• BIST 100

    15349,56%0,62
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,24% -0,02
  • GRAM ALTIN

    6401,25% 0,12
  • Ç. ALTIN

    10384,03% 0,36

3 yılda 7 bin 312 yabancı Türkiye vatandaşı oldu!

22 Kasım 2020, Pazar 22:28
22 Kasım 2020, Pazar 22:28
3 yılda 7 bin 312 yabancı Türkiye vatandaşı oldu!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

3 yılda 7 bin 312 yabancı Türkiye vatandaşı oldu!

Taşınmaz yatırımı ile Türk vatandaşlığı elde eden yabancılar arasında İranlı sermaye sahipleri ilk sırada. Saint Kitts ve Nevis Federasyonu, Antigua ve Barbuda ile Tuvalu gibi pek bilinmeyen ülkelerin vatandaşları da listede yer aldı.

HAYMATLOS DA VAR

Hiçbir ülkenin vatandaşı olmayan iki haymatlos (vatansız) da taşınmaz yatırımı yaparak Türkiye vatandaşı oldu. Bu tür yatırımların, Türkiye’nin Kovid-19 salgını sürecinde vatandaşlarına tanıdığı sağlık alanındaki imkanlar doğrultusunda artması bekleniyor.

Türkiye, emlak ve inşaat sektörünü canlı tutmak ve başka yatırımların yolunu açmak için 2017 ila 2018 arasında 1 milyon dolar sınırında taşınmaz alan yabacılara vatandaşlık verme uygulamasını başlattı. 18 Eylül 2018’den itibaren ise mevzuat değişikliği ile tutar sınırını 250 bin dolara indirildi.

ŞİKAYETE KONU OLDU

Milliyet’in edindiği bilgiye göre; İ.Ü. adlı vatandaş, TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak yabancılara taşınmaz satışı yapılarak vatandaşlık verilmesini eleştirdi ve bu konudaki düzenlemelerin gözden geçirilmesini talep etti.

İ.Ü. şimdiye kadar kaç yabacının bu yolla vatandaşlık elde ettiğini öğrenmek istedi. Komisyonun konuyu ilettiği İçişleri Bakanlığı, TBMM’ye gönderdiği yazıda, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nda yapılan düzenleme ile yabancı yatırımcıların istisna olarak olarak Türk vatandaşlığını kazanmalarına olanak sağlandığını hatırlattı.

250 BİN DOLARLIK YATIRIMLA TÜRK VATANDAŞLIĞI MÜMKÜN

Bakanlık verdiği yanıtta, mevzuattaki, “En az 250.000 dolar (2017-2018 arası en az 1.000.000 Amerikan Doları) veya karşılığı Türk Lirası tutarında taşınmaz satın alarak, tapu kaydına da üç yıl satılmaması şerhi koyduran, Çevre ve Şehricilik Bakanlığı’nca bu durumu onaylanan yabancılar Türk vatandaşlığı için başvurabilir” hükmünü anımsattı.

2017-2018 ARASINDA 1 MİLYON DOLARA 70 YABANCI GELDİ

Bakanlık bu çerçevede 2017-2018 döneminde en az 1 milyon dolar tutarında taşınmaz alan 70 yabancı yatırımcının Türk vatandaşlığını kazandığını bildirdi. Vatandaşlık alan 70 yabancı içinde 26 kişi ile İranlılar ilk sırada bulunurken, İranlıları, altı kişi ile Yemenliler ve beş kişi ile de Iraklılar takip etti. Filistin’den dört, Çin, Azerbaycan ve Afganistan’dan da üçer yatırımcı taşınmaz alımıyla vatandaşımız oldu. 1 milyon dolar vererek taşınmaz alan batılı ülke vatandaşları arasında ABD, İngiltere, Kanadalılar da yer aldı.

LİMİT DÜŞÜNCE 1.8 MİLYAR DOLARLIK EV SATIN ALDILAR

Bakanlık verilerine göre, vatandaşlık için taşınmaz yatırım tutarı sınırının 250 bin dolar olarak belirlendiği 18 Eylül 2018 sonrasında bu yolla Türk vatandaşlığı alanların sayısında artış yaşandı.

Eylül 2018 sonrasında, 93 ülkeden 7 bin 242 yabancı, 1 milyar 810 milyon 500 bin dolarlık taşınmaz yatırımıyla Türkiye vatandaşlığı elde etti. Bu grupta da 1690 kişi ile yine İranlılar ilk sırada yer aldı. İranlılar’ı 994 kişi ile Afganistan, 920 ile Irak ve 786 ile Yemenliler takip etti.

Bu süreçte Almanya’dan üç, ABD’den 71, Arjantin’den iki, Avustralya’dan 10, Brezilya’dan beş, İngiltere’den 17, Fransa’dan 10, Hollanda’dan iki, Kanada’dan 31, Rusya’dan da 76 kişi Türkiye vatandaşı oldu.

