• BIST 100

    15255,15%0,89
  • DOLAR

    43,28% 0,22
  • EURO

    50,22% -0,03
  • GRAM ALTIN

    6416,87% 0,36
  • Ç. ALTIN

    10346,92% 0,00

Fazla kilo ve hareketsizlik eklemlerin düşmanı!

13 Ağustos 2022, Cumartesi 09:43
13 Ağustos 2022, Cumartesi 09:43
Fazla kilo ve hareketsizlik eklemlerin düşmanı!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Fazla kilo ve hareketsizlik eklemlerin düşmanı!

Araştırmalar, dünyadaki yetişkinlerin dörtte birinin günlük aktiviteyi sınırlayan kas ve iskelet sistemi sorunlarıyla mücadele ettiğini gösteriyor. Eklem kireçlenmeleri de bu sorunlar arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Dünyadaki her 7  hekim muayenesinden birinin kas ve iskelet sistemi sorunlarıyla ilişkili olduğunu belirten Kızılay Kağıthane Hastanesi doktorlarından, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Hakkı Yıldırım, “70’li yaşların sorunu olarak bilinen eklem kireçlenmeleri, günümüzde 30’lu yaşlara kadar indi. Küresel salgınla hareketsizliğe bağlı olarak giderek yaygınlaşan eklem kireçlenmeleri başlangıç aşamasındayken ilerlemeden tedavi edilmeli. Aksi halde bu rahatsızlığı yaşayanlar dayanılması güç acılarla yaşam konforlarını yitirebilir” diye uyardı.

AĞRI 3 GÜNDEN FAZLA SÜRÜYORSA DİKKAT!

Vücudun herhangi bir eklem bölgesinde günlük aktiviteyi kısıtlayan, 3 günden fazla süren ağrılar oluştuğunda mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Hakkı Yıldırım, “Bu ağrılar da aylarca süren ve giderek şiddetini artıran dayanılmaz ağrıların öncüsü olabilir. Yaş almaya bağlı olarak oluşan eklem kireçlenmeleri aniden ortaya çıkabilir, yavaş bir şekilde sinsice ilerleyebilir ya da travmaya bağlı olarak gelişebilir. Pek çok hastalıkta olduğu gibi eklem kireçlenmelerinde de erken tanının büyük bir önemi bulunuyor. Vücudun eklem bölgelerinde oluşan ağrıların sesine kulak vererek eklem koruyucu cerrahiye başvurmak, yaşam konforunun sürdürülebilirliği açısından oldukça kritik! Hareket kısıtı yaratan şiddetli ağrılar, eklemlerden ses gelmesi, eklemlerde tıkırtı hissi, günlük aktivite sırasında takılma ya da kilitlenme gibi sorunlar karşısında bir ortopedi doktoruna başvurmakta fayda var!” dedi.

Op. Dr. Hakkı Yıldırım

AÇIK AMELİYATLAR TARİHE KARIŞIYOR

Eklem bölgelerinde oluşan kireçlenmelerin kıkırdak dokuda ciddi hasarlar yarattığını kaydeden Kızılay Kağıthane Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Hakkı Yıldırım, “Hasarlı kıkırdak doku, herhangi bir girişim yapılmazsa iyileşmez. Eklem koruyucu cerrahi, kıkırdak hasarlarının daha da ilerlemesini engeller. İleri teknolojiler sayesinde bu tür hasarlar açık ameliyata gerek kalmadan kapalı yöntem dediğimiz Artroskopi işlemi uyguluyoruz. Fiberoptik cihazlar kullanarak hasarlı dokuyu görüntüleyip tedavi edebiliyoruz. Oldukça yüksek bir başarı oranına sahip bu yöntem, ağrısız bir tedavi olarak hastaların kısa sürede sosyal yaşamlarına devam etmesine olanak tanıyor” diye belirtti.

