• BIST 100

    14077,13%0,34
  • DOLAR

    43,02% 0,16
  • EURO

    50,52% -0,09
  • GRAM ALTIN

    6049,88% 1,42
  • Ç. ALTIN

    9931,63% 0,00

Fazla kilo ve hareketsizlik eklemlerin düşmanı!

13 Ağustos 2022, Cumartesi 09:43
13 Ağustos 2022, Cumartesi 09:43
Fazla kilo ve hareketsizlik eklemlerin düşmanı!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Fazla kilo ve hareketsizlik eklemlerin düşmanı!

Araştırmalar, dünyadaki yetişkinlerin dörtte birinin günlük aktiviteyi sınırlayan kas ve iskelet sistemi sorunlarıyla mücadele ettiğini gösteriyor. Eklem kireçlenmeleri de bu sorunlar arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Dünyadaki her 7  hekim muayenesinden birinin kas ve iskelet sistemi sorunlarıyla ilişkili olduğunu belirten Kızılay Kağıthane Hastanesi doktorlarından, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Hakkı Yıldırım, “70’li yaşların sorunu olarak bilinen eklem kireçlenmeleri, günümüzde 30’lu yaşlara kadar indi. Küresel salgınla hareketsizliğe bağlı olarak giderek yaygınlaşan eklem kireçlenmeleri başlangıç aşamasındayken ilerlemeden tedavi edilmeli. Aksi halde bu rahatsızlığı yaşayanlar dayanılması güç acılarla yaşam konforlarını yitirebilir” diye uyardı.

AĞRI 3 GÜNDEN FAZLA SÜRÜYORSA DİKKAT!

Vücudun herhangi bir eklem bölgesinde günlük aktiviteyi kısıtlayan, 3 günden fazla süren ağrılar oluştuğunda mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Hakkı Yıldırım, “Bu ağrılar da aylarca süren ve giderek şiddetini artıran dayanılmaz ağrıların öncüsü olabilir. Yaş almaya bağlı olarak oluşan eklem kireçlenmeleri aniden ortaya çıkabilir, yavaş bir şekilde sinsice ilerleyebilir ya da travmaya bağlı olarak gelişebilir. Pek çok hastalıkta olduğu gibi eklem kireçlenmelerinde de erken tanının büyük bir önemi bulunuyor. Vücudun eklem bölgelerinde oluşan ağrıların sesine kulak vererek eklem koruyucu cerrahiye başvurmak, yaşam konforunun sürdürülebilirliği açısından oldukça kritik! Hareket kısıtı yaratan şiddetli ağrılar, eklemlerden ses gelmesi, eklemlerde tıkırtı hissi, günlük aktivite sırasında takılma ya da kilitlenme gibi sorunlar karşısında bir ortopedi doktoruna başvurmakta fayda var!” dedi.

Op. Dr. Hakkı Yıldırım

AÇIK AMELİYATLAR TARİHE KARIŞIYOR

Eklem bölgelerinde oluşan kireçlenmelerin kıkırdak dokuda ciddi hasarlar yarattığını kaydeden Kızılay Kağıthane Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Hakkı Yıldırım, “Hasarlı kıkırdak doku, herhangi bir girişim yapılmazsa iyileşmez. Eklem koruyucu cerrahi, kıkırdak hasarlarının daha da ilerlemesini engeller. İleri teknolojiler sayesinde bu tür hasarlar açık ameliyata gerek kalmadan kapalı yöntem dediğimiz Artroskopi işlemi uyguluyoruz. Fiberoptik cihazlar kullanarak hasarlı dokuyu görüntüleyip tedavi edebiliyoruz. Oldukça yüksek bir başarı oranına sahip bu yöntem, ağrısız bir tedavi olarak hastaların kısa sürede sosyal yaşamlarına devam etmesine olanak tanıyor” diye belirtti.

