• BIST 100

    15811,53%0,87
  • DOLAR

    43,35% 0,25
  • EURO

    51,27% 0,73
  • GRAM ALTIN

    6944,72% 1,57
  • Ç. ALTIN

    11200,48% 2,32

Fıstık üreticisinden taban fiyat çağrısı

14 Ağustos 2022, Pazar 08:01
14 Ağustos 2022, Pazar 08:01
Fıstık üreticisinden taban fiyat çağrısı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Fıstık üreticisinden taban fiyat çağrısı

Fıstığın anavatanı Gaziantep’te “Yeşil altın” olarak adlandırılan boz fıstığın hasadı başladı. Fıstık bahçelerinin yolunu tutan işçiler 40 dereceyi aşan sıcak hava altında olgunlaşan fıstıkları dallarından tek tek topluyor. Dalından koparılan Antep fıstıkları, ağacın altına serilen çadırlara döküldükten sonra traktörlerle kavlatma tesisine gidiyor.

Tesislerde temizleme, kırma ve kavlama işleminin ardından tüketime hazır hale gelen fıstıklar, satış için fıstık haline taşınıyor. Normal Antep fıstığına göre hasadı daha erken yapılan boz fıstık, baklava, çikolata, tatlı ve yemeklere konuluyor.

Üreticiden taban fiyat çağrısı

Rekoltenin ve boz fıstık fiyatının düşük kalmasından dolayı Barak Ovası’ndaki fıstık üreticilerinin hasat sevinçleri kursaklarında kaldı. Hasattan umduğunu bulamayan üreticiler, yetkililere fındıkta olduğu gibi fıstıkta da taban fiyat uygulanması için çağrı yaptı. Tek geçim kaynakları olan fıstığın hasadını dört gözle beklediklerini dile getiren Karkamışlı fıstık üreticisi Mert Yılmaz, kuraklıktan dolayı bahçelerden istedikleri verimi alamadığını söyledi. Ağaçları sulayamadıkları için verimin her geçen yıl düştüğünü paylaşan Yılmaz, “Biz fıstıkta da taban fiyatı olmasını istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız fındık için fiyatı belirledi. Fıstıkta neden taban fiyat belirlenmiyor çiftçiler olarak biz bunu çok merak ediyoruz. Oysaki fıstık barak bölgesinde çok geniş bir alan sahip. Yüzbinlerce Antep fıstığı ağacı var ama taban fiyatı yok. Şuanda fıstığın fiyatı 45-50 lira arasında gidiyor. Ancak sattığımız bu fiyat maliyetlerimizin altında kalıyor. Mazot, gübre, işçi giderleri ciddi oranda yükseldi. Ancak fıstığın fiyatı geçen yıla göre yüzde 70 civarında arttı. Fıstıktaki fiyatın geçen yıla göre yüzde 300 daha fazla olması lazım. Şuanda Antep fıstığında taban fiyatın 70 lira olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Beklediğimiz rekolteyi yakalayamadık”

Şu anda hasadı yapılan fıstığın baklavalık boz fıstık olduğunu söyleyen fıstık bahçesi sahibi Mehmet Yılmaz ise bekledikleri rekolteyi yakalayamadıklarını ifade etti. Verimin beklentilerinin altında kaldığını söyleyen Yılmaz, “Ağaçlar kuraklıktan etkileniyor. Önümüzdeki yıl da bu yıldan daha az olacak. Urfa ve Nizip’ten gelen işçiler sabah saat 7’de çalışmaya başlıyor. Fıstıklar dallarından tek tek toplanıyor. Fıstık hasat edildikten sonra devlüplere yani kavlatma tesisine gidiyor. Orada boşu ve dolusu ayrıldıktan sonra sahada 2 gün kuruyor. Kurumanın ardından Nizip fıstık haline satılmak için gidiyor. Şuandaki maliyetlerle elimize geçen parayı kıyasladığımız zaman bize bir kar kalmıyor” şeklinde konuştu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İşgal rejimi Kalkiliya ve El-Halil’de çok sayıda kişiyi alıkoydu

HÜDA PAR İl Başkanı Suiçer'den Elazığ depreminin yıldönümüne ilişkin mesaj

Uyuşturucu satıcılığından aranan hükümlü yakalandı

İşgal rejimi saldırısında çok sayıda Filistinli şehit oldu ve yaralandı

Doç. Dr. Atasoyu: C vitamininin fazlası böbrek taşı riskini artırıyor

Batman Bağımsız Gazeteciler Derneği’nden Doğunun Nabzı’na 11. Yıl Ziyareti

GASKİ’den su sayaçları için don uyarısı

Kalınlığı bir metreyi bulan karlı yollar açılarak kronik hastanın ilaçları ulaştırıldı

Mil-Diyanet Sen: Camiler ve Kur’an kursları genel bütçeden ısınmalıdır

İnsan Hakları Merkezi: israilin Gazze’de eğitim kurumlarına saldırısı 3-5 yıllık kayba yol açacak

Diyarbakır’da Uçak Krizi: Kış Şartları Uçuşları Vuruyor

Bakan Şimşek: Fitch kredi notu görünümünü pozitife çevirdi

Keçilerini kurtarmak isterken kayalıklarda mahsur kaldı

Şanlıurfa’da HÜDA PAR Gençlik Kolları'nda bayrak değişimi

Siirt’te kınalı keklik avının bedeli ağır oldu

Şanlıurfa’da soba gazı 5 kişiyi hastanelik etti

Balıkesir'de art arda 2 deprem

Şirvan’da yaralanan çocuk için zamanla yarış

Şanlıurfa sağlık yatırımlarıyla güçleniyor

Şanlıurfa’da siber dolandırıcılara operasyon: 3 tutuklama

Hastanesi'nde Minimal İnvaziv Jinekoloji Kongresi düzenlendi

Gaziantep'te Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Servisi hizmete açıldı

Gaziantep'te kaldırımlarda kar temizliği sürüyor

Şırnak'ta Çığ riski nedeniyle kapalı köy yolları için çalışma başlatıldı

İzmir merkezli operasyonda 654 kişi tutuklandı

Sakarya’da cezaevinde kavga: 21 hükümlü hastaneye sevk edildi

Bayğaralar organize suç örgütüne operasyon: 12 tutuklama

Silahlı yağma olayına karışan 6 şüpheli yakalandı

Yapay zeka tuzağında 24 kişi tutuklandı

Psikolog Alioğlu: Alkol ve madde bağımlılığı ciddi bir risk haline geldi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgal rejimi Kalkiliya ve El-Halil’de çok sayıda kişiyi alıkoydu

HÜDA PAR İl Başkanı Suiçer'den Elazığ depreminin yıldönümüne ilişkin mesaj

Uyuşturucu satıcılığından aranan hükümlü yakalandı

İşgal rejimi saldırısında çok sayıda Filistinli şehit oldu ve yaralandı

Doç. Dr. Atasoyu: C vitamininin fazlası böbrek taşı riskini artırıyor

Batman Bağımsız Gazeteciler Derneği’nden Doğunun Nabzı’na 11. Yıl Ziyareti

GASKİ’den su sayaçları için don uyarısı