• BIST 100

    15811,53%0,87
  • DOLAR

    43,35% 0,25
  • EURO

    51,27% 0,73
  • GRAM ALTIN

    6944,72% 1,57
  • Ç. ALTIN

    11200,48% 2,32

2026 Alan Sıralaması’nda Türkiye üniversitelerinin küresel yükselişi sürüyor

24 Ocak 2026, Cumartesi 20:53
24 Ocak 2026, Cumartesi 20:53
2026 Alan Sıralaması’nda Türkiye üniversitelerinin küresel yükselişi sürüyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Times Higher Education’ın (THE) 2026 Alan Bazlı Dünya Üniversiteleri Sıralaması’nda Türkiye üniversiteleri özellikle eğitim bilimleri ve mühendislik alanlarında önemli bir başarı elde etti. Eğitim bilimlerinde ilk 1000’de yer alan üniversite sayısı 44’e

Times Higher Education (THE) tarafından açıklanan “2026 Alan Bazlı Dünya Üniversiteleri Sıralamaları”, Türkiye üniversitelerinin uluslararası akademik alandaki yükselişini bir kez daha ortaya koydu.

Eğitim bilimleri başta olmak üzere birçok alanda üniversite sayısını artıran Türkiye, Avrupa’da üçüncü, dünyada ise dördüncü sıraya yerleşerek yükseköğretimde küresel rekabet gücünü pekiştirdi.

Bu artış, yükseköğretimde kalite odaklı dönüşüm politikalarının ve araştırma kapasitesini güçlendirmeye yönelik çalışmaların somut bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

THE’nın sıralamalarında Türkiye üniversitelerinin en başarılı oldukları alan “eğitim bilimleri” oldu. “Eğitim bilimleri” alanında temsil edilen ve geçen yıl 35 olan üniversite sayısı 44’e yükseldi.

Bu alanda Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), dünyada ilk 100’de 93. sırada yer aldı. ODTÜ’yü 201-250 bandında Boğaziçi Üniversitesi, 251-300 bandında Hacettepe Üniversitesi, 401-500 bandında da Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, İnönü Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi takip etti.

Türkiye, eğitim bilimleri alanında “ilk 1000” sıralamasında yer alan toplam üniversite sayısı bakımından da Avrupa ülkeleri arasında 3. sırada yer aldı. Türkiye, toplamda 44 üniversite ile Almanya, Fransa ve İtalya gibi ülkeleri geride bıraktı.

Eğitim bilimleri alanında “İlk 1000” sıralamasında yer alan toplam üniversite sayısı bakımından da Türkiye dünyada 4. sırada kendisine yer buldu.

THE 2026 alan bazlı sıralamalar, Türkiye üniversitelerinin belirli disiplinlerde küresel rekabet gücüne ulaştığının, birçok alanda uluslararası görünürlük ve akademik etki bakımından istikrarlı bir yükseliş sergilediğinin; yükseköğretimde nicelikten niteliğe geçiş sürecinin somut göstergesi oldu.

Üniversiteler, eğitim ve mühendislik alanlarındaki güçlü varlığını sürdürüyor

Mühendislik alanında 6 Türk üniversitesinin listeye girmesiyle geçen yıl 26 olan üniversite sayısı 32’ye çıktı.

Geçen yıla göre, “Tıp ve Sağlık” alanında ilk 1000’de yer alan üniversite sayısı 25’ten 26’ya yükselirken, “Sosyal Bilimlerde” 24’ten 25’e çıktı. Geçen yıla göre “Fen Bilimleri” alanında ilk 1000’de yer alan üniversite sayısı 19’dan 22’ye yükseldi; “bilgisayar bilimleri” 17’den 18’e, “Sanat ve Beşeri bilimler” alanında 11 olan üniversite sayısı 16’ya, “psikoloji” alanında da 5’ten 7’ye yükseldi. Türkiye, “İşletme ve Ekonomi” alanında 20 üniversite ile yer aldı.

Türkiye üniversiteleri, özellikle eğitim ve mühendislik alanlarındaki güçlü varlığını sürdürdü.

“Türkiye akademik rekabette yeni bir aşamaya geçti”

Dünyadaki bölgesel dağılım incelendiğinde, Çin ile birlikte Asya’daki üniversitelerin listedeki yükseldiği görüldü.

Asya’daki üniversitelerinin sayısının artmasına rağmen Türkiye üniversitelerinin sıralamalarda yükselişinin, Türkiye üniversitelerinin "rekabetçi" yapısını ortaya koyması açısından dikkat çekici olduğu vurgulandı.

THE 2026 alan bazlı sıralamalarının, “Türkiye üniversitelerinin, 11 alanın tamamında küresel sıralamalarda yer alarak geniş bir akademik kapsama ulaşması”; “Birçok alanda ilk 1000 içerisindeki üniversite sayısında artış göstermesi” ve “Eğitim Bilimleri başta olmak üzere bazı alanlarda üst bant başarılarının kalıcı hale gelmesi” gibi üç temel gerçeği ortaya çıkardığı dile getirildi.

THE 2026 verilerinin, “Türkiye’nin yükseköğretimde artık yalnızca büyüyen değil aynı zamanda alan bazlı güçlenen ve derinleşen bir yapıya sahip olduğunu gösterdiği” belirtiliyor.

