• BIST 100

    11116,45%2
  • DOLAR

    42,46% 0,08
  • EURO

    49,29% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5741,72% -0,67
  • Ç. ALTIN

    9327,10% 0,00

3 yılda 7 bin 312 yabancı Türkiye vatandaşı oldu!

22 Kasım 2020, Pazar 22:28
22 Kasım 2020, Pazar 22:28
3 yılda 7 bin 312 yabancı Türkiye vatandaşı oldu!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

3 yılda 7 bin 312 yabancı Türkiye vatandaşı oldu!

Taşınmaz yatırımı ile Türk vatandaşlığı elde eden yabancılar arasında İranlı sermaye sahipleri ilk sırada. Saint Kitts ve Nevis Federasyonu, Antigua ve Barbuda ile Tuvalu gibi pek bilinmeyen ülkelerin vatandaşları da listede yer aldı.

HAYMATLOS DA VAR

Hiçbir ülkenin vatandaşı olmayan iki haymatlos (vatansız) da taşınmaz yatırımı yaparak Türkiye vatandaşı oldu. Bu tür yatırımların, Türkiye’nin Kovid-19 salgını sürecinde vatandaşlarına tanıdığı sağlık alanındaki imkanlar doğrultusunda artması bekleniyor.

Türkiye, emlak ve inşaat sektörünü canlı tutmak ve başka yatırımların yolunu açmak için 2017 ila 2018 arasında 1 milyon dolar sınırında taşınmaz alan yabacılara vatandaşlık verme uygulamasını başlattı. 18 Eylül 2018’den itibaren ise mevzuat değişikliği ile tutar sınırını 250 bin dolara indirildi.

ŞİKAYETE KONU OLDU

Milliyet’in edindiği bilgiye göre; İ.Ü. adlı vatandaş, TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak yabancılara taşınmaz satışı yapılarak vatandaşlık verilmesini eleştirdi ve bu konudaki düzenlemelerin gözden geçirilmesini talep etti.

İ.Ü. şimdiye kadar kaç yabacının bu yolla vatandaşlık elde ettiğini öğrenmek istedi. Komisyonun konuyu ilettiği İçişleri Bakanlığı, TBMM’ye gönderdiği yazıda, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nda yapılan düzenleme ile yabancı yatırımcıların istisna olarak olarak Türk vatandaşlığını kazanmalarına olanak sağlandığını hatırlattı.

250 BİN DOLARLIK YATIRIMLA TÜRK VATANDAŞLIĞI MÜMKÜN

Bakanlık verdiği yanıtta, mevzuattaki, “En az 250.000 dolar (2017-2018 arası en az 1.000.000 Amerikan Doları) veya karşılığı Türk Lirası tutarında taşınmaz satın alarak, tapu kaydına da üç yıl satılmaması şerhi koyduran, Çevre ve Şehricilik Bakanlığı’nca bu durumu onaylanan yabancılar Türk vatandaşlığı için başvurabilir” hükmünü anımsattı.

2017-2018 ARASINDA 1 MİLYON DOLARA 70 YABANCI GELDİ

Bakanlık bu çerçevede 2017-2018 döneminde en az 1 milyon dolar tutarında taşınmaz alan 70 yabancı yatırımcının Türk vatandaşlığını kazandığını bildirdi. Vatandaşlık alan 70 yabancı içinde 26 kişi ile İranlılar ilk sırada bulunurken, İranlıları, altı kişi ile Yemenliler ve beş kişi ile de Iraklılar takip etti. Filistin’den dört, Çin, Azerbaycan ve Afganistan’dan da üçer yatırımcı taşınmaz alımıyla vatandaşımız oldu. 1 milyon dolar vererek taşınmaz alan batılı ülke vatandaşları arasında ABD, İngiltere, Kanadalılar da yer aldı.

LİMİT DÜŞÜNCE 1.8 MİLYAR DOLARLIK EV SATIN ALDILAR

Bakanlık verilerine göre, vatandaşlık için taşınmaz yatırım tutarı sınırının 250 bin dolar olarak belirlendiği 18 Eylül 2018 sonrasında bu yolla Türk vatandaşlığı alanların sayısında artış yaşandı.

Eylül 2018 sonrasında, 93 ülkeden 7 bin 242 yabancı, 1 milyar 810 milyon 500 bin dolarlık taşınmaz yatırımıyla Türkiye vatandaşlığı elde etti. Bu grupta da 1690 kişi ile yine İranlılar ilk sırada yer aldı. İranlılar’ı 994 kişi ile Afganistan, 920 ile Irak ve 786 ile Yemenliler takip etti.

