• BIST 100

    16585,73%-1,05
  • DOLAR

    43,92% 0,12
  • EURO

    51,91% 0,09
  • GRAM ALTIN

    7434,92% 1,41
  • Ç. ALTIN

    11883,52% 0,57

40 günde yaklaşık 76 milyar liralık alacak yapılandırıldı

29 Aralık 2020, Salı 08:41
29 Aralık 2020, Salı 08:41
40 günde yaklaşık 76 milyar liralık alacak yapılandırıldı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

40 günde yaklaşık 76 milyar liralık alacak yapılandırıldı

Vergi ve diğer bazı alacakların yapılandırılması amacıyla çıkarılan düzenleme kapsamında bugüne kadar 6 milyon 575 bin mükellef başvuruda bulunurken, 40 günlük süreçte 76 milyar 45 milyon 643 bin liralık alacak yapılandırıldı.

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan (GİB) alınan bilgiye göre, Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ile sağlanan olanaklara mükellefler yoğun ilgi gösteriyor.

Düzenlemeden yararlanmak için vergi dairelerine bugüne kadar 6 milyon 575 bin mükellef başvuru yaptı.

Bu kapsamda 7 milyon 330 bin yapılandırma dosyası oluşturulurken, 40 günlük süreçte 76 milyar 45 milyon 643 bin liralık alacak yapılandırılmış oldu. Mükellefler, bugüne kadar 1 milyar 280 milyon lira ödeme yaptı.

Yetkililer, son günü beklemeden ve salgın nedeniyle vergi dairelerine gitmeden elektronik ortamda başvuru yapılmasının mükellefler ve çalışanlar açısından çok daha sağlıklı olacağını vurguladı.

Düzenlemeden yararlanmak için başvurular 'www.gib.gov.tr' veya 'www.turkiye.gov.tr' internet adresleri üzerinden, ilgili vergi dairelerinden veya posta yoluyla yapılabiliyor.

PEŞİN ÖDEMEDE VERGİ BORCU ANAPARAYA KADAR DÜŞEBİLİYOR

Söz konusu kanunla birikmiş vergi borçlarının ödenmesinde çok önemli imkanlar sağlanıyor.

Bu kapsamda yapılandırmaya başvuran ve peşin ödeme gerçekleştiren mükellefler, neredeyse vergi borçlarının sadece anaparasını ödeme imkanına kavuşuyor.

Birikmiş vergi borçlarının varsa vergi ziyaı cezaları siliniyor, hesaplanan gecikme faizi ve zamları ise ilgili dönemlerde geçerli olan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranları uygulanarak yeniden yapılandırılıyor.

Yapılandırılan borçların peşin olarak 1 Şubat 2021'e kadar ödenmesi halinde, hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından yüzde 90, idari para cezalarının aslından yüzde 25 indirim yapılıyor.

ÖDEMELER BANKALARA VEYA KARTLA YAPILABİLİYOR

Başvuruda bulunan vatandaşlara, borçlarını Ocak 2021'de peşin ya da 6, 9, 12 veya 18 taksitle ödeme imkanı sağlanıyor.

Tercih edilen ödeme süresine göre kanunla belirlenmiş oranda bir katsayı uygulanıyor. Bu kapsamda Yİ-ÜFE tutarından yüzde 50, idari para cezalarının aslından yüzde 12,5 indirim uygulanıyor.

Öte yandan, ilk taksiti ödeyen ve borcunun kalanını ikinci taksitin ödeme süresi olan mart ayında kapatmak isteyen mükelleflere de indirim yapılıyor ve katsayı uygulanmıyor.

Yapılandırılan borçlar banka ve kredi kartı aracılığıyla ödenebiliyor. Kartla ödemeler, Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden 'sanal POS' uygulamasıyla yapılabiliyor.

Kanundan yararlanmak isteyenlerin, taksitle ödemeyi tercih etmeleri durumunda, haklarını kaybetmemeleri için ilk 2 taksiti süresinde ödemeleri gerekiyor. Aksi halde bu kişiler, kanunun getirdiği imkanlardan yararlanamıyor.

Yapılandırma için başvurular 31 Aralık sonuna kadar yapılabilecek.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Trump yönetiminden İran’a “Yeni Kara Liste” hamlesi: Başlangıç olarak seyahat yasağı

Siyonist rejim: İran'dan füze yağmuru başlatıldı

IRNA: Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan görevinin başında

Zelenskiy’den nükleer iddialara alaylı yanıt

Baraj gölünde mahsur kalan 2 kişiyi AFAD kurtardı

Bakan Bolat: 28 Şubat ekonomiye de büyük zarar verdi

Trump: İran'a yönelik geniş çaplı askeri operasyon başlattık

Şanlıurfa’da öğrencilere yönelik "Ramazan, cami ve hayat" buluşması

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın: Vesayet kaybetti, millet kazandı

Müftü Durmuş: Zekat, zenginlerin malındaki fakirin hakkıdır

İşgal rejiminin Gazze saldırısında 7 Filistinli şehid oldu

Tahran, Kum, İsfahan, Kirmanşah ve Karac'ta patlamalar

Memur-Sen’den 28 Şubat açıklaması: Vesayetin üzerinden milli irade geçti

Yalova'da 18 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

İran'a yönelik saldırıya ABD hava kuvvetleri de katılıyor

Fransa Yetim Eli'nden Etiyopya'da nakdi yardım

Bakan Yardımcısı Kulaklıkaya, Pakistan Başbakan Yardımcısı Dar ile görüştü

Erbakan vefatının 15'inci yılında dualarla anıldı

ÇEDES Projesiyle gençlerden anlamlı hareket: "Arkadaşlarımla camideyiz"

Siyonist rejim, İran'a saldırı başlattı: Tahran'da patlama sesleri

Depremde yıkılan Nur Muhammed Mustafa Camii ibadete açıldı

Kira geliri beyanname dönemi yarın başlıyor

 Adıyaman Memur-Sen: Milletimiz darbecileri bin yıl sürecek utanca mahkum etti

“İlk Orucum Tekne Orucu” programı yoğun katılımla gerçekleştirildi

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan gözaltına alındı

IHO EBRAR, Hollandalı iş adamlarıyla iftarda buluştu

Gece yarısı benzine zam geldi

Çocuklara sosyal medya düzenlemesi geliyor, 15 yaş altına hesap yasağı

THY’den İran seferleri açıklaması

Siyonist rejimin 37 insan hakları kuruluşuna yönelik yasak kararı askıya alındı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Trump yönetiminden İran’a “Yeni Kara Liste” hamlesi: Başlangıç olarak seyahat yasağı

Siyonist rejim: İran'dan füze yağmuru başlatıldı

IRNA: Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan görevinin başında

Zelenskiy’den nükleer iddialara alaylı yanıt

Baraj gölünde mahsur kalan 2 kişiyi AFAD kurtardı

Bakan Bolat: 28 Şubat ekonomiye de büyük zarar verdi

Trump: İran'a yönelik geniş çaplı askeri operasyon başlattık