• BIST 100

    9185,9%-1,65
  • DOLAR

    39,54% 0,16
  • EURO

    45,50% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4308,22% 0,18
  • Ç. ALTIN

    6938,21% 0,13

7 kişinin öldüğü İber Yarımadası'ndaki elektrik kesintileri Avrupa'nın kırılganlığını ortaya koydu

30 Nisan 2025, Çarşamba 11:51
30 Nisan 2025, Çarşamba 11:51
7 kişinin öldüğü İber Yarımadası
Tarih: 11:51 - 30 Nisan 2025
Güncelleme: 11:51 - 30 Nisan 2025

İber Yarımadası'nda yaşanan büyük elektrik kesintisinin ardından İspanya ve Portekiz'in büyük bölümünde elektrik geri geldi ancak bu durum Avrupa'nın enerji şebekesindeki kırılganlığını ortaya çıkardı.

Pazartesi günü İber Yarımadası'nda yaşanan büyük elektrik kesintisinin ardından İspanya ve Portekiz'in büyük bölümünde elektrik geri geldi. Elektrik kesintisi ulaşımı aksattı, günlük hayatı durdurdu ve Avrupa'nın enerji şebekesindeki kırılganlığı ortaya çıkardı.

Bölgenin tarihindeki en kötü elektrik kesintisi on milyonlarca insanı elektriksiz bıraktı ve kısa süreliğine güney Fransa'ya kadar uzandı. Olay, Avrupa şebeke operatörlerinden hızlı bir acil müdahale başlattı ve kıtanın birbirine bağlı güç sistemlerinin dayanıklılığı ve güvenliği konusunda endişeleri ateşledi.

Kesintinin kesin nedeninin belirlenmesi için soruşturma sürüyor.

Şebekenin aniden çökmesi

İspanya'nın elektrik şebekesi operatörü Red Electrica (REE), elektrik kesintisinin Pazartesi günü yerel saatle 12:33'te (1033 GMT) başladığını ve ülkenin iletim sisteminin sadece beş saniyede aniden 15 gigawatt elektrik - ulusal talebin yaklaşık yüzde 60'ını - kaybettiğini bildirdi. Düşüş, REE'nin şebekede tam bir voltaj kaybı veya "sıfır" olarak tanımladığı bir duruma neden oldu ve sistemi etkili bir şekilde kapattı.

Aniden yaşanan çöküşün nedeni henüz belirlenemedi. İspanyol yetkililer mekanik arıza veya insan müdahalesi olasılığını göz ardı etmedi ancak siber saldırının olası olmadığını söyledi. REE, ülke karanlığa gömüldükten kısa bir süre sonra X'te yaptığı bir paylaşımda "Bunu çözmek için tüm kaynaklar tahsis ediliyor" dedi.

REE, Salı sabahı İspanya anakarasında normal faaliyetlerin yeniden başladığını doğruladı.

7 kişi öldü

İspanyol yetkililer, İspanya ve Portekiz'i etkileyen yaygın elektrik kesintisiyle bağlantılı olduğuna inanılan yedi kişinin ölümünü araştırıyor.

Ölümler farklı koşullar altında meydana geldi ve hepsinin elektrik kesintisiyle bağlantılı olma olasılığı bulunuyor.

Salı günü, İspanya Sivil Muhafızları üyeleri, Galiçya'nın kuzeybatı bölgesindeki Taboadela kasabasında bulunan evlerinde 81 ve 77 yaşındaki yaşlı bir çiftin ve 56 yaşındaki oğullarının cesetlerini buldu. Yetkililer, üçlünün evlerinin dışına yerleştirilen bir jeneratörden çıkan dumanların neden olduğu karbon monoksit zehirlenmesine yenik düştüğünden şüpheleniyor. Kurbanlardan birinin solunum sorunları yaşadığı ve bazen solunum desteğine ihtiyaç duyduğu bildirildi.

Ayrı bir olayda, Pazartesi günü akşam saatlerinde bir apartman bloğunda çıkan yangının ardından Madrid'in Carabanchel semtinde 52 yaşında bir adam hayatını kaybetti. Diğer on üç kişi duman soluması nedeniyle tedavi altına alındı. Yangının, elektrik kesintisi sırasında aydınlatma için kullanılan bir mumdan çıktığı düşünülüyor.

Kesintiye dolaylı olarak bağlı üç ek ölüm, Pazartesi günü Galiçya'da meydana geldi. Ferrol'da, önceden var olan tıbbi rahatsızlıkları olan 59 yaşında bir adam ölü bulundu. Betanzos'ta 80 yaşında bir adam, Dumbria'da ise 86 yaşında bir adam öldü.

Seferlerde aksaklıklar

Elektrik kesintisi, İspanya'nın uzun ve orta mesafeli trenlerinde 35 binden fazla yolcunun mahsur kalmasına neden oldu. Tahliyelere yardımcı olmak için askeri personel görevlendirildi.

Madrid, Barselona, ​​Valensiya ve Sevilla Salı günü büyük gecikmeler yaşamaya devam etti. Bazı mahsur kalan yolcular, hizmetler toparlanmaya çalışırken geceyi istasyonlarda geçirdi.

