• BIST 100

    14750,82%2,00
  • DOLAR

    43,04% 0,06
  • EURO

    50,41% -0,12
  • GRAM ALTIN

    6185,85% 0,64
  • Ç. ALTIN

    10159,23% 0,51

Güneydoğu'dan temmuzda rekor ihracat

04 Ağustos 2022, Perşembe 15:30
04 Ağustos 2022, Perşembe 15:30
Güneydoğu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Güneydoğu'dan temmuzda rekor ihracat

Güneydoğu Anadolu, Gaziantep'in öncülüğünde ihracattaki ağırlığını artırarak temmuz ayında rekor rakama ulaştı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), tarihinin en yüksek temmuz ayı ihracatına ulaştı.

Geçtiğimiz yılın temmuz ayına göre ihracatını yüzde 3,7 oranında artıran GAİB; tekstil ve ham maddeleri, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri ağırlıklı gönderimlerle 871 milyon 610 bin dolarlık rekor ihracat gerçekleştirdi.

Bölgenin ihracatı, bir önceki yılın temmuz ayına göre yüzde 3,7 oranında artarak 871 milyon 610 bin dolara ulaştı.

Güneydoğu’nun ihracatında lokomotif şehir Gaziantep oldu

İHA'nın haberine göre, bu miktarla birlikte GAİB, tarihinin en yüksek temmuz ayı ihracat değerini görürken Güneydoğu’nun lokomotif şehri Gaziantep’te, geçen ay 711 milyon 724 bin Dolarlık ihracat kayda alındı.

2022 yılı Temmuz ayı ihracat verilerini değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, “İhracatçımızın çabası takdir edilesi bir tablo sunmaktadır. Bu özverili çalışmalarından dolayı bölge ve ülke ekonomisine katkı sunan tüm ihracatçılarımızın başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

“Temmuz ayında 75 firma ilk ihracatını gerçekleştirdi”

2022 yılı ocak-temmuz dönemi ihracat rakamlarını da paylaşan Kileci, “2022 yılının ocak-temmuz döneminde bölgemiz, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,1’lik artışla 6 milyar 875 milyon 375 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Aynı dönemde Gaziantep de 5 milyar 880 milyon 451 bin dolarlık ihracatıyla bir önceki yıla göre yüzde 6,2 oranında artış kaydetti.” ifadelerini kullandı.

'Bölgemiz açısından gurur duyuyoruz'

Ahmet Fikret Kileci, “Bölgemiz temmuz ayı boyunca 2 bin 287 firmayla ihracat gerçekleştirirken, Gaziantep’ten ihracat yapan firma sayısı ise bin 620 olarak hesaplandı. Bu sayılarla ihracatçı sayısı bakımından hem Gaziantep hem de Bölgemiz için tarihimizin en yüksek temmuz ayı değerine ulaşmış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Ayrıca geçtiğimiz ay 75 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirerek her geçen gün sayımızı artırma hedefimize dahil oldular. Gaziantep başta olmak üzere Bölgemizdeki birçok firmanın ihracata adım atması büyük bir mutluluk. İlhamını güneşten, topraktan ve kadim tarihimizden alan Gaziantep ve Bölgemiz ihracatçılarını gönülden kutluyorum.” diye ekledi.

En çok ihracat yapılan ülkeler: Irak, ABD, Suriye

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracatında en büyük paya sahip ülkeler arasında Orta Doğu ülkeleri yüzde 39,6 payla ilk sırada yer alırken, AB ülkeleri yüzde 17,4 payla ikinci ve Afrika ülkeleri ise yüzde 16 payla üçüncü sırada bulunuyor.

2022’in Ocak-Temmuz ayları arasında toplam 192 ülkeye ihracat yapıldığını vurgulayan Kileci, “Irak, ABD, Suriye, İngiltere, İtalya, Almanya, İran, Cibuti, İsrail ve Libya; Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir.” dedi.

İllere göre ihracat rakamları

2022 yılı Temmuz ayında GAİB’in yetki alanında yer alan diğer illerin ihracat rakamlarını da kamuoyuyla paylaşan Kileci, Kahramanmaraş’ın 95 milyon 920 bin dolar, Mardin’in 88 milyon 474 bin dolar, Diyarbakır’ın 32 milyon 658 bin dolar, Malatya’nın 24 milyon 224 bin dolar, Şanlıurfa’nın 20 milyon 261 bin dolar, Kilis’in 7 milyon 943 bin dolar ve Adıyaman’ın 7 milyon 764 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirdiğini duyurdu.

Valiler kararnamesi Resmi Gazete'de

Kırşehir’de 921 adet sentetik ecza hap ele geçirildi

Kahramanmaraş'ta trafik kazası: 3 yaralı

Nijerya’da askeri araç mayına çarptı: 9 asker öldü

İslam İşbirliği Teşkilatı: israil ateşkese rağmen işlediği suçlara ara vermeden devam ediyor

Amasya’da silah kaçakçılığı operasyonu: 2 gözaltı

Kayseri'de uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

ABD göçmenleri Karayipler'e gönderecek: İki ada ülkesi göçmenleri kabul edecek

Hollanda'dan ABD'ye Karayipler tepkisi: İşbirliği askıya alındı

İngiltere ve Fransa, Ukrayna'da askeri üsler kuracak

Diyarbakır Valiliği’nden taşıyıcı kolonda çatlak tespit edilen binalara ilişkin açıklama

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Touadera yeniden devlet başkanı seçildi

Pakistan'da bombalı saldırı: 1 ölü, 16 yaralı

Giresun’da üreticiye ve ormanlara yönelik yatırımlar paylaşıldı

Siyonist işgalcilerin Gazze'ye saldırılarında şehit sayısı 71 bin 391'e yükseldi

Etiyopya'da feci kaza: 22 ölü, 65 yaralı

Diyarbakır’da kolonunda hasar tespit edilen bitişik binalar boşatıldı

Malatya'da trafik kazaları: 2 yaralı

Bursa’da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Sultanbeyli’de park halindeki araçta yangın çıktı

Ambulans helikopter kalp krizi geçiren hasta için havalandı

Kolombiya alarma geçti: Üç aşamalı strateji devrede

Ankara'da zincirleme trafik kazası: 5 yaralı

Tayvan'da F-16 savaş uçağı düştü

Filipinler'de Mayon Yanardağı alarmı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Fransa'da

İzmir’de izinsiz gemi sökümüne 2,3 milyon lira ceza

Çanakkale'de deniz ulaşımına fırtına engeli

HÜDA PAR Kadın Kolları'ndan Maduro'nun eşinin alıkonulmasına tepki

Batman'da buzlanan yolda pikap takla attı: 1 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Valiler kararnamesi Resmi Gazete'de

Kırşehir’de 921 adet sentetik ecza hap ele geçirildi

Kahramanmaraş'ta trafik kazası: 3 yaralı

Nijerya’da askeri araç mayına çarptı: 9 asker öldü

İslam İşbirliği Teşkilatı: israil ateşkese rağmen işlediği suçlara ara vermeden devam ediyor

Amasya’da silah kaçakçılığı operasyonu: 2 gözaltı

Kayseri'de uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı