-
BIST 100
16159,06%-0,58
-
DOLAR
44,30% 0,23
-
EURO
50,79% 0,00
-
GRAM ALTIN
6885,50% 0,54
-
Ç. ALTIN
11465,56% 0,00
Emlakçılar için yetki belgesi dönemi 1 Nisan'da başlıyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Emlakçılar için yetki belgesi dönemi 1 Nisan'da başlıyor
Emlak sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin taşıması gereken şartlar 5 Haziran 2018'de yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile belirlenmiş ve gayrimenkul alım satım ve kiralama işiyle uğraşanlara yönelik yetki belgesi şartı getirilmişti.
Emlakçılık işiyle uğraşanlar için lise mezuniyeti ve staj, ofisler için ise m2 şartı gibi çok sayıda düzenlemenin yer aldığı uygulamanın hayata geçmesi için belirlenen tarih ise son olarak 31 Mart 2021'e kadar uzatılmıştı.
Emlakçıları yakından ilgilendiren düzenleme için tanınan sürede geri sayım başladı.
31 MART'TA SONA ERİYOR
31 Mart tarihine kadar yetki belgesi başvurusunda bulunmayan işletmeler, müktesep haklardan (5 Haziran 2018 öncesinde bu işle kayıtlı olarak uğraşanlarda mezuniyet, ofiste m2 vs gibi şartlar aranmıyor) faydalanamayacak.
Başvuru yapmayan vergi ve oda kayıtlı emlakçılar bu tarihten sonra staj, sigortalı olma, mesleki deneyim kursu, mesleki yeterlilik belgesi, lise mezunu olma gibi şartların tamamını yerine getirmek zorunda olacak.
26 BİN BAŞVURU OLDU!
Türkiye genelinde tahmini olarak 50 bine yakın kayıtlı emlakçı bulunuyor. Bu rakamın yanı sıra emlakçılık işini kayıt dışı yapanların sayısı ise yüzbinlerle ifade ediliyor. Yetki belgesi için tanınan süre 31 Mart'ta dolacakken, yönetmelik kapsamında yetki belgesi alan işletme sayısının ise 26 bin civarında olduğu kaydediliyor.
TAPUDA İŞLEM YAPAMAYACAK, İLAN GİREMEYECEK
Düzenleme kapsamında yetki belgesi olmadan emlakçılık yapanlara tapuda işlem yasağı gelirken, söz konusu kişilerin belgesiz olarak internet sitelerine de ilan girişi yapmasının önüne geçiliyor. İnternet portallarına sahibinden olarak gayrimenkul ilanı girilmesi halinde ise ilanı giren kişiden vekalet veya tapu isteniyor.
CEZALAR 10 KATINA ÇIKABİLECEK
Yetki belgesiz kayıt dışı olarak emlakçılık yapmayı sürdürenlere yakalanmaları halinde cezai işlem uygulanacak. Ceza oranları ise, 3 bin TL'den başlayıp işlemin türüne göre 10 bin TL'ye kadar çıkacak ve ilgili bakanlık bu cezaları 10 katına kadar uygulamakla da yetkili olacak.
ÜÇ KOLDAN SIKI DENETİM
Emlakçılara yönelik 1 Nisan'da başlayacak yeni döneme ilişkin yenisafak.com'a konuşan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, Ticaret Bakanlığı bünyesinde ihbar hattının kurulduğunu belirterek, söz konusu tarih itibariyle bakanlık yetkililerinin, belediyelerin ve ilgili odaları sahaya inerek denetimlere başlayacağını ve belgesi olmayan işletmelerin artık bu işi yapamayacağını kaydetti.
Yetki belgesi olmadan emlakçılık işi yapanlara yönelik MASAK'ın da devrede olduğuna dikkat çeken Aşa, konuyla ilgili önemli bir gelişmeyi de paylaştı.
MASAK DEVREDE: İNCELEME BAŞLATILACAK
Aşa, Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesindeki Mali Suçları Araştırma Kurulu MASAK'tan Türkiye Esnaf Ve Sanatkarları Konfederasyonu'na 'Yetki Belgesi Olmadan Ticari Faaliyet Yürüten İşletmeler' başlıklı bir genelge geldiğini ve bu genelge ile 31 Mart sonrası belgesiz olarak emlakçılık yapanların https://ttbs.gtb.gov.tr/ adresi üzerinden ihbar edilmesinin istendiğini, söz konusu kişilere yönelik ise kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadele kapsamında inceleme yürütülebileceğine ilişkin uyarıda bulunulduğuna dikkat çekti.
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) yetki belgesi bulunan emlakçılara da bir mail atarak yükümlülüklerin yerine getirilmesi noktasında uyarıda bulundu.

HSK kararnamesiyle 12 hakim ve savcının görev yerleri değişti
Adalet Bakanlığı'nda çok sayıda genel müdür görevden alındı
Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılmasına STK'lardan ortak tepki
İletişim Başkanı Duran: Eğitim, ülkemizin yarınlarını inşa edecek en temel unsurdur
Malatya'da uyuşturucu ve silah operasyonu: 3 tutuklama
Rusya, ticaret gemileri için silahlı refakatçi bulundurmayı değerlendiriyor
Bakan Güler Katarlı mevkidaşı Al Sani ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Öğretmene kalkan el, geleceğimize kalkmış demektir
Dışişleri Bakanlığı'ndan Afganistan-Pakistan ateşkesine ilişkin açıklama
Irak, Kerkük petrol ihracatına Ceyhan limanı üzerinden yeniden başladı
Bakan Şimşek Siirt’te temaslarda bulundu
Katar: İran'ın attığı 5 füzeden biri Ras Laffan'a düştü
İran Cumhurbaşkanı: Enerji altyapımıza saldırının etkileri tüm dünyayı etkileyebilir
Siirt’te kamyonet şarampole yuvarlandı: Bir ölü, 2 yaralı
İran'ın uyarısının ardından Katar ve Suudi'de patlamalar yaşandı
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Önemli olan makam değil, hizmettir
İşgalciler, Ben Gurion Havalimanı'nda uçakların hasar gördüğünü itiraf etti
Bayramı keyifli geçirmek için beslenmeye dikkat!
İzmir’de bayramda toplu ulaşım düzenlemesi
Ara tatille birleşen bayram trafiğinde lastiğe dikkat!
Umut Kervanı Van’da yüzleri güldürdü
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Umman Sultanı görüştü
Yapıcıoğlu: Müslümanlar birleşmeli, fitneden uzak durmalı
Devrim Muhafızları, 3 Körfez ülkesini "petrol tesisi" için uyardı: "Uzak durun!"
İran'da Dena müretteabatı ile Laricani için cenaze töreni düzenleniyor
Turgut Özal Gençlik Merkezi'nin temeli atma töreni gerçekleştirildi
HÜDA PAR: Bölge devletleri ABD askeri üslerini kapatmalıdır
BAMMED Başkanı Özcan: Bayramlar umudu büyütme zamanıdır
Vali Yavuz: Bayram süresince 2 bin 911 personel görev yapacak
Diyarbakır’da tatlıcılar yoğun mesai yapıyor
Yükleniyor







