• BIST 100

    10914,10%-1,32
  • DOLAR

    42,08% 0,09
  • EURO

    48,34% -0,27
  • GRAM ALTIN

    5369,29% -0,96
  • Ç. ALTIN

    8820,78% -1,13

58 yıl sonra düzenlenen Alem Dağı etkinliğine 4 bin kişi katıldı

13 Ekim 2022, Perşembe 17:40
13 Ekim 2022, Perşembe 17:40
58 yıl sonra düzenlenen Alem Dağı etkinliğine 4 bin kişi katıldı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

58 yıl sonra düzenlenen Alem Dağı etkinliğine 4 bin kişi katıldı

Şırnak’ın İdil ilçesinde 58 yıl sonra düzenlenen Alem Dağı etkinliği büyük ilgi gördü. Suriye, Irak ve Türkiye üçgeninde yer alan bölgedeki etkinliğe 4 bin kişi katıldı.
İdil Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı tarafından 58 yıl aradan sonra Oymak köyünde Alem Dağı etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe Şırnak Valisi Osman Bilgin, Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, kurum müdürleri, bölgenin kanaat önderleri ve binlerce vatandaş katıldı. Vatandaşlar türbe ziyaretinde Kur’an-ı Kerim okuyup, dua etti. Etkinlikte konuşan Şırnak Valisi Osman Bilgin, bulunulan alanın Suriye, Irak ve Türkiye’nin tam üçgeninde bulunan bir nokta olduğunu söyledi. Alem Dağı’nda en son 58 yıl önce etkinlik yapıldığını hatırlatan Vali Bilgin, 'Valiliğimiz, kaymakamlığımız ve bölge halkı olarak güzelliği ortaya çıkardık. Bu topraklar kardeşliğin, birlikteliğin topraklarıdır. Bu topraklarda geçmiş ile gelecek arasında bu güzellikleri yaşatarak ancak bu birlikteliği devam ettirebiliriz. Vatandaşlarımız geçmişleri ile gelecekleri arasında bağlantı kurarak, o özlemlerini gidermek için burada toplandılar, aşlarını paylaştılar. Bu paylaşımı ortaya koyan toplumumuzun inançlarıdır. Burada Gırê Êlım adındaki zatın, daha önce şehit olduğuna inanılan zatın türbesi bulunuyor. Özellikle bu zatın manevi huzurunda bulunduk' dedi.
'Bazı insanlar hem yaşarken hem de öldükten sonra toplumları bileştirir' diyen Vali Bilgin, 'Burada yatan zatta toplumları birleştiriyor. Tam bin yıl önce olan olayın bugün birlikteliğini görüyoruz. Bunun güzelliğini yaşıyoruz. Bizleri birleştiriyor. Bunlar kardeşçe yaşamamıza vesile olan duygular. Bu topraklar özellikle 40 yıldır emperyalist ülkelerin nifak tohumları ekilerek, insanların birbirine düşürtülen topraklar. Son artıklarını temizlemek üzereyiz. İnşallah bu beladan bu ülkeyi kurtaracağız. Bütün ülke olarak bu toprakları vatan yaptık. Dolayısıyla Edirnelinin Şırnaklıdan, Trabzonlunun Muğlalıdan hiçbir farkı yok. Hepimiz aynı ölçüde bu vatanın evlatlarıyız. Bugün burada yapılan bu etkinliği çok önemsiyoruz. Bu tür etkinlikleri artırarak, şehrimizin sosyal, ekonomik, spor etkinliklerimizi çoğaltıyoruz' diye konuştu.

