• BIST 100

    15601,63%-0,65
  • DOLAR

    44,05% -0,04
  • EURO

    51,20% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7272,37% -0,39
  • Ç. ALTIN

    11762,06% -1,54

Faydadan çok zarar! Aşırı bitki çayı tüketimi böbrekleri tahriş ediyor

29 Aralık 2021, Çarşamba 16:38
29 Aralık 2021, Çarşamba 16:38
Faydadan çok zarar! Aşırı bitki çayı tüketimi böbrekleri tahriş ediyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Faydadan çok zarar! Aşırı bitki çayı tüketimi böbrekleri tahriş ediyor

Bitki çaylarının bağışıklık sistemi için faydalarına dikkat çeken Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Özlem Araz, “Çay bilinen en eski ve en basit ilaç uygulama şekillerinden biridir. Bitkilerin su içerisinde kaynatılarak ya da üzerine kaynatılmış sıcak su ilave edip demlenmesiyle hazırlanan çaylar hazımsızlık, uykusuzluk, kabızlık, ödem, öksürük, depresyon, demans, grip, kanser gibi hastalıklardan korunmak, daha iyi hissetmek ya da hastalıkları tedavi etmek amacıyla binlerce yıldır uygulanmaktadır” dedi.

Pekmezin üzeri köpükleniyorsa dikkat! Sağlığa çok zararlı

ZAYIF ETKİLİ BİTKİLER TERCİH EDİN

Bitkilerde fotosentez sonucu meydana gelen bileşenlerin biyolojik etki kuvvetlerine göre üç grup altında toplandığını dile getiren Uzm. Dyt. Özlem Araz, “İçinde kuvvetli biyolojik etkiye sahip bileşenler bulunan bitkilerin çay olarak kullanılması tehlikelidir. Bitkilerin güvenilirlik değerlendirmeleri dikkate alındığında bitki çayı olarak ‘zayıf etkili bitkiler’ grubunda yer alan bitkilerin kullanılması uygundur” diye konuştu.

SOĞUK ALGINLIĞINA KARŞI 3 ÖNERİ

Uzm. Dyt. Özlem Araz, üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarından korunmamıza yardımcı olacak çayları şöyle sıraladı:

Adaçayı: Adaçayı, ağız ve boğaz iltihaplarında etkili olduğu bilinen bir bitkidir. Özellikle bitkinin içerdiği uçucu bileşenlerin ağız ve boğaz iltihaplarında (farenjit, jinjivit gibi) yararlı olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla çay şeklinde hazırlanan adaçayı ile hazırlanan gargaranın bu amaçla kullanılması önerilmektedir.

Ekinezya: Üst solunum yolu enfeksiyonlarından (ÜSYE) koruyucu ve tedavisinde yardımcıdır. Bağışıklık sisteminin etkinliğini destekler.

Ihlamur: Ihlamur içerisindeki bileşenlerden bazıları (flavonoit) iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, bazı bileşenlerin de boğazı yumuşatması neticesinde boğazda tahrişi önlediği ve bu sayede soğuk algınlığı şikâyetlerinin hafifletilmesinde tedaviye yardımcı olduğu görülmektedir.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREN ÇAYLAR

Uzm. Dyt. Özlem Araz, bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamızı sağlayacak çaylarla ilgili şu önerilerde bulundu:

Güçlü bağışıklık için kuşburnu: Grip, nezle gibi enfeksiyonlu hastalıklarda C vitamini içeriğinin yanı sıra yangı giderici etkisinden yararlanılmaktadır.

Öksürük için meyan kökü: Meyan kökü özellikle öksürüğe karşı hazırlanan karışımlarda boğazdaki balgamın sıvılaşmasının sağlamasında etkili olmaktadır.

Mine çiçeği: Mine çiçeğinin içindeki Verbenalin öksürük gidericidir.

Okaliptüs: Okaliptüs, soğuk algınlığında boğaz yangısını giderici antiseptik, öksürüklerde balgam söktürücü olarak kullanılmaktadır.

Zencefil: Zencefil, limon ve ballı çayı soğuk algınlığında, boğaz ağrısında ve öksürüklerde etkilidir.

HER BİTKİNİN MİKTARI FARKLI

Her bitki için önerilen miktarın kişisel etkenler (yaş, vücut ağırlığı, kişinin tahammül derecesi) ve bitkiye bağlı etkenlerin (kullanılan kısmı) yanı sıra, kullanım amacı ve sıklığına göre de değişiklik gösterebileceğini ifade eden Uzm. Dyt. Özlem Araz, genelde sağlıklı yaşam için koruyucu amaçla yüzde 2’lik (bir fincan kaynatılmış suya bir poşet) derişimin uygun olduğunu belirtti.

