• BIST 100

    16255,22%1,84
  • DOLAR

    43,41% 0,03
  • EURO

    52,05% -0,37
  • GRAM ALTIN

    7347,62% 1,72
  • Ç. ALTIN

    12147,44% 3,94

Geader’den enerji tasarrufunu zorunlu yapın çağrısı

08 Ekim 2022, Cumartesi 12:50
08 Ekim 2022, Cumartesi 12:50
Geader’den enerji tasarrufunu zorunlu yapın çağrısı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Geader’den enerji tasarrufunu zorunlu yapın çağrısı

Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği (Geader) Genel Başkanı Ömer Çelebi, enerji maliyetlerinde dünya genelinde yaşanan kriz ve ülkemizdeki etkisi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Geader Genel Başkanı Ömer Çelebi, küresel enerji krizine acil çözüm olarak enerji sarfiyatının azaltılması gerektiğini belirterek başta kamu binaları olmak üzere sanayide, meskenlerde, tarımsal faaliyetlerde, aydınlatmada ve ulaşımda enerji tasarrufunun zorunlu olması enerji politikalarımıza pozitif katkı sunacağını söyledi.
Küresel enerji piyasasındaki dalgalanma Türkiye’yi etkilediğinden enerji maliyetlerinin özellikle sanayide sürdürülebilir olmaktan çıkacağı için endişe duyduğunu belirten Geader Genel Başkanı Çelebi, “Enerji maliyetlerinde dünya genelinde yaşanan kriz maalesef ülkemizde de etkisini göstermeye başladı. Ukrayna ile Rusya arasında süregelen savaş Avrupa’da ciddi olarak enerji krizine yol açmış, nitekim Avrupa ülkeleri sıkı enerji tasarruf tedbirleri almaya başlamış durumda. Krize karşı ilk olarak enerji talep miktarını azaltmaya çalışan Avrupa ülkeleri yeterli önlemi almazsa kışı sert geçirecek.
Avrupa’da doğalgaz fiyatları geçen yıla oranla 10, elektrik fiyatları 8 kattan fazla arttı. Artan bu enerji maliyetlerine karşı enerji arz güvenliği de tehlike altında. Avrupa artık pahalı enerjiden çok enerjiye ulaşamama sorunu ile karşı karşıya. Bu nedenle Almanya, Fransa ve İngiltere başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi enerjide kemer sıkmaya gitti. Hatta yüksek enerji tüketimi yapan birçok sanayi sektörü yüksek maliyetler nedeniyle üretimini durdurdu. Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği olarak küresel enerji piyasasındaki dalgalanma Türkiye’yi etkilediğinden enerji maliyetlerinin özellikle sanayide sürdürülebilir olmaktan çıkacağı için endişe ediyoruz. Bununla beraber yüksek enerji fiyatları hayatı, ulaşımı, tarımı ve ticareti de olumsuz etkileyecektir” dedi
Enerji maliyetlerindeki artışın, sanayideki problemleri daha da derinleştireceğine dikkat çeken Geader Başkanı Çelebi, “Elektrik piyasasında en temel unsur olan arz güvenliği ve düşük maliyetli hizmet yaklaşımı maalesef maliyetlerdeki dengesizlik endüstriyel işletmelerde üretime ve istihdama negatif etki bırakacağı aşikardır. Birçok sektörde enerji maliyetleri toplam ürün maliyetinin ortalama yüzde 20’sini oluştururken yüksek maliyetlerle birlikte bu oranı iki misline çıkarmıştır. Endüstriyel işletmelerdeki enerji maliyetlerinin artışı sosyal ve ekonomik problemi daha da derinleştireceği göz önünde bulundurulmalıdır. Meskenlerde bilinçli tüketim alışkanlığı yeteri kadar oluşmadığından elektrik ve doğalgaz tüketiminde normalin üzerinde sarfiyat var. Bu anormal sarfiyat hem ev hem de ülke ekonomisini etkilemekte ve enflasyonu tetiklemektedir. Kış başlangıcı ile beraber yeteri kadar tedbirler alınmazsa enerji arzı zor günler geçirecek. Türkiye’de aydınlatma tüketimi toplam elektrik tüketimin yaklaşık beşte birini oluşturuyor. Genel aydınlatmalarla beraber yerel yönetimlere bağlı park ve bahçe aydınlatmaları ilgili denetim ilgili birimler tarafından kontrolleri yapılmalıdır.
Kamuda enerji sarfiyatı oldukça yüksek seviyededir. Aynı zamanda enerji israfının en çok yapıldığı alanlar. 2020 yılı verilerine göre yılda 8 milyar lira kamuda enerji tüketimi gerçeklemiş. Bu bedeller şimdi neredeyse beş misli seviyesinde. Ancak kamuda tüketilen enerjinin yüzde 40’ının geri kazanım potansiyeli var. Yapılacak mühendislik çalışmaları ile kamuda enerji israfının önüne geçilmelidir.” şeklinde konuştu.
Yetkililere çağrıda bulunarak enerji tasarrufunun zorunlu olmasını talep eden Başkan Çelebi, “Küresel enerji krizine en acil çözüm olarak enerji sarfiyatının azaltılmasını öneriyoruz. Bu nedenle başta kamu binaları olmak üzere sanayide, meskenlerde, tarımsal faaliyetlerde, aydınlatmada ve ulaşımda enerji tasarrufunun zorunlu olması enerji politikalarımıza pozitif katkı sunacaktır. Yapılacak mühendislik etütleri, uygulamaları ve bilinçli enerji tüketimi konusunda toplumsak farkındalık faaliyetleri ile toplam enerji talebimizi yüzde 15-20 oranında düşürebiliriz. Avrupa’da yüksek maliyetlerden ziyade enerjiye ulaşamama dönemini yaşarken Türkiye’de ise enerji tasarruf uygulamalarının bir tercih değil, artık zorunlu olduğu bilinmelidir” diye konuştu.
[gallery ids=',48098,48099']

