• BIST 100

    16834,12%0,95
  • DOLAR

    43,82% 0,16
  • EURO

    51,69% 0,16
  • GRAM ALTIN

    7182,08% 2,07
  • Ç. ALTIN

    11729,31% 0,51

Gıdada fahiş fiyata hızlı ceza

06 Şubat 2021, Cumartesi 09:30
06 Şubat 2021, Cumartesi 09:30
Gıdada fahiş fiyata hızlı ceza
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gıdada fahiş fiyata hızlı ceza

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk denetimlerinde üretici, tedarikçi ve perakende işletmeye, denetimin yapılmasından itibaren verilen 10 günlük savunma süresi 7 güne düşürülürken, bu süre bir defaya mahsus 7 güne kadar uzatılabilecek. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarıyla ilgili denetim ve incelemeler yapıp, yaptırabilecek. Bu denetim ve incelemelere ilişkin üretici, tedarikçi ve perakende işletmenin savunması “gerektiği hallerde” alınacak.

SÜRE 10 GÜNDEN 7’YE DÜŞÜRÜLDÜ

Resen veya şikayet üzerine yapılan denetimlerde Bakanlık, il müdürlüğü veya yetkili idare tarafından üretici, tedarikçi ve perakende işletmeye denetimin yapıldığı günden başlamak üzere 7 günden az olmamak kaydıyla savunma süresi verilebilecek ve bu süre bir defaya mahsus 7 güne kadar uzatılabilecek. Daha önce 10 günden az olmamak üzere savunma süresi veriliyor ve bu süre bir defaya mahsus 10 güne kadar uzatılabiliyordu.

SAVUNMA VERMESELER DE CEZA VERİLEBİLECEK

Belirlenen süreler içinde savunma yapılmaması Kurul tarafından idari para cezası kararı alınmasına engel teşkil etmeyecek. Geçmişte, savunma yapılmaması durumu hariç olmak üzere üretici, tedarikçi ve perakende işletmenin savunması alınmadan Kurul tarafından para cezası kararı alınamıyordu.

DÜZENLEME YERİNDE CEZALAR YETERSİZ

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, piyasanın dengeleri ile oynayan, ülke ekonomisini kendi çıkarları uğruna güvensiz hale getiren firmalara acımanın kamunun işi olmadığını dile getirdi. Yeni düzenlemenin yerinde olduğunu ifade eden Şahin, ancak cezaların yetersiz olduğunu belirtti. Şahin sözlerini şöyle tamamladı: “Yaptırımlar caydırıcı olmadığı için fırsatçılıkları bitiremiyoruz. Cezayı yazmak için savunmaya gerek olmasın tabi ama yazılacak cezalar fırsatçıları ne kadar caydıracak? Elde ettikleri kar, ödedikleri cezadan kat be kat fazla olursa vazgeçerler mi? Stoklanan ürün ya da elde edilen kar tespit edilip bunun üzerinde bir ceza yiyeceğine emin olan stokçu bunu bir daha yapmaz.”

ATO: FAHİŞ FİYAT TANIMI NETLEŞTİRİLSİN

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, son dönemde gündeme gelen yaş sebze-meyve ile temel gıda ürünlerinde fahiş fiyat artışı iddialarına yönelik denetimlerin daha objektif ve adil yapılabilmesi için “fahiş fiyat artışı” tanımının netleştirilmesi gerektiğini söyledi. Baran, “fahiş fiyat artışı” konusunun hem tüketicileri, hem toptan ve perakende gıda ticareti sektörlerini ve hem de Ticaret Bakanlığını ilgilendirdiğini belirterek, gıda ticareti yapan üyelerin fahiş fiyat artışı uygulamalarıyla ilgili mevzuatın yeterince açık ve anlaşılır olmaması nedeniyle haksız şekilde sorgulanmalarla sıkıntı yaşadıklarını aktardı. Baran, “Üyelerimiz, düzenlemede ‘aşırı ve adil olmayan artış’ ibaresinin net bir şekilde tanımlanmasını istiyor” dedi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Malatya'da bıçaklı kavga: 2 yaralı

Nijerya'da silahlı saldırı: 50 kişi öldürüldü, çok sayıda kişi kaçırıldı

Uşak'ta işçi servisi şarampole devrildi: 17 yaralı

Mardin’de zorla alıkoyma vakası: 1 tutuklama

İran, NOTAM yayımladı

Ukrayna'dan Rusya'ya saldırı: Balistik füze tesisi vuruldu

Karpovka'nın kontrolü Rusya'ya geçti

İran, AB ülkelerinin hava ve deniz kuvvetlerine terörist ilan etti

Zelenskiy, NATO Genel Sekreteri Rutte ile görüştü

Fico: Ukrayna petrol sevkiyatını başlatmazsa, elektrik tedarikini durdururuz

Umut Kervanı Elazığ'da ihtiyaç sahiplerine nakdi yardımda bulundu

Eskişehir-Ankara yolunda zincirleme kaza: 3 yaralı

Trump duyurdu: Yüzde 10'luk küresel tarife oranı yüzde 15'e çıkarılacak

Siyonist işgalciler Ramazanda da saldırılarını sürdürüyor: Şehit sayısı 72 bin 70'e yükseldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan': Küçükbaş hayvancılığını desteklemek amacıyla yeni bir projeyi hayata geçiriyoruz

Karaarslan: İlmi ve gençlik faaliyetleri ‘lokal’ gerekçesiyle engellenemez

Arnavutluk'ta protestocular Rama hükümetinin istifasını istedi

Nevşehir'de uyuşturucu operasyonu: 4 tutuklama

Litvanya’da gündem sanal medya için 16 yaş sınırı

DMM'den 'platin' iddialarına açıklama

Pamukluk Barajı Sulama Projesi’nde çalışmalar yüzde 60’ı aştı

Malatya Büyükşehir Belediyesi Çocuk Korosunun "kutlu nağmeler" konseri

Elbistan’da uyuşturucu operasyonu: 3 şüpheli tutuklandı

28 Şubat zihniyeti pusuda: Kocaeli'de başörtülü öğrenci derse alınmadı

Eğitime Destek Platformu'ndan Ramazan etkinliklerine destek

Bursa’da TOKİ sosyal konut kurası başladı

Bingöl'de trafik kazası: 1 yaralı

Deprem riskine karşı zemin güçlendirici formül: Bor katkılı zemin enjeksiyonu

Bingöl'de zorlu kış şartlarında ambulans helikopterli sağlık müdahalesi

Bingöl’de Ramazan ayı gıda denetimleri sürüyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'da bıçaklı kavga: 2 yaralı

Nijerya'da silahlı saldırı: 50 kişi öldürüldü, çok sayıda kişi kaçırıldı

Uşak'ta işçi servisi şarampole devrildi: 17 yaralı

Mardin’de zorla alıkoyma vakası: 1 tutuklama

İran, NOTAM yayımladı

Ukrayna'dan Rusya'ya saldırı: Balistik füze tesisi vuruldu

Karpovka'nın kontrolü Rusya'ya geçti