• BIST 100

    14200,54%-0,68
  • DOLAR

    42,69% 0,01
  • EURO

    50,16% 0,04
  • GRAM ALTIN

    5922,12% 0,22
  • Ç. ALTIN

    9522,21% 0,00

Güneydoğu'dan temmuzda rekor ihracat

04 Ağustos 2022, Perşembe 15:30
04 Ağustos 2022, Perşembe 15:30
Güneydoğu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Güneydoğu'dan temmuzda rekor ihracat

Güneydoğu Anadolu, Gaziantep'in öncülüğünde ihracattaki ağırlığını artırarak temmuz ayında rekor rakama ulaştı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), tarihinin en yüksek temmuz ayı ihracatına ulaştı.

Geçtiğimiz yılın temmuz ayına göre ihracatını yüzde 3,7 oranında artıran GAİB; tekstil ve ham maddeleri, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri ağırlıklı gönderimlerle 871 milyon 610 bin dolarlık rekor ihracat gerçekleştirdi.

Bölgenin ihracatı, bir önceki yılın temmuz ayına göre yüzde 3,7 oranında artarak 871 milyon 610 bin dolara ulaştı.

Güneydoğu’nun ihracatında lokomotif şehir Gaziantep oldu

İHA'nın haberine göre, bu miktarla birlikte GAİB, tarihinin en yüksek temmuz ayı ihracat değerini görürken Güneydoğu’nun lokomotif şehri Gaziantep’te, geçen ay 711 milyon 724 bin Dolarlık ihracat kayda alındı.

2022 yılı Temmuz ayı ihracat verilerini değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, “İhracatçımızın çabası takdir edilesi bir tablo sunmaktadır. Bu özverili çalışmalarından dolayı bölge ve ülke ekonomisine katkı sunan tüm ihracatçılarımızın başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

“Temmuz ayında 75 firma ilk ihracatını gerçekleştirdi”

2022 yılı ocak-temmuz dönemi ihracat rakamlarını da paylaşan Kileci, “2022 yılının ocak-temmuz döneminde bölgemiz, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,1’lik artışla 6 milyar 875 milyon 375 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Aynı dönemde Gaziantep de 5 milyar 880 milyon 451 bin dolarlık ihracatıyla bir önceki yıla göre yüzde 6,2 oranında artış kaydetti.” ifadelerini kullandı.

'Bölgemiz açısından gurur duyuyoruz'

Ahmet Fikret Kileci, “Bölgemiz temmuz ayı boyunca 2 bin 287 firmayla ihracat gerçekleştirirken, Gaziantep’ten ihracat yapan firma sayısı ise bin 620 olarak hesaplandı. Bu sayılarla ihracatçı sayısı bakımından hem Gaziantep hem de Bölgemiz için tarihimizin en yüksek temmuz ayı değerine ulaşmış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Ayrıca geçtiğimiz ay 75 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirerek her geçen gün sayımızı artırma hedefimize dahil oldular. Gaziantep başta olmak üzere Bölgemizdeki birçok firmanın ihracata adım atması büyük bir mutluluk. İlhamını güneşten, topraktan ve kadim tarihimizden alan Gaziantep ve Bölgemiz ihracatçılarını gönülden kutluyorum.” diye ekledi.

En çok ihracat yapılan ülkeler: Irak, ABD, Suriye

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracatında en büyük paya sahip ülkeler arasında Orta Doğu ülkeleri yüzde 39,6 payla ilk sırada yer alırken, AB ülkeleri yüzde 17,4 payla ikinci ve Afrika ülkeleri ise yüzde 16 payla üçüncü sırada bulunuyor.

2022’in Ocak-Temmuz ayları arasında toplam 192 ülkeye ihracat yapıldığını vurgulayan Kileci, “Irak, ABD, Suriye, İngiltere, İtalya, Almanya, İran, Cibuti, İsrail ve Libya; Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir.” dedi.

İllere göre ihracat rakamları

2022 yılı Temmuz ayında GAİB’in yetki alanında yer alan diğer illerin ihracat rakamlarını da kamuoyuyla paylaşan Kileci, Kahramanmaraş’ın 95 milyon 920 bin dolar, Mardin’in 88 milyon 474 bin dolar, Diyarbakır’ın 32 milyon 658 bin dolar, Malatya’nın 24 milyon 224 bin dolar, Şanlıurfa’nın 20 milyon 261 bin dolar, Kilis’in 7 milyon 943 bin dolar ve Adıyaman’ın 7 milyon 764 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirdiğini duyurdu.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, bakanlığının 2026 yılı bütçesini meclise sundu

Altın rekor seviyelerde seyrediyor

FETÖ'nün "Kamu mahrem yapılanması"nda 19 şüpheli hakkında gözaltı kararı

Bakan Kurum, TBMM Genel Kurulunda bakanlığının 2026 yılı bütçesini sundu

Gaziantep’te göçmen kaçakçılığı operasyonu: 2 tutuklama

Döviz kurlarında son durum

FETÖ'ye yönelik 42 ilde operasyon: 160 şüpheli yakalandı

Ülke genelinde bugün yağış beklenmiyor

MIT'te görevli nükleer bilim insanı öldürüldü

Meşişi: Tunus tek adam yönetimiyle çöküşe sürüklendi

Trump, Maduro yönetimini "yabancı terör örgütü" ilan etti

Yüzyılın Konut Projesi başvurularında son günler

Bitlis'te eğitime kar engeli

Hatay'da 4 büyüklüğünde deprem

Kocaeli’de 20 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Yem ve gıda işletmelerine yönelik denetimler sürüyor

ABD'den Japonya'ya askeri ekipman satışı

Balıkesir'de 3,5 büyüklüğünde deprem

İşgal zindanlarında Filistinli esir sayısı artıyor

Mersin'de aylardır devam eden yol ve köprü çalışmalarının tamamlanamaması tepkilere yol açıyor

DMM’den “Türkiye’ye BioNTech aşıları gelmedi” iddialarına yalanlama

Bakan Göktaş: Bir çocuğun hayatına umut olan binlerce hayırseverimiz var

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu, İçmeler Mahallesi sakinleriyle buluştu

Girit Adası açıklarında göçmen botu battı: 14 ölü

Rusya, Harkov'da bir bölgeyi daha ele geçirdi

Kastamonu’da ruhsatsız silah ele geçirildi, aranan 32 kişi yakalandı

Rusya: Ukrayna'ya NATO askerlerinin konuşlandırılmasına asla onay vermeyiz

Nijerya'da düzenlenen saldırıda 5 asker hayatını kaybetti

Bolivya'da sel felaketi: 20 ölü, 24 kayıp

Avrupa Birliği benzinli ve dizel otomobil yasağını hafifletmeye hazırlanıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, bakanlığının 2026 yılı bütçesini meclise sundu

Altın rekor seviyelerde seyrediyor

FETÖ'nün "Kamu mahrem yapılanması"nda 19 şüpheli hakkında gözaltı kararı

Bakan Kurum, TBMM Genel Kurulunda bakanlığının 2026 yılı bütçesini sundu

Gaziantep’te göçmen kaçakçılığı operasyonu: 2 tutuklama

Döviz kurlarında son durum

FETÖ'ye yönelik 42 ilde operasyon: 160 şüpheli yakalandı