• BIST 100

    16666,50%-0,06
  • DOLAR

    43,84% 0,20
  • EURO

    51,59% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7083,96% 0,67
  • Ç. ALTIN

    11736,34% 0,55

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! İstanbul’da fiyatlar iki katına çıktı

24 Mart 2021, Çarşamba 14:02
24 Mart 2021, Çarşamba 14:02
Ev sahibi ve kiracılar dikkat! İstanbul’da fiyatlar iki katına çıktı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! İstanbul’da fiyatlar iki katına çıktı

Ev kiraları İstanbul’da son bir yılda enflasyonun üzerinde artış trendine girdi. Konut kredi faizlerinin yükselmesiyle birlikte ilk olarak haziran ayında bahçeli evlerde başlayıp, eylülde ise diğer arayışların devreye girmesiyle İstanbul’da kiralık ev fiyatları bazı semtlerde yüzde 100’ün üzerinde arttı. Bağcılar’da artış yüzde 122’yi bulurken, Zeytinburnu, Şile, Esenyurt, Ataşehir, Sultanbeyli, Kadıköy, Çekmeköy ve Beykoz gibi 8 ilçede de kira artışları yüzde 50’nin üzerine çıktı.

Öte yandan bazı ilçelerde yüksek artış semt bazlı yaşandı. Hürriyet Emlak’ın verilerine göre Sarıyer’in Reşitpaşa, Emirgan, Kumköy semtleriyle, Kağıthane’nin Hamidiye semti ve Şişli’nin Harbiye’de kira artışı yüzde 100’ü buldu.Sarıyer’in Zekeriyaköy semtiyle Beşiktaş’ın Dikilitaş ve Levazım semtleri, Beyoğlu’nun Gümüşsuyu semtinde artışlar yüzde 75 ila 100 arasında gözlemlendi. Yüzde 50’nin üzerinde fiyat artışının yaşandığı diğer semtler ise Şişli’nin Teşvikiye ve Esentepe semtleri, Eyüpsultan’da Göktürk, Beyoğlu’da Tomtom Mahallesi, Sarıyer’in Yeniköy semti ve Bakırköy’ün Yeşilköy semti olarak öne çıktı. Emlakçıların portföyüne giren kiralık ev sayısı azalırken, ev bulmak için ayrılan süre de 2 aya kadar ulaştı.

METROLAR BÜYÜK ARTIŞ GETİRDİ

İstanbul’da kiralık konutların ortalama metrekare fiyatlarında son 1 yılda ortalama yüzde 20 oranında artış gerçekleştiğini söyleyen Hürriyet Emlak Eş Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, “Geçtiğimiz yıl bir önceki seneye kıyasla bu rakam yüzde 13 olmuştu. Son 1 yıl içerisinde pandemi sürecini de hesaba kattığımızda kiraların bu denli yükselmesini tüketici alışkanlıklarının değişmesine bağlıyoruz. Bu süreç devam ettiği sürece İstanbul’un özellikle merkezi yerlerinde, sahile ya da doğaya yürüme mesafesinde olan semtlerinde fiyatların artmaya devam edeceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

Son 1 yıl içerisindeki yükselişi ilçe bazında değerlendirdiklerinde Bağcılar, Zeytinburnu, Şile, Esenyurt, Ataşehir, Sultanbeyli, Kadıköy, Çekmeköy ve Beykoz’da artışların yüzde 50’nin üzerinde olduğunu belirten Tandoğan, “Yapımı devam eden metro projelerinin bulunduğu bölgelerde de artış hızlandı” dedi.

KADIKÖY HER ZAMAN HAREKETLİ

Kadıköy’ün ise merkez bölgede olması nedeniyle gayrimenkul piyasasının her zaman hareketli olduğunu belirten Tandoğan, “Metro projelerinin bağlantı noktası olarak dikkat çeken Kadıköy’de kiralık konutlarda son 1 yılda yüzde 50’nin üzerinde fiyat artışının gerçekleştiğini görüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

KİRA FİYATLARI TÜFE'Yİ GEÇTİ

Sahibinden.com Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazım Erdoğan da, sektörünün nabzının attığı İstanbul’da son iki yılda kiralarda düzenli bir artış eğilimi gözlemlediklerini belirterek şu bilgiyi verdi: “Kiralık konut ilan m2 cari fiyatları İstanbul, 23,1TL oldu. İstanbul’da ortalama kiralık m2 ilan fiyatları TÜFE kira endeksinin de uzun süre altında seyrettikten sonra önce yaklaştı, şubat itibarıyla de bir miktar geçti. 2017 Eylül ayına göre TÜFE kira endeksi yüzde 37,5 oranında artarken, kiralık ilan m2 fiyatları İstanbul’da yüzde 40,1 oranında yükseldi.”

