• BIST 100

    10851,83%-0,82
  • DOLAR

    41,92% -0,04
  • EURO

    48,87% 0,15
  • GRAM ALTIN

    5431,82% -2,03
  • Ç. ALTIN

    9188,44% -2,65

Gıda fiyatlarında çember daraldı! İndirim yakın

02 Şubat 2021, Salı 10:12
02 Şubat 2021, Salı 10:12
Gıda fiyatlarında çember daraldı! İndirim yakın
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gıda fiyatlarında çember daraldı! İndirim yakın

Pahalı gıdaya karşı Rekabet Kurumu ve Gelir İdaresi Başkanlığı da (GİB) yoğun bir çalışma içerisine girdi. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan başkanlığında gerçekleştirilen Gıda Komitesi'nde gıda fiyatlarındaki artışla mücadelede yol haritası ortaya kondu. Rekabet Kurumu da yaş meyve ve sebze başta olmak üzere üreticiden aracıya, taşımacıdan satıcıya kadar bütün aktörleri takibe aldı. Fiyat atışları ve artışa katkı sağlayan tüm aktörlere karşı idari para cezası uygulanacak. Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, bu konuda yürütülen çalışmalar ve soruşturmaları anlattı.

SORUŞTURMALAR BİTİYOR

Başkan Küle, zincir marketler, tedarikçilerin de aralarında yer aldığı 29 teşebbüse ilişkin yaklaşık 1.5 yıldır süren soruşturmada sona yaklaşıldığını belirterek, 'Çok büyük teşebbüslerle karşı karşıyayız.Rekabet hukukundan kaynaklı yasal süre zorunlulukları var. Tahminimize göre 1 Mart'ta bitecek. İki yazılı savunma alacağız. Daha sonra sözlü savunma safhasına geçeceğiz. Geniş bir kadroyla bir yılı aşkın süredir özel bir çalışma yaptık. Kararın vicdanları rahatlatacağını düşünüyorum' dedi.

BUNUNLA YATIP KALKIYORUZ

Başkan Küle, eş zamanlı olarak yaş meyve ve sebze soruşturmasının da biteceğini ifade ederek, 'Soruşturmada yapısal sorunlara dikkat çekeceğiz. Hızlı tüketim maddeleri ve tarım sektörüyle ilgili araştırmamız var. Hafta sonları dahil çalışıyoruz. Hummalı bir çalışma yürütüyoruz. Bunla yatıp bunla kalkıyoruz. 4054 sayılı yasal sürelerinden kaynaklı konular var. Savunma sürelerini sonuna kadar vermek zorundayız' değerlendirmesini yaptı.

Rekabet ihlalinde fahiş fiyat argümanını değerlendirdiklerini kaydeden Başkan Küle, 'Piyasanın bir gerçeği var. Kriz dönemlerinde bunu fırsata çevrilip fahiş karlar elde etmek için yollar aramaktan ziyade toplum menfaati ön planda tutulmalı. Bu vatandaşlık görevidir' diye konuştu.

TEDBİRLER SIKILAŞTIRILACAK

Gıda Komitesi'nde, her kurumun gıda fiyatlarındaki artışın önlenmesi için yapacağı iş birliğinin çerçevesi belirlenirken, gümrük vergilerinden fiyat denetimlerine uygulanan pek çok tedbirin sıkılaştırılması bekleniyor. İhtiyaca göre dış ticaret önlemleri de devreye alınacak. Buna göre, arz kaynaklı sıkıntı ya da stokçuluk nedeniyle fiyat artışları nedeniyle söz konusu ürünün ithal edilmesi yoluna gidilirken, bu ürünlere yönelik gümrük vergileri de geçici olarak düşürülecek. Yem, lojistik, aracılık ücretleri gibi maliyetler de yakından takip ediliyor.

GELİR İDARESİ İHBAR HATTI KURDU

Gelir İdaresi Başkanlığı da gıda maddeleri başta olmak üzere bazı temel tüketim ürünlerinde haksız fiyat artışı ve stokçuluk yapanları takibe aldı. Bu amaçla Vergi İletişim Merkezi'nde (189) ihbar hattı kuruldu.

