DÜNYA 6.11.2024 14:20:23 0

35 milyondan fazla Bangladeşli çocuk tehlikeli kurşun zehirlenmesiyle karşı karşıya

35 milyondan fazla Bangladeşli çocuk tehlikeli kurşun zehirlenmesiyle karşı karşıya
Haberi Sesli Oku

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) göre Bangladeş, kurşun kirliliğinden etkilenen çocuk sayısında dünya genelinde dördüncü sırada yer alıyor ve ülkede 35 milyondan fazla çocuğun kanında tehlikeli düzeyde yüksek kurşun seviyeleri bulunu

UNICEF, kurşun zehirlenmesine yanıt vermek ve ağır metalleri test etmek için sağlık ve çevre sektörlerindeki laboratuvar kapasitesini güçlendirmek amacıyla Bangladeş'in ilgili tüm bakanlıkları arasında çok sektörlü bir eylem planı çağrısında bulundu.

UNICEF'in Salı günü Dakka'da düzenlediği çalıştayda bildirdiğine göre, Bangladeş, kurşun kirliliğinden etkilenen çocuk sayısında dünya genelinde dördüncü sırada yer alıyor ve ülkede 35 milyondan fazla çocuğun kanında tehlikeli düzeyde yüksek kurşun seviyeleri bulunuyor.

Çalıştayda, çocuklarda kandaki kurşun seviyelerinin endişe verici düzeyde olduğunu gösteren önceki araştırmalardan elde edilen bulgular ve kanıtlar, bunları etkileyen kaynaklar ve kontaminasyon yolları sergilendi ve kandaki kurşun seviyeleri hakkında ulusal düzeyde temsili verilere sahip olmanın önemi vurgulandı.

Bangladeş Çevre, Orman ve İklim Değişikliği Bakanlığı, UNICEF ile birlikte Uluslararası Kurşun Zehirlenmesi Önleme Haftası dolayısıyla ulusal bir çalıştay düzenledi.

UNICEF Bangladeş Temsilcisi Rana Flowers, yaptığı açıklamada "Yetişkinlerin aksine, çocuklar genel olarak ağır metallerden ve özellikle kurşun zehirlenmesinden daha ciddi şekilde etkilenir: etkiler yaşam boyu sürer ve geri döndürülemez." dedi.

 Flowers, "UNICEF, ortaklarıyla birlikte, her çocuğun kurşun ve toksik metallerden arınmış bir ortamda büyüyebileceği, oynayabileceği ve öğrenebileceği daha sağlıklı ve daha güvenli bir Bangladeş yaratma vizyonunu gerçekleştirmede Geçici Hükümeti desteklemeye kararlıdır." diye konuştu.

Çevre, Orman ve İklim Değişikliği Bakanlığı Danışmanı Syeda Rizwana Hasan ise hükümetin, 2040 yılına kadar kurşunsuz bir gelecek yaratmak ve kurşun zehirlenmesini sona erdirmek için tüm paydaşlarla işbirliği yapmaya kararlı olduğunu söyledi.

Çocuklarda kurşun maruziyetini önlemeyi amaçlayan ve kurşun maruziyetinden arınmış bir dünya öngören küresel bir girişim olan Kurşunsuz Gelecek (PLF) ortaklığı aracılığıyla Bangladeş, 2040 yılına kadar çocukluk çağı kurşun zehirlenmesini sona erdirmek gibi iddialı bir hedef belirledi. (İLKHA)

Gazze'de can kaybı 52 bin 418'e yükseldi

Düzce’de servis minibüsü kaza yaptı: 8 işçi yaralandı

Mısır'da kamyonet devrildi: 7 ölü 9 yaralı

Şanlıurfa'da sağanak yağış etkili oldu

Bangladeş serbest ticaret bölgesi kuracak

Mardin’de şiddetli fırtına etkili oldu

Meteoroloji'den Bursa'ya kuvvetli yağış uyarısı

İran'dan ABD'ye yaptırım tepkisi

HAMAS'tan hareketi yasaklayan İsviçre'ye tepki

İşgalci çetesinin Lübnan’a hava saldırısında 3 kişi hayatını kaybetti

Kütahya'da 4,2 büyüklüğünde deprem

Bakan Bayraktar: Hem kurulu güç açısından hem de sistem işletmesi açısından elektrikte hiçbir sorunumuz yok.

HSK'nın görevde yükselme kararları Resmi Gazete’de yayımlandı

"Ümmetin İmtihanı Gazze" konulu yarışmanın sonuçları için program düzenlenecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, işçi ve işveren temsilcilerini kabul etti

Ağrı'da 3 kilogram ağırlığında uyuşturucu ele geçirildi

Umut Kervanı Gazze'de diyaliz merkezi onarımına başladı

Filipinler'de zincirleme trafik kazası: 12 ölü, 30 yaralı

Ege Denizi'nde 4 büyüklüğünde deprem

Siirt’te etiketsiz ve son tüketim tarihi geçmiş ürünler tespit edildi

HÜDA PAR Batman Milletvekili Ramanlı'dan "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" mesajı

Siirt’te trafik denetiminde 2 bine yakın sürücü sorgulandı

Kassam liderlerinden Hasan Selame, ağır işkenceler nedeniyle diş kaybı ve görme bozukluğu yaşıyor

Bebekle kurulan bağ, bebeğin dünyasını şekillendiriyor!

Mersin’de “Narkokapan” operasyonu: 112 kişi gözaltına alındı

HÜDA PAR’dan “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” mesajı

Van’da Mevlid-i Nebi’ye katılan gençler ve çocuklardan ortak mesaj: Gazze’deki zulüm bitsin artık

Mısır, işgal rejimine çimento sevkiyatını sürdürüyor

Cizreli çocuktan anlamlı bağış: Kumbarasındaki harçlığını Gazze’ye bağışladı

Ramanlı'dan İl Sağlık Müdürü Solmaz'a ziyaret

Yükleniyor