• BIST 100

    16746,52%0,30
  • DOLAR

    43,49% 0,05
  • EURO

    51,41% -0,04
  • GRAM ALTIN

    7055,16% 2,12
  • Ç. ALTIN

    12059,81% 2,22

5 kritik düzenleme: 8 yıl sonra hayata geçiriliyor

13 Mayıs 2020, Çarşamba 10:53
13 Mayıs 2020, Çarşamba 10:53
5 kritik düzenleme: 8 yıl sonra hayata geçiriliyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

5 kritik düzenleme: 8 yıl sonra hayata geçiriliyor

oronavirüs salgını nedeniyle zor günler geçiren iş yeri sahiplerini yakından ilgilendiren bir düzenleme 1 Temmuz 2020 tarihi itibariyle hayata geçiriliyor.

2012’de yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanunu’nda yer alan 5 önemli madde 8 yıl ertelemeli olarak konuttan sonra şimdi de iş yerleri için geçerli olacak.

2012’de yapılan kanun değişikliğiyle, konut kiralarında kiracıları zor durumda bırakan maddelerin geçersiz hale getirildiğine dikkat çeken hukukçular, söz konusu düzenleme ile AVM’ler başta olmak üzere iş yerlerinde kiracıların elinin daha da güçleneceğini belirtiyor.

PEŞİN ÖDEME VE CEZAİ ŞART GEÇERSİZ OLACAK

Kira sözleşmelerinde yer alan ve ödeme güçlüğü çeken kiracıları zor durumda bırakan, “Kiracı, bir kira bedelini zamanında ödemezse kalan ayların tamamının kirasını peşin olarak ödemek zorundadır” şeklideki maddenin 1 Temmuz itibariyle geçersiz sayılacağını kaydeden Sözleşme Hukuku Uzmanı Doç. Dr. Umut Yeniocak, aynı şekilde “Kiracı kira bedelini zamanında ödemezse şu kadar cezai şart öder” anlamına gelen yaptırımın da hükmen geçersiz olacağını ifade etti.

DEVİR REDDİ İÇİN HAKLI GEREKÇE ŞARTI

Uygulamada olan sözleşmelerde kiracının iş yerini başkasına devretmek istemesi durumunda iş yeri sahibinin bunu kabul etmek zorunda olmadığını dile getiren Yeniocak, temmuz ayından itibaren haklı bir gerekçe ortaya koyulmaması durumunda kiracının iş yerini başkasına devretmesine engel olmayacağını söyledi.

YERİNE KİRACI BULAN TAZMİNATTAN YIRTACAK

Kiracının sözleşme süresinden önce iş yerini tahliye edip sözleşmeyi feshetmesi halinde normal şartlarda tazminat ödemesi gerekirken yeni düzenleme bu noktada da kiracıya alternatif sunuyor. Yeniocak, kiracının kendi yerine aynı şartlarda başka bir kiracı bulursa erken fesihten dolayı tazminat ödemekten kurtulabileceğini vurguladı.

DEPOZİTO İÇİN ORTAK HESAP

Temmuz ayındaki düzenlemede uzun yıllar tartışma onusu olan ve mal sahiplerinin tamamıyla tasarrufuna bırakılmış olan depozitolara yönelik de dikkat çeken bir adım atılıyor.

Depozitonun iş yeri sahibine elden ya da banka hesabına ödenmesini yasaklayan maddenin de yürürlüğe gireceğini belirten Yeniocak, ''Yeni düzenleme iledepozito artık kiracı ve iş yeri sahibinin açacakları ortak hesaba yatırılacak ve sözleşme bittiğinde iş yeri sahibi ancak mahkeme kararıyla depozitodan kesinti yapabilecek.'' dedi.

SÖZLEŞME YENİLEMEYE GEREK YOK!

