• BIST 100

    16761,58%0,39
  • DOLAR

    43,96% 0,17
  • EURO

    51,90% 0,05
  • GRAM ALTIN

    7329,11% -0,03
  • Ç. ALTIN

    11819,10% 0,00

Emekli olmak isteyenlere müjde! Yeni hak geldi

29 Ekim 2020, Perşembe 18:49
29 Ekim 2020, Perşembe 18:49
Emekli olmak isteyenlere müjde! Yeni hak geldi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Emekli olmak isteyenlere müjde! Yeni hak geldi

Binlerce esnaf, çiftçi ve vatandaşa borç yapılandırma fırsatı tanınıyor. İstihdam paketi kapsamında esnaf, çiftçi ve vatandaş sağlık prim borçlarını yapılandıracak. Yasayla birlikte 165 milyar TL sosyal güvenlik alacağı toplanacağı belirtiliyor. Borçların yapılandırılması için vatandaşlara 2 ay süre verilecek. 

1 KASIM'DA BAŞLIYOR

İstihdam paketi kapsamında Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası prim borçları başta olmak üzere yapılandırılacak sosyal güvenlik alacakları 165 milyar TL olarak hesaplandı. Sağlık primi borcu bulunan binlerce esnaf, çiftçi ve vatandaşa yasa kapsamında yapılandırma, dondurma, ihya ve prim borçların kurtulma fırsatı tanınıyor. Emeklilik için bu imkânı bekleyenlere fırsat doğarken, faaliyetlerini sürdürüp de geçmiş borçlarını yatırmayanların Bağ-Kur kayıtları 1 Kasım'dan itibaren yeniden başlayacak.

2 AY İÇİNDE BAŞVURULACAK

Esnaf ve çiftçiye 31 Ekim öncesi borçlarını ödemeleri için yasanın çıkmasından itibaren 2 ay süre verilecek. Bu süre yasanın yayımlandığı tarih itibarıyla başlayacak. Borcunu peşin ödemeyenler de yapılandırma için başvurabilecek. Gecikme faizi yerine anapara ve enflasyon farkının şubata kadar ödenmesi durumunda durdurulan sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek. Borcunu bitirenler başvurusunu yapıp emekli olabilecek.

Şubat ayına kadar anapara ve enflasyon farkını ödeyenlerin, durdurulan süreleri sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek. İlk taksit süresinde borç yatırılmazsa ihya işlemi geçerli sayılmayacak. Yasa teklifine göre, prim borcu olup da iki ay içinde yapılandırmayanların mevcut borcu silinirken sigortalılıkları da durdurulacak. Durdurulan süreler emeklilik için kullanılamayacak. Geçmiş borcunu ödemeyip hâlâ faaliyetlerini sürdürenlerin sigorta kaydı 1 Kasım'da başlayacak. Borçlarını yatıranlar 1 Kasım sonrası 5 puanlık prim indiriminden de yararlanacak.

SANATÇI VE ŞOFÖRLERE DE KOLAYLIK

Primini kendi ödeyen taksici, dolmuşçu ve sanatçılar için de düzenlemeye gidildi. Yapılandırılan borç haricinde 60 günden fazla prim borçları bulunmaması durumunda, ilk taksiti ödemeleri kaydıyla genel sağlık sigortasından yararlanmaya başlayabilecekler.

GSS'DE GECİKME CEZALARI SİLİNİYOR

GENEL Sağlık Sigortası kapsamında olanlara da prim borcundan kurtulma imkânı tanınıyor. Vatandaşlar sadece anaparayı ödeyerek geçmiş borçlardan kurtulabilecek. Prim borcu bulunanların sağlık hizmetinden yararlanabilmesi için tanınan süre 30 Nisan 2021'e uzatılıyor. Nisana kadar prim borcunun anaparasını ödeyenlerin gecikme faizi ve cezaları silinecek. GSS kapsamında brüt asgari ücretin yüzde 3'ü oranında prim alınıyor. Buna göre bu yıl aylık 88.29 lira GSS primi ödenmesi gerekiyor.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Müftü Turan: Ramazandan sonra da 11 ayı Ramazan gibi yaşamalıyız

Hizmet üretici fiyat endeksi Ocak’ta yıllık yüzde 34,07 arttı

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonunda 11 şüpheli tutuklandı

Brent petrol 71,22 dolardan işlem görüyor

2025 yılı IV. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 5,5 arttı

Adana’nın geleceğini şekillendirecek "Adana Eylem Planı" toplantısı yapıldı

FETÖ’den aranan hükümlü yakalandı

İşsizlik oranı yüzde 8,1’e yükseldi

Cuma hutbesi: Bağımlılıkla mücadelede Ramazan bir fırsattır

Kırmızı bültenle aranan 23 suçlu yakalandı

Venezuela Geçici Devlet Başkanı Rodriguez, ABD'den yaptırımları kaldırmasını istedi

Bitlis’te hayat durdu, 304 köy yolu ulaşıma kapandı

Yarısı Bizden’de yeni düzenleme: 31 Aralık’a kadar başvuranlar yararlanacak

"Yüzyılın Sosyal Konut Projesi"nde 3 il için kura heyecanı

İşgal reminin Gazze’ye hava saldırılarında 4 Filistinli şehid oldu

Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hoca rahmet ve minnetle anılıyor

Benzine 1,11 TL zam geliyor

28 Şubat mağduru Rukiye Dal: Nerde bir öğrenci görsem ağlıyordum

İstanbul’da bahis operasyonunda 18 şirkette el konuldu, 10 kişi gözaltına alındı

Serbest piyasada döviz kurları ne kadar?

Gaziantep'te araması bulunan FETÖ hükümlüsü tutuklandı

Altın fiyatları yatay seyrediyor

Yeni trafik cezaları Resmi Gazete’de yayımlandı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış, kar ve fırtına uyarısı

Francesca Albanese'nin ailesinden Trump yönetimine dava

Nijerya'da teravihte kanlı saldırı: 5 şehit

Trump, İran'a yönelik askeri seçenekleri masada tutuyor

Siyonistlerden Ramazan katliamı: Gazze'de polis noktalarına saldırıda 5 şehit

Pakistan ile Afganistan arasında gerilim: Karşılıklı saldırılar ve "açık savaş" açıklaması

Muğla’da 25 düzensiz göçmen ve 2 göçmen kaçakçısı yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Müftü Turan: Ramazandan sonra da 11 ayı Ramazan gibi yaşamalıyız

Hizmet üretici fiyat endeksi Ocak’ta yıllık yüzde 34,07 arttı

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonunda 11 şüpheli tutuklandı

Brent petrol 71,22 dolardan işlem görüyor

2025 yılı IV. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 5,5 arttı

Adana’nın geleceğini şekillendirecek "Adana Eylem Planı" toplantısı yapıldı

FETÖ’den aranan hükümlü yakalandı