'4 bin kişinin katıldığı bir etkinlik oldu'
Etkinliği geleneksel halde devam ettireceklerini aktaran Vali Bilgin, '4 bin kişinin katıldığı bir etkinlik oldu. Ben bütün katılımcılara teşekkür ediyorum. Bu etkinliğin 40 yılı aşkındır terörün ayrıştırıcı burada oluşturduğu tahribatlar, toplumun genel değerleri üzerinde oluşturduğu erozyon, bunlar çok önemli etkenler. Biz sadece silahlı mücadele boyutunda değil, toplumun ilişkileri artırma boyutunda da sürdürüp, artık bu birlikteliği sağlıyoruz. Bu etkinlik daha önce 3 gün olarak yapılıyordu. Bugün bir gün olarak başlattık. Artık üzerine koyarak devam ettireceğiz. Bu bölgenin suyunu temin edeceğiz. Bölgeyi eskisi gibi ağaçlandıracağız” şeklinde konuştu.
Oymak köyü sakinlerinden Şehmus Halitoğlu ise, “Burası bir kaynaşma yeridir. Burada küskünler barışır, burada yemekler yapılır, halk gelir kaynaşır. Çeşitli etkinlikler düzenlenir. Eskiden buralarda insanlar atlara biner, cirit oynarlardı. Eskiden burada haberleşme yoktu, dağın dört tarafında ateş yakılırdı. Çevre köyler ateşi görür ve her yıl 13 Ekim’de herkes buraya gelirdi. 1968 yılından bu yana yapılmıyordu. Köyler arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle ara verildi, daha sonra bölgedeki olumsuz olaylar nedeniyle bugüne kadar yapılmadı. Artık köy gençleri sayesinde böyle bir gelenek tekrardan yaşatıldı. Şırnak Valiliği, İdil Kaymakamlığının bize verdiği destek için teşekkür ederiz. Burada çok olumlu bir hava var. Başka illere göç eden vatandaşlar, herkes bugün burada toplanıyor. Herkes bizim misafirimizdir” dedi.
Katılımcılara verilen yemekle etkinlik son buldu.
[gallery ids=',49707,49708,49709,49710,49711,49712,49713,49714']

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı'dan 'mafya ve çeteleşme' uyarısı: Adalet duygusu ve devlete güven sarsılıyor

Kassam, bir işgal askerinin cesedini daha buldu

Malatya'daki kitap fuarına katılan şair ve yazarlar: İnsanların ilgisi oldukça iyi

Umut Kervanı’ndan Muradiye’de yardım dağıtımı

Gaziantep’te hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 3 şahıs yakalandı

Gaziantep'te araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Din Görevlileri Mesleki Eğitim ve Gelişim Seminerleri tamamlandı

Gaziantep'in ekim ayı ihracatı 929 milyon doları aştı

Zirai dondan etkilenen üreticilere destek ödemesi sürüyor

Battalgazi Belediye Başkanı Taşkın: Şehrimiz her gün daha da toparlanıyor

Gaziantepli öğrenciden örnek davranış: İlk bursunu Gazze’ye bağışladı

Adıyaman’da hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 3 şahıs yakalandı

Emekli İmam-Hatip Yenigün: Boykot bir protesto değil, vicdani bir harekettir

Aile Bakanlığı ile Şili arasında iş birliği anlaşması

Prof. Dr. Tarhan: Anlam ve amaçsızlık beyin orkestrasını bozar

Yılsonu kampanyalarında indirim tuzağı: Bindirilmiş fiyatlarla tüketici aldatılıyor

Patlayan lastiği değiştirirken tırın altında kalan şoför hayatını kaybetti

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Türkiye'nin geleceği gençlerle şekillenecek

Batman'da kaçak et kesimine operasyon

Bingöl'de elektrik akımına kapılan işçi ağır yaralandı

Malatya'da patates hasadı şenliği düzenlendi

Motosikletlerde "koruyucu eldiven" zorunluluğu getirildi

İl Millî Eğitim Müdürü Ciğer, Balpınar Belediye Başkanı ile okul ziyaretlerinde bulundu

Gercüş Devlet Hastanesi'nde incelemelerde bulunuldu

Lisanslı depolarda ürün miktar tespit denetimi gerçekleştirildi

Ahmed-i Hani Mesire Alanı hizmete açılıyor

112 Acil Çağrı Merkezi ile MEM arasında iş birliği protokolü imzalandı

Rusya: Hava savunma sistemleri, 85 Ukrayna dronunu düşürdü

Seyir halindeki tırdan hayvan çalan şüpheliler yakalandı

Gıda denetimlerinde 2 bin 125 işletmeye 157 milyon lira ceza

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı'dan 'mafya ve çeteleşme' uyarısı: Adalet duygusu ve devlete güven sarsılıyor

Kassam, bir işgal askerinin cesedini daha buldu

Malatya'daki kitap fuarına katılan şair ve yazarlar: İnsanların ilgisi oldukça iyi

Umut Kervanı’ndan Muradiye’de yardım dağıtımı

Gaziantep’te hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 3 şahıs yakalandı

Gaziantep'te araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Din Görevlileri Mesleki Eğitim ve Gelişim Seminerleri tamamlandı