• BIST 100

    16081,35%0,79
  • DOLAR

    44,19% 0,07
  • EURO

    50,85% -0,03
  • GRAM ALTIN

    7128,22% 0,27
  • Ç. ALTIN

    11534,35% 0,00

40 günde yaklaşık 76 milyar liralık alacak yapılandırıldı

29 Aralık 2020, Salı 08:41
29 Aralık 2020, Salı 08:41
40 günde yaklaşık 76 milyar liralık alacak yapılandırıldı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

40 günde yaklaşık 76 milyar liralık alacak yapılandırıldı

Vergi ve diğer bazı alacakların yapılandırılması amacıyla çıkarılan düzenleme kapsamında bugüne kadar 6 milyon 575 bin mükellef başvuruda bulunurken, 40 günlük süreçte 76 milyar 45 milyon 643 bin liralık alacak yapılandırıldı.

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan (GİB) alınan bilgiye göre, Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ile sağlanan olanaklara mükellefler yoğun ilgi gösteriyor.

Düzenlemeden yararlanmak için vergi dairelerine bugüne kadar 6 milyon 575 bin mükellef başvuru yaptı.

Bu kapsamda 7 milyon 330 bin yapılandırma dosyası oluşturulurken, 40 günlük süreçte 76 milyar 45 milyon 643 bin liralık alacak yapılandırılmış oldu. Mükellefler, bugüne kadar 1 milyar 280 milyon lira ödeme yaptı.

Yetkililer, son günü beklemeden ve salgın nedeniyle vergi dairelerine gitmeden elektronik ortamda başvuru yapılmasının mükellefler ve çalışanlar açısından çok daha sağlıklı olacağını vurguladı.

Düzenlemeden yararlanmak için başvurular 'www.gib.gov.tr' veya 'www.turkiye.gov.tr' internet adresleri üzerinden, ilgili vergi dairelerinden veya posta yoluyla yapılabiliyor.

PEŞİN ÖDEMEDE VERGİ BORCU ANAPARAYA KADAR DÜŞEBİLİYOR

Söz konusu kanunla birikmiş vergi borçlarının ödenmesinde çok önemli imkanlar sağlanıyor.

Bu kapsamda yapılandırmaya başvuran ve peşin ödeme gerçekleştiren mükellefler, neredeyse vergi borçlarının sadece anaparasını ödeme imkanına kavuşuyor.

Birikmiş vergi borçlarının varsa vergi ziyaı cezaları siliniyor, hesaplanan gecikme faizi ve zamları ise ilgili dönemlerde geçerli olan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranları uygulanarak yeniden yapılandırılıyor.

Yapılandırılan borçların peşin olarak 1 Şubat 2021'e kadar ödenmesi halinde, hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından yüzde 90, idari para cezalarının aslından yüzde 25 indirim yapılıyor.

ÖDEMELER BANKALARA VEYA KARTLA YAPILABİLİYOR

Başvuruda bulunan vatandaşlara, borçlarını Ocak 2021'de peşin ya da 6, 9, 12 veya 18 taksitle ödeme imkanı sağlanıyor.

Tercih edilen ödeme süresine göre kanunla belirlenmiş oranda bir katsayı uygulanıyor. Bu kapsamda Yİ-ÜFE tutarından yüzde 50, idari para cezalarının aslından yüzde 12,5 indirim uygulanıyor.

Öte yandan, ilk taksiti ödeyen ve borcunun kalanını ikinci taksitin ödeme süresi olan mart ayında kapatmak isteyen mükelleflere de indirim yapılıyor ve katsayı uygulanmıyor.

Yapılandırılan borçlar banka ve kredi kartı aracılığıyla ödenebiliyor. Kartla ödemeler, Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden 'sanal POS' uygulamasıyla yapılabiliyor.

Kanundan yararlanmak isteyenlerin, taksitle ödemeyi tercih etmeleri durumunda, haklarını kaybetmemeleri için ilk 2 taksiti süresinde ödemeleri gerekiyor. Aksi halde bu kişiler, kanunun getirdiği imkanlardan yararlanamıyor.

Yapılandırma için başvurular 31 Aralık sonuna kadar yapılabilecek.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

AYM’den iki ortaklı limited şirketlere ilişkin iptal kararı

Adana’da kavga: Biri ağır 2 yaralı

Bayram öncesinde benzine 2,17 liralık zam

Afyonkarahisar’da uyuşturucu operasyonu: Bir tutuklama

21 yıl sonra bulunan çalıntı traktör sahibine teslim edildi

Brent petrol 103,90 dolardan işlem görüyor

Siyonist işgalciler, Filistinlilerin 500 dönümlük arazisini çitle çevirdi

Batman'da orman suçlarına sıkı denetim

Yabancı yatırımların ihracattaki payı yüzde 30 oldu

İşgalciler Batı Şeria'da evleri bastı, Filistinlileri esir aldı

Gaziantep'te Kadir Gecesi dualarla idrak edildi

İran: Savaşı siz başlattınız, biz bitireceğiz

Ankara’da dolandırıcılık operasyonu: 103 gözaltı

Trump gözünü Venezuela’ya dikti, "51. eyalet" diye paylaştı

Tahıl tohumluklarında yeni dönem: Sertifikasyon işlemleri TYS üzerinden yürütülecek

Rad'a Gücü, siyonist rejime bağlı casus grubu hedef aldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Zalimin hasmı mazlumun dostu olacağız

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

İstanbul Boğazı’nda gemi trafiği durduruldu

Altında yön yukarı döndü

Doğu ve güney bölgelerde yoğun yağış ve çığ tehlikesi uyarısı

ABD ve siyonist rejim İran karşısındaki kayıplarını açıklamakta zorluk çekiyor

İşgalciler Kadir Gecesi'nde Mescid-i Aksa'da ibadet ve itikafı engelledi

Trump: İran'ın saldırıları karşısında şok olduk, NATO bizi yalnız bıraktı

Kabil'de hastaneye saldırı: 400 sivil hayatını kaybetti

İran'dan Körfez'de geniş çaplı operasyonlar: ABD hedefleri vuruldu

Hizbullah'tan Nehariya'ya roket misillemesi: Yaralı işgalciler var

Muğla’da 35 düzensiz göçmen ve 2 göçmen kaçakçısı yakalandı

Sivas’ta uyuşturucu operasyonu: 6 gözaltı

Kırıkkale’de asayiş operasyonlarında 25 tutuklama

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


AYM’den iki ortaklı limited şirketlere ilişkin iptal kararı

Adana’da kavga: Biri ağır 2 yaralı

Bayram öncesinde benzine 2,17 liralık zam

Afyonkarahisar’da uyuşturucu operasyonu: Bir tutuklama

21 yıl sonra bulunan çalıntı traktör sahibine teslim edildi

Brent petrol 103,90 dolardan işlem görüyor

Siyonist işgalciler, Filistinlilerin 500 dönümlük arazisini çitle çevirdi