• BIST 100

    9747,07%3,8
  • DOLAR

    38,79% 0,07
  • EURO

    43,18% 0,35
  • GRAM ALTIN

    4066,93% 0,80
  • Ç. ALTIN

    6542,97% 0,00

11. Ulusal Hidroloji kongresi başladı

GÜNDEM 13.10.2022 17:25:13 0
11. Ulusal Hidroloji kongresi başladı

11. Ulusal Hidroloji kongresi başladı

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN)ev sahipliğinde düzenlenen 11. Ulusal Hidroloji Kongresi açılış töreni GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezinde gerçekleşti.
Kongrenin açılışında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sunumunda Gaziantep özelinde suyun haritası, yapılan çalışmalar ve yeşil şehir hedefinde suyun haritasından bahsetti.Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, suyun Gaziantep için önemine değinerek tarih boyunca suyu yönetenin bilgiyi de yönettiğini belirtti. “Medeniyet kodlarımızda suyun önemini gösteren çok önemli detaylar var” diyen Şahin, göreve geldikleri günden bugüne kadar suyla ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı. Şahin, ’’3 Master planımızı aynı anda yaptığımız için OECD’nin şampiyon şehirler kategorisine davet edildik. 2014 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı olduğum zaman 15 günlük suyumuz kalmıştı. 15 gün içerisinde yağmur yağmazsa şehrin suyu bitiyor dedikleri bir şehri yönetmek zorunda kaldık. Bir empati yapın. Beni ve ailemi bir düşünün. O yüzden eğer bizim arkadaşlarımızın kurumsal kapasitesi buna uygun olmasaydı, proje yapma kapasitesi bunun uygun olmasaydı, işi ehline vermeseydik, bütün ekip bu alanda yetişmiş en iyi arkadaşlarımız olmasaydı bu şehrin suyu yoktu. Bu kadar açık ve net bir şekilde size ifade etmek istiyorum’’ dedi.
’’Disiplinlerarası bir bilim’’
Gaziantep Üniversitesi olarak 11. Ulusal Hidroloji Kongresi’ne ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyduklarını söyleyen GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Balat,hidroloji biliminin öneminden bahsederek, disiplinlerarası bir bilim olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Balat, “Su kaynaklarının planlanması, yönetimine yönelik temel oluşturacak girdiler, siz değerli akademisyenler ve sahada çalışanların yapı iş birliğiyle belirlenecek. O nedenle bu kongrelerin topluma, yetkililere çok önemli mesajlar verdiğine, çok önemli girdiler sağladığını ve yararlı olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
’’Hidroloji bütün projelerimizin temelinde’’
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak yapılan bütün planlamaların, projelerin temelinde hidrolojinin yer aldığını aktaran Devlet Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Bülent Selek ise, “Yaptığımız barajlar, göletler, içme suyu tesisleri ve taşkınlarla mücadele konusunda hep hidroloji biliminin ürettiği verilerden faydalanıyoruz. Bu bakımdan hidroloji biliminin başlıca uygulayıcı kuruluşu olarak hidroloji bilimine çok önem veriyoruz. Bu anlamda yapılan bütün çalışmalara da desteğimizi veriyoruz” dedi.
’’Kongre önemli fırsatlar sunuyor’’
IOM Türkiye Birleşmiş Milletler Göç Kuruluşu Yetkilisi Noor Al-Hashımı,hidrolojinin yeni anlayışları şekillendirmede ve sunmada teknoloji, sosyal ve politik faktörlerin rolününinovasyon ile yakından bağlantılı olduğunu vurguladığı konuşmasında şunları söyledi: “Bu nedenle mülteci ve ev sahibi topluluk bireylerinin inovatif fikirler bulabileceği ve iklim değişikliğinin etkisini azaltmanın yanı sıra su kaynaklarının verimli kullanmaya imkan verecek IOM, Gaziantep Üniversitesinde uygun inovasyon merkezini kurmuştur. Ulusal Hidroloji Kongresi, paydaşların yenilikçi ve inovatif teknolojileri paylaşmaları, yeni proje ve fikirler üretmeleri ve katılımcılar arasında iletişim ve iş birliğini güçlendirmeleri için önemli bir fırsat sunuyor”
’’Su toplum demek’’
Türkiye Ulusal Hidroloji Komisyonu (TUHK) Üniversiteler Temsilcisi Prof. Dr. Hafzullah Aksoy, Su bilimi anlamına gelen Hidrolojinin artık temel ve uygulamalı bir bilim olmaktan çıkarak, sosyal bir bilim olmaya başladığını belirterek, “Özellikle son yıllarda ortaya çıkan sosyo-hidroloji kavramının geniş bir şekilde tartışılacağına inanıyorum. Su demek toplum demek bunu önemle vurgulamamız lazım. Derdimiz, toplum bireylerinin refah düzeyini yükseltmek ki mutlu olsunlar. Toplumun ihtiyaçlarını iyi belirlemeli ve asıl ihtiyacı olan şeye öncelik vermeliyiz ” dedi.
118 bildiri sunulacak
Dünyanın birçok yerinde su kıtlığı sorunu yaşandığını ifade eden 11. Ulusal Hidroloji Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet İshak Yüce, “Mevcut su kaynaklarımızın gelecek kuşaklara aktarılabilmesi ancak hidrolojik çalışmaların ve bu çalışmalar sonucu yapılacak analiz, modelleme ve değerlendirmelerin doğru, tutarlı ve gerçekçi bir biçimde yürütülebilmesi ile mümkündür” şeklinde konuştu.
Kongrede 118 bildiri sunularak tartışmaya açılacağını belirten Prof. Dr. Yüce, “Hidrolojik süreçlerin anlaşılması veya modellenmesine yönelik teknik sunuların yanında suya dair mevzuat ile ilgili teknik olmayan konuları da dinleme imkanımız olacak. Üniversitelerden araştırmacıların yapacağı sunumların yanında uygulamaya yönelik çalışmalardan da yararlanacağız” diye konuştu.
İki gün boyunca Mavera Kongre ve Sanat Merkezinde üç ayrı salonda paralel oturumlar şeklinde gerçekleştirilecek kongrenin açılış programı sonrasında kongre sponsorlarına ve konuşmacılara plaket ve teşekkür belgesi takdim edilmesiyle program sona erdi.
[gallery ids=',49687,49688,49689,49690,49691,49692']

