• BIST 100

    16639,57%1,21
  • DOLAR

    43,50% 0,06
  • EURO

    51,32% 0,06
  • GRAM ALTIN

    6852,20% 5,37
  • Ç. ALTIN

    11711,15% 2,97

Geçen yıl en çok harcama konut ve kira için yapıldı

16 Temmuz 2020, Perşembe 12:54
16 Temmuz 2020, Perşembe 12:54
Geçen yıl en çok harcama konut ve kira için yapıldı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Geçen yıl en çok harcama konut ve kira için yapıldı

Türkiye İstatistik Kurumu, 2019 yılına ilişkin 'hanehalkı tüketim harcaması' istatistiklerini yayımladı.

Buna göre, Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalardan en yüksek payı yüzde 24,1 ile konut ve kira harcamaları aldı. Gıda ve alkolsüz içecek harcamalarının payı yüzde 20,8, ulaştırma harcamalarının payı yüzde 16,5 oldu.

Hanehalkları, toplam harcamalarının yüzde 2,2'sini sağlık, yüzde 2,5'ini eğitim hizmetleri ve yüzde 3,1'ini eğlence ve kültür için yaptı.

Hanehalkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak hesaplanan eşdeğer fert başına aylık ortalama tüketim harcaması 2018'de 2 bin 181 lira iken geçen yıl 2 bin 465 lira olarak tahmin edildi.

Gıda ve alkolsüz içecek harcamalarının payı arttı

Gıda ve alkolsüz içeceklerin harcamalar içindeki payı 2018'e göre 0,5 puanlık artışla yüzde 20,3'ten yüzde 20,8'e yükseldi.

Alkollü içecek, sigara ve tütün harcamalarının payı yüze 4'ten yüzde 4,3'e, giyim ve ayakkabı harcamalarının payı yüzde 4,8'den yüzde 5'e, konut ve kira harcamalarının payı yüzde 23,7'den yüzde 24,1'e, eğlence ve kültür harcamalarının payı yüzde 2,9'dan yüzde 3,1'e, eğitim hizmetlerinin payı yüzde 2,3'ten yüzde 2,5'e ve çeşitli mal ve hizmetlerin payı ise yüzde 4,9'dan yüzde 5,1'e çıktı.

Diğer taraftan, mobilya ve ev eşyaları harcamalarının payı yüzde 6,5'ten yüzde 6,4'e, ulaştırma harcamalarının payı yüzde 18,3'ten yüzde 16,5'e, haberleşme harcamalarının payı yüzde 3,8'den yüzde 3,6'ya düştü.

Sağlık (yüzde 2,2) ile lokanta ve otel harcamalarının (yüzde 6,5) payı geçen yıl değişmedi.

Düşük gelirli haneler gıdaya 2 kat fazla pay ayırdı

Gelire göre sıralı yüzde 20'lik gruplar itibarıyla tüketim harcamalarının geçen yılki dağılımına bakıldığında, birinci yüzde 20'lik grupta (en düşük gelir grubu) yer alan hanehalklarının, konut ve kira harcamalarına yüzde 31,2, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına yüzde 30,7, ulaştırma harcamalarına yüzde 9, mobilya ve ev eşyası harcamalarına yüzde 5,3 pay ayırdığı görüldü.

En yüksek gelir grubu olan beşinci yüzde 20'lik grupta yer alan hanehalkları ise konut ve kira harcamalarına yüzde 20,1, ulaştırma harcamalarına yüzde 20, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına yüzde 15,3 ve lokanta ve otel harcamalarına yüzde 8,1 pay ayırdı.

Gıda ve alkolsüz içeceklere yapılan harcamalarda en büyük payı yüzde 19,4 ile et, balık ve deniz ürünleri aldı. Bunu yüzde 17,8 ile ekmek ve tahıllar, yüzde 16,6 ile sebzeler, yüzde 13,9 ile süt, peynir ve yumurta izledi.