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Marmara’nın batısı ve Ege’de kuvvetli yağış uyarısı

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: 664 adet captagon ele geçirildi

Mersin’de Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı yapıldı

Suiçer: Elazığ’ın yatırım alanı ilan edilmesi önemli bir aşama

Bakan Fidan İran Dışişleri Bakanı Arakçi ile görüştü

Konya Meram’da yeni aile sağlığı merkezi hizmete girdi

Konya’nın güney ilçeleri için kuvvetli rüzgâr ve fırtına uyarısı

Bursa Balık Hali'nde su ürünleri denetimi

Fırtına nedeniyle Gökçeada ve Bozcaada feribot seferleri iptal edildi

İstanbul’daki narkotik operasyonlarında 37 kişi tutuklandı

Bakan Fidan, Suudi Arabistanlı mevkidaşıyla görüştü

Eğitimci Haras: Yapay zekâ kullanılmalı ama verileri mutlak doğru kabul edilmemeli

İçişleri Bakanlığı’ndan "sarı" kodlu hava uyarısı

Malatya semt pazarlarında ölçü ve tartı denetimi

Malatya Valiliğinden Yeşilyurt Sanayi Sitesi uyarısı: Kurallara aykırı kiralamaya iptal

Gaziantep'te marketlere yönelik gıda denetimi yapıldı

Malatya Doğanşehir'de kar yağışı, konteyner kentte yaşamı zorlaştırdı

Pedodonti Uzmanı Dr. Coşkun: Tatil, çocuklarda diş fırçalama alışkanlığını kazandırmak için fırsattır

Batman'da "Beslenme Çantam" projesi hayata geçiyor

Malatya'da 86 sikke ile tarihi eserler ele geçirildi

Batman Havalimanı 60 sağlık uçuşuna ev sahipliği yaptı

Altın fiyatlarındaki yükseliş evlenmek isteyen gençleri zorluyor!

Hindistan’da küçük uçak düştü: 5 ölü

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Amacımız, çocukların ana dillerini öğrenmelerine katkı sağlamaktır

Şanlıurfa’ya yağmur ve kar geliyor

Malatya'da TOKİ çalışanı darp edildiği iddiasıyla çatıya çıkarak yardım istedi

Diyarbakır'da kaybolan kadını arama çalışmaları 7'nci gününde de devam ediyor

Gaziantep'te giydiği kıyafetle kendini jandarma olarak tanıtan şahıs yakalandı

Op. Dr. Yıldırım: 9 yaşından sonra hiçbir tedavi çocuğun görmesini geri getiremez

Diyarbakır ve Manisa’da uyuşturucu operasyonu: 445 şüpheli yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Marmara’nın batısı ve Ege’de kuvvetli yağış uyarısı

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: 664 adet captagon ele geçirildi

Mersin’de Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı yapıldı

Suiçer: Elazığ’ın yatırım alanı ilan edilmesi önemli bir aşama

Bakan Fidan İran Dışişleri Bakanı Arakçi ile görüştü

Konya Meram’da yeni aile sağlığı merkezi hizmete girdi

Konya’nın güney ilçeleri için kuvvetli rüzgâr ve fırtına uyarısı