• BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,05% 0,00
  • EURO

    48,51% -0,02
  • GRAM ALTIN

    5417,14% 0,10
  • Ç. ALTIN

    8987,69% 0,00

33 yıllık Mardinli saat ustası zamana ayar veriyor

08 Kasım 2023, Çarşamba 11:10
08 Kasım 2023, Çarşamba 11:10
33 yıllık Mardinli saat ustası zamana ayar veriyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

33 yıllık Mardinli saat ustası zamana ayar veriyor

Mardin’in Nusaybin ilçesinde saat ustası Rıdvan Aslan, 33 yıldır 4 metrekarelik dükkanında saat tamiri yapıyor.
Nusaybin ilçesinde yaşayan 46 yaşındaki Rıdvan Aslan, çocuk yaşlarda kentteki bir saat tamircisinin yanında çırak olarak mesleği öğrenmeye başladı. 2 yıl eğitim alan Aslan, daha sonra Nusaybin Çarşısı’nda 4 metrekarelik bir dükkan açtı. 1990 yılında mesleğe başladığını belirten Aslan, '1993 yılında Nusaybin’de esnaf olarak başladım. 33 yılı aşkın bir süredir burada saat tamiri yapıyorum. Nusaybin’in en eski saat tamircisiyim. Benden önce bir usta saat tamirciliğini bıraktı. Şu an burada bulunan en eski saat tamircisiyim. Saatlerin zaman içerisinde işlevini kaybetmesi üzerine telefon işine de ağırlık verdik. Şu an bulunduğum iş yerinde 27 yıldır bulunuyorum. 30 yılı aşkın bir süredir vergi levhası olan bir esnaf olarak çalışıyorum' dedi.
Mardin’de 2 sene boyunca ustasından saat tamirini öğrendiğini anlatan Aslan, 'Mesleğimiz gözden çıkarılan meslekler statüsüne giriyor. Şu anda saat tamiri eskiye nazaran çok düşük. Eskiden bir saat ile bir ev, bir arsa alabiliyordunuz. Şu an saatler işlevini yitirmiş durumda. İnsanların cep telefonu var, saat için çok özel durumlar gerekmedikçe fazla önem vermiyorlar. Maalesef bizim mesleğimiz de bu sebeple aksamış oluyor' diye konuştu.
Mardin’de evinden uzakta ustasının evinde kalarak mesleği öğrendiğini aktaran Aslan, '2 sene boyunca orada saat tamirini öğrendim. Saat tamiri zihinsel anlamda çok yorucu oluyor. Zihinsel rahatlık önemli. Başka bir konuyu düşünürken saat tamiri ile uğraşamazsınız. Teknik kısmında biraz saat tamirinin zorlukları var. Fakat onun dışında fiziksel anlamda çok fazla yorulmuyoruz. Tornavida ve cihazlarımızla saat tamirini yapıyoruz. Daha önceden saatler çok kıymetli olduğu için iyi para kazandırıyordu. Fakat şu anda çok düşük fiyata saatler alabiliyorsunuz. Yeni çıkan akıllı saatlerde artık çok fazla tamir seçeneği kalmadı. Garantiye alınıyor, bozulduğu zaman da servise gönderip yenisiyle değiştiriyorlar' şeklinde konuştu.

İzmir’de kestane hasadı: 240 ton ürün elde edildi

Hatay'da trafik kazası: 6 yaralı

Ukrayna'ya Patriot' hava savunma sistemleri konuşlandırıldı

Malatya'da "torbacı" operasyonu: 47 tutuklama

Afganistan'da 6.4 büyüklüğünde deprem

Siyonist işgalciler ateşkes anlaşmasını ihlal ediyor: Gazze'de 20 günde 194 ihlal

İstanbul’da bodrum katında çıkan yangında 4 kişi mahsur kaldı

Otomobilin çarptığı yaya yaralandı

HAMAS anlaşmaya bağlı kalarak 3 siyonist esirin cesedini daha Kızılhaç'a teslim etti

Muğla’da trafik kazası: 2 yaralı

OPEC+ ülkelerinden petrol üretimini artırma kararı

Dünya liderleri COP30 için Brezilya'da bir araya geliyor

Senegal'de Rift Vadisi Ateşi salgınında ölü sayısı artıyor

Edirne'de zincirleme kaza: 1 ölü, 2 yaralı

Gazze konulu toplantı yarın İstanbul'da düzenlenecek

Burdur-Tefenni-Çavdır yolu hizmete açıldı

Yunanistan’da silahlı saldırı: 2 ölü, 4 yaralı

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, Bahreyn'e gitti

Rusya yeni nükleer denizaltısı Habarovsk’u denize indirdi

ABD, Karayipler'de bir gemiyi daha vurdu: 3 ölü

Kuzey Makedonya’da yerel seçimin ikinci tur oylaması yapıldı

Bakan Fidan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid tarafından kabul edildi

Asfaltın çökmesi sonucu oluşan çukur kazaya yol açtı

ABD'nin kamu borcu 38 trilyon doları aştı

Ermenistan'da 4.2 büyüklüğünde deprem

Mardin’de uyuşturucu operasyonu: 8 gözaltı

Diyarbakır’da yıkım sırasında 8 katlı bina çöktü

Hindistan haberleşme uydusunu uzaya fırlattı

Kabine yarın toplanıyor

Kassam, Assaf Hamami dahil 3 işgalci esirin cesedini çıkardı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir’de kestane hasadı: 240 ton ürün elde edildi

Hatay'da trafik kazası: 6 yaralı

Ukrayna'ya Patriot' hava savunma sistemleri konuşlandırıldı

Malatya'da "torbacı" operasyonu: 47 tutuklama

Afganistan'da 6.4 büyüklüğünde deprem

Siyonist işgalciler ateşkes anlaşmasını ihlal ediyor: Gazze'de 20 günde 194 ihlal

İstanbul’da bodrum katında çıkan yangında 4 kişi mahsur kaldı