• BIST 100

    16214,01%0,29
  • DOLAR

    44,08% 0,04
  • EURO

    51,26% 0,10
  • GRAM ALTIN

    7356,45% 0,02
  • Ç. ALTIN

    11864,39% 0,00

Emlakçılar için yetki belgesi dönemi 1 Nisan'da başlıyor

26 Mart 2021, Cuma 11:25
26 Mart 2021, Cuma 11:25
Emlakçılar için yetki belgesi dönemi 1 Nisan
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Emlakçılar için yetki belgesi dönemi 1 Nisan'da başlıyor

Emlak sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin taşıması gereken şartlar 5 Haziran 2018'de yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile belirlenmiş ve gayrimenkul alım satım ve kiralama işiyle uğraşanlara yönelik yetki belgesi şartı getirilmişti.

Emlakçılık işiyle uğraşanlar için lise mezuniyeti ve staj, ofisler için ise m2 şartı gibi çok sayıda düzenlemenin yer aldığı uygulamanın hayata geçmesi için belirlenen tarih ise son olarak 31 Mart 2021'e kadar uzatılmıştı.

Emlakçıları yakından ilgilendiren düzenleme için tanınan sürede geri sayım başladı.

31 MART'TA SONA ERİYOR

31 Mart tarihine kadar yetki belgesi başvurusunda bulunmayan işletmeler, müktesep haklardan (5 Haziran 2018 öncesinde bu işle kayıtlı olarak uğraşanlarda mezuniyet, ofiste m2 vs gibi şartlar aranmıyor) faydalanamayacak.

Başvuru yapmayan vergi ve oda kayıtlı emlakçılar bu tarihten sonra staj, sigortalı olma, mesleki deneyim kursu, mesleki yeterlilik belgesi, lise mezunu olma gibi şartların tamamını yerine getirmek zorunda olacak.

26 BİN BAŞVURU OLDU!

Türkiye genelinde tahmini olarak 50 bine yakın kayıtlı emlakçı bulunuyor. Bu rakamın yanı sıra emlakçılık işini kayıt dışı yapanların sayısı ise yüzbinlerle ifade ediliyor. Yetki belgesi için tanınan süre 31 Mart'ta dolacakken, yönetmelik kapsamında yetki belgesi alan işletme sayısının ise 26 bin civarında olduğu kaydediliyor.

TAPUDA İŞLEM YAPAMAYACAK, İLAN GİREMEYECEK

Düzenleme kapsamında yetki belgesi olmadan emlakçılık yapanlara tapuda işlem yasağı gelirken, söz konusu kişilerin belgesiz olarak internet sitelerine de ilan girişi yapmasının önüne geçiliyor. İnternet portallarına sahibinden olarak gayrimenkul ilanı girilmesi halinde ise ilanı giren kişiden vekalet veya tapu isteniyor.

CEZALAR 10 KATINA ÇIKABİLECEK

Yetki belgesiz kayıt dışı olarak emlakçılık yapmayı sürdürenlere yakalanmaları halinde cezai işlem uygulanacak. Ceza oranları ise, 3 bin TL'den başlayıp işlemin türüne göre 10 bin TL'ye kadar çıkacak ve ilgili bakanlık bu cezaları 10 katına kadar uygulamakla da yetkili olacak.

ÜÇ KOLDAN SIKI DENETİM

Emlakçılara yönelik 1 Nisan'da başlayacak yeni döneme ilişkin yenisafak.com'a konuşan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, Ticaret Bakanlığı bünyesinde ihbar hattının kurulduğunu belirterek, söz konusu tarih itibariyle bakanlık yetkililerinin, belediyelerin ve ilgili odaları sahaya inerek denetimlere başlayacağını ve belgesi olmayan işletmelerin artık bu işi yapamayacağını kaydetti.

Yetki belgesi olmadan emlakçılık işi yapanlara yönelik MASAK'ın da devrede olduğuna dikkat çeken Aşa, konuyla ilgili önemli bir gelişmeyi de paylaştı.

