'dan itibaren yeniden başlayacak.

2 AY İÇİNDE BAŞVURULACAK

Esnaf ve çiftçiye 31 Ekim öncesi borçlarını ödemeleri için yasanın çıkmasından itibaren 2 ay süre verilecek. Bu süre yasanın yayımlandığı tarih itibarıyla başlayacak. Borcunu peşin ödemeyenler de yapılandırma için başvurabilecek. Gecikme faizi yerine anapara ve enflasyon farkının şubata kadar ödenmesi durumunda durdurulan sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek. Borcunu bitirenler başvurusunu yapıp emekli olabilecek.

Şubat ayına kadar anapara ve enflasyon farkını ödeyenlerin, durdurulan süreleri sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek. İlk taksit süresinde borç yatırılmazsa ihya işlemi geçerli sayılmayacak. Yasa teklifine göre, prim borcu olup da iki ay içinde yapılandırmayanların mevcut borcu silinirken sigortalılıkları da durdurulacak. Durdurulan süreler emeklilik için kullanılamayacak. Geçmiş borcunu ödemeyip hâlâ faaliyetlerini sürdürenlerin sigorta kaydı 1 Kasım'da başlayacak. Borçlarını yatıranlar 1 Kasım sonrası 5 puanlık prim indiriminden de yararlanacak.

SANATÇI VE ŞOFÖRLERE DE KOLAYLIK

Primini kendi ödeyen taksici, dolmuşçu ve sanatçılar için de düzenlemeye gidildi. Yapılandırılan borç haricinde 60 günden fazla prim borçları bulunmaması durumunda, ilk taksiti ödemeleri kaydıyla genel sağlık sigortasından yararlanmaya başlayabilecekler.

GSS'DE GECİKME CEZALARI SİLİNİYOR

GENEL Sağlık Sigortası kapsamında olanlara da prim borcundan kurtulma imkânı tanınıyor. Vatandaşlar sadece anaparayı ödeyerek geçmiş borçlardan kurtulabilecek. Prim borcu bulunanların sağlık hizmetinden yararlanabilmesi için tanınan süre 30 Nisan 2021'e uzatılıyor. Nisana kadar prim borcunun anaparasını ödeyenlerin gecikme faizi ve cezaları silinecek. GSS kapsamında brüt asgari ücretin yüzde 3'ü oranında prim alınıyor. Buna göre bu yıl aylık 88.29 lira GSS primi ödenmesi gerekiyor.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Şanlıurfa'da iki ayrı aile kavgası: Toplam 17 yaralı

Ambulans ile hafif ticari araç çarpıştı: 5 yaralı

8 ilde rüşvet ve kaçakçılık soruşturmasında 26 tutuklama

İstanbul'da 5 aracın karıştığı zincirleme kaza: 5 yaralı

Meteoroloji'den  bazı bölgeler için yağış, kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı

Malatya'da bıçaklı kavga: 2 yaralı

Nijerya'da silahlı saldırı: 50 kişi öldürüldü, çok sayıda kişi kaçırıldı

Uşak'ta işçi servisi şarampole devrildi: 17 yaralı

Mardin’de zorla alıkoyma vakası: 1 tutuklama

İran, NOTAM yayımladı

Ukrayna'dan Rusya'ya saldırı: Balistik füze tesisi vuruldu

Karpovka'nın kontrolü Rusya'ya geçti

İran, AB ülkelerinin hava ve deniz kuvvetlerine terörist ilan etti

Zelenskiy, NATO Genel Sekreteri Rutte ile görüştü

Fico: Ukrayna petrol sevkiyatını başlatmazsa, elektrik tedarikini durdururuz

Umut Kervanı Elazığ'da ihtiyaç sahiplerine nakdi yardımda bulundu

Eskişehir-Ankara yolunda zincirleme kaza: 3 yaralı

Trump duyurdu: Yüzde 10'luk küresel tarife oranı yüzde 15'e çıkarılacak

Siyonist işgalciler Ramazanda da saldırılarını sürdürüyor: Şehit sayısı 72 bin 70'e yükseldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan': Küçükbaş hayvancılığını desteklemek amacıyla yeni bir projeyi hayata geçiriyoruz

Karaarslan: İlmi ve gençlik faaliyetleri ‘lokal’ gerekçesiyle engellenemez

Arnavutluk'ta protestocular Rama hükümetinin istifasını istedi

Nevşehir'de uyuşturucu operasyonu: 4 tutuklama

Litvanya’da gündem sanal medya için 16 yaş sınırı

DMM'den 'platin' iddialarına açıklama

Pamukluk Barajı Sulama Projesi’nde çalışmalar yüzde 60’ı aştı

Malatya Büyükşehir Belediyesi Çocuk Korosunun "kutlu nağmeler" konseri

Elbistan’da uyuşturucu operasyonu: 3 şüpheli tutuklandı

28 Şubat zihniyeti pusuda: Kocaeli'de başörtülü öğrenci derse alınmadı

Eğitime Destek Platformu'ndan Ramazan etkinliklerine destek

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa'da iki ayrı aile kavgası: Toplam 17 yaralı

Ambulans ile hafif ticari araç çarpıştı: 5 yaralı

8 ilde rüşvet ve kaçakçılık soruşturmasında 26 tutuklama

İstanbul'da 5 aracın karıştığı zincirleme kaza: 5 yaralı

Meteoroloji'den  bazı bölgeler için yağış, kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı

Malatya'da bıçaklı kavga: 2 yaralı

Nijerya'da silahlı saldırı: 50 kişi öldürüldü, çok sayıda kişi kaçırıldı