İLERİ DERECELİ AŞINMALARDA PROTEZ TEDAVİSİ UYGULANIYOR

Eklemleri ileri derecede aşınan hastalara protez tedavisi uygulandığını belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Hakkı Yıldırım, “Bu vakalarda, eklemler tümüyle kaybedildiği için protez implantların devreye girdiği Artroz tedavisi uygulanıyor. Dizde menisküs, ön çapraz bağ, yan bağlar ve kıkırdak yırtıkları, omuzda tendon yırtıkları, kalça sıkışma sendromu, kalça ekleminde oluşan labrum yırtıkları, ayak bileği kıkırdak sorunları da eklem koruyucu cerrahinin alanına giriyor. Ancak bu tür sorunların tedavisinin alanında uzman doktorlar tarafından ileri teknolojiler kullanılarak yapılması gerekiyor. Eklem patolojisinin yön verdiği tedavi sırasında tecrübeli bir ortopedist birden çok işlemi aynı anda yaparak hastaları 2. bir operasyon ihtimalinden kurtarabiliyor” dedi.

Yapay zekâ, sağlıkta erken tanının yolunu açıyor

​ İşgal savaş uçaklarından Lübnan’ın güneyine yoğun hava saldırıları

Batman'da Ebu Ubeyde ve Gazze şehitleri için gıyabi cenaze namazı kılındı

İstanbul barajlarında doluluk oranı yüzde 18,77

Ağrı'da yolu kardan kapanan köydeki hastaya paletli ambulansla ulaşıldı

Suudi destekli güçler, Hadramevt'te ilerliyor: Çatışmalar başladı

Diyarbakır’da çöp konteynerleri taştı, vatandaşlar tepkili

Bingöl’de besilik erkek sığır destekleme başvuruları başladı

HAMAS'tan net mesaj: Direnişi hedef alan hiçbir güç Gazze'ye giremez

Bismil'de karın ağırlığına dayanamayan çatılar çöktü: 20 biçerdöver hasar gördü

Han Yunus'ta ateşkese rağmen işgal ateşi: Bir şehit

Eskişehir’de dondurucu soğuk: Porsuk Çayı buz tuttu

BYD, elektrikli araç satışlarında Tesla’yı geride bırakıyor

Hamanei'nin danışmanından İran'ın iç işlerine karışan ABD'ye tepki

Anamurlu bayanlardan cuma sohbetlerine yoğun ilgi

CIA’ya ait MQ-9 İHA Afganistan’da düştü

Şanlıurfa’da DAİŞ propagandasına 8 tutuklama

Ağrı'da DAİŞ operasyonu: 10 şüpheli gözaltına alındı

Belediyenin uğramadığı mahallenin sakinleri yollarını yine kendileri açtı

BESO Başkanı Çiftçi: 2025 esnaf için zor geçti, 2026'dan umutluyuz

ABD'de 2025 yılında 40 binden fazla kişi silahla vuruldu

BUFDER Başkanı Yazıcı: Direniş, Ebu Ubeyde’nin şehadetiyle son bulmayacak

Doğum vakasına saatler sonra ulaşıldı

Somali, 50 yıl sonra ilk kez BM Güvenlik Konseyi başkanlığını üstlendi

Batman'da kar kalınlığı 18 santimetreye ulaşarak son 19 yılın rekoru kırıldı

Güney Kore'de yolcu uçağı kokpitinden dumanlar yükseldi, yolcular tahliye edildi

İşgalcilerden El Halil'de baskın: 3 Filistinli esir alındı

Venezuela, ABD ile uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele konusunda diyaloğa hazır

Sağlıklı bir kış için yapılması önerilen 7 tetkik

Trump elindeki morlukları açıkladı: "Uyumadım, sadece dinleniyordum"

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yapay zekâ, sağlıkta erken tanının yolunu açıyor

​ İşgal savaş uçaklarından Lübnan’ın güneyine yoğun hava saldırıları

Batman'da Ebu Ubeyde ve Gazze şehitleri için gıyabi cenaze namazı kılındı

İstanbul barajlarında doluluk oranı yüzde 18,77

Ağrı'da yolu kardan kapanan köydeki hastaya paletli ambulansla ulaşıldı

Suudi destekli güçler, Hadramevt'te ilerliyor: Çatışmalar başladı

Diyarbakır’da çöp konteynerleri taştı, vatandaşlar tepkili