• BIST 100

    10979,73%0,7
  • DOLAR

    42,42% 0,18
  • EURO

    49,00% 0,16
  • GRAM ALTIN

    5527,88% -0,46
  • Ç. ALTIN

    9236,33% 0,00

Güneydoğu'dan temmuzda rekor ihracat

04 Ağustos 2022, Perşembe 15:30
04 Ağustos 2022, Perşembe 15:30
Güneydoğu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Güneydoğu'dan temmuzda rekor ihracat

Güneydoğu Anadolu, Gaziantep'in öncülüğünde ihracattaki ağırlığını artırarak temmuz ayında rekor rakama ulaştı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), tarihinin en yüksek temmuz ayı ihracatına ulaştı.

Geçtiğimiz yılın temmuz ayına göre ihracatını yüzde 3,7 oranında artıran GAİB; tekstil ve ham maddeleri, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri ağırlıklı gönderimlerle 871 milyon 610 bin dolarlık rekor ihracat gerçekleştirdi.

Bölgenin ihracatı, bir önceki yılın temmuz ayına göre yüzde 3,7 oranında artarak 871 milyon 610 bin dolara ulaştı.

Güneydoğu’nun ihracatında lokomotif şehir Gaziantep oldu

İHA'nın haberine göre, bu miktarla birlikte GAİB, tarihinin en yüksek temmuz ayı ihracat değerini görürken Güneydoğu’nun lokomotif şehri Gaziantep’te, geçen ay 711 milyon 724 bin Dolarlık ihracat kayda alındı.

2022 yılı Temmuz ayı ihracat verilerini değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, “İhracatçımızın çabası takdir edilesi bir tablo sunmaktadır. Bu özverili çalışmalarından dolayı bölge ve ülke ekonomisine katkı sunan tüm ihracatçılarımızın başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

“Temmuz ayında 75 firma ilk ihracatını gerçekleştirdi”

2022 yılı ocak-temmuz dönemi ihracat rakamlarını da paylaşan Kileci, “2022 yılının ocak-temmuz döneminde bölgemiz, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,1’lik artışla 6 milyar 875 milyon 375 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Aynı dönemde Gaziantep de 5 milyar 880 milyon 451 bin dolarlık ihracatıyla bir önceki yıla göre yüzde 6,2 oranında artış kaydetti.” ifadelerini kullandı.

'Bölgemiz açısından gurur duyuyoruz'

Ahmet Fikret Kileci, “Bölgemiz temmuz ayı boyunca 2 bin 287 firmayla ihracat gerçekleştirirken, Gaziantep’ten ihracat yapan firma sayısı ise bin 620 olarak hesaplandı. Bu sayılarla ihracatçı sayısı bakımından hem Gaziantep hem de Bölgemiz için tarihimizin en yüksek temmuz ayı değerine ulaşmış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Ayrıca geçtiğimiz ay 75 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirerek her geçen gün sayımızı artırma hedefimize dahil oldular. Gaziantep başta olmak üzere Bölgemizdeki birçok firmanın ihracata adım atması büyük bir mutluluk. İlhamını güneşten, topraktan ve kadim tarihimizden alan Gaziantep ve Bölgemiz ihracatçılarını gönülden kutluyorum.” diye ekledi.

En çok ihracat yapılan ülkeler: Irak, ABD, Suriye

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracatında en büyük paya sahip ülkeler arasında Orta Doğu ülkeleri yüzde 39,6 payla ilk sırada yer alırken, AB ülkeleri yüzde 17,4 payla ikinci ve Afrika ülkeleri ise yüzde 16 payla üçüncü sırada bulunuyor.

2022’in Ocak-Temmuz ayları arasında toplam 192 ülkeye ihracat yapıldığını vurgulayan Kileci, “Irak, ABD, Suriye, İngiltere, İtalya, Almanya, İran, Cibuti, İsrail ve Libya; Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir.” dedi.

