• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,18% 0,15
  • EURO

    50,62% -0,59
  • GRAM ALTIN

    7183,62% -0,30
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

Gaziantep Ticaret Borsası eylül ayı meclis toplantısı yapıldı

15 Eylül 2023, Cuma 14:30
15 Eylül 2023, Cuma 14:30
Gaziantep Ticaret Borsası  eylül ayı meclis toplantısı yapıldı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gaziantep Ticaret Borsası eylül ayı meclis toplantısı yapıldı

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ve Meclis Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantıda, borsanın Eylül ayı faaliyetleri görüşülerek, 17 Temmuz’dan bu yana kapalı olan tahıl koridorunun küresel piyasalara olan etkileri, Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan tarıma yönelik temel hedefler ve yürürlüğe yeni giren tarımsal üretim planlanması yönetmeliği hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.
Toplantının açılışında konuşan GTB Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasının kısa vadede yeniden işlevsel hale getirilmesinin önemine vurgu yaptı.
Küresel gıda krizinin önlenmesi açısından Karadeniz tahıl koridoru girişiminin hayati önem taşıdığına işaret eden Tiryakioğlu, 17 Temmuz’dan bu yana kapalı olan koridorun özellikle tahıla acil ihtiyaç duyan Afrika ülkeleri için ilerleyen dönemlerde sıkıntı oluşturabileceğini söyledi.
Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi’nin eksikliklerin giderilerek yeniden canlandırılması gerektiğini kaydeden Tiryakioğlu, bu konuda önemli bir misyon üstlenen Türkiye’nin, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasındaki görüşmelere öncülük ettiğini ve bu görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkmasını umut ettiklerini söyledi.
22 Temmuz 2022’de İstanbul’da imzalanan anlaşmayla faaliyete geçen tahıl koridorundan şu ana kadar 32 milyon tondan fazla tahılın dünya pazarlarına ulaştırıldığını hatırlatan Tiryakioğlu, koridorun küresel emtia fiyatları açısından büyük önem taşıdığını dile getirdi.
“OVP’de tarım başlıklar”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 2024-2026 dönemini çerçeveleyen Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan tarım ve gıda sanayine yönelik hedefleri de değerlendiren Tiryakioğlu, tarım ve gıda sanayine yönelik birçok önemli başlığı bünyesinde barındıran OVP’nin kararlılıkla uygulanması halinde sektör adına yeni başarı hikayeleri yazılmasında yol haritası oluşturacağını dile getirdi.
OVP’de tarımla ilgili yer alan birçok başlığın sektörün ana gündeminde yer alan konular olduğunu belirten Tiryakioğlu, OVP’de özellikle yeşil dönüşümle ilgili politika ve hedeflerin iklim değişikliğinden en fazla etkilenen tarım sektörü için önemli adımlar içerdiğini kaydetti.
Tiryakioğlu, kuraklık ile mücadelede yeni teknolojiler kullanılması, tarımsal veri temini ve rekolte tahmininde yapay zeka, coğrafi bilgi sistemleri oluşturulması ve genç nüfusun tarıma yönlendirmesi gibi hususlarının da sektör adına son derece önemli adımlar olduğunu söyledi.
“WorldFood İstanbul”
Konuşmasının son bölümünde gıda sektörü çatı kuruluşlarının bir araya gelip tarihi bir iş birliği ile hayata geçirdiği Türkiye Gıda Platformu’nun desteğiyle düzenlenen Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı – WorldFood İstanbul’a da değinen Tiryakioğlu, 6 Eylül’de kapılarını açan ve 4 gün boyunca açık kalan fuarın 161 ülkeden toplam 64 bin 146 ziyaretçi ve 38 ülkeden bin 117 katılımcıyı ağırlayarak rekor kırdığını sözlerine ekledi.
GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ise, toplantıda yaptığı konuşmada borsanın eylül ayı faaliyetleri ve ileriye dönük projeleri hakkında meclis üyelerine bilgiler verdi.
“Coğrafi işaretli ürünler tanıtıldı”
WorldFood İstanbul Fuarına katılarak İstanbul’da Gaziantep’in coğrafi işaretli ürünlerini uluslararası platformda tanıtma fırsatı bulduklarını belirten Akıncı, coğrafi işaret tescili GTB tarafından alınan 23 Gaziantep markalı yöresel ürünü fuar süresince yerli ve yabancı ziyaretçilerin beğenisine sunduklarını açıkladı.
Fuarda GTB standının yoğun ilgi gördüğüne dikkat çeken Akıncı, hedeflerinin Gaziantep’in geleneksel tescilli ürünlerini tanıtarak bu ürünlere katma değer sağlamak olduğunu söyledi.
“Tarımsal üretimin planlanması”
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan tarımsal üretimin planlamasına yönelik usul ve esasları düzenleyen yönetmeliğin Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini aktaran Akıncı, “Yeni yönetmelikle birlikte artık tarımsal üretimde yeni bir sürece giriyoruz, ezbere üretim dönemi sona eriyor. Yönetmelik; bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri üretiminde tarım havzası veya işletme bazında üretimin planlanmasını içermekte. Yönetmelik çerçevesinde kurulan Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu, tarımsal üretimin öngörülebilir ve yönetilebilir olmasını temin etmek amacıyla üretim planlamasına yönelik çalışmalar yürütecek“ diye konuştu.
Meclis toplantısı gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından sona erdi.
admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Almanya'dan ABD’nin Rus petrolü kararına tepki