Söz konusu tarih itibariyle kiracılar sözleşmelerini yenilemek zorunda olacaklar mı? şeklindeki soru üzerine, sözleşmenin yenilenmesine gerek olmadığını dile getiren Yeniocak, kira sözleşmeleri için hayata geçirilecek maddelerin 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesiyle birlikte kurallara aykırı olarak yer alan maddelerin kendiliğinden geçersiz hale geleceğini kaydetti.

YAZILI İHTAR GÖNDERİN!

1 Temmuz itibariyle mal sahiplerinin kiracılardan kanuna aykırı taleplerde bulunmaları halinde kiracıların yazılı ihtar göndererek bu taleplerin kanuna aykırı olduğunu belirtip ret edebileceğini dile getiren Yeniocak, mal sahiplerinin kanuna aykırı uygulamaları sebebiyle dava açıp varsa zararlarının tazminini talep edebileceklerini söyledi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Kaçak avcılık yapan 8 kişiye 431 bin TL ceza

Böbrek hastalarına ev ortamında diyaliz imkânı

Batman'da otomobil direğe çarptı: 1 yaralı

Çermikliler: Çermik-Siverek yolunda artık cenaze taşımak istemiyoruz

Gaziantep'te otomatik tabanca ele geçirildi

İşgal medyası: israil geleceğini kaybediyor

Batman Valisi Canalp: Asayiş olayları yüzde 28 azaldı

Uzmanlar: Kanserden değil, geç tanıdan korkmalıyız

Türkiye’de alanında yapılmış tek çalışma: Konut ve zeminin deprem riskini gösteren sistem geliştirildi

Filistin Kızılayı: Refah Sınır Kapısı’ndan hasta ve yaralı tahliyesi askıya alındı

Musk’ın şirketine Paris’te baskın: X ve Grok çocuk istismarı gerekçesiyle inceleniyor

Diyarbakır’da aranan 101 kişi yakalandı

ABD, Suudi Arabistan'a 3 milyar dolarlık F-15 ekipmanı satışını onayladı

ABD’de kriz bütçesi: Trump’tan geçici çözüm, kalıcı kaos

Endonezya’da toprak kaymasında ölü sayısı 85’e yükseldi

Şanlıurfa’da hijyen denetimi: İşletmeye ceza uygulandı

Yetimler Vakfı’ndan Berat Gecesi’nde Gazze’de sıcak yemek dağıtımı

Bursa'da 33 görme engelli öğrenci umreye uğurlandı

Adıyaman'da bakkal ve hırdavat dükkanında yangın çıktı

Tekirdağ’da narkotik operasyonu: 11 ilçede 195 şüpheliye adli işlem

Ocak ayı ihracat rakamları açıklandı

Diyarbakır’da kaçakçılık operasyonu: 53 şüpheliye işlem

13 gün sonra dere yatağında ölü bulunan Nimet Kılıç defnedildi

Yapay zeka destekli “hayalet” insansız deniz aracı geliştirilecek

ZMO Başkanı Doğan: Hunharca tükettiğimiz hayat kaynağı toprağı korumak zorundayız

Siverek Devlet Hastanesi’nde Kızılay’dan kan bağışı standı

Yunan Sahil Güvenliği bir göçmen teknesine çarptı: En az 14 ölü

Brent petrol 67,64 dolardan işlem görüyor

Emeklilerin fark ödemesi bugün hesaplara yatacak

Viranşehir'de yol çilesi: "2026'dayız ama 90'lı yılları yaşıyoruz"  

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kaçak avcılık yapan 8 kişiye 431 bin TL ceza

Böbrek hastalarına ev ortamında diyaliz imkânı

Batman'da otomobil direğe çarptı: 1 yaralı

Çermikliler: Çermik-Siverek yolunda artık cenaze taşımak istemiyoruz

Gaziantep'te otomatik tabanca ele geçirildi

İşgal medyası: israil geleceğini kaybediyor

Batman Valisi Canalp: Asayiş olayları yüzde 28 azaldı