• BIST 100

    11238,36%0,44
  • DOLAR

    42,58% 0,05
  • EURO

    49,53% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5757,84% 0,38
  • Ç. ALTIN

    9278,67% -0,18

5 kritik düzenleme: 8 yıl sonra hayata geçiriliyor

13 Mayıs 2020, Çarşamba 10:53
13 Mayıs 2020, Çarşamba 10:53
5 kritik düzenleme: 8 yıl sonra hayata geçiriliyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

5 kritik düzenleme: 8 yıl sonra hayata geçiriliyor

oronavirüs salgını nedeniyle zor günler geçiren iş yeri sahiplerini yakından ilgilendiren bir düzenleme 1 Temmuz 2020 tarihi itibariyle hayata geçiriliyor.

2012’de yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanunu’nda yer alan 5 önemli madde 8 yıl ertelemeli olarak konuttan sonra şimdi de iş yerleri için geçerli olacak.

2012’de yapılan kanun değişikliğiyle, konut kiralarında kiracıları zor durumda bırakan maddelerin geçersiz hale getirildiğine dikkat çeken hukukçular, söz konusu düzenleme ile AVM’ler başta olmak üzere iş yerlerinde kiracıların elinin daha da güçleneceğini belirtiyor.

PEŞİN ÖDEME VE CEZAİ ŞART GEÇERSİZ OLACAK

Kira sözleşmelerinde yer alan ve ödeme güçlüğü çeken kiracıları zor durumda bırakan, “Kiracı, bir kira bedelini zamanında ödemezse kalan ayların tamamının kirasını peşin olarak ödemek zorundadır” şeklideki maddenin 1 Temmuz itibariyle geçersiz sayılacağını kaydeden Sözleşme Hukuku Uzmanı Doç. Dr. Umut Yeniocak, aynı şekilde “Kiracı kira bedelini zamanında ödemezse şu kadar cezai şart öder” anlamına gelen yaptırımın da hükmen geçersiz olacağını ifade etti.

DEVİR REDDİ İÇİN HAKLI GEREKÇE ŞARTI

Uygulamada olan sözleşmelerde kiracının iş yerini başkasına devretmek istemesi durumunda iş yeri sahibinin bunu kabul etmek zorunda olmadığını dile getiren Yeniocak, temmuz ayından itibaren haklı bir gerekçe ortaya koyulmaması durumunda kiracının iş yerini başkasına devretmesine engel olmayacağını söyledi.

YERİNE KİRACI BULAN TAZMİNATTAN YIRTACAK

Kiracının sözleşme süresinden önce iş yerini tahliye edip sözleşmeyi feshetmesi halinde normal şartlarda tazminat ödemesi gerekirken yeni düzenleme bu noktada da kiracıya alternatif sunuyor. Yeniocak, kiracının kendi yerine aynı şartlarda başka bir kiracı bulursa erken fesihten dolayı tazminat ödemekten kurtulabileceğini vurguladı.

DEPOZİTO İÇİN ORTAK HESAP

Temmuz ayındaki düzenlemede uzun yıllar tartışma onusu olan ve mal sahiplerinin tamamıyla tasarrufuna bırakılmış olan depozitolara yönelik de dikkat çeken bir adım atılıyor.

Depozitonun iş yeri sahibine elden ya da banka hesabına ödenmesini yasaklayan maddenin de yürürlüğe gireceğini belirten Yeniocak, ''Yeni düzenleme iledepozito artık kiracı ve iş yeri sahibinin açacakları ortak hesaba yatırılacak ve sözleşme bittiğinde iş yeri sahibi ancak mahkeme kararıyla depozitodan kesinti yapabilecek.'' dedi.

SÖZLEŞME YENİLEMEYE GEREK YOK!

Söz konusu tarih itibariyle kiracılar sözleşmelerini yenilemek zorunda olacaklar mı? şeklindeki soru üzerine, sözleşmenin yenilenmesine gerek olmadığını dile getiren Yeniocak, kira sözleşmeleri için hayata geçirilecek maddelerin 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesiyle birlikte kurallara aykırı olarak yer alan maddelerin kendiliğinden geçersiz hale geleceğini kaydetti.

