• BIST 100

    11002,94%0,77
  • DOLAR

    42,50% 0,02
  • EURO

    49,56% -0,05
  • GRAM ALTIN

    5789,32% 0,64
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

112 acil sağlık çalışanları: Gereksiz çağrı ve ambulanslara yol verilmemesi hastaların hayatına mal olabiliyor

05 Aralık 2025, Cuma 18:52
05 Aralık 2025, Cuma 18:52
112 acil sağlık çalışanları: Gereksiz çağrı ve ambulanslara yol verilmemesi hastaların hayatına mal olabiliyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

1–7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası’nda konuşan 112 acil sağlık çalışanları, gereksiz çağrılar, yanlış adres tarifleri, ambulanslara yol verilmemesi ve olay yerindeki kalabalığın, hastaların hayatına mal olabilecek kadar kritik sorunlar oluşturdu

1–7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan Siirt İl Sağlık Müdürlüğü 112 ekipleri, sahada yaşadıkları en önemli sorunlara dikkat çekti.

Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Gökhan Çiflikli başta olmak üzere 112 çalışanları, gereksiz çağrılar, trafikte ambulansa yol verilmemesi, adres tariflerindeki hatalar ve olay yerine toplanan kalabalığın müdahaleyi zorlaştırması gibi konuların acil sağlık hizmetlerini olumsuz etkilediğini belirtti.

“112’nin gereksiz meşgul edilmesi hayat kurtarmayı geciktirebilir”

Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Gökhan Çiflikli, acil sağlık hizmetlerinin 7/24 hazır bekleyen bir sistem olduğunu belirterek şunları söyledi: Acil sağlık hizmetleri haftanın 7 günü, 24 saat esaslı hizmet veren bir sistemdir. Personelimiz sürekli her an vaka gelebilecekmiş gibi hazır bir şekilde bekliyor. Aynı zamanda o gün kaç vaka çıkabileceği de belli değildir. Bu nedenle ekiplerimiz sürekli teyakkuz hâlindedir. Bu durum personelin çalışma şartlarını zorlaştıran bir husustur. Öncelikli olarak vurgulamak istediğim konu, 112 Acil Çağrı Hattı’nın gereksiz yere meşgul edilmemesidir. Vatandaşlarımızdan en önemli ricamız budur. Çünkü gereksiz meşguliyet, vakaya çıkışı geciktirebilir. Bu da bir hayatın kurtarılmasını geciktirme riski taşır. Bir diğer önemli husus ise ekiplerimiz vakaya giderken ambulansa yol verilmesidir. Kamu spotlarında anlatıldığı gibi fermuar sisteminin uygulanması gerekiyor. Ambulanstaki kişinin kendi yakınımız olabileceğini düşünerek aynı duyarlılıkla hareket etmeliyiz. Ayrıca vakaya ulaştıktan sonra olay yerinde oluşan kalabalık çalışma arkadaşlarımızın işini zorlaştırıyor, müdahaleyi geciktirebiliyor. Bu nedenle vakanın etrafının hemen boşaltılarak ekiplere yeterli çalışma alanı sağlanmasını talep ediyoruz.”

“Hasta yakınlarının baskısı ve adres tarifleri en büyük sorunlardan”

112 Acil Sağlık personeli Kadir Büdüş, vakalarda en sık karşılaştıkları sorunları şu sözlerle aktardı: “8 yıldır 112’de çalışıyorum. Vakaya gittiğimizde karşılaştığımız en büyük problemlerden biri, hasta yakınlarının üzerimizde oluşturduğu baskıdır. Özellikle trafik kazaları ve travmalı hastalarda, hasta yakınları bir an önce hastaneye gitmemizi istiyor. Oysa bilmiyorlar ki biz olay yerinde hastanede yapılabilecek tüm müdahaleleri yapıyoruz. Yavaş ve kontrollü gitmeye çalışırken, bizi hızlandırmak için baskı yapılıyor. Ancak yolda karşılaşılan en ufak bir çukur ya da sarsıntı bile hastaya yarardan çok zarar verir. Bir başka sorun ise adres tarifleridir. En yakın bilinen yer yerine sokak ismi ya da apartman adı verildiğinde adresi bulmakta zorlanıyoruz. Normalde 1 dakikada gideceğimiz yere bazen 3–5 dakikada ulaşmak zorunda kalıyoruz. Siirt küçük bir şehir olduğu için genellikle vakalara 10 dakikanın altında ulaşıyoruz ve tüm bu süreçler kayıt altında tutuluyor. Ancak hasta yakınları heyecan ve panik nedeniyle bu süreyi daha uzunmuş gibi algılayabiliyor. Bazen müdahalemizin önüne geçip bizi meşgul ediyorlar. Yasal haklarını elbette sonuna kadar savunabilirler ama öncelikle bizim hastaya müdahale etmemize izin vermeleri gerekiyor. Bizim için öncelik her zaman hastadır; önce müdahale, sonra gerekli prosedürler gelir.”

