• BIST 100

    15115,29%-0,17
  • DOLAR

    43,18% 0,07
  • EURO

    50,34% 0,11
  • GRAM ALTIN

    6435,79% 1,15
  • Ç. ALTIN

    10367,47% 0,55

10 metre yürüyemiyordu, sigarayı bıraktı 10 kilometre yürüyor

22 Temmuz 2024, Pazartesi 15:49
22 Temmuz 2024, Pazartesi 15:49
10 metre yürüyemiyordu, sigarayı bıraktı 10 kilometre yürüyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

10 metre yürüyemiyordu, sigarayı bıraktı 10 kilometre yürüyor

Şırnak’ta, kullandığı sigaralar yüzünden ayaklarında damar tıkanıklığı olan ve bacakları kesilmesi öngörülen 52 Ferit Bayat, aldığı ilaç tedavisiyle bacaklarının kesilmesinden kurtulup hayatını ikinci baharını yaşıyor.
Daha önce, Mardin, Diyarbakır, Batman, Gaziantep ve Adana gibi illere giderek, tedavi olmak isteyen ancak gittiği her yerde bacaklarının kesileceği ifade edilen Ferit Bayat (52), Şırnak Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Cerrahi bölümü doktorlarından Op. Dr. Volkan Burak Taban’ın uyguladığı ilaç tedavisi ile kesilecek olan bacakları kurtarıldı.
Dr. Taban, sigarayı bırakmanın ne kadar önemli olduğunun bu hastaya bakarak anlaşılabileceğini söyledi. Günümüzde damar tıkanıklığının hem dünyada, hem de ülkemizde ciddi bir sorun teşkil etmekte olduğuna dikkat çeken Dr. Taban, "Damar tıkanıklığı nedenlerine baktığımızda riskli faktörlerden bir tanesi sigara olduğu belirtilmekte. Sigara ve tütün kullanımı maalesef ülkemizde yaygın. Her yıl 100 binden fazla insanımızı sigara ve buna bağlı hastalıklardan kaybettiğimizi maalesef biliyoruz. Ferit Bey’de buna en güzel örneklerden. Sigara bırakılmasının ne kadar faydalı olduğunu bize belirten, aynı zamanda hekim hasta ilişkisinde de güven kazanılmış durumlarda daha sonrasında hekiminin dediği ilaçları ve tedavileri düzenli kullanan bir hasta olarak ne kadar fayda gördüğünü de bizi sevindiriyor” dedi.

"5-8 metre yürüyemiyordu, artık 10 kilometre yürüyor"
Yürümede zorluk yaşayan ve en fazla 8 metre yürüdükten sonra damar tıkanıklığı nedeni ile bacaklarında istirahat ağrısı çektiği, hastanın sigarayı bıraktıktan sonra uygulanan ilaç tedavisi ile 10 kilometreye kadar yürüyebildiğini ifade eden Dr. Taban, “Ferit Bey ilk geldiğinde bacaklarda ciddi bir istirahat ağrısı dediğimiz oturduğu yerde dahi yerinde duramayan, yaklaşık 5 metre, 8 metre yürüyebilen bir hastaydı. 5-8 metre yürüdükten sonra bacaklarında damar tıkanıklığına bağlı olarak kriz dediğimiz ağrılar gelişmekteydi. Yaptığımız incelemede diz altında her iki taraftan itibaren damarlarının sigara nedeni ile tıkandığını gördük. Kalp ve damar cerrahisi kliniğinde hastaların değerlendirmesini yaptığımız zaman acaba ameliyat mı, anjiyo mu, yoksa başka bir tedavi mi verelim? Değerlendirme yaptığımızda hastanın hem anjiyoya hem de ameliyata uygun olmadığını gördük. İlaç tedavisine karar verdik" ifadelerinde bulundu.
"Burada en önemli ilk basamak, hastanın sigarayı bırakmasıydı" diyen Dr. Taban, "Aynı zamanda da hastayı kalp ve damar cerrahisi servisine alarak burada damar içi tedavilere başladık. Damar içi tedaviler, evde alınması mümkün olmayan özellikli ilaçlar olduğu için burada tedaviye başladık. Sigarayı bırakması ve verdiğimiz ilaçlardan sonra Ferit Bey, hekim hasta ilişkisinden de kaynaklanan daha sonrasında bizim dediklerimizi de harfiyen yerine getirmesine bağlı olarak yürüyüş mesafeleri günden güne artmaya başladı. En son kontrollerimizde günlük 8 ile 10 kilometre ki havalar sıcak gidiyor. O halde bile günlük 8 ile 10 kilometre artık yürüyebiliyor. Bacaklarının kesilme riski ortadan kalktı. Burada ki en önemli şey, birincisi sigarayı bırakmak, ikincisi de tedavilerimize uyum sağlaması" şeklinde konuştu.
Birçok doktora göründüğünde ayaklarının kesileceği cevabını aldığını belirten Ferit Bayat, "Volkan Hocama göründüm. Bayağı emeği var, uğraştı. Ayaklarımda damar tıkanıklığı vardı. Parmaklarımda patlama oluşmuştu, yaralar oluşmuştu. 2, 3 metre yürüyemiyordum. Volkan Hoca sayesinde, verdiği tedavi sayesinde çok şükür yürüyebiliyorum. 8,10 kilometre yürüyebiliyorum” dedi.

