• BIST 100

    15822,38%0,94
  • DOLAR

    43,35% 0,23
  • EURO

    50,93% 0,01
  • GRAM ALTIN

    6876,69% 0,58
  • Ç. ALTIN

    11182,28% 2,16

10 metre yürüyemiyordu, sigarayı bıraktı 10 kilometre yürüyor

22 Temmuz 2024, Pazartesi 15:49
22 Temmuz 2024, Pazartesi 15:49
10 metre yürüyemiyordu, sigarayı bıraktı 10 kilometre yürüyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

10 metre yürüyemiyordu, sigarayı bıraktı 10 kilometre yürüyor

Şırnak’ta, kullandığı sigaralar yüzünden ayaklarında damar tıkanıklığı olan ve bacakları kesilmesi öngörülen 52 Ferit Bayat, aldığı ilaç tedavisiyle bacaklarının kesilmesinden kurtulup hayatını ikinci baharını yaşıyor.
Daha önce, Mardin, Diyarbakır, Batman, Gaziantep ve Adana gibi illere giderek, tedavi olmak isteyen ancak gittiği her yerde bacaklarının kesileceği ifade edilen Ferit Bayat (52), Şırnak Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Cerrahi bölümü doktorlarından Op. Dr. Volkan Burak Taban’ın uyguladığı ilaç tedavisi ile kesilecek olan bacakları kurtarıldı.
Dr. Taban, sigarayı bırakmanın ne kadar önemli olduğunun bu hastaya bakarak anlaşılabileceğini söyledi. Günümüzde damar tıkanıklığının hem dünyada, hem de ülkemizde ciddi bir sorun teşkil etmekte olduğuna dikkat çeken Dr. Taban, "Damar tıkanıklığı nedenlerine baktığımızda riskli faktörlerden bir tanesi sigara olduğu belirtilmekte. Sigara ve tütün kullanımı maalesef ülkemizde yaygın. Her yıl 100 binden fazla insanımızı sigara ve buna bağlı hastalıklardan kaybettiğimizi maalesef biliyoruz. Ferit Bey’de buna en güzel örneklerden. Sigara bırakılmasının ne kadar faydalı olduğunu bize belirten, aynı zamanda hekim hasta ilişkisinde de güven kazanılmış durumlarda daha sonrasında hekiminin dediği ilaçları ve tedavileri düzenli kullanan bir hasta olarak ne kadar fayda gördüğünü de bizi sevindiriyor” dedi.

"5-8 metre yürüyemiyordu, artık 10 kilometre yürüyor"
Yürümede zorluk yaşayan ve en fazla 8 metre yürüdükten sonra damar tıkanıklığı nedeni ile bacaklarında istirahat ağrısı çektiği, hastanın sigarayı bıraktıktan sonra uygulanan ilaç tedavisi ile 10 kilometreye kadar yürüyebildiğini ifade eden Dr. Taban, “Ferit Bey ilk geldiğinde bacaklarda ciddi bir istirahat ağrısı dediğimiz oturduğu yerde dahi yerinde duramayan, yaklaşık 5 metre, 8 metre yürüyebilen bir hastaydı. 5-8 metre yürüdükten sonra bacaklarında damar tıkanıklığına bağlı olarak kriz dediğimiz ağrılar gelişmekteydi. Yaptığımız incelemede diz altında her iki taraftan itibaren damarlarının sigara nedeni ile tıkandığını gördük. Kalp ve damar cerrahisi kliniğinde hastaların değerlendirmesini yaptığımız zaman acaba ameliyat mı, anjiyo mu, yoksa başka bir tedavi mi verelim? Değerlendirme yaptığımızda hastanın hem anjiyoya hem de ameliyata uygun olmadığını gördük. İlaç tedavisine karar verdik" ifadelerinde bulundu.
"Burada en önemli ilk basamak, hastanın sigarayı bırakmasıydı" diyen Dr. Taban, "Aynı zamanda da hastayı kalp ve damar cerrahisi servisine alarak burada damar içi tedavilere başladık. Damar içi tedaviler, evde alınması mümkün olmayan özellikli ilaçlar olduğu için burada tedaviye başladık. Sigarayı bırakması ve verdiğimiz ilaçlardan sonra Ferit Bey, hekim hasta ilişkisinden de kaynaklanan daha sonrasında bizim dediklerimizi de harfiyen yerine getirmesine bağlı olarak yürüyüş mesafeleri günden güne artmaya başladı. En son kontrollerimizde günlük 8 ile 10 kilometre ki havalar sıcak gidiyor. O halde bile günlük 8 ile 10 kilometre artık yürüyebiliyor. Bacaklarının kesilme riski ortadan kalktı. Burada ki en önemli şey, birincisi sigarayı bırakmak, ikincisi de tedavilerimize uyum sağlaması" şeklinde konuştu.
Birçok doktora göründüğünde ayaklarının kesileceği cevabını aldığını belirten Ferit Bayat, "Volkan Hocama göründüm. Bayağı emeği var, uğraştı. Ayaklarımda damar tıkanıklığı vardı. Parmaklarımda patlama oluşmuştu, yaralar oluşmuştu. 2, 3 metre yürüyemiyordum. Volkan Hoca sayesinde, verdiği tedavi sayesinde çok şükür yürüyebiliyorum. 8,10 kilometre yürüyebiliyorum” dedi.

