• BIST 100

    14991,40%0,51
  • DOLAR

    43,14% 0,10
  • EURO

    50,34% 0,08
  • GRAM ALTIN

    6377,90% 0,18
  • Ç. ALTIN

    10268,60% 0,00

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! İstanbul’da fiyatlar iki katına çıktı

24 Mart 2021, Çarşamba 14:02
24 Mart 2021, Çarşamba 14:02
Ev sahibi ve kiracılar dikkat! İstanbul’da fiyatlar iki katına çıktı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! İstanbul’da fiyatlar iki katına çıktı

Ev kiraları İstanbul’da son bir yılda enflasyonun üzerinde artış trendine girdi. Konut kredi faizlerinin yükselmesiyle birlikte ilk olarak haziran ayında bahçeli evlerde başlayıp, eylülde ise diğer arayışların devreye girmesiyle İstanbul’da kiralık ev fiyatları bazı semtlerde yüzde 100’ün üzerinde arttı. Bağcılar’da artış yüzde 122’yi bulurken, Zeytinburnu, Şile, Esenyurt, Ataşehir, Sultanbeyli, Kadıköy, Çekmeköy ve Beykoz gibi 8 ilçede de kira artışları yüzde 50’nin üzerine çıktı.

Öte yandan bazı ilçelerde yüksek artış semt bazlı yaşandı. Hürriyet Emlak’ın verilerine göre Sarıyer’in Reşitpaşa, Emirgan, Kumköy semtleriyle, Kağıthane’nin Hamidiye semti ve Şişli’nin Harbiye’de kira artışı yüzde 100’ü buldu.Sarıyer’in Zekeriyaköy semtiyle Beşiktaş’ın Dikilitaş ve Levazım semtleri, Beyoğlu’nun Gümüşsuyu semtinde artışlar yüzde 75 ila 100 arasında gözlemlendi. Yüzde 50’nin üzerinde fiyat artışının yaşandığı diğer semtler ise Şişli’nin Teşvikiye ve Esentepe semtleri, Eyüpsultan’da Göktürk, Beyoğlu’da Tomtom Mahallesi, Sarıyer’in Yeniköy semti ve Bakırköy’ün Yeşilköy semti olarak öne çıktı. Emlakçıların portföyüne giren kiralık ev sayısı azalırken, ev bulmak için ayrılan süre de 2 aya kadar ulaştı.

METROLAR BÜYÜK ARTIŞ GETİRDİ

İstanbul’da kiralık konutların ortalama metrekare fiyatlarında son 1 yılda ortalama yüzde 20 oranında artış gerçekleştiğini söyleyen Hürriyet Emlak Eş Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, “Geçtiğimiz yıl bir önceki seneye kıyasla bu rakam yüzde 13 olmuştu. Son 1 yıl içerisinde pandemi sürecini de hesaba kattığımızda kiraların bu denli yükselmesini tüketici alışkanlıklarının değişmesine bağlıyoruz. Bu süreç devam ettiği sürece İstanbul’un özellikle merkezi yerlerinde, sahile ya da doğaya yürüme mesafesinde olan semtlerinde fiyatların artmaya devam edeceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

Son 1 yıl içerisindeki yükselişi ilçe bazında değerlendirdiklerinde Bağcılar, Zeytinburnu, Şile, Esenyurt, Ataşehir, Sultanbeyli, Kadıköy, Çekmeköy ve Beykoz’da artışların yüzde 50’nin üzerinde olduğunu belirten Tandoğan, “Yapımı devam eden metro projelerinin bulunduğu bölgelerde de artış hızlandı” dedi.

KADIKÖY HER ZAMAN HAREKETLİ

Kadıköy’ün ise merkez bölgede olması nedeniyle gayrimenkul piyasasının her zaman hareketli olduğunu belirten Tandoğan, “Metro projelerinin bağlantı noktası olarak dikkat çeken Kadıköy’de kiralık konutlarda son 1 yılda yüzde 50’nin üzerinde fiyat artışının gerçekleştiğini görüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

KİRA FİYATLARI TÜFE'Yİ GEÇTİ

Sahibinden.com Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazım Erdoğan da, sektörünün nabzının attığı İstanbul’da son iki yılda kiralarda düzenli bir artış eğilimi gözlemlediklerini belirterek şu bilgiyi verdi: “Kiralık konut ilan m2 cari fiyatları İstanbul, 23,1TL oldu. İstanbul’da ortalama kiralık m2 ilan fiyatları TÜFE kira endeksinin de uzun süre altında seyrettikten sonra önce yaklaştı, şubat itibarıyla de bir miktar geçti. 2017 Eylül ayına göre TÜFE kira endeksi yüzde 37,5 oranında artarken, kiralık ilan m2 fiyatları İstanbul’da yüzde 40,1 oranında yükseldi.”