DÜNYANIN ÖBÜR UCUNDAN GELEN KİŞİLER BİLE VAR

Yatırımla Türk vatandaşı olanlar listesinde adı pek bilinmeyen ülke vatandaşları da bulunuyor.

Saint Kitts ve Nevis Federasyonu’dan 20, Antigua ve Barbuda’dan 10 yatırımcı taşınmaz yatırımı yoluyla Türkiye’den vatandaşlık elde etti. Belize, Cibuti, El Salvador, Eritre, Etyopya, Grenada, Komorlar Birliği, Moritanya, Nikaragua, Tuvalu, Vanuatu’dan yatırımcılar ile iki haymatlos (vatansız) da taşınmaz yatırımıyla Türkiye vatandaşlığı aldı.

ÜÇ YILDA 7.312 KİŞİ TÜRK VATANDAŞI OLDU

Böylece son 3 yılda toplam 1 milyar 880 milyon 500 bin dolarlık (yaklaşık  14.4 milyar TL) yatırımla 7 bin 312 yabancı, Türk vatandaşlığı elde etti.

Bu tür yatırımların, Türkiye’nin Kovid-19 salgını sürecinde vatandaşlarına sağladığı sağlık alanındaki imkanlar doğrultusunda artması bekleniyor.

ÖĞ-DER Mersin Şubesi’nden HÜDA PAR Mersin İl Başkanlığı’na ziyaret

Benzine indirim geliyor

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Afganistan Büyükelçisi'ni ağırladı

İşgal rejimi ocak ayında Lübnan'a 184 hava saldırısı düzenledi

Elazığ için soğuk hava, kar ve çığ uyarısı

Ege Denizi için fırtına uyarısı

Özel eğitim öğrencileri için yarıyıl tatili etkinlik kitabı hazırlandı

Putin, Pezeşkiyan ve işgalci Netanyahu ile görüştü

Siverek’te “Miraç’ımız Kudüs” açıklaması: Mescid-i Aksa özgürse dünya özgürdür

Davranış Bilimleri Uzmanı Daban: Yapay zekânın kontrolsüz kullanımı bireyin duygusal, zihinsel ve manevi gelişimini olumsuz etkileyebilir

Nusaybin’de “Dünya Kudüs Haftası” kapsamında basın açıklaması düzenlendi

Suudi, Mısır ve Somali işgalci rejimin "Somaliland" adımının ardından askerî ittifak arayışında

Van’da STK'lardan “Dünya Kudüs Haftası” açıklaması: Kudüs, özgür olana kadar gündemde kalacak

Güney Kore'de otobüs b binasına çarptı: 13 yaralı

Gazze yönetim komitesi başkanı Ali Şaas kimdir?

YEKA RES-2025 yarışmalarının sözleşmeleri imzalandı

Meteorolojiden Marmara Bölgesi için buzlanma ve don uyarısı

Karadeniz’de mayın tehdidine karşı müşterek deniz güvenliği faaliyeti

Türkiye ile Romanya arasında afet yönetimi iş birliği güçlendiriliyor

Konya Selçuk Üniversitesi bünyesinde 800 yataklı yeni hastane yapılıyor

Dağ: Mescid-i Aksa ümmetin ortak sorumluluğudur

Tarımsal destek ödemeleri hesaplara yatıyor

Ukrayna'da enerji sektöründe olağanüstü hal ilan edildi

Türkiye’nin konteynerleri Gazze’de çocuklara sıcak yuva olsun çağrısı

Batman'da tır ve minibüsün karıştığı kazada 6 kişi yaralandı

Yeniden görülmeye başlanan Leyla Aydemir davasında amca tutuklandı

Esenboğa Havalimanı’na üçüncü pist: Yolcu kapasitesi 30 milyona çıkıyor

Prof. Dr. Şen: Bağımlılıklar küresel bir halk sağlığı sorunu

Sudanlı alim Şeyh Abdulhay: Sudan'ı ve Filistin'i bölmeye çalışan güç aynı düşmandır

Konya’da ilk oruç heyecanı yaşayan çocuklara “İlk Oruç Hediyesi” uygulaması hayata geçiyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


ÖĞ-DER Mersin Şubesi’nden HÜDA PAR Mersin İl Başkanlığı’na ziyaret

Benzine indirim geliyor

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Afganistan Büyükelçisi'ni ağırladı

İşgal rejimi ocak ayında Lübnan'a 184 hava saldırısı düzenledi

Elazığ için soğuk hava, kar ve çığ uyarısı

Ege Denizi için fırtına uyarısı

Özel eğitim öğrencileri için yarıyıl tatili etkinlik kitabı hazırlandı