-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,30% 0,03
-
EURO
51,24% -0,05
-
GRAM ALTIN
6445,43% 0,62
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
Gayrimenkul ilanlarında yeni dönem: Belgesiz giriş yapılamayacak
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Gayrimenkul ilanlarında yeni dönem: Belgesiz giriş yapılamayacak
Emlak ilanlarına yönelik yeni bir döneme giriliyor. Taşınmaz ticaretiyle uğraşan eden emlak işletmelerinin faaliyetlerine devam edebilmeleri için getirilen yetki belgesi zorunluluğunun ardından yönetmelikte gayrimenkul ilanları için belirtilen uygulama ise1 Ocak 2021 yılında başlıyor.
23 BİN İŞLETME BELGE ALDI
Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında tanınan sürenin dolmasının ardından Türkiye genelinde şimdiye kadar 23 bin işletmenin yetki belgesi aldığı biliniyor. Mal sahibine kendi mülkiyeti altındaki daireleri satmasına izin veren sistem, yetki belgesi olmayan emlakçılara ise satış izni vermiyor.
AÇIKTAN EMLAKÇILIK SONA ERECEK
Ülke genelinde kayıt dışı olarak bu işi açıktan yapan yaklaşık 500 bin kişinin alım satım yapmasının önüne geçecek düzenleme ile ofislere m2, emlakçılık yapacaklara ise mezuniyet ve staj şartı getirilirken belgesiz internet sitelerine ilan girişine de yasak getirilmiş bu düzenlemesinin yürürlük tarihi ise 1 Ocak 2021 olarak belirlenmişti.
Emlak ilanlarında yeni döneme geçilmesini sağlayacak düzeleme için geri sayım başladı. Söz konusu tarih itibariyle belgesi olmadan emlakçılık yapanlar sitelere artık ilan giremeyecek.
BELGE YOKSA ÜYELİK DE YOK!
Yeni yılda uygulanmaya başlayacak düzenleme ile ilan siteleri emlakçılık işiyle uğraşan işletmelerin üyeliğinden önce bakanlığın internet sayfası veya bilgi sisteminden yetki belgesi kontrolü yaparak yetki belgesine sahip olup olmadığına bakacak.
Şayet söz konusu işletmenin yetki belgesi yok ise platforma üye yapmayacak.
SAHTE İLANLARA YAPTIRIM GELİYOR
Öte yandan 1 Ocak itibariyle uygulanmaya başlayacak düzenleme kapsamında son zamanlarda ilan sitelerinde sıklıkla karşılaşılan sahte ve karşılığı olmayan kiralık ve satılık gayrimenkul ilanlarına da el atılacak. Yönetmelikte yer alan maddeye göre internet ortamında taşınmaz ticaretine yönelik ilan veren işletmeler ilanlarda üçüncü kişileri yanıltıcı bilgi ve belgelere yer vermemekle yükümlü olacak.
Aksi yönde hareket eden işletmelere ise yaptırım uygulanacak.
BİRDEN FAZLA AYNI İLANA YETKİ BELGESİ ŞARTI
Yeni düzenleme ile aynı ilanın birden fazla kişi tarafından girilmesine yönelik de adım atılıyor. Yönetmeliğe göre mal sahibi ile kim yetki belgesi sözleşmesi imzalamış ise onun ilanı sadece yayında kalacak. Yetki belgesi elinde olan işletme portal yönetimiyle irtibata geçip diğer ilanları yayından kaldırtabilecek.
ŞİKAYET HATTI KURULACAK
İlan siteleri ilanlara ilişkin talep ve şikâyetlerin internet tabanlı iletişim yöntemlerinden en az biri ve telefon aracılığıyla iletebilmesi için müşteri hizmetleriyle iletişim imkânı sunmakla da yükümlü olacak. Vatandaştan ilanlara yönelik gelen talep ve şikâyetler etkin bir şekilde yönetilerek sonuçlandırılacak.
Ayrıca portal yönetimleri ilan, şikâyet ve üyeliklere ilişkin bilgileri Bakanlığın taleplerine uygun olarak Bakanlığa iletmekle de sorumlu olacak.
İşgal ordusu Lübnan'da fosfor bombası kullandı
MİT Başkanı Kalın, HAMAS heyetiyle görüştü
Hakkari'de eğitime bir gün ara verildi
Siirt’te bıçaklı ve sopalı kavga: 1’i ağır 2 yaralı
İran'dan savaşta yeni strateji
Şanlıurfa’da iş yerine uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama
Pakistan'dan Hindistan'a " İndus Suları Anlaşması'nı uygulayın" çağrısı
Adıyaman’da sele kapılan 4 kişi ekiplerin çalışmasıyla kurtarıldı
Ağrı Dağı’nda tipiye yakalanan dağcılar için ekipler harekete geçti
Şanlıurfa’da sağanak sonrası sel: Evleri su bastı
İran: Enerji santrallerimize saldırı olursa bölgedeki tüm enerji santralleri hedefimiz olur
Bangladeş'te otobüs ile tren çarpıştı: 12 ölü, 26 yaralı
Erzurum'da kontrolden çıkan otomobil şarampole uçtu: 2 ölü, 5 yaralı
Fatih’te 2 bina çöktü: Enkaz altından kurtarılan bir kişi hayatını kaybetti
İkinci ara tatilinin ardından 18 milyon öğrenci ders başı yapacak
Sivas'ta zincirleme trafik kazası: 1 ölü, 5 yaralı
Rusya-Ukrayna savaşında son durum
İran: ABD-israilin sivilleri hedef aldığı saldırılarda 210 çocuk şehit oldu, 1510 çocuk yaralandı
Batman’ın Buluşma Noktası Petrolcity AVM Rekor Kırdı
Yunanistan'da çiftçilerden protesto
HÜDA PAR Mardin İl Başkanlığı teşkilatla bayramlaştı
İran Kızılayı: ABD ve israil saldırılarında 81 bin 365 sivil birim hedef alındı
Isparta'da feci kaza: 2 ölü, 4 yaralı
Slovenya'da genel seçim heyecanı
Diyarbakır’da Yeniköy Mezarlığı çamur deryasına döndü
Diyarbakır’da trafik kazası: 4 yaralı
HÜDA PAR'dan Elâzığ'da bayramlaşma programı
Diyarbakır sağanağa teslim: Altyapı yine sınıfta kaldı
Kabine yoğun gündemle toplanacak
Fransa'da halk yerel seçimler için sandık başında
Yükleniyor







