• BIST 100

    11003,84%-0,30
  • DOLAR

    42,45% 0,03
  • EURO

    49,64% 0,18
  • GRAM ALTIN

    5731,04% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9300,60% -0,23

Emlakçılar için yetki belgesi dönemi 1 Nisan'da başlıyor

26 Mart 2021, Cuma 11:25
26 Mart 2021, Cuma 11:25
Emlakçılar için yetki belgesi dönemi 1 Nisan
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Emlakçılar için yetki belgesi dönemi 1 Nisan'da başlıyor

Emlak sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin taşıması gereken şartlar 5 Haziran 2018'de yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile belirlenmiş ve gayrimenkul alım satım ve kiralama işiyle uğraşanlara yönelik yetki belgesi şartı getirilmişti.

Emlakçılık işiyle uğraşanlar için lise mezuniyeti ve staj, ofisler için ise m2 şartı gibi çok sayıda düzenlemenin yer aldığı uygulamanın hayata geçmesi için belirlenen tarih ise son olarak 31 Mart 2021'e kadar uzatılmıştı.

Emlakçıları yakından ilgilendiren düzenleme için tanınan sürede geri sayım başladı.

31 MART'TA SONA ERİYOR

31 Mart tarihine kadar yetki belgesi başvurusunda bulunmayan işletmeler, müktesep haklardan (5 Haziran 2018 öncesinde bu işle kayıtlı olarak uğraşanlarda mezuniyet, ofiste m2 vs gibi şartlar aranmıyor) faydalanamayacak.

Başvuru yapmayan vergi ve oda kayıtlı emlakçılar bu tarihten sonra staj, sigortalı olma, mesleki deneyim kursu, mesleki yeterlilik belgesi, lise mezunu olma gibi şartların tamamını yerine getirmek zorunda olacak.

26 BİN BAŞVURU OLDU!

Türkiye genelinde tahmini olarak 50 bine yakın kayıtlı emlakçı bulunuyor. Bu rakamın yanı sıra emlakçılık işini kayıt dışı yapanların sayısı ise yüzbinlerle ifade ediliyor. Yetki belgesi için tanınan süre 31 Mart'ta dolacakken, yönetmelik kapsamında yetki belgesi alan işletme sayısının ise 26 bin civarında olduğu kaydediliyor.

TAPUDA İŞLEM YAPAMAYACAK, İLAN GİREMEYECEK

Düzenleme kapsamında yetki belgesi olmadan emlakçılık yapanlara tapuda işlem yasağı gelirken, söz konusu kişilerin belgesiz olarak internet sitelerine de ilan girişi yapmasının önüne geçiliyor. İnternet portallarına sahibinden olarak gayrimenkul ilanı girilmesi halinde ise ilanı giren kişiden vekalet veya tapu isteniyor.

CEZALAR 10 KATINA ÇIKABİLECEK

Yetki belgesiz kayıt dışı olarak emlakçılık yapmayı sürdürenlere yakalanmaları halinde cezai işlem uygulanacak. Ceza oranları ise, 3 bin TL'den başlayıp işlemin türüne göre 10 bin TL'ye kadar çıkacak ve ilgili bakanlık bu cezaları 10 katına kadar uygulamakla da yetkili olacak.

ÜÇ KOLDAN SIKI DENETİM

Emlakçılara yönelik 1 Nisan'da başlayacak yeni döneme ilişkin yenisafak.com'a konuşan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, Ticaret Bakanlığı bünyesinde ihbar hattının kurulduğunu belirterek, söz konusu tarih itibariyle bakanlık yetkililerinin, belediyelerin ve ilgili odaları sahaya inerek denetimlere başlayacağını ve belgesi olmayan işletmelerin artık bu işi yapamayacağını kaydetti.

Yetki belgesi olmadan emlakçılık işi yapanlara yönelik MASAK'ın da devrede olduğuna dikkat çeken Aşa, konuyla ilgili önemli bir gelişmeyi de paylaştı.

