• BIST 100

    16252,82%1,87
  • DOLAR

    44,18% 0,03
  • EURO

    51,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    7109,03% 0,00
  • Ç. ALTIN

    11584,42% 0,43

5 soruda asgari ücret süreci

17 Aralık 2022, Cumartesi 09:31
17 Aralık 2022, Cumartesi 09:31
5 soruda asgari ücret süreci
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

5 soruda asgari ücret süreci

Asgari ücretin belirlenmesi süreciyle ilgili merak edilenler 5 soruda derlendi. Asgari ücretin içeriğine, kapsamına ve bu yılki toplantılardaki taleplere kadar tüm bilgiler haberde.

Ülkemizde 16 milyon 687 bin çalışanın yüzde 38'i asgari ücretli olarak çalışıyor. Asgari ücret sadece bu rakamı alan işçileri değil bu rakama yakın maaş alanları da ilgilendiriyor. Asgari ücret bir emsal teşkil ederek kamuda çılaşanların toplu sözleşmeleri için de örnek oluşturuyor.

Asgari ücretin birçok ödeme kalemini de doğrudan etkileyeceğini göz önünde tutarsak çok önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor.

Asgari ücreti belirleme çalışmalarındaki süreç devam ediyor.

Üçüncü toplantı 20 Aralık'ta

AA'nın haberine göre Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını 7 Aralık'ta, ikinci toplantısını 14 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında gerçekleştirdi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısını 20 Aralık'ta yapacak.

Asgari ücretin belirlenme aşamasında merak edilenler 1- Asgari ücret nedir?

İşçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücrettir.

Asgari ücret, ilk kez 1890'da Avustralya ve Yeni Zelanda'da uygulanmaya başlandı. 1900'lü yılların başından itibaren Avrupa'ya da yayıldı. Sonraki dönemde tüm dünyada emeği koruyan bir standarda dönüştü.

Türkiye'de ise asgari ücret 1936 tarihli İş Kanunu ile mevzuata girmesine rağmen 1951'e kadar uygulanmadı. 1951-1967 yılları arasında mahalli komisyonlarca belirlendi. Bugün geçerli olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu uygulamasına ise 1967 yılından sonra geçildi.

Bu dönemde bölgesel asgari ücret tespiti 1969, 1972 ve 1973 yıllarında yapıldı. 1974 yılından itibaren sanayi ve tarım sektörü olarak ulusal düzeyde asgari ücret, Komisyon aracığıyla belirlendi. 1989 yılından itibaren ise tarım-sanayi ayırımı da kaldırılarak tek asgari ücret uygulanmaya başlandı.

2- Mevcut asgari ücret ne kadar ve kimleri ilgilendiriyor?

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirasını brüt asgari ücret, 1.003 lira 1 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

2022 yılı asgari ücretiyle tüm ücretlerden asgari ücret kadar olan kısım gelir vergisinden muaf tutulmaya başlanmıştı.

Resmi rakamlara göre, 16 milyon 687 bin çalışanın yüzde 38'i yani yaklaşık 6 milyon 300 bini asgari ücretli durumunda bulunuyor. Asgari ücretin biraz üzerinde (komşu) ücret alanlar da göz önünde bulundurulduğunda bu sayının 7 milyonu aştığı tahmin ediliyor.

Asgari ücretteki artış, toplu iş sözleşmesi uygulanan iş yerlerindeki ücretler başta olmak üzere, tüm ücretleri de artırıcı bir etkiye sahip.

Asgari ücret, bu ücretle geçinen çalışanları doğrudan etkilemesinin yanında, yasal mevzuattaki birçok düzenlemede ölçü olarak kabul edilmesi bakımından da toplumun büyük bölümünü ilgilendiriyor.

Asgari ücret rakamı; işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında olduğu birçok kalemi etkiliyor.

3- Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde Komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

4- İşçi ve işveren kesimi ne istiyor?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi kesimini en fazla üyeye sahip işçi konfederasyonu olduğu için TÜRK-İŞ, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.

TÜRK-İŞ, öncelikle zam pazarlığının Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırmasının kasım ayına ait açlık sınırı verisi olan 7 bin 785 lira üzerinden başlamasını istiyor. Bunun yanında, refahtan pay ile enflasyona karşı satın alma gücünün korunmasını talep ediyor. Bu rakamsal talebin yanında, gelir vergisi dilimlerinin çalışanlar lehine düzenlenmesi ve sendikal örgütlenmenin önündeki engellerinde kaldırılması da TÜRK-İŞ'in pazarlık masasına taşıdığı konular arasında bulunuyor.

