• BIST 100

    14029,89%0,01
  • DOLAR

    42,95% 0,08
  • EURO

    50,53% 0,03
  • GRAM ALTIN

    5965,27% 0,22
  • Ç. ALTIN

    9931,63% 0,00

Gaziantep Ticaret Borsası eylül ayı meclis toplantısı yapıldı

15 Eylül 2023, Cuma 14:30
15 Eylül 2023, Cuma 14:30
Gaziantep Ticaret Borsası  eylül ayı meclis toplantısı yapıldı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gaziantep Ticaret Borsası eylül ayı meclis toplantısı yapıldı

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ve Meclis Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantıda, borsanın Eylül ayı faaliyetleri görüşülerek, 17 Temmuz’dan bu yana kapalı olan tahıl koridorunun küresel piyasalara olan etkileri, Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan tarıma yönelik temel hedefler ve yürürlüğe yeni giren tarımsal üretim planlanması yönetmeliği hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.
Toplantının açılışında konuşan GTB Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasının kısa vadede yeniden işlevsel hale getirilmesinin önemine vurgu yaptı.
Küresel gıda krizinin önlenmesi açısından Karadeniz tahıl koridoru girişiminin hayati önem taşıdığına işaret eden Tiryakioğlu, 17 Temmuz’dan bu yana kapalı olan koridorun özellikle tahıla acil ihtiyaç duyan Afrika ülkeleri için ilerleyen dönemlerde sıkıntı oluşturabileceğini söyledi.
Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi’nin eksikliklerin giderilerek yeniden canlandırılması gerektiğini kaydeden Tiryakioğlu, bu konuda önemli bir misyon üstlenen Türkiye’nin, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasındaki görüşmelere öncülük ettiğini ve bu görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkmasını umut ettiklerini söyledi.
22 Temmuz 2022’de İstanbul’da imzalanan anlaşmayla faaliyete geçen tahıl koridorundan şu ana kadar 32 milyon tondan fazla tahılın dünya pazarlarına ulaştırıldığını hatırlatan Tiryakioğlu, koridorun küresel emtia fiyatları açısından büyük önem taşıdığını dile getirdi.
“OVP’de tarım başlıklar”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 2024-2026 dönemini çerçeveleyen Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan tarım ve gıda sanayine yönelik hedefleri de değerlendiren Tiryakioğlu, tarım ve gıda sanayine yönelik birçok önemli başlığı bünyesinde barındıran OVP’nin kararlılıkla uygulanması halinde sektör adına yeni başarı hikayeleri yazılmasında yol haritası oluşturacağını dile getirdi.
OVP’de tarımla ilgili yer alan birçok başlığın sektörün ana gündeminde yer alan konular olduğunu belirten Tiryakioğlu, OVP’de özellikle yeşil dönüşümle ilgili politika ve hedeflerin iklim değişikliğinden en fazla etkilenen tarım sektörü için önemli adımlar içerdiğini kaydetti.
Tiryakioğlu, kuraklık ile mücadelede yeni teknolojiler kullanılması, tarımsal veri temini ve rekolte tahmininde yapay zeka, coğrafi bilgi sistemleri oluşturulması ve genç nüfusun tarıma yönlendirmesi gibi hususlarının da sektör adına son derece önemli adımlar olduğunu söyledi.
“WorldFood İstanbul”
Konuşmasının son bölümünde gıda sektörü çatı kuruluşlarının bir araya gelip tarihi bir iş birliği ile hayata geçirdiği Türkiye Gıda Platformu’nun desteğiyle düzenlenen Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı – WorldFood İstanbul’a da değinen Tiryakioğlu, 6 Eylül’de kapılarını açan ve 4 gün boyunca açık kalan fuarın 161 ülkeden toplam 64 bin 146 ziyaretçi ve 38 ülkeden bin 117 katılımcıyı ağırlayarak rekor kırdığını sözlerine ekledi.
GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ise, toplantıda yaptığı konuşmada borsanın eylül ayı faaliyetleri ve ileriye dönük projeleri hakkında meclis üyelerine bilgiler verdi.
“Coğrafi işaretli ürünler tanıtıldı”
WorldFood İstanbul Fuarına katılarak İstanbul’da Gaziantep’in coğrafi işaretli ürünlerini uluslararası platformda tanıtma fırsatı bulduklarını belirten Akıncı, coğrafi işaret tescili GTB tarafından alınan 23 Gaziantep markalı yöresel ürünü fuar süresince yerli ve yabancı ziyaretçilerin beğenisine sunduklarını açıkladı.
Fuarda GTB standının yoğun ilgi gördüğüne dikkat çeken Akıncı, hedeflerinin Gaziantep’in geleneksel tescilli ürünlerini tanıtarak bu ürünlere katma değer sağlamak olduğunu söyledi.
“Tarımsal üretimin planlanması”
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan tarımsal üretimin planlamasına yönelik usul ve esasları düzenleyen yönetmeliğin Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini aktaran Akıncı, “Yeni yönetmelikle birlikte artık tarımsal üretimde yeni bir sürece giriyoruz, ezbere üretim dönemi sona eriyor. Yönetmelik; bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri üretiminde tarım havzası veya işletme bazında üretimin planlanmasını içermekte. Yönetmelik çerçevesinde kurulan Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu, tarımsal üretimin öngörülebilir ve yönetilebilir olmasını temin etmek amacıyla üretim planlamasına yönelik çalışmalar yürütecek“ diye konuştu.
Meclis toplantısı gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından sona erdi.