Yeni ses sistemi cezaları esnafı zorluyor

Tarımsal destekleme ödemeleri çiftçilerin hesaplarına aktarılıyor

HSK kararıyla Yargıtay için 8 yeni üye seçimi yapıldı

Malatya'da traktör devrildi: 2 yaralı

Dünya Kudüs Günü'nde Bitlis'ten çağrı: Mesele sadece Filistin değil, ümmetin varlık mücadelesidir

Hacı adaylarının kafile ve uçuş bilgileri belli oldu!

YKS'ye 2 milyon 425 bin aday başvurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni Cerrahpaşa, yüksek standartlı sağlık hizmeti sunacak

Yılmaz: Ekonomide en kötü şey belirsizliktir; öngörülebilirliği sağlayan ülkeler bu dönemden daha güçlü çıkacaktır

Bangladeş Dışişleri Bakanı Rahman, Türkiye'ye geliyor

Endonezya'daki D-8 zirvesi ertelendi

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Filistin ve Kudüs, asla siyonizmin vatanı olmayacaktır

Siirt’te Ramazan ayında sağlık programı yoğun ilgi gördü

Yükseköğretim Kurumları Sınavı için 2 milyon 425 bin 560 aday başvuru yaptı

Dünya Kudüs Günü'nde İzmir’den Kudüs ve Mescid-i Aksa için çağrı

Şanlıurfa’da 'Dünya Kudüs Günü' açıklaması: Küresel barış, Kudüs'ün özgürlüğüne bağlı

132 yıllık Asmalı Mescit restorasyonun ardından yeniden ibadete açıldı

Umut Kervanı Van’da Ramazan ayında da yardımlarını sürdürüyor

"Dünya Kudüs Günü" için İstanbul'da yürüyüş

Kayısı üreticilerine monilya hastalığı uyarısı

Mersin’de ‘Güvenli Okul Yolu’ kapsamında servis denetimi

Şanlıurfa’da sanayi sitesinde trafo patladı

Şanlıurfa’da 14 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

İlber Ortaylı öldü

Memur-Sen Adıyaman İl Başkanı Demir: israilin başlattığı savaş kabul edilemez

Milli Eğitim Bakanı Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere ara tatil mesajı

700 yıllık Kur'an-ı Kerim Bursa’da ziyarete açıldı

Tahran’da yürüyüşteki siviller hedef alındı: Bir kadın şehit oldu

Gaziantep'te aranan 28 şüpheli yakalandı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Almanya'dan ABD’nin Rus petrolü kararına tepki

Yeni ses sistemi cezaları esnafı zorluyor

Tarımsal destekleme ödemeleri çiftçilerin hesaplarına aktarılıyor

HSK kararıyla Yargıtay için 8 yeni üye seçimi yapıldı

Malatya'da traktör devrildi: 2 yaralı

Dünya Kudüs Günü'nde Bitlis'ten çağrı: Mesele sadece Filistin değil, ümmetin varlık mücadelesidir

Hacı adaylarının kafile ve uçuş bilgileri belli oldu!