• BIST 100

    14028,47%0,14
  • DOLAR

    42,96% 0,07
  • EURO

    50,47% 0,13
  • GRAM ALTIN

    5949,65% -0,71
  • Ç. ALTIN

    9950,07% 0,00

5 yaşındaki çocuğun bağırsağından 38 mıknatıs çıktı

02 Aralık 2024, Pazartesi 14:15
02 Aralık 2024, Pazartesi 14:15
5 yaşındaki çocuğun bağırsağından 38 mıknatıs çıktı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bursa'da mıknatıslı boncuk bileklik yutan 5 yaşındaki kız çocuğunun bağırsağından 38 adet mıknatıs çıkartıldı.

Dağıtılıp birleştirilebilen boncuk bileklikler çocuklar için tehlike saçıyor. Çocukların bu nesneleri yutması, erken müdahale edilmediğinde mide veya bağırsak delinmesiyle sonuçlanabiliyor.

Bursa’da yaşanan bir olayda 5 yaşındaki kız çocuğu, evde oyun oynadığı mıknatıslı boncuk bilekliği yuttu. Durumu hemen fark eden aile, çocuğuyla birlikte Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu.

Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Kaan Demirören tarafından yapılan tetkikte, çocuğun bağırsaklarındaki mıknatıslar tespit edildi. Vakit kaybetmeden yapılan operasyonla çocuğun bağırsağından 38 adet mıknatıs çıkartıldı

Bu tarz vakalarda mide ve bağırsak delinmesi yaşanmaması için erken müdahalenin önemine değinen Kaan Demirören, takı ve oyuncakların özellikle 5 yaşından küçük çocuklara verilmemesi gerektiği konusunda aileleri uyardı.

"Özellikle 5 yaşından küçük çocuklara bu tarz küçük cisimler verilmemeli"

Günümüzde yabancı cisim yutmalarının önemli bir problem olduğunun altını çizen Demirören, "Son zamanlarda mıknatıslar, lityum iyon piller ve yüksek düzeyde emici cisimler önemli bir problem haline geldi. Bu cisimlerle alakalı çok sayıda olguyla karşılaşıyoruz. Hastamız da boncuk şeklinde, ufak da olsa kuvvetli çekim gücüne sahip neodimin dediğimiz maddelerden oluşan mıknatısları yutmuş. Bu mıknatıslar değişik sebeplerle toplumumuzda yaygın olarak bulunuyor. Bunların önemli bir kısmı oyuncak olarak bulunuyor ve bu oyuncaklar da maalesef küçük çocukların ellerine rahatlıkla geçebiliyor. Özellikle 5 yaşından küçük çocuklara bu tarz küçük cisimlerin verilmesini ve üzerinde takı olarak kullanılmasını bırakın, etrafında bile olmaması gerekiyor." dedi.

"Hemen müdahale edilmeli"

Birden fazla mıknatıs yutulması durumunda mide ya da bağırsaklarda araya doku alıp bir süre sonra o bölgeyi delmeye başladığını belirten Demirören, "Genelde ilk 24 içerisinde mide ya da bağırsakları delmiş bir şekilde bu vakalarla karşılaşıyoruz. Hastamızın şansı bağırsaklarda yakalamamıza rağmen bu mıknatısları endoskopi ile çıkarabilmemiz oldu. 38 adet boncuk şeklinde bir mıknatıs olduğunu gördük. Hastamızda delinme durumu olmadı. Şu anda sağlığına kavuştu. Ama bu durum çoğunlukla bu şekilde olmuyor. Maalesef bu mıknatıslar çok sayıda yutulduğu zaman bağırsaklarda delinmeye yol açıp ameliyatla çıkarılması gerekiyor. Ameliyatta yine hem karın duvarının kesilmesi, bağırsakların kesilmesi gibi zor ve komplikasyonlu işlemler şeklinde sonuçlara varıyor." diye konuştu.

Doç. Dr. Demirören son olarak mıknatıs, su maymuncuğu, saati pili gibi çocukların ilgisini çeken ve yutulma riski barındıran nesnelerin ortalıkta bırakılmaması ve çocuklardan uzak tutulması gerektiğini sözlerine ekledi. (İLKHA)

Karlı havada yürüyüş uyarısı

25 ilde DAİŞ’e operasyon: 125 gözaltı

Gürbulak Gümrük Kapısı'nda arama yapılan bir araçta uyuşturucu ele geçirildi

"Filistin'in başkenti neresi?": Ebu Ubeyde'nin şehit oğluyla videosu gündem oldu

Batman’da Soğuk Hava Fırınları da Etkiledi: Isıtıcılar Devreye Girdi

67 yıldır aynı yerde terzilik yapıyor

Peru’da turistik hat üzerinde trenler kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 40’tan fazla yaralı

BAE, Yemen'den gerçekten çekildi mi?

İşgal rejimi Batı Şeria’ya baskın düzenledi

Bursa'da kar sevinci: Şehir merkezi beyaza büründü

İdari para cezaları yüzde 25,49 artırıldı

Galata Kulesi’ne Filistin kefiyesi asıldı

Malatya 2 günün ardından tekrar beyaza büründü

SGK muayene ve reçete katılım paylarına zam

Evrende eşi nadir görülen olay: Üç aktif kara delik aynı sistemde

TÜİK: İhracat yüzde 1,3, ithalat yüzde 2,6 arttı

Şanlıurfa’da faili meçhul hırsızlık aydınlatıldı

Gazze'de sağlık krizi derinleşiyor

Brent petrol 61,20 dolardan işlem görüyor

Yapay zekâ MS’te çığır açtı: Hastalığın iki yeni alt türü keşfedildi

Gaziantep Diyanet Sen Şube Başkanı Göral: Yılbaşı kültürel yozlaşmanın en büyük göstergesidir

Şanlıurfa’da kaçak sağlık hizmetine jandarma operasyonu

Şanlıurfa’da uyuşturucu ve silah operasyonu

Batman'da özel gereksinlilere genel anesteziyle diş tedavisi

221 milyon 150 bin liralık zirai don desteği bugün hesaplara aktarılıyor

Kar yağışı nedeniyle 6 ilde elektrik arıza çalışmaları sürüyor

Batman'da kanserle mücadelede yeni dönem

Şanlıurfa’da hamur makinesine kolu sıkışan çocuk kurtarıldı

Türkiye’nin ihracatı kasımda 22,5 milyar doları aştı

Şantiyelerde dijital dönem başlıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Karlı havada yürüyüş uyarısı

25 ilde DAİŞ’e operasyon: 125 gözaltı

Gürbulak Gümrük Kapısı'nda arama yapılan bir araçta uyuşturucu ele geçirildi

"Filistin'in başkenti neresi?": Ebu Ubeyde'nin şehit oğluyla videosu gündem oldu

Batman’da Soğuk Hava Fırınları da Etkiledi: Isıtıcılar Devreye Girdi

67 yıldır aynı yerde terzilik yapıyor

Peru’da turistik hat üzerinde trenler kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 40’tan fazla yaralı