• BIST 100

    11002,94%0,77
  • DOLAR

    42,50% 0,02
  • EURO

    49,56% -0,05
  • GRAM ALTIN

    5789,32% 0,64
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Emekli olmak isteyenlere müjde! Yeni hak geldi

29 Ekim 2020, Perşembe 18:49
29 Ekim 2020, Perşembe 18:49
Emekli olmak isteyenlere müjde! Yeni hak geldi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Emekli olmak isteyenlere müjde! Yeni hak geldi

Binlerce esnaf, çiftçi ve vatandaşa borç yapılandırma fırsatı tanınıyor. İstihdam paketi kapsamında esnaf, çiftçi ve vatandaş sağlık prim borçlarını yapılandıracak. Yasayla birlikte 165 milyar TL sosyal güvenlik alacağı toplanacağı belirtiliyor. Borçların yapılandırılması için vatandaşlara 2 ay süre verilecek. 

1 KASIM'DA BAŞLIYOR

İstihdam paketi kapsamında Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası prim borçları başta olmak üzere yapılandırılacak sosyal güvenlik alacakları 165 milyar TL olarak hesaplandı. Sağlık primi borcu bulunan binlerce esnaf, çiftçi ve vatandaşa yasa kapsamında yapılandırma, dondurma, ihya ve prim borçların kurtulma fırsatı tanınıyor. Emeklilik için bu imkânı bekleyenlere fırsat doğarken, faaliyetlerini sürdürüp de geçmiş borçlarını yatırmayanların Bağ-Kur kayıtları 1 Kasım'dan itibaren yeniden başlayacak.

2 AY İÇİNDE BAŞVURULACAK

Esnaf ve çiftçiye 31 Ekim öncesi borçlarını ödemeleri için yasanın çıkmasından itibaren 2 ay süre verilecek. Bu süre yasanın yayımlandığı tarih itibarıyla başlayacak. Borcunu peşin ödemeyenler de yapılandırma için başvurabilecek. Gecikme faizi yerine anapara ve enflasyon farkının şubata kadar ödenmesi durumunda durdurulan sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek. Borcunu bitirenler başvurusunu yapıp emekli olabilecek.

Şubat ayına kadar anapara ve enflasyon farkını ödeyenlerin, durdurulan süreleri sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek. İlk taksit süresinde borç yatırılmazsa ihya işlemi geçerli sayılmayacak. Yasa teklifine göre, prim borcu olup da iki ay içinde yapılandırmayanların mevcut borcu silinirken sigortalılıkları da durdurulacak. Durdurulan süreler emeklilik için kullanılamayacak. Geçmiş borcunu ödemeyip hâlâ faaliyetlerini sürdürenlerin sigorta kaydı 1 Kasım'da başlayacak. Borçlarını yatıranlar 1 Kasım sonrası 5 puanlık prim indiriminden de yararlanacak.

SANATÇI VE ŞOFÖRLERE DE KOLAYLIK

Primini kendi ödeyen taksici, dolmuşçu ve sanatçılar için de düzenlemeye gidildi. Yapılandırılan borç haricinde 60 günden fazla prim borçları bulunmaması durumunda, ilk taksiti ödemeleri kaydıyla genel sağlık sigortasından yararlanmaya başlayabilecekler.

GSS'DE GECİKME CEZALARI SİLİNİYOR

GENEL Sağlık Sigortası kapsamında olanlara da prim borcundan kurtulma imkânı tanınıyor. Vatandaşlar sadece anaparayı ödeyerek geçmiş borçlardan kurtulabilecek. Prim borcu bulunanların sağlık hizmetinden yararlanabilmesi için tanınan süre 30 Nisan 2021'e uzatılıyor. Nisana kadar prim borcunun anaparasını ödeyenlerin gecikme faizi ve cezaları silinecek. GSS kapsamında brüt asgari ücretin yüzde 3'ü oranında prim alınıyor. Buna göre bu yıl aylık 88.29 lira GSS primi ödenmesi gerekiyor.

Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yeni atama yapıldı

AGİT'in 32. Bakanlar Konseyi Toplantısı sona erdi

112 acil sağlık çalışanları: Gereksiz çağrı ve ambulanslara yol verilmemesi hastaların hayatına mal olabiliyor

HÜDA PAR’dan pitbull saldırısına uğrayan aileye ziyaret

Hafta sonu üç sınav düzenlenecek

Veri Analizi Okulu dünyada ilkleri başardı

Vali Köşger: Çocuklarımızın huzur ve güven içinde olması için tüm gücümüzle çalışıyoruz

Uzmanlar uyarıyor: Hareketsizlik yalnızca fiziksel değil ruhsal dengeyi de bozar

Mersin’de 38 kilogram metamfetamin ele geçirildi

DMM'den "kuru fasulye krizi" iddiasına yalanlama

Adana'da 15 ambulansın teslim töreni gerçekleştirildi

Yıkılan Selahaddin Camii’nin enkazında cuma namazı kılındı

Almanya yeni askerlik yasasını onayladı

AKOM’dan İstanbul için hafta sonu soğuk hava ve sağanak uyarısı

İran'dan balistik füze denemesi

Tarihi Kürkçü Han'ın tek ustası: 51 yıldır mesleğini azimle sürdürüyor

Şehri Nuh Platformu’ndan üniversiteye sahip çıkma çağrısı

Malatya'da gıda güvenliği denetiminde 20 milyon TL'nin üzerinde ceza

Şanlıurfa Valiliğinden toplumsal huzur ve hoşgörü çağrısı

Sağlık Bakanı Memişoğlu Sinop’u ziyaret etti

Batman'da "Filistin Direnişi ve İnsanlık Onuru" programına yoğun ilgi

Mervan Bergusi’nin ailesi: Tutuklu lider işkence altında, durumu ağır

Malatya’da 1370 sentetik ecza hap ele geçirildi: 3 tutuklama

Afyonkarahisar'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Malatya'da ticari taksi ile kamyonet çarpıştı: 2 yaralı

Mersin’de eğitim öğretim süreçlerine yönelik değerlendirme toplantısı yapıldı

Belde statüsü kazanan 5 yerleşimde 7 Haziran 2026’da seçim yapılacak

AB, X platformuna dijital yasalara uymadığı için 120 milyon euro ceza verdi

Adıyaman'da 12 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Azim olursa başarı gelir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yeni atama yapıldı

AGİT'in 32. Bakanlar Konseyi Toplantısı sona erdi

112 acil sağlık çalışanları: Gereksiz çağrı ve ambulanslara yol verilmemesi hastaların hayatına mal olabiliyor

HÜDA PAR’dan pitbull saldırısına uğrayan aileye ziyaret

Hafta sonu üç sınav düzenlenecek

Veri Analizi Okulu dünyada ilkleri başardı

Vali Köşger: Çocuklarımızın huzur ve güven içinde olması için tüm gücümüzle çalışıyoruz