-
BIST 100
17747,04%0,21
-
DOLAR
47,03% 0,09
-
EURO
53,76% 0,31
-
GRAM ALTIN
6138,13% 1,53
-
Ç. ALTIN
9841,51% 0,76
AB, X'ten Grok ile ilgili kayıtları 2026 sonuna kadar saklamasını talep etti
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Avrupa Komisyonu, sosyal medya platformu X'ten, yerleşik yapay zeka sohbet robotu Grok ile ilgili tüm iç belge ve verileri 2026 sonuna kadar saklamasını talep ettiğini belirtti.
Avrupa Komisyonunun teknoloji sözcüsü Thomas Regnier, gazetecilere yaptığı açıklamada, Grok'un çocukları içeren cinsel imgeler üretmesinin "yasa dışı ve kabul edilemez" olduğunu ve bunun Avrupa'nın değerleri ve temel haklarıyla çeliştiğini söyledi. Regnier, işgal rejimine yönelik tepkileri içeren ifadeleri de "antisemitik" olarak nitelendirerek aynı kapsamda değerlendirdi.
Regnier, bu kapsamda sosyal medya platformu X'ten, yerleşik yapay zeka sohbet robotu Grok ile ilgili tüm iç belge ve verileri 2026 sonuna kadar saklamasını talep ettiğini belirtti.
Sözcü, bu saklama talebinin, platformun algoritmaları ve öneri sistemleri ile bunların yasa dışı içeriğin yayılmasındaki rolüne ilişkin geçen yıl gönderilen bir emir de dahil olmak üzere, X'e karşı daha önce alınan tedbirleri genişlettiğini ifade etti.
Komisyon'un, bilgi talebine ilişkin X'ten yanıt aldığını ve şu anda bunu değerlendirdiğini de sözlerine ekleyen Regnier, AB'nin Dijital Hizmetler Yasası'nın (DSA) çevrimiçi platformlar için açık hükümler içerdiğini belirterek, AB hukukuna uyumun "bir seçenek değil, bir yükümlülük" olduğunu vurguladı.
Komisyon, DSA kapsamındaki ilk uyumsuzluk kararında, sosyal medya platformu X'i Aralık 2025'te 120 milyon euro (yaklaşık 141 milyon ABD doları) para cezasına çarptırmıştı. Son zamanlarda, Grok'un kullanıcı isteklerine yanıt olarak kadınların ve reşit olmayan bireylerin müstehcen görüntülerini ürettiği örnekler rapor edilmişti.
"Saklama talebi" ne anlama geliyor?
"Saklama talebi" veya bu bağlamdaki AB emri, şirketin belirli verileri yok etmemesi, değiştirmemesi veya üzerinde oynama yapmaması, aksine bunları olduğu gibi ve güvenli bir şekilde muhafaza etmesi zorunluluğu anlamına geliyor. (İLKHA)
Sakarya STK'ları Platformu'ndan NATO ve kültür festivallere tepki
Rusya'dan ABD'nin İran saldırılarına tepki
Belediye Başkanı Özhan, çocuklara eğitimin ve okumanın önemini anlattı
Muğla'da 8 düzensiz göçmen ile 1 göçmen kaçakçılığı şüphelisi yakalandı
Yeşilyurt Belediyesi araç filosunu yeni iş makinalarıyla güçlendirdi
Rusya'da petrol krizi: Rafineriler peş peşe devre dışı kaldı
Şırnak’ta "Ezanı Güzel Okuma ve Etkili Hutbe Sunumu" yarışmaları düzenlendi
Sana havalimanına yönelik saldırı sonrası ateşkes sona erdi
Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi temmuz ayı toplantıları sona erdi
Habur Çayı'nda akıntıya kapılarak kaybolan genci arama çalışmaları devam ediyor
Sana hükümeti: “Hava saldırısı yeni bir savaş evresini başlattı”
Kuru meyve ihracatçıları Malatya'da buluştu
Batman'da Gönüllü pirincinin geleceği için saha çalışmaları sürüyor
Bakan Fidan, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştü
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Dünya Bsı yetkilileriyle görüştü
İtalya'da aşırı sıcaklar hayatı durma noktasına getirdi: Kırmızı alarm verilen kent sayısı 15'e çıktı
Fransa ile Ukrayna arasında yeni savunma ortaklığı: Ukrayna topraklarında Fransız teknolojisi üretilecek
Brüksel'de tadilattaki binada yangın: Çok sayıda kişi hayatını kaybetti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar'da
İspanya ile Cebelitarık arasındaki sınır kontrollerini sona erdiren anlaşma imzalandı
Ukrayna Başbakanı Sviridenko istifa etti
Van'da arazi anlaşmazlığı kavgasında 1'i ağır, 8 kişi yaralandı
Malatya'da kaza yapan otomobil alev alarak yandı: 1 ölü, 1 ağır yaralı
Van’da dengesini kaybederek Müküs Çayı’na düşen adam hayatını kaybetti
İşgal rejiminin Gazze saldırısında 7 Filistinli şehit oldu
Yalova'da 500 gram akrep zehri ele geçirildi
BİLSEM öğretmen seçme ve atama sözlü sınav sonuçları açıklandı
Çin ve Rusya donanmalarının ortak deniz tatbikatı tamamlandı
Bingöl’de arazi yangını
Kocaeli'de olumsuz hava koşulları nedeniyle denize girmek yasaklandı
Yükleniyor







