DÜNYA 26.01.2025 15:47:20 0

AB, Suriye enerji sektörüne yönelik yaptırımları kaldırabilir

AB, Suriye enerji sektörüne yönelik yaptırımları kaldırabilir
Haberi Sesli Oku

27 AB ülkesinden diplomatlar, Suriye ekonomisinin restorasyonu ve istikrarı için önemli olan alanlardaki kısıtlamaların askıya alınmasına yönelik tedbirlerin derhal alınması tavsiyesinde bulundu.

Avrupa Birliği, bloğun dışişleri bakanlarının 27 Ocak'ta yapacağı toplantıda anlaşmaya varılması halinde, enerji ve ulaştırma sektörleriyle ilgili olarak Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırabilir.

Reuters tarafından kaynaklara atıfta bulunularak bildirilen habere göre Birliğin 27 ülkesinden diplomatlar, Suriye ekonomisinin restorasyonu ve istikrarı için önemli olan alanlardaki kısıtlamaların askıya alınmasına yönelik önlemlerin derhal alınmasını tavsiye etti.

AB üyelerinin Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya ilişkin dış politika pozisyonlarını koordine eden grubun temsilcileri ayrıca Suriye ile bcılık ve yatırım ilişkilerinin yeniden başlatılması olasılığının dikkate alınması tavsiyesinde bulundu.

Ancak kaynaklar, anlaşmaya varılması halinde yaptırımların hafifletilmesinin geri döndürülebilir bir şekilde gerçekleşeceğini ve Suriye'deki mevcut durumun bu sürecin devamına izin verip vermediğine ilişkin düzenli değerlendirmeleri gerektirdiğini belirtiyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Kaja Kallas, Cuma günü Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, Suriye'ye yönelik yaptırımların kademeli olarak kaldırılması konusunun Pazartesi günü 27 AB ülkesinin dışişleri bakanlarının katılacağı toplantıda ele alınacağını söylemişti. Kallas, yeni hükümetin icraatlarına bağlı olarak Suriye'ye yönelik yaptırım rejimini hafifletmeye hazır olduklarını ifade etmişti.

Kasım 2024'ün sonunda muhalif güçler, Suriye ordusunun Halep ve İdlib vilayetlerindeki mevzilerine karşı geniş çaplı bir harekat başlattı. 7 Aralık akşamı Halep, Hama, Dera ve Humus'u ele geçirdiler ve 8 Aralık'ta Şam'a girdiler. Beşar Esad, istifa ederek ülkeyi terk etti. Ocak 2024'ten bu yana İdlib vilayetinde muhaliflerin oluşturduğu Kurtuluş Hükümeti'nin başkanlığını yapan Muhammed El Beşir, 10 Aralık'ta 1 Mart 2025'e kadar sürecek geçiş dönemi için Suriye hükümetinin başına atandığını duyurdu. Suriye'nin fiili liderliğini şu an Ahmed El Şara yapıyor. (İLKHA)

Pakistan ordusundan gerçek mühimmatla tatbikat

Rusya ve Kuzey Kore arasında Tumen Nehri üzerinde köprü inşasına başlandı

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

Yükleniyor