• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7137,18% 0,03
  • Ç. ALTIN

    11571,81% 0,00

Fahrettin Poyraz: Türkiye dünyada 7, Avrupa'da birinci sırada

27 Mayıs 2020, Çarşamba 16:17
27 Mayıs 2020, Çarşamba 16:17
Fahrettin Poyraz: Türkiye dünyada 7, Avrupa
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Fahrettin Poyraz: Türkiye dünyada 7, Avrupa'da birinci sırada

Fahrettin Poyraz'ın açıklamalarından satır başları:

MARKET ÇALIŞMALARIMIZ BAŞLADI

850 bin ortağımız var. Aslında millete yani çiftçimize ait bir yapıdayız. Şuanda 15 şirketimiz mevcut. Bu şirketlerde yapılan üretimler de çiftçilerimize ulaştırılıyor. Gübre üretiminde iştirakimiz sektörün yüzde 12'sine hitap ediyor. Sektörün lideri konumunda olduğu için fiyatları da kontrol edebiliyoruz. Tohum, ilaç, gübre gibi ihtiyaçları piyasadan elde ettiğimiz gibi şirketlerimiz tarafından da karşılanıyor. Şimdi bir market çalışmamız var. Mümkün olduğunca çiftçi ile tüketici arasında bir bağ oluşturmaya çalışıyoruz. Fiyatın dışında kaliteyi de ön planda tutuyoruz. 

Pandemi sürecinde üretimin devamlılığı esastı. Bu konuda hiçbir sıkıntı yaşamadık. İçişleri Bakanlığı kısıtlamalarda Tarım Kredi Kooperatiflerini muaf tuttu. Çalışmalarımız kesintisiz olarak devam etti. Özel sektör firmalarından farklı olarak stok bulundurma zorunluluğumuz da var. 1625 kooperatifimizle başta gübre olmak üzere stoklu çalışıyoruz. Böylece kriz ortamlarında krizin etkilerini minimize edebiliyoruz. Sadece kar etme güdüsü içinde değil ortaklarını ve çiftçilerimizi mağdur etmeme gibi bir sorumluluğumuz da var.

Gıda tarafında fiyatlarda dalgalanma oldu. Ama biz piyasa regülasyonu anlamında fiyatları dengede tuttuk. Tarımsal girdilerde nasıl yok deme lüksümüz yoksa tüketiciye yönelik de sorumluluklarımız da var.

2021 sonuna kadar 500 market kurmayı hedefliyoruz. Şundaki sayı 93. Pandemi süreci biraz çalışmaları yavaşlattı ama hedefimizden şaşmadık. Bu gecikmeyi telafi edeceğiz. Çiftçilerimizden aldığımız ürünler sadece bu marketlerde değil Türkiye genelinde 26 bin markette satılıyor. Diğer perakende marketleri de kendimize rakip görmüyoruz. Sadece köprü olmaya çalışıyoruz. Ürünlerimizin fiyatlarını belirli oranlarda tutmak için diğer marketlere de tavsiyelerimiz oluyor. Fiyatlar arasında büyük farklar oluşmuyor. Ulusal market zincirleriyle yaptığımız sözleşmelerle bunu kontrol altında tutmaya çalışıyoruz.

Türkiye'nin tarımsal üretimi çok kötü durumda değil. Son 15 yıllık dönemde yapılanlara bakıldığında Türkiye şuanda tarımsal üretimde dünyada 7 Avrupa'da ise birinci sırada.

Ekonominin ihtiyacı olmayan bir ürünü ürettiğiniz zaman hem çiftçimiz hem de ülkemiz kazanmıyor. Önceki sene 400 bin TL'lik alım yapmıştık. Geçen sene 1,2 milyar L'lik alım yaptık. Bu yıl ise hedefimiz 2,5 milyar TL olarak belirledik. Bu ürünleri 26 bin markette satışa çıkarıyoruz. Bunun dışında Kızılay, AFAD gibi kurumlarla da işbirliklerimiz var. Sanayicilerimizle de iş birliğine gidiyoruz. Biz çiftçimize tohumu, ilacı gübreyi verelim sonra ürünü alıp sanayicimize ulaştıralım diyoruz. Makarna sanayicilerimizle de işbirliğine gidiyoruz. Aslında tüm paydaşlarla bir bağ kuruyoruz. Pazarın ihtiyacı ne ise tarımsal girdilerini çiftçilerimize vererek ortaya çıkan ürünü alım garantisi vererek üreticiye ulaşmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Bir anlamda aracıları ortadan kaldırıyoruz. Üretici ve tüketici arasındaki halka sayısı arttıkça fiyatlar da artıyor. Kooperatif yapıları bu anlamda da önemli. Biz kimsenin işine engel olmak istemiyoruz. 