Başkanlığın internet sitesinden haksız fiyat artışı ve stokçuluk ihbar bildirimi menüsü de devreye girdi. Vergi dairelerindeki denetim ekipleri gıda ve temel ihtiyaç malzemelerini satan mükellefler nezdinde haksız fiyat, stokçuluk konularında denetim yapıyor.

Gıda fiyatlarını etkileyen, yem, lojistik, aracılık ücretleri gibi maliyetler takip edilirken ihtiyaca göre vergi düzenlemesi, tarımsal destekler yoluyla önlemler alınacak.

Bakan Şimşek başkanlığında Gıda ve Finansal İstikrar Komiteleri toplandı

Bakan Tunç: Söz konusu Gazze olunca kimsenin aklına çocuk ve kadın hakları gelmiyor

Meteorolojiden Batı Karadeniz için fırtına uyarısı

Bakan Tunç’tan İmamoğlu soruşturmasına ilişkin açıklama

Melissa Kasırgası Karayipler'i etkisi altına aldı

Arjantin'de parlamento seçimlerini Devlet Başkanı Milei’nin partisi kazandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Millî Hidrokarbon Ajansı Başkanı Descalzi’yi kabul etti

Adana’da yemek saati değişti: Gece yemek kültürü hızla yayılmakta

Adana'da iki araç çarpıştı: İkisi ağır 3 yaralı

Malatya'da ortaokul öğrencilerinden Gazze yararına kermes

Kamerun'da seçimler sonrası muhalefet zaferini ilan etti, sokaklar karıştı: 4 ölü

Öğrencilere afet ve yangın farkındalığı eğitimi verildi

Lavrov: Rusya–Kuzey Kore ilişkileri güçlü bir ivme kazandı

Kurtulmuş: Terörsüz Türkiye, Alparslan’ın ve Selahaddin'in çocuklarının yeni bir dönemin kapısını açmalarıdır

Gaziantep'te 13 kilo skunk ele geçirildi: 2 şüpheli tutuklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Milli Hidrokarbon Ajansı Başkanı Descalzi'yi kabul etti

İranlı hackerlar, siyonistlerin gelişmiş savunma projelerini hackledi

Karacadağ'dan sofralara uzanan lezzet: Qerejdax Pirinci

Gaziantep Forum II, STK özel oturumu ile tamamlandı

Washington’daki çıkmaz büyüyor: Trump, gıda yardımlarını askıya aldı

Kırma yeşil zeytine yoğun ilgi: Hem doğal hem ekonomik

Gaziantep'te polis ekiplerinden silah ve uyuşturucu operasyonu

Ebu Zeyd: Beyaz Saray'ın Gazze planı, şer'i siyasetin amaçları ile uluslararası hegemonyanın tuzakları arasında

Adana'da binlerce sürücüye ceza kesildi

Battalgazi'de kış öncesi asfalt çalışması

Yazar Aydın: Kitap, bilgiye giden köprüdür

Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikasının inşasına başlandı: Ekonomiye 3,5 milyar lira katkı sağlayacak

Gaziantep'te izinsiz avlanan şahsa idari işlem uygulandı

Malatya'da kulaçlar Gazze için atıldı

Vali Köşger: Hedefimiz; Adana’nın her sokağında olumlu tabloyu daha da güçlendirmektir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Şimşek başkanlığında Gıda ve Finansal İstikrar Komiteleri toplandı

Bakan Tunç: Söz konusu Gazze olunca kimsenin aklına çocuk ve kadın hakları gelmiyor

Meteorolojiden Batı Karadeniz için fırtına uyarısı

Bakan Tunç’tan İmamoğlu soruşturmasına ilişkin açıklama

Melissa Kasırgası Karayipler'i etkisi altına aldı

Arjantin'de parlamento seçimlerini Devlet Başkanı Milei’nin partisi kazandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Millî Hidrokarbon Ajansı Başkanı Descalzi’yi kabul etti