Bu süreçte Almanya’dan üç, ABD’den 71, Arjantin’den iki, Avustralya’dan 10, Brezilya’dan beş, İngiltere’den 17, Fransa’dan 10, Hollanda’dan iki, Kanada’dan 31, Rusya’dan da 76 kişi Türkiye vatandaşı oldu.

DÜNYANIN ÖBÜR UCUNDAN GELEN KİŞİLER BİLE VAR

Yatırımla Türk vatandaşı olanlar listesinde adı pek bilinmeyen ülke vatandaşları da bulunuyor.

Saint Kitts ve Nevis Federasyonu’dan 20, Antigua ve Barbuda’dan 10 yatırımcı taşınmaz yatırımı yoluyla Türkiye’den vatandaşlık elde etti. Belize, Cibuti, El Salvador, Eritre, Etyopya, Grenada, Komorlar Birliği, Moritanya, Nikaragua, Tuvalu, Vanuatu’dan yatırımcılar ile iki haymatlos (vatansız) da taşınmaz yatırımıyla Türkiye vatandaşlığı aldı.

ÜÇ YILDA 7.312 KİŞİ TÜRK VATANDAŞI OLDU

Böylece son 3 yılda toplam 1 milyar 880 milyon 500 bin dolarlık (yaklaşık  14.4 milyar TL) yatırımla 7 bin 312 yabancı, Türk vatandaşlığı elde etti.

Bu tür yatırımların, Türkiye’nin Kovid-19 salgını sürecinde vatandaşlarına sağladığı sağlık alanındaki imkanlar doğrultusunda artması bekleniyor.

Cizre’de “Başarıda Arkadaş Seçimi” Konferansı Düzenlendi

El-Halil'de 17 yaşındaki Gazzeli genç şehit edildi

Sudan ordusu: Babnusa'ya yönelik Hızlı Destek saldırısı püskürtüldü

Batman'da ailelere "teknoloji bağımlılığı" eğitimi verildi

Ağrı, Ardahan, Erzurum, Kars, Iğdır ve Tunceli'de kar yağışı etkili oldu

FTR Uzmanı Dr. Latifoğlu: Günlük alışkanlıklar ciddi postür sorunlarına yol açıyor

Batman'da aranan 21 kişi operasyonla yakalandı

Bursa'da taşınabilir ev çalan şüpheli yakalandı

Batı Şeria'da bıçaklı ve araçlı eylemler: 3 siyonist asker yaralandı

Buğday ekimine başlayan çiftçi kuraklık endişesi yaşıyor

Uluslararası Ceza Mahkemesi: ABD baskısına boyun eğmeyeceğiz

Malatya'da 34 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Şırnak’ta zeytine don vurdu: Çiftçi destek bekliyor

Gazze’de 300’den fazla kimliği belirsiz Filistinli toprağa verildi

Malatya'da silahlı kavga: 3 yaralı

Gazze'de ateşkes ihlalleri sürüyor: Evler yıkılıyor, siviller tahliye ediliyor

Diyarbakır'da 38 kilogram esrar ele geçirildi

BESO Başkanı Çiftçi: Okul kantinleri ve çevre güvenliği için birlikte adım atılmalı

Bursa'da kaçak silah atölyesi operasyonunda bir kişi gözaltına alındı

Mardin’de aranan 67 şahıs yakalandı

Kasım ayı enflasyonu yarın açıklanıyor: Gözler 5 aylık farkta

Anayasa Mahkemesi'nden ehliyet düzenlemesi: Aday sürücülerin belgesi iptal edilemeyecek

Diyarbakır'da farklı suçlardan aranan 76 kişi yakalandı

Yahudi çeteler Filistinlilere ait 850 zeytin ve asma ağacını tahrip etti

Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman, TBMM Başkanı Kurtulmuş'u kabul etti

FETÖ’nün kamu mahrem yapılanmasına operasyon: 21 şüpheli için gözaltı kararı

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonlarında 13 şüpheliye işlem yapıldı

Şanlıurfa’da kasım ayı asayiş raporu açıklandı

Yazar Aydın: İslam ümmetinin kalkınma yolu kitaptan geçiyor

Kudüs'ün kuzeydoğusunda yeni işgal girişimi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Cizre’de “Başarıda Arkadaş Seçimi” Konferansı Düzenlendi

El-Halil'de 17 yaşındaki Gazzeli genç şehit edildi

Sudan ordusu: Babnusa'ya yönelik Hızlı Destek saldırısı püskürtüldü

Batman'da ailelere "teknoloji bağımlılığı" eğitimi verildi

Ağrı, Ardahan, Erzurum, Kars, Iğdır ve Tunceli'de kar yağışı etkili oldu

FTR Uzmanı Dr. Latifoğlu: Günlük alışkanlıklar ciddi postür sorunlarına yol açıyor

Batman'da aranan 21 kişi operasyonla yakalandı