En düşük paya sahip harcama grupları ise yüzde 2,3 ile diğer gıda ürünleri, yüzde 3,2 ile kahve, çay ve kakao, yüzde 3,8 ile alkolsüz içecekler olarak sıralandı.

Harcama kalıpları değişti

Temel gelir kaynağı maaş, ücret, yevmiye geliri olan hanehalkları konut ve kira harcamalarına yüzde 22,4, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına yüzde 19 ve ulaştırma harcamalarına yüzde 17,7 pay ayırırken, müteşebbis geliri olan hanehalklarının konut ve kira harcamalarına yüzde 20,4, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına yüzde 19,8 ve ulaştırma harcamalarına ise yüzde 19,2 pay ayırdığı belirlendi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Adıyaman'da bakkal ve hırdavat dükkanında yangın çıktı

Tekirdağ’da narkotik operasyonu: 11 ilçede 195 şüpheliye adli işlem

Ocak ayı ihracat rakamları açıklandı

Diyarbakır’da kaçakçılık operasyonu: 53 şüpheliye işlem

13 gün sonra dere yatağında ölü bulunan Nimet Kılıç defnedildi

Yapay zeka destekli “hayalet” insansız deniz aracı geliştirilecek

ZMO Başkanı Doğan: Hunharca tükettiğimiz hayat kaynağı toprağı korumak zorundayız

Siverek Devlet Hastanesi’nde Kızılay’dan kan bağışı standı

Yunan Sahil Güvenliği bir göçmen teknesine çarptı: En az 14 ölü

Brent petrol 67,64 dolardan işlem görüyor

Emeklilerin fark ödemesi bugün hesaplara yatacak

Viranşehir'de yol çilesi: "2026'dayız ama 90'lı yılları yaşıyoruz"  

İşgal rejiminin Gazze’ye saldırılarında 9 Filistinli şehit oldu

ThuLEP yöntemi prostat büyümesinde hızlı iyileşme sağlıyor

Mersin’de 116 bin adet kaçak saat ele geçirildi

Brezilya’da yolcu otobüsü devrildi: 16 ölü, 44 yaralı

İstanbul merkezli operasyonda 22 şüpheli gözaltında

Çocuk istismarı içeriklerine yönelik operasyonda 47 kişi gözaltında

Gaziantep’te siber dolandırıcılık operasyonu: 6 tutuklama

Siber dolandırıcılara operasyon: 90 şüpheli yakalandı, 58'i tutuklandı

Gaziantep'te endoskopi destekli sinostoz ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi

Döviz kurlarında son durum

Gaziantep’te 18 yıl 6 ay hapis cezası bulunan firari yakalandı

Axios: ABD ile İran arasındaki görüşmeler Umman'da yapılacak

Tarihi düşüş sonrası altın yeniden yükselişte

Hava sıcaklıkları iç ve batı kesimlerde artacak, doğu kesimlerde azalacak

Kadugli'de siviller hedef alındı: 7'si çocuk 15 kişi öldürüldü

Lieberman itiraf etti: israil hiç bu kadar yalnız ve bağımlı olmamıştı

Seyfülislam Kaddafi öldürüldü

"Sen şeytan mısın?": Epstein dosyaları ahlaksızlığın anatomisini ortaya koyuyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Adıyaman'da bakkal ve hırdavat dükkanında yangın çıktı

Tekirdağ’da narkotik operasyonu: 11 ilçede 195 şüpheliye adli işlem

Ocak ayı ihracat rakamları açıklandı

Diyarbakır’da kaçakçılık operasyonu: 53 şüpheliye işlem

13 gün sonra dere yatağında ölü bulunan Nimet Kılıç defnedildi

Yapay zeka destekli “hayalet” insansız deniz aracı geliştirilecek

ZMO Başkanı Doğan: Hunharca tükettiğimiz hayat kaynağı toprağı korumak zorundayız