Öğretmenleri taşıyan servis minibüsleri çarpıştı: 28 yaralı

Battalgazi Belediyesi'nden asfalt serimi çalışması

Batman Sanayi Sitesi Esnafı: Kavşak yapılmadı, mağdur ediliyoruz

Yahudi çeteler Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

Gazze uyuşturucuyla mücadele müdürü şehit edildi

Hindistan'ın Pakistan'a yaptığı saldırılarda 40 sivil hayatını kaybetti

HAMAS: Gazeteci Hasan İsleih suikastı, işgalin yeni bir savaş suçu

Brent petrol 65 dolarda: Piyasalarda arz baskısı sürüyor

Adana İl Müftüsü Taşcı: Boykot, cihadın bir parçasıdır

Çınarlı çiftçiler: Ekinlerimiz kurudu ne su var ne elektrik

Batman'da müteahhit skandalı: Aynı daire birden fazla kişiye satılıyor

Geçen yıl 937 bin bebek doğdu

İhracat mart ayında yüzde 1,8 arttı

Batman Havalimanı 4 ayda 213 binden fazla yolcuya kapılarını açtı

Batman girişine simgesi petrol anıtı yerleştirildi

Yahudi çeteler Ramallah'ta tarım arazilerine saldırdı

İşgalcilerden Gazze'de yeni katliam: 3'ü aynı aileden 6 şehit

"Huzur İstanbul" uygulamasında 1017 şüpheli gözaltına alındı

Şanlıurfa merkezli dolandırıcılık operasyonunda 41 tutuklama

Altın fiyatları toparlanıyor

Dolar kuru bugün ne kadar?

Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı

Ege Denizi’nde 4,9 büyüklüğünde deprem

Gazze'de şehit edilen gazeteci sayısı 215'e yükseldi

Siyonist rejim Nasır Hastanesi ve mülteci çadırlarını bombaladı

Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliği'nden vatandaşlara "evlerinizde kalın" uyarısı

Libya'da gerilim tırmanıyor: Trablus'ta patlama ve silahlı çatışma

Gine'de seçim kararı

Rusya: Polonya'nın başkonsolosluğumuzu kapatma kararına karşılık vereceğiz

Irak’ta kum fırtınası etkili oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