• BIST 100

    16746,52%0,30
  • DOLAR

    43,49% 0,05
  • EURO

    51,41% -0,04
  • GRAM ALTIN

    7055,16% 2,12
  • Ç. ALTIN

    12059,81% 2,22

Fıstık üreticisinden taban fiyat çağrısı

14 Ağustos 2022, Pazar 08:01
14 Ağustos 2022, Pazar 08:01
Fıstık üreticisinden taban fiyat çağrısı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Fıstık üreticisinden taban fiyat çağrısı

Fıstığın anavatanı Gaziantep’te “Yeşil altın” olarak adlandırılan boz fıstığın hasadı başladı. Fıstık bahçelerinin yolunu tutan işçiler 40 dereceyi aşan sıcak hava altında olgunlaşan fıstıkları dallarından tek tek topluyor. Dalından koparılan Antep fıstıkları, ağacın altına serilen çadırlara döküldükten sonra traktörlerle kavlatma tesisine gidiyor.

Tesislerde temizleme, kırma ve kavlama işleminin ardından tüketime hazır hale gelen fıstıklar, satış için fıstık haline taşınıyor. Normal Antep fıstığına göre hasadı daha erken yapılan boz fıstık, baklava, çikolata, tatlı ve yemeklere konuluyor.

Üreticiden taban fiyat çağrısı

Rekoltenin ve boz fıstık fiyatının düşük kalmasından dolayı Barak Ovası’ndaki fıstık üreticilerinin hasat sevinçleri kursaklarında kaldı. Hasattan umduğunu bulamayan üreticiler, yetkililere fındıkta olduğu gibi fıstıkta da taban fiyat uygulanması için çağrı yaptı. Tek geçim kaynakları olan fıstığın hasadını dört gözle beklediklerini dile getiren Karkamışlı fıstık üreticisi Mert Yılmaz, kuraklıktan dolayı bahçelerden istedikleri verimi alamadığını söyledi. Ağaçları sulayamadıkları için verimin her geçen yıl düştüğünü paylaşan Yılmaz, “Biz fıstıkta da taban fiyatı olmasını istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız fındık için fiyatı belirledi. Fıstıkta neden taban fiyat belirlenmiyor çiftçiler olarak biz bunu çok merak ediyoruz. Oysaki fıstık barak bölgesinde çok geniş bir alan sahip. Yüzbinlerce Antep fıstığı ağacı var ama taban fiyatı yok. Şuanda fıstığın fiyatı 45-50 lira arasında gidiyor. Ancak sattığımız bu fiyat maliyetlerimizin altında kalıyor. Mazot, gübre, işçi giderleri ciddi oranda yükseldi. Ancak fıstığın fiyatı geçen yıla göre yüzde 70 civarında arttı. Fıstıktaki fiyatın geçen yıla göre yüzde 300 daha fazla olması lazım. Şuanda Antep fıstığında taban fiyatın 70 lira olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Beklediğimiz rekolteyi yakalayamadık”

Şu anda hasadı yapılan fıstığın baklavalık boz fıstık olduğunu söyleyen fıstık bahçesi sahibi Mehmet Yılmaz ise bekledikleri rekolteyi yakalayamadıklarını ifade etti. Verimin beklentilerinin altında kaldığını söyleyen Yılmaz, “Ağaçlar kuraklıktan etkileniyor. Önümüzdeki yıl da bu yıldan daha az olacak. Urfa ve Nizip’ten gelen işçiler sabah saat 7’de çalışmaya başlıyor. Fıstıklar dallarından tek tek toplanıyor. Fıstık hasat edildikten sonra devlüplere yani kavlatma tesisine gidiyor. Orada boşu ve dolusu ayrıldıktan sonra sahada 2 gün kuruyor. Kurumanın ardından Nizip fıstık haline satılmak için gidiyor. Şuandaki maliyetlerle elimize geçen parayı kıyasladığımız zaman bize bir kar kalmıyor” şeklinde konuştu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Batman'da Kuyumcu Kent projesi hayata geçiyor

Öğrenci yurtlarında kitap okuma etkinlikleri sürüyor

Batman'da sağlık hizmetleri sivil toplumla görüşüldü

Kanserle Savaş Derneği Başkanı Ecemiş: Günlük alışkanlıklar kanser riskini yüzde 30-40 artırıyor

Batman'da kapalı alanlarda sigara denetimleri sürüyor

Batman'ın ilçelerinde bağımlılıkla mücadele eğitimleri tamamlandı

Uzmandan sosyal medya uyarısı: 15 yaş sınırı önemli ama denetim şart

Şanlıurfa’da Ramazan öncesi gıda denetimi

Şanlıurfa’da sokak ortasında silahlı kavga: Bir yaralı

Şanlıurfa’da dolu yağışı kazaya neden oldu: 2 yaralı

Şanlıurfa’da 12 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

Gaziantep'te deprem sonrası 131 okul hizmete açıldı

Şanlıurfa’da sahipsiz köpek saldırısında 6 yaşındaki çocuk yaralandı

HAKSİAD, genişletilmiş yönetim toplantısını Yassıada’da gerçekleştirdi

Şanlıurfa’da yağış sonrası kaza: 2 yaralı

Şanlıurfa’da 5 Şubat’ta planlı elektrik kesintisi uygulanacak

Adana’da uyuşturucu operasyonu: 5 bin sentetik hap ele geçirildi

Hurma ile oruç açmanın sağlığa faydaları nelerdir?

ABD’de ICE şiddetinde yeni skandal ve yargı freni: Barışçıl göstericilere gaz ve mermi yasağı

Batı kesimleri için kuvvetli sağanak uyarısı

BDDK'dan kredi kartı limit açıklaması

Böbrek hastalarına ev ortamında diyaliz imkânı

Kaçak avcılık yapan 8 kişiye 431 bin TL ceza

Batman'da otomobil direğe çarptı: 1 yaralı

Çermikliler: Çermik-Siverek yolunda artık cenaze taşımak istemiyoruz

Gaziantep'te otomatik tabanca ele geçirildi

İşgal medyası: israil geleceğini kaybediyor

Restoranda tehlikeli anlar: havalandırma boşluğuna düşen genç kız ölümden döndü

Uzmanlar: Kanserden değil, geç tanıdan korkmalıyız

Batman Valisi Canalp: Asayiş olayları yüzde 28 azaldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batman'da Kuyumcu Kent projesi hayata geçiyor

Öğrenci yurtlarında kitap okuma etkinlikleri sürüyor

Batman'da sağlık hizmetleri sivil toplumla görüşüldü

Kanserle Savaş Derneği Başkanı Ecemiş: Günlük alışkanlıklar kanser riskini yüzde 30-40 artırıyor

Batman'da kapalı alanlarda sigara denetimleri sürüyor

Batman'ın ilçelerinde bağımlılıkla mücadele eğitimleri tamamlandı

Uzmandan sosyal medya uyarısı: 15 yaş sınırı önemli ama denetim şart