İLERİ DERECELİ AŞINMALARDA PROTEZ TEDAVİSİ UYGULANIYOR

Eklemleri ileri derecede aşınan hastalara protez tedavisi uygulandığını belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Hakkı Yıldırım, “Bu vakalarda, eklemler tümüyle kaybedildiği için protez implantların devreye girdiği Artroz tedavisi uygulanıyor. Dizde menisküs, ön çapraz bağ, yan bağlar ve kıkırdak yırtıkları, omuzda tendon yırtıkları, kalça sıkışma sendromu, kalça ekleminde oluşan labrum yırtıkları, ayak bileği kıkırdak sorunları da eklem koruyucu cerrahinin alanına giriyor. Ancak bu tür sorunların tedavisinin alanında uzman doktorlar tarafından ileri teknolojiler kullanılarak yapılması gerekiyor. Eklem patolojisinin yön verdiği tedavi sırasında tecrübeli bir ortopedist birden çok işlemi aynı anda yaparak hastaları 2. bir operasyon ihtimalinden kurtarabiliyor” dedi.

2025'te trafikte kaydı silinen araç sayısı arttı

Dark web listelerinde yer alan bilgiler için kritik uyarı

Konya’da KOSKİ tarihinin en büyük yatırımı için süreç başladı

Kasım 2025’te ücretli çalışan sayısı yıllık bazda arttı

Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ihracat 112 milyar doları aştı

İstanbul merkezli 5 ilde tefecilik operasyonu: 9 gözaltı

Konya'da "Mirâciye" 100 yıl sonra Mevlânâ Türbesi’nde yeniden yankılandı

Muş’ta silah operasyonu: 4 şüpheli gözaltına alındı

Yarıyıl tatili için ders zili son kez çaldı

Brent petrol 63,04 dolardan işlem görüyor

Benzine gelen zam tabelalara yansıdı

Ensarullah lideri el-Husi: Somali'deki siyonist varlık hedefimizde

Palandöken: Tatilde yola çıkacaklar kış şartlarını mutlaka hesaba katmalı

Guterres'ten Gazze için acil çağrı: Enkaz kaldıracak ekipman şart

İstanbul’da uyuşturucu operasyonu: 23 şüpheli hakkında gözaltı kararı

Serbest piyasada döviz kurları ne kadar?

Ankara’da sosyal medya dolandırıcılığında 19 şüpheli yakalandı

Gram altın bu hafta yatırımcısına yüzde 2,5 kazanç sağladı

15 ilde göçmen kaçakçılığı operasyonu: 155 gözaltı, 50 tutuklama

Soğuk ve kar geri geliyor

Axios: ABD ve israil, İran'a saldırıyı erteledi

Trump: Gazze'de "Barış Kurulu" kuruldu

Usame Hamdan: İşgal ateşkesi sabote ediyor, çifte suikast bunun kanıtı

HAMAS: Direniş komutanlarına yönelik suikast ateşkese meydan okumadır

Gazze'de çifte suikast: Kassam Tugayları ve Kudüs Seriyyeleri komutanları şehit edildi

Ateşkes yalanı: Siyonist rejim Gazze'de 11 Filistinliyi şehit etti

Ordu’da bazı ilçelerde eğitime kar tatili

16 mülki idare amirinin terfi kararı Resmi Gazete’de yayımlandı

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş: Miraç, secdelerle Allah'a yükselişin ve kulluğun zirvesidir

Erbil uçuşlarının durdurulduğu iddialarına THY’den açıklama

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


2025'te trafikte kaydı silinen araç sayısı arttı

Dark web listelerinde yer alan bilgiler için kritik uyarı

Konya’da KOSKİ tarihinin en büyük yatırımı için süreç başladı

Kasım 2025’te ücretli çalışan sayısı yıllık bazda arttı

Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ihracat 112 milyar doları aştı

İstanbul merkezli 5 ilde tefecilik operasyonu: 9 gözaltı

Konya'da "Mirâciye" 100 yıl sonra Mevlânâ Türbesi’nde yeniden yankılandı