Hayvansal üretimde ise bir iştirakimiz var. Hem bitkisel hem de hayvansal üretimde çiftçimize destek olmak olmak istiyoruz. 3 yıllık planlama yaptık. 500 marketimizde 200'ünde şarküteri ürünleri olacak. Geri kalan 300 markette ise çiftçilerimizin ürünlerine yer vermeyi hedefliyoruz. 3 yıllık plan dahilinde sözleşmeli besicilikte çiftçilerimize girdileri vererek 10 bin baş hayvan üretme hedefimiz var.

Daha önce yapılanlar dikkat çekmiyordu ama koronavirüs bunların daha belirgin olarak hissedilmesine neden oldu. Ortaklarımıza dijital ortamda buluşmak için bir platform oluşturduk. Pandemi sürecinde bunu kullanmaya başlamak anlamlı ve güzel oldu. Bunun yanı sıra bir online satış platformu üzerinde de çalışıyoruz. En kısa sürede lojistik altyapı tamamlandıktan sonra sadece marketlerde değil dijital platform ile tüketiciye ulaştırmaya başlayacağız.

 

AYRINTILAR GELİYOR...

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Ticaret Bakanlığından tüketici haklarına yönelik açıklama

Siirt’te sağanak yağış sonrası yol çöktü

Kurtalan’da sel ve su baskınlarına 21 araç ve 59 personelle müdahale

Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Mescid-i Aksa'nın statüsü sistematik olarak değiştiriliyor: Mescidin kapatılmasının siyasi ve toplumsal arka planı

ABD ve Çin ekonomi müzakereleri için masada

Dışişleri Bakanı Fidan Suudi Arabistanlı mevkidaşı Bin Ferhan ile görüştü

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ve Macron görüştü

Siyoinst işgalciler Lübnan'da bir savaş suçu daha işledi: Sivil yerleşim yerine fosfor bombası kullandı

HÜDA PAR Tarsus İlçe Başkanlığından ‘Kardeşlik İftarı’

Çığ nedeniyle ulaşım dururken mahsur kalan 40 yolcu kurtarıldı

Yoğun sis kazaya neden oldu: İş makinesi kontrolden çıktı

Diyarbakır’da sağanak yağış: Cadde ve sokaklar göle döndü

Şırnak’ta sel ve heyelan: Evler zarar gördü, çok sayıda hayvan telef oldu

Batman’da site içinde park halindeki araç alev aldı

Fransa’da yerel seçimlerin ilk turu yapıldı

CHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesinde yolsuzluk operasyonu: 7 kişi tutuklandı

Kuveyt'teki İtalya-ABD hava üssüne insansız hava aracıyla saldırı düzenlendi

Aksaray'da feci kaza: 2 ölü, 4 yaralı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz'dan Kadir Gecesi mesajı

Kadir Gecesi’nde “Hediyem Kur’an Olsun” programı: Vatandaşlara Kur’an-ı Kerim hediye edilecek

Macaristan: Ukrayna AB'ye katılmayacak

Bayram yolculuğuna çıkacaklar öneri ve uyarılar

DSÖ: Hastane veya okul bombalamak savaş suçudur

İran Dışişleri Bakanı: Asla ateşkes ve müzakere talebinde bulunmadık

Hark Adası'nda petrol yüklemesi devam ediyor

İran ve Fransa Dışişleri Bakanları görüştü

Fransa gemileri İran'a karşı hiçbir saldırıya katılmayacak

Gaziantep'te otoombil bariyere çarptı: 1 ölü, 2 yaralı

Afganistan'dan Pakistan'a misilleme operasyonları

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ticaret Bakanlığından tüketici haklarına yönelik açıklama

Siirt’te sağanak yağış sonrası yol çöktü

Kurtalan’da sel ve su baskınlarına 21 araç ve 59 personelle müdahale

Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Mescid-i Aksa'nın statüsü sistematik olarak değiştiriliyor: Mescidin kapatılmasının siyasi ve toplumsal arka planı

ABD ve Çin ekonomi müzakereleri için masada

Dışişleri Bakanı Fidan Suudi Arabistanlı mevkidaşı Bin Ferhan ile görüştü