İllere göre ihracat rakamları

2022 yılı Temmuz ayında GAİB’in yetki alanında yer alan diğer illerin ihracat rakamlarını da kamuoyuyla paylaşan Kileci, Kahramanmaraş’ın 95 milyon 920 bin dolar, Mardin’in 88 milyon 474 bin dolar, Diyarbakır’ın 32 milyon 658 bin dolar, Malatya’nın 24 milyon 224 bin dolar, Şanlıurfa’nın 20 milyon 261 bin dolar, Kilis’in 7 milyon 943 bin dolar ve Adıyaman’ın 7 milyon 764 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirdiğini duyurdu.

Bangladeş'teki 5,7'lik depremde 3 kişi öldü

HÜDA PAR Dicle İlçe Başkanı Göçtürk: Durabeyli Mahallesi'nin sorunları artık dayanılmaz halde

Motorine 1 lira 85 kuruş zam: Fiyatlar 61 TL’ye dayandı

Gazze'de enkaz altındaki şehitlerin aranmasına yarın başlanacak

Sudan'da şiddet ve insan hakları ihlalleri uluslararası gündemde

Ateşkese rağmen Gazze'ye yönelik saldırılar sürüyor: Son 24 saatte 33 şehit, 88 yaralı

İşgal kuvvetleri, Batı Şeria'da baskın furyası başlattı

Batman'ın doğal balları organik üretimle öne çıkıyor

İşgalci siyonistler Huwara yakınlarında dükkan ve araçları ateşe verdi

Pakistan'da fabrikada patlama: 15 ölü

İşgalciler, Filistinlilerin arazilerine el koyuyor

Batman Üniversitesi'nde eğlence etkinliklerine tepki

HAMAS: "Sarı Hat" işgalciler tarafından ihlal ediliyor

Göktaş: Kur'an kıyamete kadar Musablar yetiştirmeye devam edecek

Altın fiyatlarında gerileme

Şeker sektöründe 2026-2027 kotaları açıklandı

Venezuela’dan ABD’ye sert çıkış: Bizi 51. eyalet yapamayacaksınız

Serbest piyasa döviz kurları ne kadar?

Bakan Yerlikaya: 1 milyon 913 bin uyuşturucu hap ele geçirildi

Cumhurbaşkanlığına Yılmaz vekalet edecek

Meteoroloji'den batı bölgelerine fırtına uyarısı

Erdoğan, G20 zirvesi için Güney Afrika'ya Gidiyor: Gazze ve küresel adalet gündemde

Trump'ın tartışmalı Ukrayna planında toprak tavizleri ve NATO'dan vazgeçme şartı

15 bin öğretmen için tercih sürecinde son gün

Kudüs'ün kuzeyinde iki şehit: Yahudi çetelerin saldırıları Batı Şeria'da tırmanıyor

Soykırımcı Netanyahu: İkinci aşamaya geçiş ancak esirlerin cansız bedenleri bulununca olur

Deprem bölgesindeki seyahat acentelerinin aidatları bu yıl alınmayacak

Gaziantep’te 56 kişi zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

Bursa’da "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" programı düzenlendi

Yalova’da 18 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bangladeş'teki 5,7'lik depremde 3 kişi öldü

HÜDA PAR Dicle İlçe Başkanı Göçtürk: Durabeyli Mahallesi'nin sorunları artık dayanılmaz halde

Motorine 1 lira 85 kuruş zam: Fiyatlar 61 TL’ye dayandı

Gazze'de enkaz altındaki şehitlerin aranmasına yarın başlanacak

Sudan'da şiddet ve insan hakları ihlalleri uluslararası gündemde

Ateşkese rağmen Gazze'ye yönelik saldırılar sürüyor: Son 24 saatte 33 şehit, 88 yaralı

İşgal kuvvetleri, Batı Şeria'da baskın furyası başlattı