• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Emlakçılar için yetki belgesi dönemi 1 Nisan'da başlıyor

26 Mart 2021, Cuma 11:25
26 Mart 2021, Cuma 11:25
Emlakçılar için yetki belgesi dönemi 1 Nisan
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Emlakçılar için yetki belgesi dönemi 1 Nisan'da başlıyor

Emlak sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin taşıması gereken şartlar 5 Haziran 2018'de yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile belirlenmiş ve gayrimenkul alım satım ve kiralama işiyle uğraşanlara yönelik yetki belgesi şartı getirilmişti.

Emlakçılık işiyle uğraşanlar için lise mezuniyeti ve staj, ofisler için ise m2 şartı gibi çok sayıda düzenlemenin yer aldığı uygulamanın hayata geçmesi için belirlenen tarih ise son olarak 31 Mart 2021'e kadar uzatılmıştı.

Emlakçıları yakından ilgilendiren düzenleme için tanınan sürede geri sayım başladı.

31 MART'TA SONA ERİYOR

31 Mart tarihine kadar yetki belgesi başvurusunda bulunmayan işletmeler, müktesep haklardan (5 Haziran 2018 öncesinde bu işle kayıtlı olarak uğraşanlarda mezuniyet, ofiste m2 vs gibi şartlar aranmıyor) faydalanamayacak.

Başvuru yapmayan vergi ve oda kayıtlı emlakçılar bu tarihten sonra staj, sigortalı olma, mesleki deneyim kursu, mesleki yeterlilik belgesi, lise mezunu olma gibi şartların tamamını yerine getirmek zorunda olacak.

26 BİN BAŞVURU OLDU!

Türkiye genelinde tahmini olarak 50 bine yakın kayıtlı emlakçı bulunuyor. Bu rakamın yanı sıra emlakçılık işini kayıt dışı yapanların sayısı ise yüzbinlerle ifade ediliyor. Yetki belgesi için tanınan süre 31 Mart'ta dolacakken, yönetmelik kapsamında yetki belgesi alan işletme sayısının ise 26 bin civarında olduğu kaydediliyor.

TAPUDA İŞLEM YAPAMAYACAK, İLAN GİREMEYECEK

Düzenleme kapsamında yetki belgesi olmadan emlakçılık yapanlara tapuda işlem yasağı gelirken, söz konusu kişilerin belgesiz olarak internet sitelerine de ilan girişi yapmasının önüne geçiliyor. İnternet portallarına sahibinden olarak gayrimenkul ilanı girilmesi halinde ise ilanı giren kişiden vekalet veya tapu isteniyor.

CEZALAR 10 KATINA ÇIKABİLECEK

Yetki belgesiz kayıt dışı olarak emlakçılık yapmayı sürdürenlere yakalanmaları halinde cezai işlem uygulanacak. Ceza oranları ise, 3 bin TL'den başlayıp işlemin türüne göre 10 bin TL'ye kadar çıkacak ve ilgili bakanlık bu cezaları 10 katına kadar uygulamakla da yetkili olacak.

ÜÇ KOLDAN SIKI DENETİM

Emlakçılara yönelik 1 Nisan'da başlayacak yeni döneme ilişkin yenisafak.com'a konuşan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, Ticaret Bakanlığı bünyesinde ihbar hattının kurulduğunu belirterek, söz konusu tarih itibariyle bakanlık yetkililerinin, belediyelerin ve ilgili odaları sahaya inerek denetimlere başlayacağını ve belgesi olmayan işletmelerin artık bu işi yapamayacağını kaydetti.

Yetki belgesi olmadan emlakçılık işi yapanlara yönelik MASAK'ın da devrede olduğuna dikkat çeken Aşa, konuyla ilgili önemli bir gelişmeyi de paylaştı.

MASAK DEVREDE: İNCELEME BAŞLATILACAK

Aşa, Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesindeki Mali Suçları Araştırma Kurulu MASAK'tan Türkiye Esnaf Ve Sanatkarları Konfederasyonu'na 'Yetki Belgesi Olmadan Ticari Faaliyet Yürüten İşletmeler' başlıklı bir genelge geldiğini ve bu genelge ile 31 Mart sonrası belgesiz olarak emlakçılık yapanların https://ttbs.gtb.gov.tr/ adresi üzerinden ihbar edilmesinin istendiğini, söz konusu kişilere yönelik ise kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadele kapsamında inceleme yürütülebileceğine ilişkin uyarıda bulunulduğuna dikkat çekti.

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) yetki belgesi bulunan emlakçılara da bir mail atarak yükümlülüklerin yerine getirilmesi noktasında uyarıda bulundu.

Bursa’da görüş mesafesi düştü: Kentte gelen araçlar sis nedeniyle zor anlar yaşadı

İspanya’da dev dalgalar göletteki kişileri denize sürükledi: 3 ölü

İşgalciler ateşkesi tekrar ihlal etti: Gazze'nin doğusunda yeni saldırılar

Filistin halkının efsanevi kıyamı: Birinci İntifada

Şırnak Cizre’de Dicle Nehri kızıla boyandı: İlçeye su verilmeyecek

Malatya'da 38 kilometrelik isale hattı çalışması

Kudüs'ü Filistinlilerden arındırmak isteyen işgalciler yeni yıkımlara hazırlanıyor

Uzmanlar uyarıyor: Çocukluk çağı hipertansiyonunda büyük artış

İşgal ordusunda çöküş büyüyor: 7 Ekim'den bu yana 22 bin asker yaralandı

Burdur’da bir araç karşı şeride geçti: 2 ölü 3 yaralı

Mardin’de mısır kurutma tesisinde yangın çıktı

Nijerya, Benin'e yönelik darbe girişimine karşı asker konuşlandırdı

Ekvador’da mahkumlar arasında çatışma: 9 ölü

Çamlıca Kolejinde "Aile ve Çocuk İletişimi" semineri

Malatya'da kapalı psikiyatri servisi hizmete açıldı

Bütçe görüşmeleri iki hafta aralıksız devam edecek

Adana'da bir evde el bombası ele geçirildi

Louvre’da su sızıntısı: Mısır eserleri bölümünde yüzlerce çalışma zarar gördü

Zelenskiy, ABD ile barış görüşmelerinin "kolay" olmadığını söyledi

Şanlıurfa’da nitelikli dolandırıcılık operasyonu: 3 kişi tutuklandı

18 ilde dolandırıcılık operasyonu: 84 kişi tutuklandı

Şanlıurfa’da 5 binden fazla sentetik hap ele geçirildi

Diyarbakır’da yoğun sis etkili oldu

Uluslararası Göç Örgütü: Hızlı Destek güçlerinin ihlalleri nedeniyle Kordofan'dan göç artıyor

Adana'da park halindeki araçlara çarpan otomobil ters döndü

Şanlıurfa’da elektrik kesintileri mağdur ediyor: Kısas Mahallesi'nde protesto

Osmaniye’de STK’lardan Gazze için dayanışma kermesi

Guterres: Esed rejiminin düşmesi Suriye'de onlarca yıllık baskıyı bitirdi

Brent petrol 63,72 dolardan işlem görüyor

72 ilde uyuşturucu operasyonu: 970 şüpheli gözaltında

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bursa’da görüş mesafesi düştü: Kentte gelen araçlar sis nedeniyle zor anlar yaşadı

İspanya’da dev dalgalar göletteki kişileri denize sürükledi: 3 ölü

İşgalciler ateşkesi tekrar ihlal etti: Gazze'nin doğusunda yeni saldırılar

Filistin halkının efsanevi kıyamı: Birinci İntifada

Şırnak Cizre’de Dicle Nehri kızıla boyandı: İlçeye su verilmeyecek

Malatya'da 38 kilometrelik isale hattı çalışması

Kudüs'ü Filistinlilerden arındırmak isteyen işgalciler yeni yıkımlara hazırlanıyor