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Batman'da orman ekiplerinden yaban hayatına kış desteği

Kar yağışı nedeniyle mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı

Dolandırıcılar bu kez MHRS üzerinden vatandaşları hedef aldı

İran Devrim Muhafızları: Protestoları 10 ülkenin istihbaratı alevlendirdi

DMM’den asılsız iddialara yalanlama

Batman'da soğuk hava uyarısı

İşgal rejimi Gazze’de “Sarı Hat”ı daha da içeri taşıdı

Denizli'de tır'a arkadan çarpan otomobildeki 2 kişi hayatını kaybetti

Denizli'de tır'a arkadan çarpan otomobildeki 2 kişi hayatını kaybetti

Elazığ ve çevresi için çığ uyarısı

Suriye yönetimi DEAŞ şüphelilerinin bulunduğu hapishanenin yönetimini devraldı

Batman Defterdarlığı'ndan MTV uyarısı!

Yunanistan'da şiddetli yağışlar sele yol açtı: 2 ölü

Bakan Bayraktar: Enerjide bağımsız Türkiye için durmadan çalışacağız

Rus bombardıman uçakları Baltık Denizi üzerinde uçtu

Bakan Göktaş: Çocuklar için sosyal risk haritaları tamamlandı

HÜDA PAR’dan seçmeli ders çağrısı: Ana dilimize ve inancımıza sahip çıkalım

Rekabet Kurumu ile EPDK arasında işbirliği protokolü imzalandı

Çukobirlik Batman Şube Başkanı Kağba’dan Doğunun Nabzı’na Kutlama Ziyareti

MAZLUMDER: İşgal hapishanelerindeki sistematik işkenceye son verilmelidir

AFAD Başkanı Pehlivan, Pakistan NDMA Başkanı Malik ile görüştü

Ba-Med Derneği’nden Doğunun Nabzı’na 11. Yıl Kutlaması

Afrika kıtasındaki mpox acil durum statüsü kaldırıldı

Yolcu otobüsü polis kontrol noktasına daldı, 4 yaralı

Valilik Basın Biriminden Gezetemize 11. Yıl Ziyareti

Gazze'de bir bebek soğuk nedeniyle can verdi

Adana'da aranan iki hükümlü yakalandı

Adana'da alüminyum fabrikasında yangın

Gaziantep'te aranan 13 şüpheli yakalandı

Ayaz: Ekranı çocuklar için bakıcı ya da susturucu olarak kullanmak ciddi olumsuzluklara neden olur

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batman'da orman ekiplerinden yaban hayatına kış desteği

Kar yağışı nedeniyle mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı

Dolandırıcılar bu kez MHRS üzerinden vatandaşları hedef aldı

İran Devrim Muhafızları: Protestoları 10 ülkenin istihbaratı alevlendirdi

DMM’den asılsız iddialara yalanlama

Batman'da soğuk hava uyarısı

İşgal rejimi Gazze’de “Sarı Hat”ı daha da içeri taşıdı