• BIST 100

    16291,85%2,07
  • DOLAR

    43,41% 0,03
  • EURO

    51,98% -0,50
  • GRAM ALTIN

    7345,83% 1,69
  • Ç. ALTIN

    12150,23% 3,99

Emekli olmak isteyenlere müjde! Yeni hak geldi

29 Ekim 2020, Perşembe 18:49
29 Ekim 2020, Perşembe 18:49
Emekli olmak isteyenlere müjde! Yeni hak geldi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Emekli olmak isteyenlere müjde! Yeni hak geldi

Binlerce esnaf, çiftçi ve vatandaşa borç yapılandırma fırsatı tanınıyor. İstihdam paketi kapsamında esnaf, çiftçi ve vatandaş sağlık prim borçlarını yapılandıracak. Yasayla birlikte 165 milyar TL sosyal güvenlik alacağı toplanacağı belirtiliyor. Borçların yapılandırılması için vatandaşlara 2 ay süre verilecek. 

1 KASIM'DA BAŞLIYOR

İstihdam paketi kapsamında Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası prim borçları başta olmak üzere yapılandırılacak sosyal güvenlik alacakları 165 milyar TL olarak hesaplandı. Sağlık primi borcu bulunan binlerce esnaf, çiftçi ve vatandaşa yasa kapsamında yapılandırma, dondurma, ihya ve prim borçların kurtulma fırsatı tanınıyor. Emeklilik için bu imkânı bekleyenlere fırsat doğarken, faaliyetlerini sürdürüp de geçmiş borçlarını yatırmayanların Bağ-Kur kayıtları 1 Kasım'dan itibaren yeniden başlayacak.

2 AY İÇİNDE BAŞVURULACAK

Esnaf ve çiftçiye 31 Ekim öncesi borçlarını ödemeleri için yasanın çıkmasından itibaren 2 ay süre verilecek. Bu süre yasanın yayımlandığı tarih itibarıyla başlayacak. Borcunu peşin ödemeyenler de yapılandırma için başvurabilecek. Gecikme faizi yerine anapara ve enflasyon farkının şubata kadar ödenmesi durumunda durdurulan sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek. Borcunu bitirenler başvurusunu yapıp emekli olabilecek.

Şubat ayına kadar anapara ve enflasyon farkını ödeyenlerin, durdurulan süreleri sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek. İlk taksit süresinde borç yatırılmazsa ihya işlemi geçerli sayılmayacak. Yasa teklifine göre, prim borcu olup da iki ay içinde yapılandırmayanların mevcut borcu silinirken sigortalılıkları da durdurulacak. Durdurulan süreler emeklilik için kullanılamayacak. Geçmiş borcunu ödemeyip hâlâ faaliyetlerini sürdürenlerin sigorta kaydı 1 Kasım'da başlayacak. Borçlarını yatıranlar 1 Kasım sonrası 5 puanlık prim indiriminden de yararlanacak.

SANATÇI VE ŞOFÖRLERE DE KOLAYLIK

Primini kendi ödeyen taksici, dolmuşçu ve sanatçılar için de düzenlemeye gidildi. Yapılandırılan borç haricinde 60 günden fazla prim borçları bulunmaması durumunda, ilk taksiti ödemeleri kaydıyla genel sağlık sigortasından yararlanmaya başlayabilecekler.

GSS'DE GECİKME CEZALARI SİLİNİYOR

GENEL Sağlık Sigortası kapsamında olanlara da prim borcundan kurtulma imkânı tanınıyor. Vatandaşlar sadece anaparayı ödeyerek geçmiş borçlardan kurtulabilecek. Prim borcu bulunanların sağlık hizmetinden yararlanabilmesi için tanınan süre 30 Nisan 2021'e uzatılıyor. Nisana kadar prim borcunun anaparasını ödeyenlerin gecikme faizi ve cezaları silinecek. GSS kapsamında brüt asgari ücretin yüzde 3'ü oranında prim alınıyor. Buna göre bu yıl aylık 88.29 lira GSS primi ödenmesi gerekiyor.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İşgal zindanlarındaki 5 Gazzeli özgürlüğüne kavuştu

Amazon yaklaşık 16 bin kişiyi işten çıkaracak

Endonezya'daki heyelanda ölü sayısı 53'e yükseldi

Iğdır’da 3.9 milyonluk külçe altın vurgunu: 4 gözaltı

Su kıtlığı yüzde 90'a ulaştı: Gazze Belediyesi, yaklaşan su krizi konusunda uyarıda bulundu

MGK bildirisi yayımlandı: İran'ın istikrarı bölgemizin güvenliği bakımından büyük önem arz ediyor

Batı Şeria'da bir Filistinli şehit edildi

Malatya'da torbacılara operasyon: 13 tutuklama

Küçük ölçekli balıkçılığın desteklenmesine yönelik başvurular başladı

Şara ve Putin, Kremlin’de geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdi

İran: Diyaloğa da kendimizi savunmaya da hazırız

Bakan Bayraktar Dünya Bsı Türkiye Ülke Direktörü Lopez’i kabul etti

HÜDA PAR’dan yerel medya uyarısı: Destek yok, kanallar kapanıyor

Portekiz'de şiddeti hava şartları can kayıplarına neden oldu

Gaziantep'te Mekansal Erişilebilirlik ve İyi Uygulamalar Eğitimi düzenlendi

Trump, İran'a yönelik tehdidinin dozajını artırıyor

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Milleti sefaletten kurtaramayan ekonomik program başarılı sayılmaz

GSO'dan ihracatçılara SKDM uyarısı

81 ilden gelen genç şef adayları Gaziantep'te buluştu

MAZLUMDER’den Suriye için sağduyu ve müzakere çağrısı

e-YDS başvurularına başlandı

MGK toplandı

Yaşam Hastanesi’nden Gazetemize 11. Yıl Ziyareti

Cevdet Yılmaz: Nüfus politikalarında somut adımlar atıldı

Türkiye-Macaristan 2'nci dönem JETCO toplantısı Budapeşte’de yapıldı

DMM: Gemiler ticari kaygılarla elden çıkarılmadı

Temel ihtiyaç lüks oldu: Su faturalarına tepki büyüyor

HÜDA PAR Ankara İl Başkanı Karaarslan: Ankara 'dur-kalk' şehrine dönüştü

Meteorolojiden Bursa için kuvvetli fırtına uyarısı

Konya Selçuklu’da 8 araçlı zincirleme kaza: 2 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgal zindanlarındaki 5 Gazzeli özgürlüğüne kavuştu

Amazon yaklaşık 16 bin kişiyi işten çıkaracak

Endonezya'daki heyelanda ölü sayısı 53'e yükseldi

Iğdır’da 3.9 milyonluk külçe altın vurgunu: 4 gözaltı

Su kıtlığı yüzde 90'a ulaştı: Gazze Belediyesi, yaklaşan su krizi konusunda uyarıda bulundu

MGK bildirisi yayımlandı: İran'ın istikrarı bölgemizin güvenliği bakımından büyük önem arz ediyor

Batı Şeria'da bir Filistinli şehit edildi