TİSK ise asgari ücrete dair bir rakam paylaşmamakla birlikte, temel olarak işçilerin ve işverenlerin gözetildiği dengeli bir asgari ücretten yana tutum sergiliyor. Yeni asgari ücret rakamında, istihdamın korunmasının, yeni istihdam yaratılmasının ve işletmelerin rekabet gücünün dikkate alınmasını isteyen TİSK, asgari ücret işveren desteğinin 2023'te de devam etmesini talep ediyor.

5- 2023 yılı asgari ücretini belirleme çalışması ne aşamada?

Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantı 7 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde yapıldı. Görüşmelerin çerçevesinin belirlendiği bu toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yaptırılan asgari ücret anketinin sonuçları açıklandı. Bu ankete göre, işçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklere sahip katılımcıların

2023 yılı asgari ücret beklentisi 7 bin 845 lira oldu.

Görüşmeler kapsamında ikinci toplantı yine Bakanlığın ev sahipliğinde 14 Aralık'ta yapıldı. Basına kapalı yaklaşık 2,5 saat süren bu toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri ekonomik verilere dair sunum yaptı.

Görüşmelerde en kritik nitelikteki üçüncü toplantı, 20 Aralık Salı günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılacak. Bu toplantıda taraflarca telaffuz edilecek ilk rakamlar masada olacak.

Üçüncü toplantının ardından dördüncü toplantının da en kısa sürede yapılması ve 2023'te geçerli olacak asgari ücret rakamının gelecek hafta içerisinde belirlenmesi bekleniyor.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İran, bu savaşta yeni bir balistik füze daha kullandı

Kazakistan'da anayasa referandumundan "evet" kararı çıktı

Dışişleri Bakanı Fidan, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü

Kenya'da kontrollü yıkımı planlanan bir bina çöktü: 4 ölü, 4 yaralı

Habizbinililer Derneği yeni dönem proje taslağını kamuoyuyla paylaştı

Meteorolojiden fırtına uyarısı

Tarsus Umut Kervanı muhtaçların yüzünü güldürdü

Şeker, ağız florasını bozarak çürüğü hızlandırıyor!

İzmir’de bayram tatlısı telaşı başladı: Eskiler baklavayı, gençler sütlüyü tercih ediyor

Bingöl’de otomobil takla attı: 1 yaralı

Bayram öncesi kuruyemiş satışları gramaja düştü: 'Çerez parası' lafı, tarihe karıştı!

İran Dışişleri Bakanı ve BM Genel Sekreteri saldırıları görüştü

Avrupa Yetim Eli Kahramanmaraş'ta muhtaçlara yardımda bulundu

Pervari’de çocuklardan renkli Ramazan veda etkinliği

İşgalcilerden Lübnan'ın güneyine ve Beyrut'a saldırı: 9 şehit

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç’ten yoğun ziyaret programı

Diyetisyen Tekerek: Bayramda aşırı ve ağır yemekten sakının

ABD'nin terörle mücadele direktörü istifa etti: "İran savaşı İsrail için başlatıldı"

Kenya'daki sellerde ölü sayısı 71'e yükseldi

Yetimler Vakfı Kadir Gecesi'nde de Gazze'yi unutmadı

 Van TSO Başkanı Takva: Devam eden savaş şehir ekonomisini olumsuz etkiliyor

Diyarbakır'da çarşı ve pazarlarda bayram hareketliliği

Çocuklar bayrama tıraş olarak hazırlandı

Bayburt’ta göçmen kaçakçılığı operasyonu: 5 şüpheli yakalandı

Malatya Büyükşehir Belediye meclisi mart ayı toplantıları tamamlandı

Yetimler Vakfı’ndan Kadir Gecesi’nde Yemen’e iftarlık desteği

Tedavide sosyal medya uyarısı: Modaya değil, doktora güvenin

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şehirler camiler etrafında şekillenir

Kadir Gecesi camilerde yoğun katılımla ihya edildi

Bursa'da yapılan operasyonda çak sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran, bu savaşta yeni bir balistik füze daha kullandı

Kazakistan'da anayasa referandumundan "evet" kararı çıktı

Dışişleri Bakanı Fidan, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü

Kenya'da kontrollü yıkımı planlanan bir bina çöktü: 4 ölü, 4 yaralı

Habizbinililer Derneği yeni dönem proje taslağını kamuoyuyla paylaştı

Meteorolojiden fırtına uyarısı

Tarsus Umut Kervanı muhtaçların yüzünü güldürdü