Karabük, Bartın ve Kastamonu’nun iç kesimleri için kuvvetli kar uyarısı

Bulgaristan'da yeni seçim ihtimali daha da güçlendi: Meclisteki ikinci parti de hükümet yetkisi reddetti

Kamerun'da köye saldırı: 14 ölü 14 yaralı

Malatya Büyükşehir Belediye meclisi ocak ayı toplantısı yapıldı

Gazze’de geçici mezarlıklardan çıkarılan yaklaşık 50 şehit, resmi mezarlıklara defnediliyor

Bakanlıktan, "gece kulüplerinde kız çocukları çalıştırılıyor" haberlerine ilişkin açıklama

Psikoloğu Başakgil: Karne notu çocuğun kimliği değildir

Ara tatilde demiryolunda 24 bin kişilik ek kapasite sağlanacak

Sadakataşı, Gazzeli savaş mağdurlarına protez desteği sağladı

Dr. Huzeyfe el-Hatip: İşgal rejiminden kurtulamazsak dünya bu zulümden kurtulamayacaktır

Tekstil sektörü alarm veriyor: Durgunluk, maliyet ve eleman sorunu büyüyor

Hakkâri’de İl Özel İdaresi bütçesi değerlendirildi

Ara tatilde demiryoluna 24 bin 24 kişilik ek kapasite

Batman'da Kur'an'ı Kerim ve işaret dili eğitimleri sürüyor

Batman'da erken yaşta acil çağrı bilinci oluşturuldu

Batman'da 4-6 yaş Kur'an'ı Kerim kurslarına yoğun ilgi

Bakanlıktan “Ankara’daki gece kulüpleri” iddialarına açıklama

Op. Dr. Diri: Çocuklarda göz enfeksiyonları görme gelişimini olumsuz etkileyebilir

Malatya'da karda mahsur kalan araç ve vatandaşlar kurtarıldı

Eğitim koçu Erol: Yarıyıl tatili öğrenciler için bir fırsattır, bu fırsatı iyi değerlendirsinler

Siirt Valisi Kızılkaya: Kişilere ve malvarlığına karşı suçların yüzde 99’u aydınlatıldı

Kamu-Sen’e bağlı sendikalar Gaziantep Defterdarlığı önünde maaş zamlarını protesto etti

Gaziantep İl Müftü Yardımcı Aktan: Allah israf edenleri sevmez

Müftü Durmuş: Miraç Kandili muhasebe ve arınma gecesidir

İşgalin Refah'ta iddia ettiği olay sonrası direniş güvenliğinden acil uyarı

Molla Şenlik: İsra ve miraç ümmeti ayakta tutan dinamizmdir

Bursa'da uyuşturucu düzeneği ele geçirildi: 1 gözaltı

Günaydın: Kudüs bilincindeki zayıflık işgale zemin hazırlıyor

59,7 milyarlık yatırım tartışması: Elazığ hizmet mi bekliyor, algı mı üretiliyor?

AKOM’dan İstanbul için uyarı: 18-19 Ocak’ta karla karışık yağmur bekleniyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Karabük, Bartın ve Kastamonu’nun iç kesimleri için kuvvetli kar uyarısı

Bulgaristan'da yeni seçim ihtimali daha da güçlendi: Meclisteki ikinci parti de hükümet yetkisi reddetti

Kamerun'da köye saldırı: 14 ölü 14 yaralı

Malatya Büyükşehir Belediye meclisi ocak ayı toplantısı yapıldı

Gazze’de geçici mezarlıklardan çıkarılan yaklaşık 50 şehit, resmi mezarlıklara defnediliyor

Bakanlıktan, "gece kulüplerinde kız çocukları çalıştırılıyor" haberlerine ilişkin açıklama

Psikoloğu Başakgil: Karne notu çocuğun kimliği değildir