• BIST 100

    10467,20%-0,16
  • DOLAR

    41,92% -0,05
  • EURO

    48,71% -0,28
  • GRAM ALTIN

    5573,60% -5,14
  • Ç. ALTIN

    9712,10% -1,50

40 günde yaklaşık 76 milyar liralık alacak yapılandırıldı

29 Aralık 2020, Salı 08:41
29 Aralık 2020, Salı 08:41
40 günde yaklaşık 76 milyar liralık alacak yapılandırıldı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

40 günde yaklaşık 76 milyar liralık alacak yapılandırıldı

Vergi ve diğer bazı alacakların yapılandırılması amacıyla çıkarılan düzenleme kapsamında bugüne kadar 6 milyon 575 bin mükellef başvuruda bulunurken, 40 günlük süreçte 76 milyar 45 milyon 643 bin liralık alacak yapılandırıldı.

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan (GİB) alınan bilgiye göre, Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ile sağlanan olanaklara mükellefler yoğun ilgi gösteriyor.

Düzenlemeden yararlanmak için vergi dairelerine bugüne kadar 6 milyon 575 bin mükellef başvuru yaptı.

Bu kapsamda 7 milyon 330 bin yapılandırma dosyası oluşturulurken, 40 günlük süreçte 76 milyar 45 milyon 643 bin liralık alacak yapılandırılmış oldu. Mükellefler, bugüne kadar 1 milyar 280 milyon lira ödeme yaptı.

Yetkililer, son günü beklemeden ve salgın nedeniyle vergi dairelerine gitmeden elektronik ortamda başvuru yapılmasının mükellefler ve çalışanlar açısından çok daha sağlıklı olacağını vurguladı.

Düzenlemeden yararlanmak için başvurular 'www.gib.gov.tr' veya 'www.turkiye.gov.tr' internet adresleri üzerinden, ilgili vergi dairelerinden veya posta yoluyla yapılabiliyor.

PEŞİN ÖDEMEDE VERGİ BORCU ANAPARAYA KADAR DÜŞEBİLİYOR

Söz konusu kanunla birikmiş vergi borçlarının ödenmesinde çok önemli imkanlar sağlanıyor.

Bu kapsamda yapılandırmaya başvuran ve peşin ödeme gerçekleştiren mükellefler, neredeyse vergi borçlarının sadece anaparasını ödeme imkanına kavuşuyor.

Birikmiş vergi borçlarının varsa vergi ziyaı cezaları siliniyor, hesaplanan gecikme faizi ve zamları ise ilgili dönemlerde geçerli olan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranları uygulanarak yeniden yapılandırılıyor.

Yapılandırılan borçların peşin olarak 1 Şubat 2021'e kadar ödenmesi halinde, hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından yüzde 90, idari para cezalarının aslından yüzde 25 indirim yapılıyor.

ÖDEMELER BANKALARA VEYA KARTLA YAPILABİLİYOR

Başvuruda bulunan vatandaşlara, borçlarını Ocak 2021'de peşin ya da 6, 9, 12 veya 18 taksitle ödeme imkanı sağlanıyor.

Tercih edilen ödeme süresine göre kanunla belirlenmiş oranda bir katsayı uygulanıyor. Bu kapsamda Yİ-ÜFE tutarından yüzde 50, idari para cezalarının aslından yüzde 12,5 indirim uygulanıyor.

Öte yandan, ilk taksiti ödeyen ve borcunun kalanını ikinci taksitin ödeme süresi olan mart ayında kapatmak isteyen mükelleflere de indirim yapılıyor ve katsayı uygulanmıyor.

Yapılandırılan borçlar banka ve kredi kartı aracılığıyla ödenebiliyor. Kartla ödemeler, Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden 'sanal POS' uygulamasıyla yapılabiliyor.

Kanundan yararlanmak isteyenlerin, taksitle ödemeyi tercih etmeleri durumunda, haklarını kaybetmemeleri için ilk 2 taksiti süresinde ödemeleri gerekiyor. Aksi halde bu kişiler, kanunun getirdiği imkanlardan yararlanamıyor.

Yapılandırma için başvurular 31 Aralık sonuna kadar yapılabilecek.

Rada Gücü, Ebu Şebab milislerinden bazı kişileri Gazze'nin güneyinde yakaladı

BM: 2025'in ilk yarısında Batı Şeria'da 757 saldırı kaydedildi

Sınır Tanımayan Gazeteciler: Gazze medyaya açılmalı

HAMAS, iki siyonist esirin cenazesini Kızılhaç'a teslim etti

Ukraynalı İsmail ile Mısırlı Musa İstanbul’da hafız oldu

Ege Denizi açıklarında 25 düzensiz göçmen yakalandı

Bakan Memişoğlu, organ bağışı çağrısında bulundu

Şanlıurfa’nın asırlık lezzeti “Asma Ekşisi” tescillendi

Kassam, iki siyonist esirin daha cesedini teslim etti

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Arpaguş: Kur’an’a hizmet, inancımıza hizmettir

Kocaeli’de 24 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

HAMAS'tan Bakan Fidan ve Kalın ile yaptıkları görüşmeye ilişkin açıklama

Hatay’da selden etkilenen ailelere 3,8 milyon lira ödeme yapıldı

Nijerya'da akaryakıt tankeri patladı: 30 ölü

İstanbul’da 433 kilo uyuşturucu ve 4 milyon hap ele geçirildi

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığından muhtarlara ziyaret

Bingöl'de liseli öğrencilerden Gazze bağışı

Bingöl’de FETÖ üyeliğinden aranan 3 şahıs yakalandı

Suriye'nin yeniden inşası için 216 milyar dolara ihtiyaç var

Rusya: Ukrayna'da barış konusundaki tutumumuz nettir

Adana’da otomobil sürücüsü ölü bulundu: Darp şüphesiyle 3 gözaltı

Şırnak merkezli narkotik operasyonunda 14 gözaltı

Lübnan tezkeresinin 2 yıl uzatılması Genel Kurul'da kabul edildi

Mardin’de yük boşaltma sırasında kontrolden çıkan kamyon minibüse çarptı

Bursa’da planlı su kesintileri 6 gün daha uzatıldı

Ateşkesin başlamasından bu yana Gazze'ye sadece 986 yardım tırı girdi

Mersin’de “Narkokapan” operasyonu: 3 suç örgütü çökertildi, 370 gözaltı

Umut Kervanı'ndan İskenderun ve Payas’ta gıda yardımı

Ensarullah lideri Husi: Askeri sanayide Arap ülkeleri arasında lideriz

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı, Erciyes Üniversitesi öğrencilerini Meclis’te ağırladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rada Gücü, Ebu Şebab milislerinden bazı kişileri Gazze'nin güneyinde yakaladı

BM: 2025'in ilk yarısında Batı Şeria'da 757 saldırı kaydedildi

Sınır Tanımayan Gazeteciler: Gazze medyaya açılmalı

HAMAS, iki siyonist esirin cenazesini Kızılhaç'a teslim etti

Ukraynalı İsmail ile Mısırlı Musa İstanbul’da hafız oldu

Ege Denizi açıklarında 25 düzensiz göçmen yakalandı

Bakan Memişoğlu, organ bağışı çağrısında bulundu