Eğitim Bilimleri’nde elde edilen üst düzey başarıların ise “odaklanma ve uzun vadeli stratejilerin” bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

“Üniversitelerimizin başarısı bizi çok memnun etti”

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, yaptığı değerlendirmede, “Üniversitelerimizin uluslararası sıralamalardaki yükselişi memnuniyet verici.” dedi.

Türkiye’deki üniversitelerin son yıllarda gösterdiği ilerlemenin dünya sıralamalarına da yansımaya başladığını ifade eden Özvar, “Üniversitemizin sıralamalarda üst sıralara doğru yükselmesi sevindirici bir gelişme. Dünyanın en iyi 100 üniversitesi arasında Türk üniversitelerinin de yer almasını istiyoruz. Üniversitelerimizin bu hedeflere odaklandığı sürece, niteliklerini artıracaklarına ve başarıya ulaşacaklarına inancımız tamdır.” diye konuştu.

Türkiye üniversitelerinin sıralamalarda özellikle eğitim bilimleri ve mühendislik alanındaki yüksek performanslarına dikkat çeken Özvar, şunları kaydetti: “Yükseköğretim kurumlarımızın yıllara dayanan tecrübesi ve insan kaynağı birikimi kuşkusuz ki bu başarının en önemli sebebidir. Bilhassa eğitim bilimleri olmak üzere tüm alanlarda üniversitelerimizin başarısı bizi çok memnun etti. Sıralamaların bize gösterdiği gibi üniversitelerimiz sadece dünyadaki gelişmelerin içinde olmakla kalmıyor, küresel düzeyde eğilimlere öncülük de ediyor. Sonuçlardan memnun olmakla birlikte üniversitelerimizin potansiyelinin daha yüksek olduğunun farkındayız. Türk yükseköğretimini küresel ölçekte rekabetçi, kapsayıcı ve nitelikli bir yapıya kavuşturma vizyonuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

MİT Başkanı Kalın HAMAS müzakere heyeti ile görüştü

ABD'de bir apartmanda yangın. 1 ölü, 14 yaralı

ABD-Rusya-Ukrayna görüşmelerinde yeni toplantılar gelecek hafta

ABD'de ICE protestoları şiddetleniyor

Rusya: Ukrayna ordusu, Donbas'ı terk etmeli

2026 Alan Sıralaması’nda Türkiye üniversitelerinin küresel yükselişi sürüyor

Tokat'ta uyuşturucu ve silah operasyonu: 14 gözaltı

Bilim Kafe’de uzayın sırları üç kuşakla birlikte keşfedildi

Palandöken: Esnafa özel enerji tarifesi olmadan enflasyonla mücadele olmaz

Grönland'dan Trump’a egemenlik tepkisi

Nordik-Baltık Sekizlisi, Rusya'nın Ukrayna'daki enerji altyapısına saldırılarını kınadı

Malatya'da 176 mahallede 4 bin 71 kilometre yol ulaşıma açıldı

e-YDS 2026/1 İngilizce sonuçları açıklandı

Samsun'da zincirleme trafik kazası: 1 ölü, 3 yaralı

ABD’de yoğun kar yağışı, buz fırtınaları ve dondurucu soğuk alarmı

Hafızlara belgeleri umrede takdim edildi

Yaya önceliğini hiçe sayan kamyon sürücüsüne işlem

Afganistan’da şiddetli kar ve yağmur felakete dönüştü: 61 can kaybı

HÜDA PAR GİK Üyesi Şahin: PKK/PYD Kürtlerin meşru temsilcisi değildir

HÜDA PAR Bursa İl Başkanı Aras’tan Bursa’daki su zamlarına tepki

Dünyaca Ünlü Yazar Manaf 2025 Yılı International Peace Prize Ödülü’nü Aldı

GİB’ten lüks yaşam paylaşımlarına yakın takip

Gazze’de soykırım sürüyor: Yakacak toplayan iki çocuk şehid edildi

İspanya’da etkili olan Ingrid Fırtınası ulaşımı felç etti

Gaziantep'te sokak hayvanları ve kuşlar için sokak aralarına yem bırakıldı

Bakan Kurum, COP31 Yüksek Düzey Şampiyonu’nu açıkladı

Türkiye’den Şili’de hayatını kaybedenler için taziye mesajı

Tarihçi Erdem: İbrahim Anlaşmaları işgali meşrulaştırma sürecidir

KDK’dan ücretli öğretmenler için emsal prim kararı

Mersin'de etkili olan fırtına gezi teknesini batırdı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


MİT Başkanı Kalın HAMAS müzakere heyeti ile görüştü

ABD'de bir apartmanda yangın. 1 ölü, 14 yaralı

ABD-Rusya-Ukrayna görüşmelerinde yeni toplantılar gelecek hafta

ABD'de ICE protestoları şiddetleniyor

Rusya: Ukrayna ordusu, Donbas'ı terk etmeli

2026 Alan Sıralaması’nda Türkiye üniversitelerinin küresel yükselişi sürüyor

Tokat'ta uyuşturucu ve silah operasyonu: 14 gözaltı