Ulusal şebekenin İspanya'nınkine sıkı sıkıya bağlı olduğu Portekiz'de de etki aynı derecede şiddetliydi. Başkent Lizbon da dahil olmak üzere ülke genelindeki şehirler ani kesintiler yaşadı. Tramvaylar Pazartesi günü öğle saatlerinde Lizbon şehir merkezinde durdu, trafiği felç etti ve yolcuları inmeye zorladı.

Portekiz'in şebeke operatörü Redes Energeticas Nacionais (REN), ülkenin elektriğinin yüzde 90'ının Salı akşamına kadar geri geldiğini söyledi. Ancak birçok b, işletme ve devlet dairesi kısmen çevrimdışı kaldı. REN, Portekiz'in artık öncelikle yerel üretime güvendiğini ve durumun kırılgan olmaya devam ettiğini söyledi.

Avrupa tepkisi

Elektrik kesintisi yaşanırken, Avrupa genelindeki elektrik şebekesi operatörleri acil destekle yanıt verdi. Fransa'nın RTE'si, Pireneler üzerinden Marsilya gibi bir şehrin günlük kış tüketimine eşdeğer.1.500 megavat elektrik gönderdi.

RTE İcra Direktörü Jean-Paul Roubin, İspanya ve Portekiz'in diğer ülkelerle sınırlı bağlantılarından dolayı özellikle savunmasız olduğunu belirtti. Le Figaro'ya verdiği demeçte, "Elektrikte Avrupa dayanışması boş bir ifade değil" dedi.

Karartma, Avrupa'nın "uyanma çağrısı" olarak görülüyor. Danimarka'da yetkililer vatandaşları ev hazırlıklarını iyileştirmeye çağırdı. Dayanıklılık ve Hazırlık Bakanı Torsten Schack Pedersen, hanelerin en az 72 saat boyunca içme suyu ve konserve yiyecek gibi temel ihtiyaç malzemeleriyle hazır olması gerektiğini vurguladı.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez Salı günü yenilenebilir enerji üretiminin fazlasının suçlanmayacağını, başarısızlığın nükleer üretimi de etkilediğini belirtti. Sanchez, "Bu bir daha olmamalı." dedi bir basın toplantısında ve ulusal siber güvenlik ajanslarının soruşturmayı desteklediğini ekledi.

Sanchez, soruşturmanın bulgularının İspanya'nın enerji altyapısının dayanıklılığını güçlendirmek ve bölgesel enerji koordinasyonunu güçlendirmek için kullanılacağını söyledi. (İLKHA)

Ermenistan Başbakanı Paşinyan Türkiye'ye gelecek

İran'dan siyonist işgalcilere yeni füze dalgası

ABD'li albay "israil karşıtı" açıklamaları gerekçesiyle görevden alındı

Dışişleri Bakanlığından siyonist rejime tepki

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Iraklı mevkidaşı Hüseyin ile görüştü

Trabzon'da çay yüklü kamyonet devrildi: 9 yaralı

HÜDA PAR: Türkiye, İran ve Pakistan arasında stratejik bir pakt ve güç birliği kurulmalı

Freni patlayan kamyonet araca çarptıktan sonra evin bahçesine girdi: 4 yaralı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Mısır dönüşü konuştu: Kudüs için malımız da kanımız da feda olsun!

Finans ve ekonomide yapay zekâ İstanbul'da tartışıldı

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı: Nükleer tesislerin durumu iyi

İşgalciler, Bureyc kampını bombaladı: 10 şehit

Kütahya'da 3.6 büyüklüğünde deprem

Umman Körfezi'nde iki petrol tankeri çarpıştı

Benzin ve motorine zam

Aliyev, Türkiye'ye gelecek

Mardin’de soğan hasadı başladı: Çiftçi emeğinin karşılığını alamamaktan şikayetçi

Bingöl'de dağ keçisi çobanlara eşlik etti

Rusya: Ukrayna’da iki yerleşim birimini ele geçirdik

Adana'da park halindeki 2 araç yandı

Gazze'de işgalin bugünkü saldırılarında 47 kişi şehit oldu

Gaziantep'te av yasağına uymayan bir şahıs yakalandı

Şanlıurfa'da Barutçu Hanı’nda restorasyon çalışmaları başladı

Karlıova’da çatı katında yangın paniği

Diyarbakır'da trafik kazası: 2 yaralı

Guterres, Gazze’de yardım bekleyenlerin katledilmesiyle ilgili soruşturma istedi

Mehdi el-Meşhat: İran kolay hedef değil

Şanlıurfa’da isyanın yaşandığı cezaevi yıkılıyor

Yerinde dönüşüm ve hibe-kredileri için son gün 30 Haziran

Bingöl'de 15.300 kök kenevir ele geçirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ermenistan Başbakanı Paşinyan Türkiye'ye gelecek

İran'dan siyonist işgalcilere yeni füze dalgası

ABD'li albay "israil karşıtı" açıklamaları gerekçesiyle görevden alındı

Dışişleri Bakanlığından siyonist rejime tepki

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Iraklı mevkidaşı Hüseyin ile görüştü

Trabzon'da çay yüklü kamyonet devrildi: 9 yaralı

HÜDA PAR: Türkiye, İran ve Pakistan arasında stratejik bir pakt ve güç birliği kurulmalı