Gazze'de şehit sayısı 71 bin 271’e yükseldi

Diyarbakır'da eğitime kar engeli

Batman’da karla mücadelede 105 ton tuz kullanıldı

Mardin’de eğitime bir gün daha ara verildi

Malatya'da açılan yollar, yoğun kar yağışı nedeniyle tekrar kapanıyor

İtalya'da yılbaşı kutlamalarında bir kişi öldü, 283 kişi yaralandı

Batman'da uçak seferleri iptal edildi

Erzurum ve Kars'ta kuvvetli kar yağışı bekleniyor

Ankara’da yeni yılın ilk gününde kar manzaraları

Şehit Ebu Ubeyde ve diğer Kassam komutanları için Bursa’da gıyabi cenaze namazı kılındı

Bakan Fidan, Ukrayna Milli Güvenlik Konseyi Sekreteri Umerov ile görüştü

Gaziantep’te karla kaplı kırsal mahalle yollarında çalışmalar devam ediyor

Elazığ’da 85 köy yolu ulaşıma açıldı

Bolu’da eğitime “kar” arası

Van’da yolcu otobüsü ile kar temizleme aracı çarpıştı: 19 yaralı

Malatya'da motosiklet ve kuryelere 1 günlük trafik yasağı daha

Hakkâri’de eğitime bir gün ara

Myanmar'da 5,9 büyüklüğünde bir deprem meydana

Piton de la Fournaise Yanardağı'nda volkanik hareketlilik

Siirt’te yoğun kar nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi

​19 ilde kar ve buzlanma nedeniyle okullara bir gün daha ara verildi

Şanlıurfa beyaza büründü: Kar, tarihi evlerin dam boyuna ulaştı

Mardin'de karda mahsur kalan çoban kurtarıldı

Şırnak'ta kar temizleme çalışmaları devam ediyor

Rusya: Kiev'e ait Su-27 savaş uçağı düşürüldü

Hükümet Medya Ofisi: Gazze 2026’yı soykırımın yaralarıyla ve büyük zorluklarla karşıladı

İsviçre'deki yılbaşı kutlamaları sırasında barda meydana gelen patlamada 40 kişi öldü

Van Valiliği kuvvetli kar yağışı, rüzgar ve çığ tehlikesine karşı uyardı

Afganistan'da sel felaketi: 12 ölü, 11 yaralı

Hasankeyf'te kar engelini aşan ekipler hamile vatandaşa ulaştı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze'de şehit sayısı 71 bin 271’e yükseldi

Diyarbakır'da eğitime kar engeli

Batman’da karla mücadelede 105 ton tuz kullanıldı

Mardin’de eğitime bir gün daha ara verildi

Malatya'da açılan yollar, yoğun kar yağışı nedeniyle tekrar kapanıyor

İtalya'da yılbaşı kutlamalarında bir kişi öldü, 283 kişi yaralandı

Batman'da uçak seferleri iptal edildi