“Trafikte ambulansa yol verilmemesi hayati risk oluşturuyor”

112 sürücü-paramediği Veli Aslan ise, özellikle trafik kaynaklı sorunların hayati risk oluşturduğunu belirterek, “Siirt 112’de 9 yıldır görev yapıyorum. En çok yaşadığımız sorunların başında trafik geliyor. Özellikle iş giriş ve çıkış saatlerinde vakalara ulaşmada ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Sabah 8–10 ve akşam 15–17 saatleri arasında trafik nedeniyle vakaya ulaşma süremiz uzayabiliyor. Normalde 3–5 dakikada gitmemiz gereken yere daha geç ulaştığımız oluyor. Bu durum hem bizim hem hasta yakınlarının psikolojik olarak gerilmesine neden oluyor. Hasta yakınları bazen bu nedenle bize agresif davranabiliyor, bizi suçlayabiliyorlar. Bir noktada hak da veriyorum çünkü trafik kültürümüz birçok şehre göre daha az gelişmiş. Ambulansa yol verilmiyor; sanki kendi işleri bizim bir canı kurtarmaya çalışmamızdan daha önemliymiş gibi davranılıyor. Oysa ambulanstaki kişi onların annesi, babası ya da evladı da olabilir. Bu nedenle sürücülerin ambulansa daha duyarlı olması gerekiyor. Biz hastaya ne kadar hızlı ulaşırsak, hastanın hayatını kurtarma ihtimalimiz o kadar artıyor.” ifadelerini kullandı.

112 ekipleri duyarlılık çağrısını yineledi

Acil Sağlık Hizmetleri Haftası kapsamında konuşan ekipler, vatandaşlara şu ortak çağrıda bulundu: “Gereksiz çağrı yapmayın, ambulansa yol verin, adresi doğru verin ve müdahale alanını boş bırakın. Çünkü bir hayat, saniyelerle kurtulur.” (İLKHA)

Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yeni atama yapıldı

AGİT'in 32. Bakanlar Konseyi Toplantısı sona erdi

112 acil sağlık çalışanları: Gereksiz çağrı ve ambulanslara yol verilmemesi hastaların hayatına mal olabiliyor

HÜDA PAR’dan pitbull saldırısına uğrayan aileye ziyaret

Hafta sonu üç sınav düzenlenecek

Veri Analizi Okulu dünyada ilkleri başardı

Vali Köşger: Çocuklarımızın huzur ve güven içinde olması için tüm gücümüzle çalışıyoruz

Uzmanlar uyarıyor: Hareketsizlik yalnızca fiziksel değil ruhsal dengeyi de bozar

Mersin’de 38 kilogram metamfetamin ele geçirildi

DMM'den "kuru fasulye krizi" iddiasına yalanlama

Adana'da 15 ambulansın teslim töreni gerçekleştirildi

Yıkılan Selahaddin Camii’nin enkazında cuma namazı kılındı

Almanya yeni askerlik yasasını onayladı

AKOM’dan İstanbul için hafta sonu soğuk hava ve sağanak uyarısı

İran'dan balistik füze denemesi

Tarihi Kürkçü Han'ın tek ustası: 51 yıldır mesleğini azimle sürdürüyor

Şehri Nuh Platformu’ndan üniversiteye sahip çıkma çağrısı

Malatya'da gıda güvenliği denetiminde 20 milyon TL'nin üzerinde ceza

Şanlıurfa Valiliğinden toplumsal huzur ve hoşgörü çağrısı

Sağlık Bakanı Memişoğlu Sinop’u ziyaret etti

Batman'da "Filistin Direnişi ve İnsanlık Onuru" programına yoğun ilgi

Mervan Bergusi’nin ailesi: Tutuklu lider işkence altında, durumu ağır

Malatya’da 1370 sentetik ecza hap ele geçirildi: 3 tutuklama

Afyonkarahisar'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Malatya'da ticari taksi ile kamyonet çarpıştı: 2 yaralı

Mersin’de eğitim öğretim süreçlerine yönelik değerlendirme toplantısı yapıldı

Belde statüsü kazanan 5 yerleşimde 7 Haziran 2026’da seçim yapılacak

AB, X platformuna dijital yasalara uymadığı için 120 milyon euro ceza verdi

Adıyaman'da 12 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Azim olursa başarı gelir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yeni atama yapıldı

AGİT'in 32. Bakanlar Konseyi Toplantısı sona erdi

112 acil sağlık çalışanları: Gereksiz çağrı ve ambulanslara yol verilmemesi hastaların hayatına mal olabiliyor

HÜDA PAR’dan pitbull saldırısına uğrayan aileye ziyaret

Hafta sonu üç sınav düzenlenecek

Veri Analizi Okulu dünyada ilkleri başardı

Vali Köşger: Çocuklarımızın huzur ve güven içinde olması için tüm gücümüzle çalışıyoruz