YAZILI İHTAR GÖNDERİN!

1 Temmuz itibariyle mal sahiplerinin kiracılardan kanuna aykırı taleplerde bulunmaları halinde kiracıların yazılı ihtar göndererek bu taleplerin kanuna aykırı olduğunu belirtip ret edebileceğini dile getiren Yeniocak, mal sahiplerinin kanuna aykırı uygulamaları sebebiyle dava açıp varsa zararlarının tazminini talep edebileceklerini söyledi.

HÜDA PAR’dan “Dünya İnsan Hakları Günü” mesajı: Doğu Türkistan’dan Filistin’e kadar milyonlar sistematik zulmün kıskacında

Bangladeş'te dang hummasından ölenlerin sayısı 400'ü aştı

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla mesaj yayımladı

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer: İnsanlık yok edilirken hangi haktan bahsediliyor

Malatya'da KGYS'ye takılan drift pahalıya patladı: Araç 60 gün trafikten men edildi

İran ve Suudi, Pekin'in arabuluculuğuyla ilişkileri yeniden kurmaya çalışıyor

Batı Şeria'da toplu alıkoyma dalgası: İşgalciler en az 100 Filistinliyi esir aldı

Malatya'da aort yırtığı kapalı yöntemle onarıldı

Bursa’da dumansız hava sahası kapsamında esnafa eğitim ve denetim

Minibüs tıra çarptı: 3 ölü

Bakan Tunç, TBMM Genel Kurulunda Adalet Bakanlığının 2026 yılı bütçesini sundu

Venezuela: ABD yönetimi bize karşı "psikolojik savaş" yürütüyor

Gazetecilerden Batman Barosu'na çifte standart tepkisi!

Bakan Fidan, TBMM Genel Kurulunda Dışişleri Bakanlığının 2026 yılı bütçesini sundu

Gazze'de sağanak etkili oldu: Binlerce ailenin sığınağı sular altında

Yağışlı havalar trafikte riskleri artırıyor!

Gaziantep Şehir Hastanesi'nde kadavradan organ nakli başarıyla gerçekleştirildi

Prof. Dr. Özdarendeli: Yerli KKKA aşısının en geç 4-5 yıl içinde piyasaya çıkmasını öngörüyoruz

Siyonist hapishanelerde bir Filistinli esir daha şehit oldu

Gaziantep'te tefecilik operasyonu: Çok sayıda cihaz ve kaçak emtia ele geçirildi

Gaziantep'te siber dolandırıcılık operasyonları: 31 gözaltı

Nablus'a baskın: Siyonist işgalciler 17 Filistinliyi esir aldı

Obezite tedavisinde kullanılan iğneler hakkında bilinmesi gerekenler

Yağışlar esnafın yüzünü güldürdü: Şemsiye satışlarında artış

Kamboçya ile yaşanan çatışmalarda 400 binden fazla Taylandlı yerinden oldu

İnşaat maliyet endeksi ekim ayında arttı

Irak Kürdistan Bölgesi’nde sel felaketi: 2 ölü, 1 yaralı

Kuyumcular 2026 için altında yükseliş bekliyor

ABD’de okulda bıçaklı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı

Dünya İnsan Hakları Günü'nde Filistin çağrısı: Siyonist soykırımı durdurun

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR’dan “Dünya İnsan Hakları Günü” mesajı: Doğu Türkistan’dan Filistin’e kadar milyonlar sistematik zulmün kıskacında

Bangladeş'te dang hummasından ölenlerin sayısı 400'ü aştı

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla mesaj yayımladı

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer: İnsanlık yok edilirken hangi haktan bahsediliyor

Malatya'da KGYS'ye takılan drift pahalıya patladı: Araç 60 gün trafikten men edildi

İran ve Suudi, Pekin'in arabuluculuğuyla ilişkileri yeniden kurmaya çalışıyor

Batı Şeria'da toplu alıkoyma dalgası: İşgalciler en az 100 Filistinliyi esir aldı