• BIST 100

    11206,44%1,81
  • DOLAR

    42,56% 0,08
  • EURO

    49,61% 0,11
  • GRAM ALTIN

    5749,87% 0,08
  • Ç. ALTIN

    9289,24% 0,09

Evde yapıp satana vergi müjdesi: 1 Ocak'ta başlıyor

02 Aralık 2020, Çarşamba 10:28
02 Aralık 2020, Çarşamba 10:28
Evde yapıp satana vergi müjdesi: 1 Ocak
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Evde yapıp satana vergi müjdesi: 1 Ocak'ta başlıyor

Meclis'te kabul edilen ve geçtiğimiz ay Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Bazı Alacakların Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun'da yer alan düzenlemenin uygulanmasına sayılı günler kaldı.

7256 sayılı kanunda yapılan değişiklik sonrası 1 Ocak 2021 itibariyle uygulanacak düzenleme kapsamında evlerinde ürettikleri ürünleri internet ve benzeri elektronik ortamlarda satanlara belirli oranlarda vergi muafiyeti uygulanacak.

VERGİ MUAFİYETİ GELİYOR

Yeni düzenlemeden ise ayrı bir iş yeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın oturdukları evlerde imal ettikleri malları internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlar yararlanacak.

ÜÇ ŞARTI YERİNE GETİRMEK ZORUNDALAR

Düzenlemede yer alan şartlara göre evinde üretim yapan ve bunu çeşitli platformlarda satanlara yönelik uygulanacak vergi muafiyetinden yararlanmak için söz konusu kişilerin Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alması, Türkiye’de kurulu bankalarda bir ticari hesap açması ve tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şart olacak.

TEK ÇALIŞANA YÜZDE 4 MUAFİYET

Bankalar, bu bent kapsamında açılan ticari hesaplara aktarılan tutarlar üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla çalışanı olmayan kendi başına evde çalışanlar için yüzde 4, bir ve üzeri işçi çalıştırılması durumunda yüzde 2 oranında gelir vergisinden muaf olacak.

220 BİN TL'LİK SINIR OLACAK

İstihdama bağlı indirimli oranın uygulanması için ilgili ayda bir işçinin en az on gün süreyle çalıştırılması gerekecek, bu hasılat tutarı üzerinden ayrıca 94 üncü madde kapsamında kesinti yapılmayacak. Düzenleme kapsamında elde edilen hasılatın 220 bin Türk lirasını aşması hâlinde, mükellefler izleyen takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilecek ve tekrar bu muafiyetten faydalanamayacak.

ŞARTLARI İHLAL EDENDEN FAİZİYLE TAHSİL EDİLECEK

1 Ocak'ta hayata geçirilecek uygulamada yer alan hasılat koşulu dışındaki diğer şartların ihlal edildiğinin tespit edilmesi hâlinde ise vergi muafiyeti sona erecek ve zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası kesilmek suretiyle gecikme faiziyle birlikte tahsil edilecek.

Cumhurbaşkanı kararı ile düzenlemede yer alan oranlar ve tutarlar, yarısı kadar indirilip ve iki katına kadar da artırılabilecek.

YURT DIŞININA SATANA YÜZDE 50 KAZANÇ İSTİSNASI

Bir başka düzenleme ise e-ticaret yaparak ürünlerini yurt dışına satmak isteyen kişilere yönelik hayata geçirildi. E-ticaret gümrük beyannamesi kapsamında yapılan satışlara yüzde 50 kazanç istinası uygulanacak. Ürünün ağırlık ve tutar itibarıyla Posta İdaresi veya hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından işlenebiliyor olması gerekiyor.

Özbekistan'da 615 mahkum için af kararı

Arızalı telefonun bataryası aniden alev alarak patladı

Zelenskiy: Donbas konusunda hemfikir değiliz

Kayseri’de 15 arama kaydı ve 22 yıl cezası bulunan şahıs yakalandı

Meteorolojiden kuvvetli sağanak ve kar yağışı uyarısı

Hollanda'dan Ukrayna'ya ek askeri yardım

Benin'de darbeci askerler firar etti

Ordu’da trafiği tehlikeye atan sürücüye 14 bin lira ceza uygulandı

Hollanda’da dron paniği

Tayvan'da 5,5 büyüklüğünde deprem

E3 ülkelerinden Ukrayna'ya destek açıklaması

Venezuela'da orduya binlerce yeni asker katıldı

İletişim Başkanı Duran’dan Türkiye-Macaristan zirvesine dair açıklama

Kütahya'da zincirleme kaza: 4 yaralı

Türkiye ile Macaristan arasında 16 anlaşma imzalandı

Kırgızistan'da solunum yolu enfeksiyonlarının hızla artması sağlık krizine yol açtı

Kadim kent Mardin’de eşsiz kartpostallık görüntüler

İki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

AB'nin göç politikasında yeni dönem

Türkiye-Macaristan ticari iş birliği 5 milyar doları aşacak

HÜDA PAR yılsonu değerlendirme kampını Genel Başkan Yapıcıoğlu'nun katılımıyla Afyonkarahisar'da gerçekleştirdi

Gümrük teminat işlemlerinde yeni dönem

HDK, Sudan'daki önemli petrol merkezini ele geçirdi

Türkiye ile Macaristan arasında 16 anlaşma imzalandı

Endonezya'daki yağışlar nedeniyle ölenlerin sayısı 961'e yükseldi

Van Ortanca Göleti’nde su tutuldu

Bakan Yerlikaya ülkesine dönen Suriyeli sayısını açıkladı

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye-Macaristan Ortak Toplantısı’na ev sahipliği yaptı

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Sisi, Libya'nın doğusundaki Hafter ile görüştü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Özbekistan'da 615 mahkum için af kararı

Arızalı telefonun bataryası aniden alev alarak patladı

Zelenskiy: Donbas konusunda hemfikir değiliz

Kayseri’de 15 arama kaydı ve 22 yıl cezası bulunan şahıs yakalandı

Meteorolojiden kuvvetli sağanak ve kar yağışı uyarısı

Hollanda'dan Ukrayna'ya ek askeri yardım

Benin'de darbeci askerler firar etti