Avcılar ve Beylikdüzü bölgesinde emlak hizmet veren Rota Emlak Genel Müdürü Soner Acun ise, yeni yapılan konut stokunun azalması nedeniyle hem Avcılar hem de Beylikdüzü bölgelerinde kiralama fiyatlarının son 1 yılda yüzde 30’un üzerinde arttığını söyledi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ARTIŞI KÖRÜKLEDİ

Avcılar bazında birçok yapının kentsel dönüşüme girmesinin de bölgede fiyatlara ekstra bir etki yarattığını söyleyen Acun, “Geçen yıl Avcılar’da 2 bin civarında olan fiyatlar bu yıl 2 bin 700 TL’ye çıktı. Beylikdüzü’nde ise 1700 TL’den 2 bin 500 TL’ye geldi” diye konuştu.


YENİ BİNALARDA ARTIŞ %30’U BULDU

Turyap Pazarlama Müdürü Alper Perçin, pandemiyle birlikte ilk olarak haziran ayında bahçeli ve balkonlu evlerde fiyat artışının görüldüğünü, eylül ayında ise biriken diğer kiralama taleplerinin devreye girmesiyle İstanbul’da kira artışının son 1 yılda ortalama yüzde18 civarında gerçekleştiğini kaydetti. Alper Perçin, 0-5 yaş arası yeni konutlarda bu artışın 30’u bulduğunu söyledi. 20 yaş ve üzeri konutlardaki kira artışının yüzde 10 olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Perçin, “Az sayıda bulunan kiralık konutlar, fiyatların artmasına neden oldu. Portföyümüze giren yeni konutlar hızlıca kiralanırken, 20 yaş ve üzeri konut kiralamalarında ise talep çok düşük seviyelerde” dedi.

İşgalciler Batı Şeria ve Kudüs'te en az 45 Filistinliyi alıkoydu

Orman köylüsü ailelere 2,55 milyar liralık ORKÖY desteği

ABD tarifeleri etkisiz kaldı: Çin küresel ticarette rekor kırdı

Rektör Şındak: Siirt Tıp Fakültesi ile ilgili kapanma ya da protokol iptali yok

Pompeo’dan küstah açıklama: Tarih kitapları Gazze’nin mağdurlarını yazmamalı

Malatya'nın ikinci hayvan barınağı hizmete başladı

Yemen'de siyasi diyaloglar hız kazanıyor: Ensarullah da sürece dâhil

"Hayalimdeki laboratuvar" resim yarışması başvuruları başladı

Doğal gaz santralinde ilave ünitelerle üretim artacak

Meclis’e emekli aylığı çağrısı

Mersin İl Sağlık Müdürlüğünde Mali Koordinasyon Toplantısı Gerçekleştirildi

Şanlıurfa’da tarihi eser operasyonu

Sağlık-Sen Siirt Şube Başkanı Eviz’den İLKHA’ya 10 Ocak ziyareti

Dürzi lider Hicri siyonist rejimi "koruyucu" ilan edip Suriye'nin bölünmesini savundu

Biruni Üniversitesi YÖK’ün "Bilim Kafe" etkinlikleriyle 6 ilde gençlerle buluştu

İstanbul Valiliği’nden gıda güvenliği genelgesi

Paravan şirketlerle dolandırıcılık yapan 15 şüpheli yakalandı

İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Mert: Buzlanmalarda yapılan en yaygın hata ani frenleme yapmaktır

Yeşilay Başkanı Dinç: Kumarın yasalı veya yasa dışı olanı yoktur

Siyonist rejim Ramazanda Müslümanların Mescid-i Aksa'ya girişini kısıtlayacak

Siirt’te küçük çocuğun yuttuğu madeni para başarılı operasyonla çıkarıldı

Mersin’de dolandırıcılık operasyonu: 15 şüpheli yakalandı

Tiroid ve paratiroid hastalıklarında uluslararası eğitim Bursa'da gerçekleştirildi

Bitlis’te kırsal kesimlerde hayat durdu: 229 köye ulaşım kesildi

Avustralya 544 bin sosyal medya hesabını askıya aldı

Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan Dünya Kudüs Haftası ve Miraç Kandili mesajı

Yeryüzü Doktorları 12 ülkede yardım ve sağlık nöbeti tuttu

Diyanet-Sen Batman: Miraç, Mescid-i Aksa'nın kurtuluşu için muhasebe vaktidir

Umut Kervanı’nın yardım tırları Gazze’ye uğurlandı

ASTP: ABD’nin İran’a yönelik müdahaleci tutumu kabul edilemez

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgalciler Batı Şeria ve Kudüs'te en az 45 Filistinliyi alıkoydu

Orman köylüsü ailelere 2,55 milyar liralık ORKÖY desteği

ABD tarifeleri etkisiz kaldı: Çin küresel ticarette rekor kırdı

Rektör Şındak: Siirt Tıp Fakültesi ile ilgili kapanma ya da protokol iptali yok

Pompeo’dan küstah açıklama: Tarih kitapları Gazze’nin mağdurlarını yazmamalı

Malatya'nın ikinci hayvan barınağı hizmete başladı

Yemen'de siyasi diyaloglar hız kazanıyor: Ensarullah da sürece dâhil