FAZLA BİTKİ ÇAYI KULLANIMINA DİKKAT EDİLMELİ

Önerilen miktarlarda kullanıldığında fayda sağlayan bitki çaylarının yüksek miktarlarda ve çok uzun süreli kullanılmasının böbreklerde tahrişe, vücutta elektrolit dengesinin bozulmasına yol açabileceğinin altını çizen Uzm. Dyt. Özlem Araz, “Bazı bitki çaylarının fazla kullanılması kan pıhtılaşmasını önler (antikoagülan) ve tansiyon ilaçları (hipotansiyon ve hipertansiyon) ile etkileşebilir. Bu yüzden kan sulandırıcı ilaç kullananların, kalp hastalarının, hamilelerin, emziren annelerin, alerjik bireylerin, safra taşı bulunanların, böbrek hastalarının bitki çayı kullanırken doktorlarına danışmaları şarttır” şeklinde konuştu.

KIŞ ÇAYI NASIL YAPILIR?

Uzm. Dyt Özlem Araz, kış çayının nasıl yapıldığını şöyle anlattı: '1 gram ekinezya, 2 gram adaçayı, 2 gram çiçeği, 3-4 adet kuşburnu, 1 küçük dilim zencefil üzerine kaynatılmış su ilave edin. Kapaklı fincanda üzeri kapatılarak 5-10 dakika demledikten sonra, 1 tatlı kaşığı bal ilave ederek için.'

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Tekirdağ’da aranan 157 kişi yakalandı

Balıkesir'de 28 düzensiz göçmen yakalandı

Malatya'da kayısı bahçelerinde inceleme

Mardin'de kontrolden çıkan otomobil 3 kadına çarptı

Antalya'da göçmen botunda facia: 14 ölü

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye, savaşın etkili olduğu bölgelerde teyakkuzda

Niğde'de doğal gaz patlamasında yaralı sayısı 16'ya yükseldi

Mersin Limanı’nda denizi kirleten gemiye 13 milyon lira ceza

Brent petrol 86,62 dolara geriledi

Denizli'de 4,2 büyüklüğünde deprem

Yalova'da uyuşturucu operasyonunda 6 gözaltı

Almanya: Enerji fiyatlarının artışından derin endişe duyuyoruz

Pakistan’da yakıt krizi nedeniyle tüm okullar 31 Mart’a kadar tatil edildi

Erdoğan ile Pezeşkiyan arasında telefon görüşmesi

İzmir'de zincirleme kaza: 3 yaralı

Trump ve Putin telefonda görüştü

Gazze'ye saldırılarda can kaybı 72 bin 133'e yükseldi

Milletvekili Dinç: İslam ülkeleri siyonizme ve küresel emperyalizme karşı net bir duruş sergilemeli

Niğde'de doğal gaz patlaması: 12 yaralı

Manisa'da 2 bin 580 sikke ve 235 tarihi obje ele geçirildi: 1 gözaltı

Siyonist işgalcilerin Gazze saldırıları sonucu şehit gazeteci sayısı 261'e yükseldi

ABD, Doğu Pasifik'te bir tekneye saldırdı: 6 ölü

Denizli'de 4.1 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı: Birliğimizi korursak hiçbir zalim bize saldırmaya cesaret edemez

İran Kızılayı: ABD-israilin saldırılarında 13 bin 785 sivil birim hasar gördü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev ile görüştü

Bazı kullanıcılar ‘yapay zeka psikozu’ riski altında olabilir!

Malatya'da cami yararına hurda toplayan 72 yaşındaki adam ölü bulundu

Siyonist rejim Orta Doğu'daki gündemden yararlanarak Gazze'de katliamlarını tırmandırıyor

Macaristan’dan AB’ye Rus enerji ürünlerine yasaklar derhal kaldırılsın

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Tekirdağ’da aranan 157 kişi yakalandı

Balıkesir'de 28 düzensiz göçmen yakalandı

Malatya'da kayısı bahçelerinde inceleme

Mardin'de kontrolden çıkan otomobil 3 kadına çarptı

Antalya'da göçmen botunda facia: 14 ölü

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye, savaşın etkili olduğu bölgelerde teyakkuzda

Niğde'de doğal gaz patlamasında yaralı sayısı 16'ya yükseldi