MASAK DEVREDE: İNCELEME BAŞLATILACAK

Aşa, Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesindeki Mali Suçları Araştırma Kurulu MASAK'tan Türkiye Esnaf Ve Sanatkarları Konfederasyonu'na 'Yetki Belgesi Olmadan Ticari Faaliyet Yürüten İşletmeler' başlıklı bir genelge geldiğini ve bu genelge ile 31 Mart sonrası belgesiz olarak emlakçılık yapanların https://ttbs.gtb.gov.tr/ adresi üzerinden ihbar edilmesinin istendiğini, söz konusu kişilere yönelik ise kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadele kapsamında inceleme yürütülebileceğine ilişkin uyarıda bulunulduğuna dikkat çekti.

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) yetki belgesi bulunan emlakçılara da bir mail atarak yükümlülüklerin yerine getirilmesi noktasında uyarıda bulundu.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Yüzlerce zeytin ağacı işgalciler tarafından kesildi: "Güvenlik alanı" hazırlığı

Gaziantep'te fayans yüklü tır devrildi

Adıyaman'da hat, tezhip ve ebru sergisi açıldı

Gaziantep yumurta üretiminde Türkiye'de 4'üncü sırada

BİGG GARAJ programı ile girişimcilere 1,35 milyon lira destek fırsatı

Diyarbakır Ulu Cami'ye yeni aydınlatma

Şırnak'ta mıcır yüklü kamyon devrildi: Bir yaralı

Beytüşşebap'ta kar mesaisi: Kapanan köy yolları açılıyor

Molla Yalçın: İçerisinde Kadir Gecesini barındıran bu günleri değerlendirelim

Yeşilyurt'ta bayram öncesi detaylı temizlik ve çevre düzenlemesi

İran, ABD ve siyonist rejime ait bları hedef alabilir

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü koruyucu ailelerle iftarda bir araya geldi

Batman'da Ramazanın manevi iklimi "hatimle teravih"te yaşatılıyor

Kutsal emanetler sergisini ziyaret eden halk: İslam tarihini yeniden hatırlattı

Bakan Uraloğlu: Hürmüz Boğazı’nda 15 Türkiye gemisi bekliyor

Gaziantep'te uyuşturucu satıcılığı yapan şahıs yakalandı

Paris’te nükleer enerji zirvesi:  Türkiye dahil 30’dan fazla ülke nükleer enerjiye destek verdi

Glokoma karşı erken teşhis uyarısı

Malatya'da öğrencilere deprem ve yangın bilinci eğitimi

Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının açıklanmasının üzerinden 6 yıl geçti

Bursa'da dilencilik operasyonu: Çok sayıda kişiye işlem yapıldı

Adana’da uyuşturucu operasyonu : 10 kişi yakalandı

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu

Epstein skandalı büyüyor: Küresel elitler, uluslararası suç ve ahlaksızlık ağı

Adana’da “Dünya Kudüs Günü” dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirilecek

Enerji verimliliği projelerine yüzde 30’a kadar hibe desteği

Bursa’da uyuşturucu operasyonunda çok sayıda şüpheli gözaltına alındı

Bilecik’te uyuşturucu operasyonu: 4 şüpheli yakalandı

Adalet Bakanı Gürlek: Futbolun temiz kalması gerekiyor

İstanbul’da para dolu çuvalların çalındığı soygunda 8 şüpheli yakalandı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yüzlerce zeytin ağacı işgalciler tarafından kesildi: "Güvenlik alanı" hazırlığı

Gaziantep'te fayans yüklü tır devrildi

Adıyaman'da hat, tezhip ve ebru sergisi açıldı

Gaziantep yumurta üretiminde Türkiye'de 4'üncü sırada

BİGG GARAJ programı ile girişimcilere 1,35 milyon lira destek fırsatı

Diyarbakır Ulu Cami'ye yeni aydınlatma

Şırnak'ta mıcır yüklü kamyon devrildi: Bir yaralı