• BIST 100

    15703,40%-1,93
  • DOLAR

    44,06% 0,17
  • EURO

    51,19% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7301,06% 1,68
  • Ç. ALTIN

    11854,23% 0,00

5 yaşındaki çocuğun bağırsağından 38 mıknatıs çıktı

02 Aralık 2024, Pazartesi 14:15
02 Aralık 2024, Pazartesi 14:15
5 yaşındaki çocuğun bağırsağından 38 mıknatıs çıktı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Bursa'da mıknatıslı boncuk bileklik yutan 5 yaşındaki kız çocuğunun bağırsağından 38 adet mıknatıs çıkartıldı.

Dağıtılıp birleştirilebilen boncuk bileklikler çocuklar için tehlike saçıyor. Çocukların bu nesneleri yutması, erken müdahale edilmediğinde mide veya bağırsak delinmesiyle sonuçlanabiliyor.

Bursa’da yaşanan bir olayda 5 yaşındaki kız çocuğu, evde oyun oynadığı mıknatıslı boncuk bilekliği yuttu. Durumu hemen fark eden aile, çocuğuyla birlikte Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu.

Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Kaan Demirören tarafından yapılan tetkikte, çocuğun bağırsaklarındaki mıknatıslar tespit edildi. Vakit kaybetmeden yapılan operasyonla çocuğun bağırsağından 38 adet mıknatıs çıkartıldı

Bu tarz vakalarda mide ve bağırsak delinmesi yaşanmaması için erken müdahalenin önemine değinen Kaan Demirören, takı ve oyuncakların özellikle 5 yaşından küçük çocuklara verilmemesi gerektiği konusunda aileleri uyardı.

"Özellikle 5 yaşından küçük çocuklara bu tarz küçük cisimler verilmemeli"

Günümüzde yabancı cisim yutmalarının önemli bir problem olduğunun altını çizen Demirören, "Son zamanlarda mıknatıslar, lityum iyon piller ve yüksek düzeyde emici cisimler önemli bir problem haline geldi. Bu cisimlerle alakalı çok sayıda olguyla karşılaşıyoruz. Hastamız da boncuk şeklinde, ufak da olsa kuvvetli çekim gücüne sahip neodimin dediğimiz maddelerden oluşan mıknatısları yutmuş. Bu mıknatıslar değişik sebeplerle toplumumuzda yaygın olarak bulunuyor. Bunların önemli bir kısmı oyuncak olarak bulunuyor ve bu oyuncaklar da maalesef küçük çocukların ellerine rahatlıkla geçebiliyor. Özellikle 5 yaşından küçük çocuklara bu tarz küçük cisimlerin verilmesini ve üzerinde takı olarak kullanılmasını bırakın, etrafında bile olmaması gerekiyor." dedi.

"Hemen müdahale edilmeli"

Birden fazla mıknatıs yutulması durumunda mide ya da bağırsaklarda araya doku alıp bir süre sonra o bölgeyi delmeye başladığını belirten Demirören, "Genelde ilk 24 içerisinde mide ya da bağırsakları delmiş bir şekilde bu vakalarla karşılaşıyoruz. Hastamızın şansı bağırsaklarda yakalamamıza rağmen bu mıknatısları endoskopi ile çıkarabilmemiz oldu. 38 adet boncuk şeklinde bir mıknatıs olduğunu gördük. Hastamızda delinme durumu olmadı. Şu anda sağlığına kavuştu. Ama bu durum çoğunlukla bu şekilde olmuyor. Maalesef bu mıknatıslar çok sayıda yutulduğu zaman bağırsaklarda delinmeye yol açıp ameliyatla çıkarılması gerekiyor. Ameliyatta yine hem karın duvarının kesilmesi, bağırsakların kesilmesi gibi zor ve komplikasyonlu işlemler şeklinde sonuçlara varıyor." diye konuştu.

Doç. Dr. Demirören son olarak mıknatıs, su maymuncuğu, saati pili gibi çocukların ilgisini çeken ve yutulma riski barındıran nesnelerin ortalıkta bırakılmaması ve çocuklardan uzak tutulması gerektiğini sözlerine ekledi. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İran Dışişleri Sözcüsü Baki: Çok geç olmadan uyanın ve bu adaletsiz savaşa karşı çıkın

Hazro'da evi yanan aileye Umut Kervanı'ndan destek

Gaziantep’te tarihi eser operasyonunda bir kişi gözaltın alındı

Yunanistan'da 5.8 büyüklüğünde deprem

Meteoroloji’den 5 il için “Sarı kodlu” uyarı

Ankara’da polis ve savcı kılığına giren dolandırıcılar yakalandı

Standart dışı plakalara denetimler başladı

Kadıköy’deki polis merkezi iddialarıyla ilgili inceleme başlatıldı

Bitlis’e bu sezon yağan kar miktarı 8 metreyi buldu

İran’daki okul saldırısının savaş suçu olarak soruşturulması istendi

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: İran kendisine saldıranlara güçlü karşılık verecek

Norveç’teki ABD Büyükelçiliği’nde patlama

Pezeşkiyan: Düşman sözlerimi yanlış anladı

Çin’den Orta Doğu için ateşkes çağrısı

İşgal rejiminden Beyrut’ta saldırı: 4 şehid, 10 yaralı

"Sessiz çatlama" iş hayatında görünmeyen iç kopuşa işaret ediyor

İran, ABD'li askerlerin esir aldığını duyurdu

Batı Şeria’da işgalci siyonistlerin saldırısında 2 Filistinli şehid oldu

İran’dan savaş mesajı: 6 ay yoğun çatışmayı sürdürebiliriz

Araç plakalarıyla ilgili EGM’den açıklama

Norveç'te ABD Büyükelçiliğinde patlama

Meteoroloji’den kuvvetli rüzgâr ve çığ uyarısı

Mardin-Diyarbakır yolunda yoğun kar nedeniyle ulaşım aksadı

Malatya'da 78 yaşındaki adam evinde ölü bulundu

Malatya'da imam hatip okullarından teravih buluşması

Batman Petrol Gazetesi 23. Yayın Yılını Kutluyor

Afganistan Savunma Bakanı: Savaş ve barış Pakistan'a bağlı

ABD'nin İran'a yönelik raporu sızdı(rıldı): Saldırılar İran rejimini deviremez

Muş'ta İslam coğrafyasına yönelik saldırılara tepki: Bu saldırılar karşı çıkılmadıkça devam edecektir

İran, Tahran'da rafineriye saldırıya karşılık Hayfa'daki rafineriyi vurdu

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran Dışişleri Sözcüsü Baki: Çok geç olmadan uyanın ve bu adaletsiz savaşa karşı çıkın

Hazro'da evi yanan aileye Umut Kervanı'ndan destek

Gaziantep’te tarihi eser operasyonunda bir kişi gözaltın alındı

Yunanistan'da 5.8 büyüklüğünde deprem

Meteoroloji’den 5 il için “Sarı kodlu” uyarı

Ankara’da polis ve savcı kılığına giren dolandırıcılar yakalandı

Standart dışı plakalara denetimler başladı