• BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    38,85% -0,32
  • EURO

    44,87% -0,99
  • GRAM ALTIN

    4344,50% 1,44
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74

47 yıldır ahşaba sanatını işliyor

GÜNDEM 4.02.2025 11:57:43 0
47 yıldır ahşaba sanatını işliyor

Ahşap oyma ustası Bekir Uslu, 15 metrekarelik atölyesinde barok, Selçuklu ve Osmanlı motiflerini ahşaba işleyerek nadide eserler ortaya çıkarıyor.

Bekir Uslu, 1964 yılında Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesine bağlı Kırlar köyünde dünyaya geldi.

14 yaşında, Ankara'daki mobilyacılar sitesinde Ahmet Kılıç Usta'nın yanında çalışmaya başlayan Uslu, yaklaşık 7 yıl boyunca ahşap oyma sanatının inceliklerini öğrendi.

1985 yılında Usta'sının izniyle Bursa'ya gelen Uslu, burada kendi atölyesini kurarak mesleğini sürdürdü. 2004 yılında ise atölyesini tarihi Irgandı Köprüsü'ndeki 15 metrekarelik bir dükkana taşıdı.

Sipariş üzerine çalışarak, barok, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait motif ve yazıları ahşaba işleyen Uslu, eserlerini Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor.

Uslu, İLKHA muhabirine, sanatının sabır gerektirdiğini, başlangıçta barok tarzda çalışmalar yaptığını, ancak zamanla kendi kültürünü yansıtmak amacıyla geleneksel motiflere yöneldiğini belirtti.

"Ahşap oymacılık işine bilerek başlamadım"

Ahşap oymacılık işine bilerek başlamadığını belirten Uslu, "İlkokulu bitirdikten sonra ailem, bir mesleği olsun diye beni tanıdıkları bir ahşap oyma ustasının yanına verdiler. Ben de mesleğe böyle başladım. İşime başlayınca da severek yaptım. Ankara'da ahşap oyma işime 1979 yılında başladım. 1985 yılından beri de Bursa'da işimi yapmaya devam ediyorum." diye belirtti.

Her meslekte olduğu gibi kendi mesleğinin de teknolojiden etkilendiğini kaydeden Uslu, "Bizim zamanımızda mesleğe küçükken başlanıyordu. Gençlerde teknoloji merakı olduğu için bu meslekleri hem bilmiyorlar hem de merakları olmuyor. Çünkü internet ve telefonlardaki oyunlardan dolayı bu meslekleri görmüyorlar. Genelde beğenenler orta yaş ve üzeri olanlardır." dedi.

"Biz öldükten sonra bu mesleği devam ettirecek kimse olmayacak gibi gözüküyor"

Geleneksel sanatların kaybolmaması için destek ve teşviklerin yapılması gerektiğini söyleyen Uslu, "Biz öldükten sonra bu mesleği devam ettirecek kimse olmayacak gibi gözüküyor. Gelip de kurs almak ve öğrenmek istiyorum diyenler olsa da o şekilde geliyor. Kimseyi zorla getirip başlatamıyoruz. Gençlere tavsiyelerimiz var ama gençlerin bu mesleklere merakı yok. Bu işin en önemli kuralı sabırdır. Sabır isteyen bir iştir. Yeni nesil teknoloji çağında yetiştiği için bu işlerden habersizdirler. İlgi gösterenler ise genelde orta yaş ve üzerindedir." diye konuştu. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: 47 yıldır ahşaba sanatını işliyor

Mescid-i Aksa Endişesi: “Yaşanabilecek En Büyük Felaket”

Taziye Evi İçin Yeşil Alan Yok Edilmesin!”

Batman'da balkon çöktü 3 ölü 6 yaralı

Tekstil Sektöründe Büyük Gelişme: Keçioğlu Makina’dan Batman’a Dev Yatırım

İran'ın füze harekatında Bat Yam'da 10 siyonist öldü

Şırnak’tan Gazze’deki soykırıma tepki direnişe destek çağrısı

Traktörü tamir ederken altında kalan işçi hayatını kaybetti

Van'da sulama kanalında erkek cesedi bulundu

İnşaat işçilerinin kaldığı şantiyede korkutan yangın

İran'dan ABD'ye: Nükleer müzakereler anlamsız hale geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile görüştü

Rusya ile Ukrayna arasında ağır hasta asker takası yapıldı

Van’da şap hastalığı nedeniyle hayvan ticareti durduruldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile görüştü

Bakan Işıkhan Mardin’de bir dizi ziyaret gerçekleştirdi

Gazze'de can kaybı 55 bin 297'ye yükseldi

İran'dan 3 ülkeye uyarı: israile yardım ederseniz üslerinizi vururuz

Güney Afrika'da sel felaketi: 78 ölü

Yaz aylarının serinletici lezzeti Cizre limonatası coğrafi işaret ile tescillendi

Adana'da kontrolden çıkan otomobil iş yerine daldı

Siyonist işgalcilerden Han Yunus'ta yeni katliam hazırlığı

Hindistan'da meydana gelen uçak kazasında ölü sayısı 270'e yükseldi

Şanlıurfa'da halk sağlığını tehdit eden ürünlere ceza

Şanlıurfa'da 170 dönümlük buğday tarlasında yangın

Rusya 1200 Ukraynalı asker ve sivilin cenazesini teslim etti

Mardin Peygamber Sevdalıları’ndan yaz tatilinde manevi eğitim seferberliği

Motosikletin çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti

HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Doğru: Başıboş köpek sorununa çözüm bulunmalı

Diyetisyen Korkmaz: Kolestrolü yüksek bireylerde beslenme önemlidir

HÜDA PAR Solhan İlçe Başkanı Uyar, çürümeye terk edilen parklara dikkat çekti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