Avcılar ve Beylikdüzü bölgesinde emlak hizmet veren Rota Emlak Genel Müdürü Soner Acun ise, yeni yapılan konut stokunun azalması nedeniyle hem Avcılar hem de Beylikdüzü bölgelerinde kiralama fiyatlarının son 1 yılda yüzde 30’un üzerinde arttığını söyledi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ARTIŞI KÖRÜKLEDİ

Avcılar bazında birçok yapının kentsel dönüşüme girmesinin de bölgede fiyatlara ekstra bir etki yarattığını söyleyen Acun, “Geçen yıl Avcılar’da 2 bin civarında olan fiyatlar bu yıl 2 bin 700 TL’ye çıktı. Beylikdüzü’nde ise 1700 TL’den 2 bin 500 TL’ye geldi” diye konuştu.


YENİ BİNALARDA ARTIŞ %30’U BULDU

Turyap Pazarlama Müdürü Alper Perçin, pandemiyle birlikte ilk olarak haziran ayında bahçeli ve balkonlu evlerde fiyat artışının görüldüğünü, eylül ayında ise biriken diğer kiralama taleplerinin devreye girmesiyle İstanbul’da kira artışının son 1 yılda ortalama yüzde18 civarında gerçekleştiğini kaydetti. Alper Perçin, 0-5 yaş arası yeni konutlarda bu artışın 30’u bulduğunu söyledi. 20 yaş ve üzeri konutlardaki kira artışının yüzde 10 olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Perçin, “Az sayıda bulunan kiralık konutlar, fiyatların artmasına neden oldu. Portföyümüze giren yeni konutlar hızlıca kiralanırken, 20 yaş ve üzeri konut kiralamalarında ise talep çok düşük seviyelerde” dedi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Gaziantep’te trafikte ters yönde seyreden sürücülere ceza

Niğde’de uyuşturucu operasyonu: 4 tutuklama

Bakan Kacır Malatya'da sanayi projelerinin açılışına katıldı

Ramazanın bereketi fırınlardaki pide kuyruklarına da yansıyor

Dinç: Kadın hastalıkları ve doğum bölümlerinde tamamen kadın personel görevlendirilmeli

Bursa’da sosyal konut heyecanı: 17 bin hak sahibi belli oluyor

Mardin’de park halindeki otomobilde yangın çıktı

ByteDance’in yeni AI modeli sinema sektöründe alarm zillerini çaldı

Bakan Tekin: Okullarda değerler eğitimi güçlenerek sürecek

Batman'da ruhsatsız silah taşıyan 3 kişi tutuklandı

KVKK'dan 6 sosyal medya platformuna yönelik inceleme

Mardin'de mukabele geleneği imam hatiplerde sürdürülüyor

Kocaeli merkezli siber dolandırıcılık operasyonu: 30 şüpheli yakalandı

Tunceli’de heyelan riski: 19 konuttan 7’si tahliye edildi

İmam hatipliler okul mescidlerinde mukabele halkalarında buluşuyor

Konya’da 8 ilçeye yeni kaymakam ataması

Bursa'da tarihi eser operasyonu: Bir şüpheli yakalandı

Ramazan ayında uçuş yapacaklara önemli duyuru

Sivas ve Taşeli GES’te temeller bu yıl atılıyor

Ramazan ayının ilk cumasında binlerce kişi 5. Harem-i Şerif’te saf tuttu

Meteorolojiden Konya için rüzgâr ve yağış uyarısı

Sri L, cezaevlerindeki aşırı kalabalığı hafifletmek için ev hapsi yasası taslağı hazırladı

Bakan Gürlek: Cezaevlerinde uyuşturucu suçlarından 82.619 hükümlü, 28.843 tutuklu bulunuyor

Ramazanın ilk cumasında "Cami Merkezli Hayat" mesajı

Hırka-i Şerif ziyarete açıldı

Tarsus Umut Kervanı’ndan Ramazan çağrısı: İyiliği birlikte büyütelim

Esnaftan örnek davranış: Ramazan nedeniyle kapalıyız

Japonya'da Budist tapınağında yangın: 5 ölü

Asırlık bir Ramazan geleneği: İlk oruç tutan çocuklara özel sofra

Endonezya ile ABD yüzde 19 gümrük vergisinde anlaştı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gaziantep’te trafikte ters yönde seyreden sürücülere ceza

Niğde’de uyuşturucu operasyonu: 4 tutuklama

Bakan Kacır Malatya'da sanayi projelerinin açılışına katıldı

Ramazanın bereketi fırınlardaki pide kuyruklarına da yansıyor

Dinç: Kadın hastalıkları ve doğum bölümlerinde tamamen kadın personel görevlendirilmeli

Bursa’da sosyal konut heyecanı: 17 bin hak sahibi belli oluyor

Mardin’de park halindeki otomobilde yangın çıktı