MASAK DEVREDE: İNCELEME BAŞLATILACAK

Aşa, Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesindeki Mali Suçları Araştırma Kurulu MASAK'tan Türkiye Esnaf Ve Sanatkarları Konfederasyonu'na 'Yetki Belgesi Olmadan Ticari Faaliyet Yürüten İşletmeler' başlıklı bir genelge geldiğini ve bu genelge ile 31 Mart sonrası belgesiz olarak emlakçılık yapanların https://ttbs.gtb.gov.tr/ adresi üzerinden ihbar edilmesinin istendiğini, söz konusu kişilere yönelik ise kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadele kapsamında inceleme yürütülebileceğine ilişkin uyarıda bulunulduğuna dikkat çekti.

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) yetki belgesi bulunan emlakçılara da bir mail atarak yükümlülüklerin yerine getirilmesi noktasında uyarıda bulundu.

Gazze'de şehit sayısı 70 bin 125'e yükseldi

Beyin çipi sınırları aşıyor: Neuralink hastaları düşünce gücüyle robotik kol kontrolüne başladı

Vali Yavuz: Malatya'da suç oranlarını önemli ölçüde düşürdük

Köy yolunda tehlike: Vatandaşlar tümsek ve uyarı levhası talep ediyor

Türkiye'nin sağlık harcamaları 2024’te 2,3 trilyon lirayı aştı

Putin: Donbas ve Novorossiya'yı askeri ya da başka yollarla kontrol altına alacağız

Şırnak’ta tazelenme üniversitesi öğrencileri kampüs yürüyüşü ve spor etkinliğinde buluştu

GAİB kasım ayına ilişkin ihracat verilerini açıkladı

Tanzanya Devlet Başkanı Hassan: Dış dayatmaları kabul etmiyoruz

Adana'da 120 suç kaydı bulunan zanlı yakalandı

İran: İslami düzeni savunmada canımız pahasına kararlıyız

Dünyanın dört bir yanından gençler Şanlıurfa’da Kur’an eğitiminde buluştu

Arazi kiraları katlandı, çiftçi ayakta kalmakta zorlanıyor

Filistinlilerin Zikim'de gizlice gömülmesi: Hak örgütlerinden acil çağrı

Rusya, FaceTime’a erişimi yasakladı

Meteoroloji’den 6 il için kuvvetli sağanak uyarısı

Batman'da engelliler erişilebilirlik sorunlarıyla mücadele ediyor

Moldova’da düşen dronu oyuncak sanan vatandaş evine götürdü

İşgalciler, Zaviye beldesine girişleri 6 gündür engelliyor

Otomotiv, kasım ayının ihracat şampiyonu oldu

Yahudi çetelerin saldırısında 7 Filistinli yaralandı

Bilim insanları portakal suyunun genler üzerinde etkili olduğunu söylüyor

Şanlıurfa’da otoyolda beyaz eşya yüklü tır yandı

HÜDA PAR Dicle İlçe Başkanı'ndan metruk yapılar için çağrı

Siyonist rejim Kudüs'te inşaat halindeki binayı yıktı

Vali Canalp: Batman'da asayişte düşüş, aydınlatmada rekor seviyedeyiz

İşgal rejimi Batı Şeria’da birçok bölgeye baskın düzenledi

Kilo veremiyorsanız sebebi "Lipödem Hastalığı" olabilir

Siyonist rejim ateşkese rağmen Gazze açıklarında 4 balıkçıyı esir aldı

HAMAS: CNN'in araştırması, siyonist rejimin yardımları ölüm tuzağına çevirdiğinin yeni kanıtı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze'de şehit sayısı 70 bin 125'e yükseldi

Beyin çipi sınırları aşıyor: Neuralink hastaları düşünce gücüyle robotik kol kontrolüne başladı

Vali Yavuz: Malatya'da suç oranlarını önemli ölçüde düşürdük

Köy yolunda tehlike: Vatandaşlar tümsek ve uyarı levhası talep ediyor

Türkiye'nin sağlık harcamaları 2024’te 2,3 trilyon lirayı aştı

Putin: Donbas ve Novorossiya'yı askeri ya da başka yollarla kontrol altına alacağız

Şırnak’ta tazelenme üniversitesi öğrencileri kampüs yürüyüşü ve spor etkinliğinde buluştu